גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בעקבות החרם של ארדואן על ישראל, דגמי קורולה סדאן הייבריד ו־C־HR נעלמו מהכבישים - אך טויוטה עדיין בראש ● והאם הזוהר של מותגי הפרמיום דועך? ● מדד המותגים 2025

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ
טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

כ־255 אלף כלי רכב חדשים נמסרו בישראל בשנת 2019; באותה שנה התחרו כ־34 מותגי רכב פעילים בזרם המרכזי של שוק הרכב הישראלי. כעת ב־2025, צפוי היקף המסירות להיות דומה, במקרה הטוב. אבל בשוק הנוכחי מתמודדים לא פחות מ־54 מותגים פעילים שמכוונים לזרם המרכזי. המשמעות היא עומס תחרותי חריג בשוק הרכב. זאת בזמן שהגודל "הטבעי" של שוק הרכב הישראלי החדש, בשנה נורמלית, צריך לנוע סביב 350 ל־400 אלף כלי רכב לכל הפחות.

למדד המותגים המלא לשנת 2025

אבל הבעיה היא ש"שנה נורמלית" בשוק הרכב הישראלי הוא בבחינת זיכרון מהעבר. ב־2020 נפגע הביקוש בשוק בשל הקורונה. שנה לאחר מכן החל משבר השבבים שפגע בייצור הגלובלי של כלי הרכב והביא למחסור מתמשך בדגמים רבים במשך כמעט שנתיים. כאשר השוק העולמי החל להתייצב, נקלעה ישראל למערבולת פוליטית וביטחונית, שהשפעתה השלילית על הביקוש לרכב מורגשת גם כעת. בין לבין גם זינקו מסי הרכב והפער בין ההכנסה הממוצעת לבין מחירי הרכב הממוצעים העמיק. אז עד שהביקוש בשוק יגיע לממדים "הטבעיים", מתמודדים הקונים הפוטנציאליים עם לא מעט רעש שיווקי, ויש לכך גם השפעה ברורה על תוצאות מדד המותגים.

בזכות המוניטין: "מותגי הבונקר" מובילים

כמו בכל שנה, ברשימת העשרת המותגים המובילים בקטגוריה ממוקמים מותגים שניתן להגדיר אותם בתור "מותגי בונקר". לקטגוריה אחת של מותגים כאלה משתייכים מותגים "עממיים" שהמוניטין שלהם נצבר במשך שנים ארוכות של פעילות בשוק הישראלי. המוניטין הזה מתורגם לערכים כמו אמינות ושמירת ערך, שאותם מחפשים הרבה לקוחות שמרנים ושונאי סיכונים. לרוב, למותגים הללו יש חשיפה גבוהה ברחוב ובציי הרכב.

בדרך כלל קיימת קורלציה בין דירוג המותגים הללו לבין ביצועי המכירות שלהם בפועל. טויוטה למשל, שממוקמת במקום הראשון בקטגוריית הרכב במדד המותגים היא "מותג בונקר" קלאסי, שלרוב גם תופס את אחד משלושת המקומות הראשונים בטבלת מכירות הרכב בישראל.

אולם, במשך רוב 2024 נעדרו שני דגמים אסטרטגיים מההיצע של טויוטה בישראל - קורולה סדאן הייבריד וקרוס־אובר C-HR הייבריד. היצוא לישראל של שני הדגמים הללו, שמיוצרים בטורקיה, הופסק בשל האמברגו על יצוא רכב מהמדינה שהטיל ארדואן.

אך למרות שנפח המכירות של שני הדגמים הללו בלבד תפס בעבר כמחצית מכלל מכירות טויוטה בישראל, החברה הצליחה לסגור את הפער עם דגמים חלופיים, מה שמהווה הוכחה לחוזק המותג בישראל, שחזק יותר מהביקוש לדגם אהוד כזה או אחר.

מותגי הפרמיום: מעט מכירות, הרבה חשיפה

לקטגוריה אחרת של "מותגי בונקר" בשוק הרכב הישראלי משתייכים מותגי פרמיום. בדומה למדדי מותגים משנים עברו גם הפעם השתבצו מרצדס, ב.מ.וו ואאודי בחמישייה המובילה הכוללת.

זאת למרות שהמכירות בפועל שלהם מציבה אותם כמותגי נישה עם אחוזים בודדים מסך המסירות השנתי הכולל. פער כזה בין עוצמת החשיפה של המותגים הללו לבין משקלם בטבלת המסירות בפועל אינו תופעה ייחודית לישראל והוא מוכר בכל העולם.

הסיבה היא שמדובר במותגי ראווה. סוג של פנטזיה מוטורית, שמקושרת להצלחה בחיים. הזוהר של המותגים הללו לא דועך לאורך השנים ועדות לכך היא השוק הפעיל מאוד של רכבי יד שנייה. לקטגוריה הזו אפשר לשייך גם את וולבו שבמקום התשיעי בדירוג ואת לקסוס שבמקום 15.

מקרה נפרד היא טסלה, שגם היא נחשבת עבור לא מעט לקוחות בישראל בתור מותג פרמיום. לא רק בגלל רמות המחיר אלא גם בגלל החשיפה התקשורתית יוצאת הדופן שהיא מקבלת בעולם, במיוחד מאז שאילון מאסק החליט לנסות את מזלו בפוליטיקה, הצטרף לממשל טראמפ, ולאחר מכן הסתכסך עם הנשיא.

נראה שגם בישראל, טסלה, שמוקמה במקום 200 במדד, מקבלת דימוי השלילי, וסביר להניח שחלק מכך נובע משלל ההתבטאויות של מאסק בשנה האחרונה.

הסיניות: גודש מותגים ומכירות, אבל דירוג נמוך במדד

למדד נכנסו השנה שישה מותגים סינים, לעומת אחד בלבד בשנה שעברה, אולם כולם ממוקמים בתחתית הדירוג בקטגוריה. וגם אלה שנכנסו מהווים רק חלק קטן מכלל מותגי הרכב הסינים שפעילים כיום בישראל.

המיקום הנמוך במדד מגיע למרות שכמעט 200 אלף כלי רכב מתוצרת סין נוסעים כיום על כבישי ישראל ומותגי הרכב מתוצרת סין תופסים כיום כמעט רבע מהמסירות השנתיות. ובפלחים מו כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג־אין, נתח השוק שלהם אף מתקרב ל־80%.

הסבר אחד לפער הוא שרוב המותגים הסינים הם חדשים יחסית בשוק הישראלי. לקוריאנים למשל, לקח כמעט שני עשורים להיכנס למיינסטרים של שוק הרכב.

הסבר אחר הוא שגודש המותגים הסינים, שמתחרים זה בזה על אותם פלחי שוק, יוצר אצל הצרכנים "הצפה חושית" - עומס יתר של מידע שגורם להתעלמות והדחקה. זה לא מפתיע אם לוקחים בחשבון שבשוק הישראלי מתמודדים כיום כ־15 מותגים פעילים מתוצרת סין והם מתרבים בקצב שממוצע של כל שלושה מותגים בשנה.

אבל ההסבר הסביר ביותר הוא שרוב המותגים הסינים החדשים מתמקדים בישראל ב"הארד סייל" ופחות במיתוג לטווח ארוך. דגמים סינים רבים מתמודדים בשוק על בסיס "תמורה לכסף", כלומר עם מחירי החדרה נמוכים, אבזור עשיר, ממדים גדולים, טכנולוגיה מתקדמת, טווח נסיעה ארוך וכו'.

האתגר של המותגים החדשים בדרך לשוק הישראלי

שיטת השיווק הזו הגיונית אם לוקחים בחשבון שרוב המותגים החדשים חייבים להשיג מאסה משמעותית של מכירות תוך זמן קצר כדי להשיג חדירה ראשונית בשוק הישראלי הצפוף.

יתר על כן, חלק גדול מאוד מהיבואנים משיגים את זיכיונות היבוא אחרי קרב תחרותי קשה מול יבואנים אחרים, שבמהלכו הם נאלצים להסכים לתנאים מסחריים תובעניים של היצרנים הסינים כמו התחייבות לרכישה מראש של מלאים בני אלפי כלי רכב. תחת לחץ תחרותי, הם חייבים לגלגל מלאים ולהחזיר את ההשקעה, והשקעה במיתוג הופכת להיות מותרות.

הגישה הזו טומנת בחובה לא מעט סיכונים, כפי שמשתקף היטב במדד המותגים הנוכחי. אחד הם הוא פגיעה בניסיונות של היצרנים הסינים לטפס בהדרגה לפלח רכבי הפרמיום, שהוא יותר רווחי עבורם מהפלחים העממיים. אלא שבפלח הפרמיום, שיקולי הרכישה כוללים של הלקוחות גם מרכיב אמוציונלי של סטטוס וסגנון חיים, שאותו כמעט בלתי אפשרי להשיג בלי השקעה משמעותית במיתוג.

סיכון נוסף של מדיניות ה"הארד סייל" הוא קושי לייצב את ערכי היד השנייה של המותגים הסינים החדשים. בעתיד הלא רחוק, כאשר מאסות של כלי רכב משומשים מתוצרת מותגים סינים יצאו לשוק ויתקלו בחוסר ביקוש, עלולה להיווצר תגובת שרשרת שתפגע במכירות המותג.

עוד כתבות

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

שער La Stampa האיטלקי, 18 ביולי. עם הכותרת ''ביבי מפציץ את הנוצרים'' / צילום: גזיר עיתון

2033: סיכוי למסע יהודי-נוצרי בדרך הרחמים

הפגזים התועים שפגעו בכנסייה היחידה של עזה הביאו נזק איום על ישראל ● עיתון מהחשובים באיטליה פרסם כתב אישום נגד ה"ישראליזם" שהשחית את היהדות

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לשני אירועים השבוע יש פוטנציאל לטלטל את השווקים

תוקף הדד-ליין להגעת ארה"ב להסכמי סחר על האיחוד האירופאי יפוג ביום שישי ● קודם לכן, ברביעי, העיניים יהיו נשואות לבנק הפדרלי לראות אם ייכנע למכבש הלחצים של טראמפ ויפחית את הריבית ● תפניות חדות בארה"ב עשויות להשפיע על הבורסות, ששברו שם שיאים חדשים בסופ"ש

משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin

"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

מועד כניסת המכסים לתוקף נמצא מעבר לפינה, ובעולם מנסים לנווט בין חוסר העקביות האמריקאית ● מדינות בודדות בלבד הקדימו תרופה וחתמו על הסכמי סחר, בעוד ישראל עדיין במו"מ קדחתני ● מהם הגלגולים השונים שעברה מדיניות המכסים - ואילו קצוות עדיין פתוחים? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

כסף בקיר. עם גיא ליאון / צילום: פרטי

הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

גיא ליאון ואשתו שי התחילו עם דירה קטנה במצפה רמון, המשיכו לקריית אתא ולבסוף רכשו דירה על הנייר באופקים - תוך מינוף מסיבי ואמונה שהמחירים רק יעלו

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

החל מ-175 אלף שקל, עם פוטנציאל להנחה משמעותית. הרכב הזה עשוי להיות בחירה משתלמת

משפחתית הפלאג-אין של BYD לא מתמקדת בעיצוב, אבל יש לה תא נוסעים איכותי ומאובזר, מרחב שימושי ומערכת הנעה יעילה מאוד, שיכולה להפוך את חשבונות הדלק השוטפים לזניחים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Mikhail Metzel, Office of the Iranian Supreme Leader, Azerbaijani Presidential Press Office

בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי

השבוע נערך בים הכספי תרגיל צבאי משותף לרוסיה ואיראן - זירת אימונים שמסמנת שינוי אסטרטגי ● לצד המאבק על שליטה ביטחונית, מתפתחת גם תחרות כלכלית על נתיבי סחר ותשתיות אזרחיות שהופכת את חופי האגם למוקד עניין של גושים יריבים ● מן העבר השני, אזרבייג'ן מהדקת את קשריה עם ישראל וארה"ב

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין