גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי

לטובה או לרעה, הנשיא האמריקאי הוא זה שדחף את האיחוד האירופי לעבור רפורמות משמעותיות בחצי השנה האחרונה: מהגדלת התקציבים הביטחוניים ועד לפריצת תקרות חוב ● האירו התחזק, הבורסות זינקו, אך השאלה האם האיחוד יישאר מלוכד או יתפרק עדיין פתוחה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov
קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov

בין אם הזעזועים שהוא חווה הם לטובה או לרעה, בין אם הם יובילו להתלכדות אירופית או להיפרמות הגוש, לדשדוש כלכלי או לצמיחה מחודשת, ישנו גורם אחד שמתווה בחצי השנה האחרונה את המסלול בעבור האיחוד האירופי: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. שורת ההחלטות שקיבל הנשיא האמריקאי החל מהימים הראשונים של הכהונה שלו, ביחד עם דוקטרינת המקסימום־לחץ וריבוי החזיתות שלו, הובילו את האיחוד האירופי לאופי פעולה של תגובה בלבד, כאשר הנחות יסוד של עשורים רבים לגבי סחר בינלאומי, ביטחון ודיפלומטיה, מתנפצות חדשות לבקרים.

הבהלה לזהב החדש: הטרנד של "חברות אוצר" בוול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר
זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי
"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

יש רבים באירופה הסבורים כי בעקיפין, טראמפ הוא הדבר הטוב ביותר שקרה לאיחוד האירופי מאז הקמתו. הגישה הכוחנית שלו, הנחישות לשנות את מאזן הסחר בינו לבין ארה"ב, לשים קץ ל"ניצול הנורא שלנו" כפי שהוא מכנה זאת, הובילה לשרשרת פעולות שבסופה יש מי שרואים איחוד חזק יותר, תחרותי יותר ועצמאי יותר כבר בימים אלה, בהשוואה לינואר השנה. "אירופה חייבת להמשיך ולהפוך למעצמה אסטרטגית, ולא לנקוט בגישת המתנה בלבד", קבע השבוע מכון המחקר הכלכלי הגרמני IfW.

האסימון נפל מזמן

מתחילת כהונתו הכריז טראמפ על כמה צעדים מרכזיים מול האיחוד האירופי ומול מדינות אירופה החברות בנאט"ו. הראשון היה לאיים בנטישת סעיף 5 להגנה הדדית באמנת הברית, כדי להפוך את אירופה לתלויה לחלוטין בארה"ב מבחינה ביטחונית. האסימון נפל מזמן בבירות היבשת אבל הדחיפות הייתה חסרה. בעקבות החשש מנטישה, אירופה בונה כעת ברצינות צבאות לאומיים שיוכלו להגן על עצמה בכוחות עצמה, אבל זה תהליך שייקח לפחות שנים.

בינתיים, לארה"ב יש "כרטיס חופשי" לסחוט מאירופה כמה שיותר. וזה היה הרקע לצעדים הבאים עליהם הכריז טראמפ: הכרזה על מכס גורף מינימלי של 20% על כל יבוא מהאיחוד, הקפצה שלו ל־30%, איום על כלי רכב במס דומה והטלת מכסים של 50% על פלדה ואלומיניום. למעשה, טראמפ הוציא לפועל דרישה לכונן עסקת סחר התלויה בעיקר ברצון הטוב האמריקאי, ושלפי הדיווחים האחרונים, תיסגר על לפחות 15% גורפים על כל היצוא האירופי לארה"ב, באופן חד-צדדי. "זה המחיר של הסחיטה הנוכחית", אמר דיפלומט אירופי השבוע ל־FT.

אבל באותה מידה שהיא מוציאה מאות מיליארדים כעת כדי לחמש את עצמה, אירופה גם מתמודדת עם הטראמפיזם על ידי פתיחת הארנק והשקעה חסרת תקדים. לולא טראמפ, גרמניה לא היתה פורצת את תקרת החוב שלה. כך הצהיר הקנצלר הגרמני. לולא הנשיא האמריקאי, לא הייתה מוקמת קרן חימוש כלל-אירופית בשווי 150 מיליארד אירו, שמהווה שלב נוסף באינטרגרציה של האיחוד. לולא הבדלנות האמריקאית לא היתה התכנסות אירופית סביב בריסל. שיעורי התמיכה של תושבי האיחוד בחברות באיחוד האירופי נמצאים כעת בשיא של 20 שנה, על רקע החשש מרוסיה שמתחבר לחשש מוושינגטון.

הדמוקרטיות מתחשלות

התהליכים הללו, שהותנעו בגלל טראמפ והואצו בגלל הדינמיקה שמוכתבת מוושינגטון בששת החודשים האחרונים, נחשבים גם לאחראים לתשואות של מדדי המניות המובילים באירופה. בחלק מהמדינות, שווקי המניות עלו יותר מאשר אלו האמריקאים. הדאקס הגרמני, למשל, התחזק פי שלושה (22%) ממדד ה־S&P 500 האמריקאי מתחילת השנה.

באופן בלתי צפוי, מלחמת הסחר הגלובלית עליה הכריז טראמפ באפריל גם הביאה להתחזקות משמעותית של האירו מול הדולר, ולנהירה אליו כנכס בטוח יחסית. החלום האירופי על כך שהאירו ישמש מטבע רזרבה עולמי הולך והופך למציאות. בדיקה של בלומברג שפורסמה השבוע העלתה כי אפילו מדינות מתפתחות מעדיפות להנפיק כעת אג"ח צמוד לאירו, במקום לדולר. "הרגע הגלובלי של האירו הוא עכשיו", הכריזה נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד. הדולר, במקום זאת, חווה את השנה הרעה ביותר שלו מאז 1973. האירו עלה ב־14% מול הדולר מתחילת השנה.

במקביל, ההתערבות מוושינגטון בענייניה הפנימיים של אירופה - תמיכה בימין הקיצוני בגרמניה בבחירות האחרונות, תמיכה מרחוק במפלגות פופוליסטיות מבריטניה ואיטליה ועד לאוסטריה - פועלים כדי לחשל את הדמוקרטיות המערביות. הן מודעות לצורך להגן על עצמן, ליצור רפורמות שיגנו על זרועות השלטון וישמרו על העצמאות שלהן.

בדעת הקהל האירופית, ההפכפכות האמריקאית היא תסריט אימים ליבשת. מוסדות אקדמיים אירופים פותחים את השערים כדי לקבל מדענים וחוקרים שתוכניות התמיכה הפדרליות שלהן נסגרו מהיום למחר, או שלא רואים עתיד בארה"ב הנוכחית. ייתכן שהדבר יסייע לאיחוד בעתיד.

הסיכונים רבים

האיחוד האירופי נמצא בנקודת התחלה נמוכה. הצמיחה החזויה לו היא מינימלית, עם 0.8% השנה ו־1.2% בשנה הבאה. המגמה הדמוגרפית שלו היא שלילית בחלק מהמדינות, או מאיימת להיות כזו. חיכוכים סביב הגירה, גבולות ופשיעה קורעים אותו מבפנים. אם עסקת הסחר החזויה, שיש עוד שבוע לסגור, לא תצא לפועל בסופו של דבר, הוא עשוי לעמוד בפני איום כלכלי משמעותי. האיום ההולך וגובר מרוסיה, והחשש מכך שארה"ב תנטוש את אוקראינה ואת האיחוד המסייע לה, צפויים להשפיע משמעותית על המדיניות שלו בשנים הקרובות. העובדה כי מדינות נאט"ו פרשו שטיח אדום בפני טראמפ בוועידה השנתית בהאג בחודש שעבר, או התנדבו לשלם בעבור מערכות הגנה אווירית אמריקאיות שיסופקו לאוקראינה, הם עדות לכמה רחוק מוכן האיחוד ללכת כדי להבטיח את התמיכה האמריקאית.

אם יש דבר שמאפיין את הכהונה של הנשיא האמריקאי עד כה היא שהטראמפיזם כרוך באי-ודאות רבה ובתנודתיות. ארה"ב לא מובילה מדיניות כלכלית או פוליטית ברורה, והסיכונים הם רבים. האיחוד האירופי רק מתחיל להסתגל לעולם שבו אין מוסדות בינלאומיים, שבו אין סחר חופשי ושארה"ב אינה מקיימת את הסדר העולמי. יש מי שחוזים כי הוא יצטרך להחליט בקרוב אם ללכת כל הדרך, לעבר איחוד תקציבי ובנקאי, או להישאר גוש סחר חופשי שבו הכלכלה והסחר מנוהלים מבריסל, אך אינטרסים לאומיים נקבעים בבירות היבשת. איחוד מלא או איחוד רזה. הערבול שיצר טראמפ בין החזיתות השונות עשוי להכריח אותו להתאחד, או להתפרק על רקע אינטרסים שונים ומנוגדים. במידה רבה, העתיד שלו ימשיך להיות מוכתב מוושינגטון.

עוד כתבות

מלך הקסטות מארחים את אבי ביטר. ''תפסתי ז'אנר משלי'' / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות

הרנסנס של מוזיקת הקסטות: תזכורת חיה לכוח של מוזיקה לפרוץ גבולות

2025 מסתמנת כשנת הקאמבק הגדולה של זמרי הקסטות בישראל ● לאחרונה הוכרז כי אלבום של זוהר ארגוב יזכה לעיבוד מחודש, זמרות כמו רינת בר וילדת הפלא מוג'דה חוזרות לבמות, והגיטריסט האגדי יהודה קיסר יקבל את פרס אמ"י ● איך התגלגל החיבוק המחודש של המוזיקה שפעם נאבקו כדי שתושמע בתחנות הרדיו?

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון מגדל ימשיך במינוי פרופ' גמזו למרות התנגדות רשות שוק ההון

בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות הוחלט היום להמשיך בהליך המינוי של פרופ' גמזו ● לגלובס נודע כי הממונה על שוק ההון, עמית גל, אמר כי יתנגד למינוי משום שהוא מנוגד להנחיות הרגולטור לגבי עצמאות הדירקטוריון, וכמו כן הוא מודאג מחוסר הניסיון של גמזו בביטוח

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

הרב שי צ'רבינסקי / צילום: יהושוע פרוכטר

הוא גדל בבית חילוני, שירת בגולני, חזר בתשובה והפך ליזם ושותף בחברת ריגול

כבר בגיל 8 פתח הרב שי צ'רבינסקי את העסק הראשון שלו, וברזומה שלו אפשר למצוא עבודות מגוונות - החל מעוזר צלם ועד יו"ר ועדת ביטחון של מושב ● כיום הוא מנהל את חברת גיוס ההמונים צ'רידי: "בארץ התחום עדיין נתפס קצת כשנור חרדי, אבל בחו"ל זה מקובל" ● בין לבין הוא גם הספיק לחזור בתשובה, להתנדב במג"ב ולנהל חברה לשירותי מודיעין בשוק הפרטי ● ומה הוא חושב על חוק הגיוס?

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

שער La Stampa האיטלקי, 18 ביולי. עם הכותרת ''ביבי מפציץ את הנוצרים'' / צילום: גזיר עיתון

2033: סיכוי למסע יהודי-נוצרי בדרך הרחמים

הפגזים התועים שפגעו בכנסייה היחידה של עזה הביאו נזק איום על ישראל ● עיתון מהחשובים באיטליה פרסם כתב אישום נגד ה"ישראליזם" שהשחית את היהדות

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בעקבות החרם של ארדואן על ישראל, דגמי קורולה סדאן הייבריד ו־C־HR נעלמו מהכבישים - אך טויוטה עדיין בראש ● והאם הזוהר של מותגי הפרמיום דועך? ● מדד המותגים 2025

אלונה בר און בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "גלובס רוצה להיות המקום שעליו אפשר לסמוך גם בזמנים קשים ומפלגים"

מו"ל גלובס אלונה בר און פתחה את כנס MAD של גלובס, במרכזו עמדה תפיסת המותג הישראלי בתוך המציאות המורכבת ● "מד עוסק בקשר בין מותג וזהות, ושיווק ושייכות. מדד המותגים לא מודד רק נתונים, הוא מודד ערכים רגשיים - אמון, ביטחון, נאמנות, אהבה"

מטוס אמריקן איירליינס / צילום: יוסי אלוני

אותו כרטיס, יקר ב-5%: ה"אקונומיסט" מאשים את חברות התעופה האמריקאיות במדיניות תמחור שמפלה נוסעים יחידים

חברות התעופה האמריקאיות גובות לעתים מחיר גבוה יותר מנוסעים שטסים לבדם, גם כשמדובר בדיוק באותה טיסה ● החברות האמריקאיות לא מיישמות את השיטה בטיסות לישראל, אך לפי ה"אקונומיסט" מדובר בפרקטיקה נפוצה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לשני אירועים השבוע יש פוטנציאל לטלטל את השווקים

תוקף הדד-ליין להגעת ארה"ב להסכמי סחר על האיחוד האירופאי יפוג ביום שישי ● קודם לכן, ברביעי, העיניים יהיו נשואות לבנק הפדרלי לראות אם ייכנע למכבש הלחצים של טראמפ ויפחית את הריבית ● תפניות חדות בארה"ב עשויות להשפיע על הבורסות, ששברו שם שיאים חדשים בסופ"ש

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

יצרנית הסוללות שקופצת בתל אביב ומשלימה עלייה של 80% בשבוע

מניית פינרג'י, שבעל המניות העיקרי בה הוא חבר פאנל תוכנית "הכרישים" בטלוויזיה בעבר, אביב צידון, קפצה ביותר מ-35%, לאחר שדיווחה כי סוללות המתכת-אוויר שהיא מפתחת ישמשו את מרכזי הנתונים של גוגל ומיקרוסופט ● עם זאת, המניה נסחרת במחיר הנמוך בכ-82% לעומת מחירה בעת ההנפקה, ב-2021

מוטל ודיינר סמוך לאזור 51. התברר שמדובר באתר לפיתוח מטוסי קרב חמקניים / צילום: NASA/Joel Kowsky

למה הפנטגון רצה שכולם יאמינו שיש חייזרים בשמי ארה"ב?

במשך עשורים, רבים בארה"ב האמינו שהממשל בוושינגטון מסתיר ראיות לקשר שנוצר עם חייזרים ● אך ה"וול סטריט ג'ורנל" חושף: מדובר בראיות פיקטיביות שהפנטגון והצבא בדו כדי להסוות תוכניות נשק, בהן אתר לפיתוח מטוסי קרב סודיים ● כך נפלו אפילו קצינים בכירים במיתולוגיה פרנואידית מופרכת

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

ההודעה על אלפיים דירות חדשות מסמלת יותר מכל את המהפך שעובר על ירושלים

ירושלים דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

חבל ההצלה החדש שבו מנסה להיאחז אינטל והקשר הישראלי

אינטל תפצל את חטיבת מעבדי התקשורת שלה, הכוללת גם פעילות בישראל ● החטיבה, השלישית בגודלה באינטל, מתמקדת בטכנולוגיות תקשורת ל-AI וחוות שרתים - אך אינטל רואה בה בעיקר מנוע כלכלי, ולא נכס אסטרטגי ● כבר שנתיים שהחברה מצויה בטלטלה ארגונית, ולאחרונה הגיעו השינויים לתחום הייצור

רוכב של קבוצת ''ישראל פרמייר טק'' בטור דה פראנס. מרוץ האופניים היוקרתי בענף / צילום: נועה ארנון

שלושת אלפים ק"מ ששווים 60 מיליון אירו: הטור דה פראנס הוא הרבה יותר ממרוץ אופניים

מרוץ האופניים הצרפתי הוא אחד מאירועי הספורט הגדולים בעולם וסוחף אחריו מאות מיליונים ● מעבר לתחרות הספורטיבית הוא משמש גם כפלטפורמה גלובלית לפרסום ותדמית בשווי עשרות מיליוני אירו ● עידו שביט, מנכ"ל קבוצת "ישראל פרמייר טק" הישראלית שמשתתפת בו, והבעלים המיליארדר היהודי-קנדי סילבן אדמס, מעניקים חשיפה אל מאחורי הקלעים של המרוץ הצרפתי היוקרתי וענף האופניים

פאנל להיות מותג בישראל / צילום: שלומי יוסף

בין עסקת חטופים ל"הותר לפרסום": החשיבה מאחורי הקמפיינים ואלו שנגנזים

בפאנל שהתקיים בכנס MAD של גלובס בנושא "להיות מותג בישראל" השתתפו ירון טיקטין מחברת כאל, אבי לאופר משטראוס, טלי פולג מבזק ודודי בלסר ממקורות ● הפאנל דן בשאלה כיצד משפיעה המלחמה על הפעילות השיווקית והפרסומית של מותגים

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

יגאל ברקת / צילום: שלומי יוסף

יגאל ברקת: "בנק הפועלים מגדיר מחדש מה זו בנקאות יוזמת"

יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, הסביר בכנס MAD של גלובס כי המותגים כיום מבינים שעליהם להיות אקטיביים יותר במערכת היחסים עם הצרכן – לא רק להיות אחד מהמוצרים שהוא צורך, אלא להיות מוצר שהצרכן סומך עליו שיכוון אותו להתנהלות נכונה יותר

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו ● אלא שבדוח יש חורים, והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל ● וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?