גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

מועד כניסת המכסים לתוקף נמצא מעבר לפינה, ובעולם מנסים לנווט בין חוסר העקביות האמריקאית ● מדינות בודדות בלבד הקדימו תרופה וחתמו על הסכמי סחר, בעוד ישראל עדיין במו"מ קדחתני ● מהם הגלגולים השונים שעברה מדיניות המכסים - ואילו קצוות עדיין פתוחים? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin
משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin

בעוד מספר ימים, תוכנית המכסים האדירה של נשיא ארה"ב אמורה להיכנס לתוקף. ובכל זאת, השמיים לא נופלים והבורסות לא קורסות. איך זה יכול להיות?

בעולם הכלכלי מצביעים על גורם אחד שכבר מספר חודשים נותן זריקת עידוד לשווקים: טאקו. לא מדובר על המאכל המקסיקני הפופולרי, אלא על ראשי תיבות של "Trump Always Chickens Out" ("טראמפ תמיד משתפן"). המונח בא לתאר דפוס לפיו טראמפ מודיע על מכסים כבדים, ואז משהה או מפחית אותם.

אין ספק שמדיניות המכסים של טראמפ תנודתית, אבל איך היא נראית כשמסתכלים על ההתפתחות שלה ממעוף הציפור? רגע לפני שהיא נכנסת לתוקף, ננסה להתחקות אחר הגלגולים שלה: איך היא נראתה כשהיא נולדה, מה נותר ממנה - ואילו קצוות עדיין פתוחים?

קנדה, מקסיקו וסין קודם

כבר בנובמבר 2024, שבועות ספורים לאחר שנבחר לקדנציה שנייה בבית הלבן ועוד לפני שהחל אותה רשמית, טראמפ הצהיר שאחד הצווים הנשיאותיים הראשונים שלו יטיל מכס של 25% על קנדה ומקסיקו - שתי שכנותיה של ארה"ב ושותפות הסחר הגדולות ביותר שלה.

טראמפ נכנס לתפקידו ב־20 בינואר - וב־1 בפברואר הוא כבר מימש את ההבטחה. הוא חתם על צווים נשיאותיים המטילים מכס של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו, למעט מוצרי נפט ואנרגיה מקנדה שזכו למכס מופחת של 10%. יומיים לאחר מכן, טראמפ סיכם עם מנהיגי שתי המדינות על דחייה של המכסים בחודש - כך שהם ייכנסו לתוקף במרץ. ימים ספורים לאחר שהגיע המועד, טראמפ הודיע על עוד דחייה בת כחודש על כמחצית מהייבוא ממקסיקו ו־38% מהייבוא מקנדה. מה קרה אחר כך? הישארו איתנו.

באותו יום שהוצאו צווי המכסים נגד קנדה ומקסיקו, ב־1 בפברואר, טראמפ הטיל מכסים בשיעור של 10% גם על שותפת הסחר השלישית הכי משמעותית של ארה"ב: סין. הדבר הביא להסלמה במלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם: סין הגיבה במכסים משלה, ארה"ב הגיבה לתגובה, וסין הגיבה לתגובה לתגובה. הדינמיקה הזאת הביאה את שתי המדינות לשיעורי מכס מרקיעי שחקים: באפריל, המכס הסיני על ארה"ב הגיע כבר ל־125%, והמכס האמריקאי על סין לשיעור מקסימלי של 245%.

ה"אפס החדש" הולך וגדל

המכסים על שלוש המדינות הללו היו גם הפרומו לתוכניות של טראמפ לעולם הגדול. ב־2 באפריל, בטקס רב רושם בגן הוורדים של הבית הלבן, הנשיא חתם על צו שמטיל מכסים על סחורות מיובאות מלמעלה מ־180 מדינות. את המכסים הללו טראמפ כינה "מכסים הדדיים".

המכסים הגיעו לפעמים לשיעורים של עשרות אחוזים. למשל, על שותפות סחר גדולות של ארה"ב כמו וייטנאם וטייוואן, הוטל מכס של 46% ו־32% בהתאמה. על האיחוד האירופי, שאיתו היקף הסחר של ארה"ב הוא הגדול ביותר, הוטל מכס של 20%. כמו כן, למכסים נקבע שיעור מינימום של 10%, כך שאף מדינה לא זכתה למכס נמוך מזה - ומכס של 10% הפך להיות "האפס החדש".

השווקים נבהלו, ומחירי האג"ח נפלו. התשואה על אג"ח של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים קפצה מ־3.9% ל־4.5% בתוך ארבעה ימים בלבד. מקורבים לטראמפ - בהם בכירי הממשל, גורמים בבית הלבן ואנשי עסקים - הביעו בפניו את החששות מהעליות בתשואות האג"ח.

לפי דיווחים בתקשורת, לדבר הייתה השפעה משמעותית על טראמפ - וב־9 באפריל, שבוע בלבד אחרי ההכרזה החגיגית, הוא הודיע שהוא משהה את כניסת המכסים ב־90 יום (למעט המכסים על סין). 90 הימים האלה הסתיימו ב־8 ביולי. מה קרה אז? נכון, עוד דחייה. הפעם ל־1 באוגוסט - כלומר, יום שישי הבא. עכשיו, אומרים בארה"ב, לא יהיו התגמשויות: "זה דדליין קשיח, כך שהחל מ־1 באוגוסט שיעורי המכס החדש ייכנסו לתוקפם", צוטט שר המסחר הווארד לוטניק.

בשבועות האחרונים טראמפ החל לשלוח מכתבים למדינות עם הודעה על שיעור המכס הצפוי. ברוב המקרים המכס היה דומה לזה שהוכרז ביום השחרור, אבל קנדה ומקסיקו ספגו עליית מכסים ל־35% ו־30% בהתאמה.

וזה לא היה השינוי היחיד. מוקדם יותר השבוע טראמפ הכריז: "יהיה לנו מכס פשוט וישיר שיהיה איפשהו בין 15% ל־50%". נדמה שהמשמעות היא שהמכסים לא יהיו מתחת ל־15%, כך ששיעור המכס המינימלי, "האפס החדש", עלה מ־10% ל־15%.

ההסכמים שכבר נחתמו

יש מדינות שלא המתינו לדקה ה־90 וחתרו להגעה להסכם עוד קודם לכן. ביוני, בריטניה חתמה על הסכם סחר עם ארה"ב שעיגן את המכס בשיעור של 10% על הסחורה הבריטית - וגם איפשר לייצא מבריטניה 100 אלף כלי רכב שייהנו ממכס של 10%, במקום מכס של 25% שהוטל על התעשייה.

השבוע גם באסיה נחתמו הסכמי מכסים. עם יפן, למשל, הוסכם ששיעור המכסים ירד ל־15% מ־25% (כשבמקור שיעור המכס היה אמור לעמוד על 24%), כשהעסקה כוללת גם התחייבות יפנית למימון קרן בשווי 550 מיליארד דולר שתשקיע בפרויקטים בארה"ב. בכך יפן הצטרפה לפיליפינים, וייטנאם ואינדונזיה שכבר הגיעו עם ארה"ב להבנות ברמות כאלה ואחרות.

התפתחויות משמעותיות נרשמו גם מול סין. במאי, שתי המדינות הגיעו להבנות להפחתת המתיחות, וסוכם שבינתיים המכס האמריקאי על סין יעמוד על 30%, והמכס הסיני על ארה"ב על 10%. הצדדים סיכמו לשוב ולבחון את המצב בעוד 90 יום - כלומר, באמצע חודש אוגוסט.

מה עומד על הפרק?

המגעים עם סין עומדים כעת על הפרק, כשבשבוע הבא שר האוצר בסנט אמור לפגוש בשטוקהולם את הסינים לסבב שיחות שלישי בין הצדדים. המטרה, כך נראה, תהיה להאריך את השהיית המכסים ולהעמיק את השיחות.

בשורה חשובה נוספת התקבלה מוקדם יותר השבוע, הפעם מכיוונו של האיחוד האירופי. דיפלומטים של האיחוד מסרו כי האיחוד האירופי וארה"ב מתקרבים להסכם סחר במסגרתו ארה"ב תטיל מכסים של 15% על יבוא אירופי, בדומה להסכם שטראמפ חתם עליו עם יפן.

ומה עם ישראל? לפי שעה, טרם נחתם הסכם שישנה את שיעור המכס שהוטל על ישראל ב"יום השחרור" - 17%. ואולם, המשא ומתן עם ארה"ב מתנהל גם בעיצומם של ימים אלה, וסביר להניח שעד יום שישי יהיו התפתחויות בעניין.

עוד כתבות

תמנון מצוי. חי בכדור הארץ לפחות 300 מיליון שנה / צילום: Shutterstock

מנגנון ההשמדה העצמית: התכונה המופלאה של אחת החיות הכי מרתקות בטבע

בעוד לבעלי חיים לרוב מיוחס יצר ההישרדות מעל לכל, התמנונה מחסלת את עצמה רגע לפני שצאצאיה באים לעולם ● ניסוי שניתק את עצבי בלוטת הראייה, שם טמון המנגנון הכימי האחראי לכך, הפסיק את ההתנהגות ההרסנית

מוטל ודיינר סמוך לאזור 51. התברר שמדובר באתר לפיתוח מטוסי קרב חמקניים / צילום: NASA/Joel Kowsky

למה הפנטגון רצה שכולם יאמינו שיש חייזרים בשמי ארה"ב?

במשך עשורים, רבים בארה"ב האמינו שהממשל בוושינגטון מסתיר ראיות לקשר שנוצר עם חייזרים ● אך ה"וול סטריט ג'ורנל" חושף: מדובר בראיות פיקטיביות שהפנטגון והצבא בדו כדי להסוות תוכניות נשק, בהן אתר לפיתוח מטוסי קרב סודיים ● כך נפלו אפילו קצינים בכירים במיתולוגיה פרנואידית מופרכת

רצועת עזה, בתחילת השבוע / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט: נקטנו צעדים ביטחוניים מחמירים - בשל חשש לניסיון לחלץ חטופים

מחאות נגד הממשלה ובעד החזרת החטופים החלו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ ● עינב צנגאוקר: "מאז שעידן שוחרר מהשבי אני לא יודעת מה עלה בגורלו של מתן, אני רק יודעת שאין לו זמן, ניוון השרירים שלו מחמיר והוא בסכנת מוות" ● שורדת השבי אמילי דמארי חשפה פרטים חדשים על שהותה בשבי לעיתון ה"דיילי מייל". דמארי תיארה תנאי מחייה בלתי אנושיים שכללו כליאה בכלובים ● 50 חטופים - 659 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהי המילה העברית לביסקוויט?

היכן בישראל נמצאת שכונה בשם רמות פולין, מה מקור הביטוי "חוק דרקוני", ומי הוא שחקן הרכש היקר ביותר בתולדות ליגות הספורט בישראל? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

S&P 500 ונאסד"ק נסגרו בשיא נוסף; אינטל צנחה ב-8.5%

אינטל צללה אחרי שפרסמה אמש את תוצאות הרבעון השני ● לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה התרוממו ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

''דלעת השטן'' / צילום: דניאל לילה

המסעדה הזאת כבר בת 15, ועדיין מרגישה הכי רלוונטית שיש

מה צריך יותר מביסטרו קלאסי עם מנות קבועות שמבוצעות היטב, תוך התחשבות בעונתיות, ובעיקר – בהנאה המלאה של הסועד

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בעקבות החרם של ארדואן על ישראל, דגמי קורולה סדאן הייבריד ו־C־HR נעלמו מהכבישים - אך טויוטה עדיין בראש ● והאם הזוהר של מותגי הפרמיום דועך? ● מדד המותגים 2025

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

Kpop Demon Hunters. השאירה אבק ללהקות בשר ודם מהז'אנר / צילום: ©2025 Netflix

ה-AI מוחקת את הטאץ' האנושי - בלי שנרגיש שמשהו חסר

אולי נבואות הזעם כבר כאן - הבינה המלאכותית מחליפה את האמן ● להקות מומצאות בראש המצעדים, סדרות נוצרות בלי שחקנים, ואלגוריתמים מייצרים שירים שבוטים מאזינים להם ● מסתבר שהאמנות כבר לא זקוקה ליוצר והעיקר שהכול יתנגן חלק

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

רוכב של קבוצת ''ישראל פרמייר טק'' בטור דה פראנס. מרוץ האופניים היוקרתי בענף / צילום: נועה ארנון

שלושת אלפים ק"מ ששווים 60 מיליון אירו: הטור דה פראנס הוא הרבה יותר ממרוץ אופניים

מרוץ האופניים הצרפתי הוא אחד מאירועי הספורט הגדולים בעולם וסוחף אחריו מאות מיליונים ● מעבר לתחרות הספורטיבית הוא משמש גם כפלטפורמה גלובלית לפרסום ותדמית בשווי עשרות מיליוני אירו ● עידו שביט, מנכ"ל קבוצת "ישראל פרמייר טק" הישראלית שמשתתפת בו, והבעלים המיליארדר היהודי-קנדי סילבן אדמס, מעניקים חשיפה אל מאחורי הקלעים של המרוץ הצרפתי היוקרתי וענף האופניים