גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו ● אלא שבדוח יש חורים והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל ● וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר
בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

בסוף השבוע שעבר הקואליציה טענה לרעידת אדמה: "התערבות זרה מסיבית בניסיון להחליף ממשלת ימין בישראל", כתב רה"מ בנימין נתניהו. "מסמך רשמי שפורסם על ידי הקונגרס האמריקאי חושף מידע מדהים… ממשל ארה"ב הקודם העביר קרוב למיליארד דולר לעמותות שמאל בישראל". אבל קריאה מדוקדקת מראה שזה לא מה שהדוח מראה. באנו לעשות סדר.

טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו
סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

איזה מין דוח זה?

נפתח ב"מסמך רשמי שפורסם על ידי הקונגרס". זה אכן דוח שיצא מוועדת המשפטים של בית הנבחרים, אך זה יותר סיכום ביניים, כפי שעולה מההקדמה: "מזכר זה מספק עדכון על ההתקדמות בחקירה וסיכום של ממצאי המפתח של הוועדה עד כה".

על כך מוסיפה ד"ר אסנת חזן, חוקרת ומנהלת מעבדת הנתונים במכון למשפט ופילנתרופיה באוניברסיטת ת"א, שגם אם היה מדובר בדוח סופי, "זה לא מסמך עם תוקף משפטי, או דוח רשמי כמו מבקר המדינה". ואכן, זהו דוח של ועדת המשפטים, קרי כזו שמורכבת מנבחרי ציבור.

יש מדינות בהן דוחות של ועדות כאלו הם חוצי מפלגות ונחשבים לניטרליים, אך זה לא המצב בארה"ב: "הדו"חות הללו נכתבים מצד ועדות או בבית הנבחרים או בסנאט, כאשר מי ששולט בוועדות הללו הוא באופן בוטה מי שמחזיק ברוב באותו בית", מסביר יפתח דיין, פרשן לפוליטיקה אמריקאית. "בסנאט זה לפעמים עדיין נשאר עם אינפוט של שתי המפלגות - תלוי בחומרת הפילוג ובגודל הרוב - אבל בבית הנבחרים זה תמיד בנרטיב ולפעמים בעובדות לצד אחד בלבד".

עו"ד גליה פיט, מנהלת המכון למשפט ופילנתרופיה באונ' ת"א, מספקת הקשר פוליטי נוסף: "הנשיא טראמפ מאס בתמיכה הכלכלית שארה"ב מספקת לעקרונות וערכים דמוקרטיים בעולם והמזכר הזה הוא עוד ביטוי לכך". לפי דיין, "זו אג'נדה בדלנית כללית של ממשל טראמפ, שארה"ב לא תיתפס כמתערבת במערכות בחירות של מדינות אחרות אלא אם התוצאה לא לרוחו של ביידן".

ג'ים ג'ורדן, יו''ר ועדת המשפטים בקונגרס / צילום: הקונגרס האמריקאי

איך הכסף עובר?

כמובן, העובדה שיש הטיה מפלגתית בוועדות הקונגרס אין פירושה בהכרח שהדוח שגוי. אז נשאל: מה באמת נאמר בו? נתחיל בנתון "מיליארד דולר". הוא לא מופיע במסמך, והמספר הקרוב ביותר אליו הוא 884 מיליון דולר. לפי הדוח, זהו הסכום שעבר דרך PEF Israel, קרן אמריקאית שמאפשרת לתורמים פרטיים לתרום לארגונים בישראל, בשנים 2021־2024 ל"יותר מאלף ארגונים ישראליים, כולל קבוצות המעורבות בהפגנות נגד הרפורמה המשפטית".

אבל יש כאן שתי בעיות: ראשית, בשנים 2021־2022 הממשלה הנוכחית טרם קמה, והוספתן לחישוב מנפחת את המספר. לפי המקור ממנו שאבו מחברי הדוח את המספר 884 מיליון, בשנים 2023־2024, כלומר לאחר הקמת הממשלה, עברו דרך PEF קצת פחות מ־545 מיליון דולר. עדיין סכום נכבד להעביר לארגוני מחאה, לא?

זו הבעיה השנייה: גופים אלו, כלשון הדוח, הם חלק מאלף ארגונים. לפי הרשימה באתר PEF, אומנם תוכלו לתרום לארגוני שמאל כמו בצלם, אבל גם להרבה אחרים: "למסמך הזה יש היבט של 'פיתיון והחלפה'", מסביר פרופ' טד ששון, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרצה במידלברי קולג' בוורמונט. "מדברים על מספרי ענק, אבל הרוב המכריע של הכסף, או אולי כולו, הולך לסוגים אחרים של מטרות בישראל שדומות הרבה יותר למוזיאון ישראל, למד"א ולאוניברסיטה העברית. בכך, PEF מספק תרומות לחלק מארגוני המחאה, אך זאת לבקשת תורמים פרטיים. כסף שמתקבל על ידי כל אחד מארגוני המחאה נשלח על ידי תורם ל־PEF עם בקשה שהוא יועבר לארגון ספציפי".

"אפשר אפילו להסתכל על העמותות הישראליות שמוזכרות כדי לעקוב אחר המימון שלהן", אומרת חזן. "כל הכסף הזר שהתקבל בכל הארגונים הישראליים המוזכרים בשנה, רק מסתכם בכמה עשרות מיליוני דולרים, ורובו ככולו מגורמים פרטיים".

מעורבות ממשל ביידן

אז לא מיליארד דולר ולא בהכרח לארגוני מחאה. אבל האם ממשל ביידן תמך במי שניסו להפיל את הממשלה הנוכחית? הדוח מצביע על העברה ישירה אחת: "בין 2020 ל־2022 מחלקת המדינה תחת ביידן־האריס העבירה כ־42 אלף דולר במימון פדרלי" לתוכנית חינוכית של התנועה לאיכות השלטון "בשלושה בתי ספר תיכוניים בירושלים". מעבר לזה שמדובר בכסף קטן, בתקופה זו כאמור הממשלה הנוכחית טרם הוקמה, וב־2020 נשיא ארה"ב היה בכלל אחד, דונלד טראמפ.

חלק מהטענות הן למימון פדרלי עקיף, למשל שהממשל העביר כסף ל־PEF או לקרן רוקפלר (RPA), ואלו העבירו את הכספים לארגוני המחאה. אלא שלשון הדוח לא מתחייבת, וכך נכתב על 18 מיליון דולר שהגיעו לארגון עתיד כחול לבן מ־PEF ב־2023: "ייתכן שהתרומות של PEF כללו מימון שמקורו בממשלת ארה"ב". משמע, לא בטוח. אם נעיין במקור עליו מסתמכים - מאמר מאת דייוויד אייזק ב־JNS, ממנו גם נשאב המספר 18 מיליון - נראה שאפילו הוא מתאר את הכסף הממשלתי שמגיע ל־PEF כ"זניח", שכן הוא עומד על פחות מ־150 אלף דולר.

"המסמך הזה זורק הרבה 'אולי'", אומרת עו"ד פיט. "הממשל כנראה נתן כסף ל־RPA, שהעבירה כסף ל־PEF שהעבירה כסף לארגונים ישראליים, כולל כמה ארגונים שתמכו במחאה, הם תרמו גם לקרן הקהילתית היהודית (JCF), שהעבירה כסף בחזרה ל־PEF. כל אחד מהארגונים האלה מקבל המון תרומות פרטיות. המזכר מרמז שהכסף שהועבר מהממשלה ל־RPA שימש למחאה, דבר שהם לא מוכיחים, ולא יכולים להוכיח בצורה הזו. יש פה הטעיה של הציבור, שחושב שאפשר לעקוב אחרי מסלול העברת הכסף, מה שאי אפשר בלי חקירה אמיתית".

"אפילו רק על בסיס הנתונים שמובאים במסמך זה ב־99.9% לא קרה", מוסיפה ד"ר חזן. "אין מידע או תיעוד המציגים לציבור את הזרימה של מי העביר כמה לאילו ארגונים דרך PEF. אם רשות המיסים (IRS) תחליט לעקוב אחר הכסף, היא יכולה. אבל מתוך נתונים גולמיים ורשמיים אנחנו יודעים שמדי שנה סך כל הכסף שעובר מכ־2,000 ארגונים מארה"ב מסתכם בפחות מ־2.5 מיליארד דולר, והוא מתחלק בין כמה אלפי עמותות בישראל, וזה רובו ככולו כסף פרטי. כך שאין שום סבירות לטענה שמיליארד דולר הגיעו לארבעה־חמישה ארגונים ישראלים בלבד רק מהממשל".

ופרופ' ששון מזכיר את תפקידה של קרן רוקפלר: "היא משמשת כיועץ פיננסי לעמותות קטנות, ארגונים קטנים מדי מכדי להיות מוכרים כ־NGOs. לכסף הממשלתי כנראה אין שום קשר לישראל. הכסף שהממשלה נתנה ל־RPA כנראה יועד לאחד הארגונים הקטנים האלה שהקרן עובדת כסוכנת פיננסית עבורם".

לאחר שרבים הפריכו את הרעיון שמיליארד דולר הועברו לארגונים, היו מי ששינו טיעון: הממשל לא תרם ישירות, אבל עצם זה שעמותות פטורות ממס העבירו כספים לארגונים פוליטיים מהווה עבירה. האם לטענה הזו יש בסיס? סעיף 501(c)(3) לקוד מס הכנסה מסדיר את הקלות המס של ארגונים לא ממשלתיים (NGO) שלא למטרות רווח, והוא דורש שהארגון לא יעסוק בפעילות שתדלנית. עם זאת, כפי שמוסבר באתר ה־IRS, גם פה העניין גמיש: "ארגון רשאי לעסוק בשתדלנות מסוימת, אך פעילות שתדלנית רבה מדי מסכנת אובדן מעמד פטור ממס… עם זאת, ארגונים רשאים להתערב בנושאים של מדיניות ציבורית מבלי שהפעילות תיחשב כשתדלנות. לדוגמה, ארגונים רשאים לערוך מפגשים חינוכיים".

"החוק אינו חד משמעי בהיבט זה, ולכן יש ארגונים אמריקאים שפועלים במידה מסוימת לקידום מדיניות", אומרת עו"ד פיט. "בישראל, אין הגבלה על פעילות כזו". אם יש ראיות שחריגה מההנחיות האלו אכן נעשתה, הדוח לא מביא אותן.

ולסיום: נתניהו כתב ש"המסמך חושף כי אותה יד שמימנה עמותות שמאל פוליטיות בישראל היא גם זו שמימנה… ארגונים שמזוהים עם חמאס". במה העניין? לפי הדוח, גורמים כמו קרן רוקפלר או סוכנות הסיוע הממשלתית USAID העבירו כסף לארגונים כמו DCIP ו־ARENA, שאכן שמם נקשר בטרור. אלא ש־DCIP החל לקבל מימון ב־2017, תחת טראמפ, והפסיק לקבל אותו ב־2022, בעקבות הכרזה של צה"ל על הארגון כטרוריסטי שנה קודם לכן. ARENA אכן מזוהה עם גופים כמו הגא"פ וחמאס, אלא שהמימון שלו הולך עשורים אחורה ולא קשור ספציפית לביידן או לדמוקרטים. ד"ר חזן ועו"ד פיט העבירו בפנינו ביקורת על קשירת הארגונים הללו עם ארגוני מחאה ישראליים באותו מסמך.

עוד כתבות

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

"אין דבר יותר מרתק ממה שקרה ב-WeWork": מנכ"ל אמפא מדבר לאחר ההנפקה והאקזיט הפרטי

לאחר מסע ארוך השלימה חברת הנדל"ן אמפא את ההנפקה הגדולה זה שנים בבורסה בת"א ● כעת מספר המנכ"ל זהר לוי מדוע הוא אופטימי בקשר למתחמי WeWork שבידיה, למרות הירידה בתפוסה: "רואים עלייה בהתעניינות במשרדים. כשהמלחמה תיגמר יהיה שיפור משמעותי בהייטק" ● ומסביר מדוע זרמו חלק מכספי ההנפקה לכיסי הבעלים: "חלק מארגון שהיינו צריכים לעשות, כי אי אפשר היה להמשיך להתנהל ככה"

תמנון מצוי. חי בכדור הארץ לפחות 300 מיליון שנה / צילום: Shutterstock

מנגנון ההשמדה העצמית: התכונה המופלאה של אחת החיות הכי מרתקות בטבע

בעוד לבעלי חיים לרוב מיוחס יצר ההישרדות מעל לכל, התמנונה מחסלת את עצמה רגע לפני שצאצאיה באים לעולם ● ניסוי שניתק את עצבי בלוטת הראייה, שם טמון המנגנון הכימי האחראי לכך, הפסיק את ההתנהגות ההרסנית

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

כסף בקיר. עם גיא ליאון / צילום: פרטי

הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

גיא ליאון ואשתו שי התחילו עם דירה קטנה במצפה רמון, המשיכו לקריית אתא ולבסוף רכשו דירה על הנייר באופקים - תוך מינוף מסיבי ואמונה שהמחירים רק יעלו

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

רצועת עזה, בתחילת השבוע / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט: נקטנו צעדים ביטחוניים מחמירים - בשל חשש לניסיון לחלץ חטופים

מחאות נגד הממשלה ובעד החזרת החטופים החלו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ ● עינב צנגאוקר: "מאז שעידן שוחרר מהשבי אני לא יודעת מה עלה בגורלו של מתן, אני רק יודעת שאין לו זמן, ניוון השרירים שלו מחמיר והוא בסכנת מוות" ● שורדת השבי אמילי דמארי חשפה פרטים חדשים על שהותה בשבי לעיתון ה"דיילי מייל". דמארי תיארה תנאי מחייה בלתי אנושיים שכללו כליאה בכלובים ● 50 חטופים - 659 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Mikhail Metzel, Office of the Iranian Supreme Leader, Azerbaijani Presidential Press Office

בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי

השבוע נערך בים הכספי תרגיל צבאי משותף לרוסיה ואיראן - זירת אימונים שמסמנת שינוי אסטרטגי ● לצד המאבק על שליטה ביטחונית, מתפתחת גם תחרות כלכלית על נתיבי סחר ותשתיות אזרחיות שהופכת את חופי האגם למוקד עניין של גושים יריבים ● מן העבר השני, אזרבייג'ן מהדקת את קשריה עם ישראל וארה"ב

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin

"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

מועד כניסת המכסים לתוקף נמצא מעבר לפינה, ובעולם מנסים לנווט בין חוסר העקביות האמריקאית ● מדינות בודדות בלבד הקדימו תרופה וחתמו על הסכמי סחר, בעוד ישראל עדיין במו"מ קדחתני ● מהם הגלגולים השונים שעברה מדיניות המכסים - ואילו קצוות עדיין פתוחים? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

חבל ההצלה החדש שבו מנסה להיאחז אינטל והקשר הישראלי

אינטל תפצל את חטיבת מעבדי התקשורת שלה, הכוללת גם פעילות בישראל ● החטיבה, השלישית בגודלה באינטל, מתמקדת בטכנולוגיות תקשורת ל-AI וחוות שרתים - אך אינטל רואה בה בעיקר מנוע כלכלי, ולא נכס אסטרטגי ● כבר שנתיים שהחברה מצויה בטלטלה ארגונית, ולאחרונה הגיעו השינויים לתחום הייצור

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך תפח חוב של 30 אלף שקל פי עשרה, וכמה שילמה החייבת?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע

שער La Stampa האיטלקי, 18 ביולי. עם הכותרת ''ביבי מפציץ את הנוצרים'' / צילום: גזיר עיתון

2033: סיכוי למסע יהודי-נוצרי בדרך הרחמים

הפגזים התועים שפגעו בכנסייה היחידה של עזה הביאו נזק איום על ישראל ● עיתון מהחשובים באיטליה פרסם כתב אישום נגד ה"ישראליזם" שהשחית את היהדות

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייקל סיילור (מימין), מייסד ומנכ''ל סטרטג'י (לשעבר מיקרוסטרטג'י), ומרטין שלאף, בעלי קרן Alpha Capital Anstalt / צילום: SKATA via Reuters

הבהלה לזהב החדש: הטרנד של "חברות אוצר" בוול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

בזמן שמחיר הביטקוין שובר שיאים, שורה של חברות ציבוריות משקיעות מיליארדים במטבעות דיגיטליים, ומעמידות למבחן את המודל שהביא לזינוק של 3,300% במניית חברת מיקרוסטרטג'י - הרבה יותר מהביטקוין עצמו ● גם הנשיא טראמפ, אילון מאסק, מרטין שלאף ומניית ה"מם" גיימסטופ נדבקו בשיגעון החדש של וול סטריט

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"