גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

זה שישה חודשים לפחות שאנחנו חוזרים ומוזהרים, כי דונלד טראמפ הוא נשיא של עסקאות ושל שורות תחתונות, Transactional באנגלית צחה. והפירוש? הוא מחוסר סנטימנטים ונאמנויות. עיתונאי שאל אותו השבוע לצד מי הוא עומד במלחמת רוסיה־אוקראינה. הוא ענה, "אינני עומד בשום צד, אני עומד לצד האנושות".

הנה כי כן, המלחמה באוקראינה מספקת משוואה קלאסית של טובים ורעים, תוקפנים ומתגוננים; אבל אפילו כאן "שום צד" לא מעורר בו אהדה טבעית.

אפשר לייחס את זה לנוסחת "אמריקה תחילה", שהוא שאל מעידן הבדלנות האמריקאי בין שתי מלחמות העולם. אבל, כפי שאמר הנשיא רוזוולט לפני כניסת ארה"ב אל מלחמת העולם השנייה, גם אם ארה"ב חייבת להישאר ניטרלית במעשה (מתוקף חוק של הקונגרס), "אינני יכול לבקש מכל אמריקאי להישאר ניטרלי במחשבותיו".

זו תזכורת הכרחית לפי דעתי כדי להסביר את מגמת פניו של טראמפ. ספק אם הוא הפגין אפילו פעם אחת נטיית לב לטובת הדמוקרטיות המערביות בתור שכאלה; ספק אם הוא התנער אי פעם מן הדיקטטורות באשר הן.

לפני חודשיים ויותר ראינו אותו מסייר בחצי האי ערב ויוצא מגדרו לקשור כתרים לעריצים מורשתיים. ארצות כמובן רשאיות לפעול לטובת האינטרסים שלהן גם אם הם אינם מתיישבים עם דמוקרטיה. אבל אצל טראמפ נראה בעליל שהוא מעדיף משטרים סמכותניים על פני משטרים דמוקרטיים.

הארץ שקיבלה 310 מיליארד דולר

כל זה חשוב מפני שישראל הסתמכה במרוצת השנים על מאגר גדול של רצון טוב מצד זרים, שאהדתם כלפיה היתה מושרשת בסנטימנטים. ישראל יצאה נשכרת מהדגשת מעמדה כ"דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

זה לא מעניין את דונלד טראמפ אף כמלוא הנימה. ציפיות השורה התחתונה שלו חלות גם על ישראל, ואולי במיוחד על ישראל. הוא זוכר היטב שהיא קיבלה מארה"ב במהלך השנים סכום כולל של 310 מיליארד דולר, בהתאמה לאינפלציה (נתוני המועצה האמריקאית ליחסי חוץ).

"הידיד הגדול ביותר של ישראל בבית הלבן", חזר ראש הממשלה וקרא לטראמפ. הנשיא אמנם גילה ידידות בנקודות קריטיות, אבל מוטב להיזהר מלראות כאן נוסחת פעולה קבועה.

עודף הלהיטות לקבל כפשוטו את חזון "הריביירה בעזה", ולחזור עליו פעם אחר פעם, לימד משהו על הקושי הישראלי בפיענוח טראמפ. הוא איש שנוכחותו הציבורית כרוכה בהקנטת חושים ובהפרכת ציפיות. לא פעם הוא אומר את ההיפך, כדי לשנות את נושא השיחה ולעורר תשומת לב. אין כל טעם להזכיר לו שהוא אמר משהו, כאשר הוא מעמיד פנים שלא אמר.

הנשיא הזה רשם שורה ארוכה של הצלחות בחצי השנה הראשונה של כהונתו. אפשר שהוא רב־כוח יותר מכל קודמיו ב־60 השנה האחרונות. זה בהחלט עשוי להשתנות, אבל זו קריאה סבירה של המצב כיום. הצלחתו אינה נובעת מחריש שיטתי של הקרקע. היא בעיקרה תוצאה של יכולתו המבריקה לעקר כל ניצן של התנגדות ושל ביקורת.

הוא עושה ניסיונות בלתי פוסקים לחתום על עסקאות, או להביא זרים לחתום עליהן זה עם זה. אנשים המיטיבים להכיר אותו אומרים שהוא לא מתעניין בפרטי העסקאות, כל זמן שהוא יכול לטעון כי הן הושגו. זה ניכר בהכרזותיו על הסכמי סחר "פנטסטיים", שלא היו אלא טיוטות וראשי פרקים.

הוא היה להוט להודיע על הסכם שלום בין רואנדה לקונגו, שהיה משאת נפשם של מתווכים במשך שנים. הוא הודיע כי הציל את העולם ממלחמה גרעינית, כאשר הביא "שלום" בין הודו לפקיסטן. בשני המקרים האלה, התערבותו אמנם הועילה לצינון זמני של סכסוכים, אבל בוודאי לא התקרבה להשכין שלום. זו חולשה ניכרת של הדיפלומטיה שלו, מפני שהיא מסגירה את קוצר רוחו הטבעי. ספק אם הוא היה יכול לעשות מעשה ג'ימי קרטר בקמפ דייוויד עם בגין וסאדאת.

מן המפורסמות שהוא הבטיח לסיים את מלחמות אוקראינה ועזה "בתוך 24 שעות". אילו מסקנות הוא מסיק מן הכישלון? שמענו את ההסברים שהוא נתן: כאשר ילדים מתקוטטים בפארק, לא תמיד יש צורך להפריד ביניהם; לפעמים מוטב להניח להם להוציא קיטור כדי להשתחרר מאיבתם.

פרשת הצוללות (האוסטרליות)

הלהיטות לשורה התחתונה מביאה אותו לקשור מהלכים פוליטיים ודיפלומטיים ברווחים חומריים לארה"ב. הוא רוצה שוויון מלא ביחסי סחר, אפילו עם הארצות הקטנות והעניות ביותר; הוא רוצה מתכות נדירות, הוא רוצה מוליכים למחצה; הוא מצפה שארצות ישקיעו בארה"ב אם הן רוצות להיכנס אל שווקיה; הוא רוצה למלא את צורכי ארה"ב בפלדה מייצור פנימי בלבד, אף כי ייצור כזה יחסר היגיון כלכלי.

הוא מהלך אימים. כשהוא מנסה להלך קסמים, הוא חוזר ומועד, בעיקר מפני שאינו מקשיב. והוא אינו מקשיב, אומרים מבקריו, מפני שהוא משתעמם על נקלה.

בתולדות יחסי החוץ של ארה"ב, לפחות במאה השנה האחרונות, שמור מקום מיוחד למושג "המשכיות". היינו, גם אם ממשלים מתחלפים, וגם אם הם מייצגים הפכים רעיוניים ופוליטיים, הם ממשיכים את מורשת מדיניות החוץ של קודמיהם. ארה"ב יצאה למלחמות, כרתה בריתות, קירבה ארצות והרחיקה אותן על יסוד דיון והצבעה (כאשר נדרשה הצבעה) ששיקפו בדרך כלל התחייבות להמשכיות. בעלי ברית, פורמליים ולא־פורמליים, היו רשאים להניח שהם יוסיפו להיות בעלי ברית גם לאחר הבחירות הבאות. הם היו רשאים להניח שארה"ב תעמוד בהסכמים איתם.

כדאי לשים לב בימים האלה לסיפור הצוללות הגרעיניות האוסטרליות. אוסטרליה חתמה הסכם עם הנשיא ביידן לרכוש שלוש עד חמש צוללות גרעיניות ב־15 השנה הבאות בהיקף של 239 מיליארד דולר (של ארה"ב), ולהשקיע שני מיליארד דולר בהגדלת כושר הייצור של מספנות אמריקאיות. אוסטרליה היא בעלת ברית חיונית באוקיינוס השקט, בייחוד כלפי סין.

טראמפ השעה את ההסכם הזה, כדי לבדוק אם לארה"ב יש די צוללות גרעיניות משלה. האוסטרלים נדהמים מן הצינה שהם פוגשים בוושינגטון, אם כי הם מוסיפים לעמוד בתנאי התשלום. הם עמדו לצד ארה"ב בכל מלחמה מאז מלחמת העולם השנייה. אם הם לא יכולים לסמוך על המשכיות, מוטב שכל ארץ העושה עסקים עם טראמפ תוריד את רמת ציפיותיה.

הקנצלר של גרמניה נשא נאום מלא להט בתחילת החודש. הוא דיבר בו על נשיא רוסיה פוטין ועל הנשיא טראמפ, שלא נכחו. "אנחנו לא עומדים להיכנע", הוא אמר לפוטין. "אנא עמוד לצידנו", הוא אמר לטראמפ. "אנחנו נמצאים באותו העמוד", זאת אומרת באותו הצד.

80 שנה משפט כזה היה נחשב למובן מאליו. לא עוד. איש אינו יודע באיזה צד יעמוד טראמפ בשנה הבאה, או בחודש הבא.

רשימות קודמות ב- yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים באנגלית @YoavKarny , ציוצים בעברית @KavHamashve.

עוד כתבות

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

Kpop Demon Hunters. השאירה אבק ללהקות בשר ודם מהז'אנר / צילום: ©2025 Netflix

על השלב הבא של AI ביצירה: רק להשתלב בשקט בפלייליסט

אולי נבואות הזעם כבר כאן - הבינה המלאכותית מחליפה את האמן ● להקות מומצאות בראש המצעדים, סדרות נוצרות בלי שחקנים, ואלגוריתמים מייצרים שירים שבוטים מאזינים להם ● מסתבר שהאמנות כבר לא זקוקה ליוצר והעיקר שהכול יתנגן חלק

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

מלך הקסטות מארחים את אבי ביטר. ''תפסתי ז'אנר משלי'' / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות

הרנסנס של מוזיקת הקסטות: תזכורת חיה לכוח של מוזיקה לפרוץ גבולות

2025 מסתמנת כשנת הקאמבק הגדולה של זמרי הקסטות בישראל ● לאחרונה הוכרז כי אלבום של זוהר ארגוב יזכה לעיבוד מחודש, זמרות כמו רינת בר וילדת הפלא מוג'דה חוזרות לבמות, והגיטריסט האגדי יהודה קיסר יקבל את פרס אמ"י ● איך התגלגל החיבוק המחודש של המוזיקה שפעם נאבקו כדי שתושמע בתחנות הרדיו?

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מאפים מתוקים במרפסת במרום גולן / צילום: שפרה מיכאלוביץ

בלי תפריט ובלי זמני פעילות: הבית הקטן בקיבוץ שמגיש ארוחת פחמימות חלומיות

גבינה עטופה בוואסאבי ועוד שילובים נדירים, יין קרח שהולם את השרב, גלריה לאמנות מקומית ושפית שמארחת במרפסת הפרטית שלה ● הנה כמה מההפתעות שיש לרמת הגולן להציע

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

החל מ-175 אלף שקל, עם פוטנציאל להנחה משמעותית. הרכב הזה עשוי להיות בחירה משתלמת

משפחתית הפלאג-אין של BYD לא מתמקדת בעיצוב, אבל יש לה תא נוסעים איכותי ומאובזר, מרחב שימושי ומערכת הנעה יעילה מאוד, שיכולה להפוך את חשבונות הדלק השוטפים לזניחים

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד