גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת שמחון: הבנקים לא יוכלו להגביל יזמי נדל"ן בהורדת מחירי דירות

מחירי הדירות בישראל כמעט שלא יורדים, על אף שבשוק קיים היצע גדול של דירות חדשות לא מכורות ● עפ"י ההמלצה המרכזית של הצוות לבחינת מעורבות הבנקים בקביעת מחירי הדיור, גורמי מימון לא יוכלו להתערב בשיקולי היזם בקביעת מחירי דירות, ואסור יהיה להם להתנות את הליווי בשינויים עתידיים במחירי הדירות

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

גורמי מימון לא יוכלו להתערב בשיקולי היזם בקביעת מחירי דירות, ואסור יהיה להם להתנות את הליווי בשינויים עתידיים במחירי הדירות. זו ההמלצה המרכזית של הצוות לבחינת מעורבות הבנקים בקביעת מחירי הדיור, בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון.

העיר שדשדשה שנים מאחור והיום מציגה - מהפך נדל״ני
הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

זאת, לנוכח סעיפים שנמצאו בהסכמי ליווי לפרויקטים למגורים, לפיהם יזמי נדל"ן לא יוכלו למכור דירות תוך ירידת מחירים, ללא הסכמת הבנק. עם זאת, לא נמצאו ראיות לכך שהסעיפים הללו הם הסיבה לכך שמחירי הדירות בישראל כמעט שלא יורדים, וזאת על אף שבשוק קיים היצע גדול של דירות חדשות לא מכורות. בבנק ישראל הגיבו לגלובס באומרם, כי מדובר בהנחיה קוסמטית, שכן בנקים יוכלו להתנות ליווי בנקאי ברווחיות של היזמים, שהיא ממילא מותנית במחירי הדירות.

האם יש למערכת הבנקאית מעורבות בקביעת מחירי הדיור?

הוועדה הוקמה בעקבות החלטת ועדת השרים לענייני דיור בחודש מאי להקים צוות ממשלתי משותף עם בנק ישראל, שיבדוק את מעורבות המערכת הבנקאית בקביעת מחירי הדיור. על הצוות הוטל לבחון מעורבות כזו, ככל שקיימת, באמצעות תנאים שהבנקים נוהגים להכניס להסכמי ליווי לפרויקטים בתחום הנדל"ן. מלבד שמחון, שעמד בראשה, השתתפו בה גם מנכ"ל משרד השיכון יהודה מורגנשטרן, הכלכלן הראשי באוצר ד"ר שמואל אברמזון, המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי, הממונה על תחרות מיכל כהן, והמשנה ליועצת המשפטית לממשלה לענייני משפט אזרחי, כרמית יוליס.

הצוות קיים ארבעה דיונים, אליהם הוזמנו מומחים, רגולטורים ונציגים של המערכת הבנקאית והקבלנית. בין היתר הופיעו בפני הוועדה שני הממונים לשעבר על הגבלים עסקיים -פרופ' דיוויד גילה ודרור שטרום.

הוברר, כי בענף הבנייה למגורים פועלים יזמים רבים. בבחינה של יזמים שבונים 300 דירות ומעלה, עלה כי היזם הגדול ביותר בונה 2.7% מהדירות ועשרת היזמים הגדולים בונים פחות מחמישית מהדירות הנבנות. לאור זאת, לא נמצאה במגזר יזמות הבנייה בישראל תופעה של אוֹלִיגוֹפּוֹל, כלומר של שוק שנשלט על-ידי קבוצה קטנה של יצרנים.

הפועלים ולאומי מספקים 57% מכלל המימון לבנייה

ואולם שונה המצב, כשמדובר בגופים המלווים פיננסית את הפרויקטים. נמצא, כי 2 הבנקים הגדולים - הפועלים ולאומי - מספקים 57% מכלל המימון לבנייה, וכי 5 הקבוצות הבנקאיות (לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות דיסקונט והבינלאומי) מספקות 91% מהמימון לענף. "המסקנה העולה מהניתוח הינה, כי ענף האשראי לנדל"ן למגורים הוא ענף ריכוזי במיוחד ולכן קיים חשש מוגבר מפני התאמה אולגופוליסטית של הבנקים בתחום. השאלה העולה היא האם ריכוזיות זו של הבנקים... עשויה לאפשר לבנקים למנוע ירידת מחירים בשוק הדיור", נכתב בדוח.

תיאורטית נראה שאכן קיימת אפשרות כזו, והנה מספר דוגמאות לסעיפים כאלה בחוזים, שהדליקו את הנורה האדומה במועצה הלאומית לכלכלה: "מוסכם כי הלווה אינה רשאית לבצע אילו מהפעולות להלן אלא בכפוף לקבל הסכמת הבנק לכך בכתב ומראש..: למכור דירה בפרויקט במחיר הנמוך משווי הדירה על-פי דוח אפס, הנקוב בנספח..."; "תעמדו בלוחות הזמנים הנדרשים לביצוע מכירות בפרויקט ובמחירי המכירה בהתאם לתחזית מכירות ותקבולים של יחידות בפרוייקט, כפי שנקבעה בדוח האפס..."; "מוסכם כי הלווה אינה רשאית לבצע אילו מהפעולות שלהלן אלא בכפוף לקבלת הסכמת הבנק לכך בכתב ומראש: .... למכור דירה בפרויקט במחיר הנמוך משווי הדירה על-פי דוח אפס, הנקוב בנספח. אם תהיה בפועל סטייה, לפי קביעת הבנק בעניין זה, לעומת נתוני דוח האפס (לרבות, אך לא רק, בקשר עם נתוני הרווחיות, לוחות הזמנים, הכנסות ועלויות הפרויקט)" - במקרה כזה תהיה לבנק עילה לנקוט בסנקציות לרבות העלאת ריבית, העמדת האשראי לפירעון מיידי, מימוש ביטחונות".

התזה שלבנקים יש קשר למניעת ירידת המחירים - לא הוכחה

ואולם ממצאי בנק ישראל בנושא הראו, כי במציאות הקיימת, התנאים הללו אינם רלוונטיים, שכן מחירי המכירה בפועל של 54% מהדירות עולה על מחירן בדוח האפס, כך שבחלק גדול מאוד של המקרים, היזמים לא חייבים לפנות אל הבנקים בדרך להורדת מחירים. עוד נמצא, כי כמעט חמישית מהדירות שנמכרו היו במחירים נמוכים מאלה שננקבו בדוח האפס של הפרויקטים, כך שהתזה שלבנקים יש קשר למניעת ירידת המחירים - לא הוכחה, ואולי אף להיפך.

מצד שני המומחים הסכימו, כי סעיפי ההתנייה הבנקאיים שלא מאפשרים ליזמים להוריד מחירי דירות, ללא אישור בנקים, הם בעייתיים מאוד. פרופ' גילה אמר, כי מדובר במצב שבו בנק יכול למנוע תחרות ולחסום את האפשרות של הקבלנים להוריד מחירים שדורש התייחסות מיידית כדי לשמור על התחרות; הכלכלן פרופ' אלון אייזנברג אמר, כי הליווי הבנקאי חשוב מאוד, אך קיים חשש שהוא מביא להגבלה של התחרות, גם אם לא הייתה כוונה כזו. ד"ר אורן רגבי, ששימש בערו ככלכלן הראשי של רשות התחרות אמר, כי המצב הוא כזה, שהבנק שולט למעשה ברמת המחירים בשוק, מה שעלול להוביל למחירים גבוהים יותר מאלה שהיו מתקיימים בשוק תחרותי.

הצוות סיכם את הדיון במסקנה, כי הפרקטיקה הנהוגה, של הכנסת תנאי מחיר לחוזים שבין היזמים לבנקים המלווים, עלולה למנוע, בנסיבות מסוימות ירידת מחירי דירות.

עוד קבעו חברי הוועדה, כי לאור סיכוני האשראי וכושר הספיגה של הבנקים בתחום ולאור רווחיותם, לא ייגרם נזק אם תימנע מהבנקים האפשרות להתערב במחירי הדירות לאחר החתימה על הסכמי המימון.

לאור זאת המליצו למפקח על הבנקים לקבוע הוראה או באמצעים אחרים, כי לגורם המממן של מיזם לליווי פרויקט בנייה למגורים אסור להתערב בשיקולי היזם בקביעת מחיר המכירה של דירות באותו מיזם, לאחר ההתקשרות בהסכם המימון. במסגרת זו יקבע כי יש להימנע מלכלול בהסכם מימון לליווי המיזם התניה חוזית המתייחסת לשינויים במחירי הדירות במיזם.

במידה ולא יתאפשר ליישם את הצעד הזה באמצעות המפקח על הבנקים, חברי הוועדה ממליצים ליישם את ההוראה באמצעות חקיקה. כמו כן הצוות ממליץ, על מנת להגיע לשוק תחרותי בטווח הבינוני-ארוך, לפעול להקטנת הריכוזיות בענף מימון מיזמי דיור, הן בתוך המערכת הבנקאית והן על ידי הגדלת נתח השוק של גופים חוץ-בנקאיים.

עד כמה ההמלצות הללו, שלהן שותף גם המפקח על הבנקים, אכן יועילו? נראה כי יש להן קודם כל חשיבות עקרונית רבה, שכן הסעיפים המגבילים מאפשרים לבנקים לשלוט במקרים מסויימים במחירים, גם אם הם לא ממהרים ליישם אותם וגם אם כיום, באווירה של עליות מחירים שנמשכות למשך שנים רבות (למעט תקופות קצרות של ירידות מוגבלות), יזמים ממעטים להגיע למחירי דוח האפס שלהם גם אחרי מתן הנחות. השאלה מה יקרה, כשהמצב בשוק ישתנה. לפיכך, גם אם כיום הן לא נראות כנחוצות, בעתיד המצב עשוי להשתנות.

גורמים בבנק ישראל מסרו לגלובס כי "מדיוני הוועדה עלה כי לא נמצא אקדח מעשן לטענה שהסכמי המימון ליזמים הם התורם לעליית מחירי הדיור. למרות זאת ועל מנת לשמור על "הליווי הסגור" ולהמשיך ולהגן על כספי הרוכשים ולמנוע מקרי חפציבה, ייקור האשראי לבנייה ועליית מחירי הדיור הסכים הפיקוח על הבנקים על שינוי קוסמטי בלבד".

זאת, משום שלהערכתם הליווי הבנקאי עדיין יכלול התניות על רווחיות וכושר ספיגה שהן תלויות מחיר.

באיגוד הבנקים מבקרים

מאיגוד הבנקים נמסר בתגובה לדוח ועדת שמחון: "במקום לנסות להתמודד עם הבעיות האמיתיות בשוק הדיור, ועדת שמחון החליטה להתמקד בהסכמי המימון בתחום הליווי הפיננסי של פרויקטים לדיור. אותם הסכמים שגובשו כלקח מקריסת חפציבה, ובזכותם מאז, קרוב ל-20 שנה, נמנע משבר דומה בישראל.

"ה'תזה' הראשונית של הוועדה, לפיה הסכמי המימון מונעים ירידת מחירים, הופרכה על-ידי נתוני רשות התחרות, על-ידי נתוני הפיקוח על הבנקים ועל-ידי הקבלנים עצמם. לפיכך, ועדת שמחון נאלצה לחזור בה מהמסקנות המוטעות שהופיעו בנייר העמדה הראשוני, לפיהן קיים כשל תחרותיףיש להכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז בתחום זה.

"איגוד הבנקים מקווה כי הטיפול בשוק הדיור ובבעיות העומק שלו ייעשה באמצעות בירור מקצועי ויסודי של נתונים ועובדות".

עוד כתבות

רועי כץ, מנהל מותג WIZ / צילום: שלומי יוסף

מנהל מותג Wiz: "כדי להשפיע חייבים לשבור כמה כללים בדרך"

רועי כץ, מנהל מותג Wiz, סיפר בכנס MAD של גלובס כיצד החברה ערערה על הקונספציות המקובלות בשוק אבטחת הענן ● "בשוק האבטחה כולם מדברים בשפה של פחד, אבל הפחד לא תמיד יוצר את הפעולה הרצויה"

המדינה שעומדת מאחורי ההתקרבות של סעודיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סעודיה ואיראן מתקרבות בתיווך סין, הוול סטריט ג'ורנל כותבים כי יש "תת-תזונה חמורה ברצועת עזה", וקצינים בצה"ל קוראים לסיום המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

"אין דבר יותר מרתק ממה שקרה ב-WeWork": מנכ"ל אמפא מדבר לאחר ההנפקה והאקזיט הפרטי

לאחר מסע ארוך השלימה חברת הנדל"ן אמפא את ההנפקה הגדולה זה שנים בבורסה בת"א ● כעת מספר המנכ"ל זהר לוי מדוע הוא אופטימי בקשר למתחמי WeWork שבידיה, למרות הירידה בתפוסה: "רואים עלייה בהתעניינות במשרדים" ● ומסביר מדוע זרמו חלק מכספי ההנפקה לכיסי הבעלים: "חלק מארגון שהיינו צריכים לעשות, כי אי אפשר היה להמשיך להתנהל ככה"

הישראליות בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הישראלית שזינקה בקרוב ל-180% בשבוע בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● זוז פאוור זינקה בכ-180% בשבוע החולף, על אף שהיא רחוקה משווייה בעת ההנפקה בת"א ב-2021 ● פרייטוס סיכמה את השבוע בעלייה של כ-25%, לאחר שפרסמה נתונים ראשוניים מדוחות הרבעון השני ● ואלטיס של פטריק דרהי נחלשה, בעקבות דוחות של אחת ממתחרותיה

נבחרת החלומות של צוקרברג / צילום: ap, Jeff Chiu

עם חבילות שכר של 100 מיליון דולר: זו נבחרת החלומות של צוקרברג

במשך חודשים הכין מנכ"ל מטא רשימה של חוקרים ומהנדסים שירכיבו את מעבדת בינת־העל שלו ● הוא מפתה אותם במאות מיליוני דולרים, שלפעמים ניתנים כבר במעמד החתימה - אבל גם בתשתית להריץ את המודלים שלהם ● מיהם הכוכבים ששווה לשלם עליהם כל־כך הרבה?

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אמה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במטה הפדרל ריזרב במהלך השיפוצים / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

אסבסט, עופרת ורגולציה: כך הגיע שיפוץ הפד ל-2.5 מיליארד דולר

הפרויקט רב השנים לשיפוץ מטה הפדרל ריזרב, שתוקצב בעבר ב-1.9 מיליארד דולר, זינק ל-2.5 מיליארד בשל שורה של מכשולים ● מי תהום, אסבסט וזיהומים גרמו לחריגות תקציב ולעיכובים בפרויקט ● מבקרים רבים, ובראשם הנשיא טראמפ, מערערים על הוצאות הפד ועל עצמאותו הפיננסית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה שילמה חוב במשך 21 שנה, ובכל זאת הוא תפח פי עשרה. איך זה נגמר?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל, בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו ● אלא שבדוח יש חורים, והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל ● וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

מטען התפוצץ ברפיח: מפקד גדוד וגשש נפצעו קשה

קצין לוחם וגשש במילואים נפצעו קשה מפיצוץ מטען ברפיח; שני לוחמים נוספים מהגדוד נפצעו בתקרית ● סמל ינון נוריאל ואנה וסרן אמיר סעד מסיירת גולני נהרגו בדרום עזה ● בצלאל יהושוע מסבכר נפטר מפצעיו בבית החולים לאחר שנפצע בעזה ● צה"ל פרסם מפה: האזורים בהם תתקיים הפוגה הומניטרית מדי יום ● באיראן מדווחים כי הוחלט לאסור כניסה למתחמי הפרלמנט בטהרן עם מכשירים סלולריים ● 50 חטופים - 660 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

דיור. מחיר ממוצע / איור: גיל ג'יבלי

2.3 מיליון שקל בממוצע לדירה: מה אפשר לקנות במחיר הזה ברחבי הארץ?

המחיר הממוצע של דירת מגורים זינק בתוך עשור מ־1.46 ל־2.36 מיליון שקל, ומה שניתן לקנות בסכום זה בירושלים שונה מאוד ממה שניתן לקנות באילת או בחיפה ● יצאנו לבדוק איזה נכס תוכלו לרכוש בערים מרכזיות בארץ בסכום זה

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

שער La Stampa האיטלקי, 18 ביולי. עם הכותרת ''ביבי מפציץ את הנוצרים'' / צילום: גזיר עיתון

2033: סיכוי למסע יהודי-נוצרי בדרך הרחמים

הפגזים התועים שפגעו בכנסייה היחידה של עזה הביאו נזק איום על ישראל ● עיתון מהחשובים באיטליה פרסם כתב אישום נגד ה"ישראליזם" שהשחית את היהדות

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

יצרנית הסוללות שקופצת בתל אביב ומשלימה עלייה של 80% בשבוע

מניית פינרג'י, שבעל המניות העיקרי בה הוא חבר פאנל תוכנית "הכרישים" בטלוויזיה בעבר, אביב צידון, קפצה ביותר מ-35%, לאחר שדיווחה כי סוללות המתכת-אוויר שהיא מפתחת ישמשו את מרכזי הנתונים של גוגל ומיקרוסופט ● עם זאת, המניה נסחרת במחיר הנמוך בכ-82% לעומת מחירה בעת ההנפקה, ב-2021

פאנל להיות מותג בישראל / צילום: שלומי יוסף

בין עסקת חטופים ל"הותר לפרסום": החשיבה מאחורי הקמפיינים ואלו שנגנזים

בפאנל שהתקיים בכנס MAD של גלובס בנושא "להיות מותג בישראל" השתתפו ירון טיקטין מחברת כאל, אבי לאופר משטראוס, טלי פולג מבזק ודודי בלסר ממקורות ● הפאנל דן בשאלה כיצד משפיעה המלחמה על הפעילות השיווקית והפרסומית של מותגים

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

חרם טורקי ומבול רכבים סינים לא הורידו את טויוטה, מאזדה ומרצדס מהצמרת

בעקבות החרם של ארדואן על ישראל, דגמי קורולה סדאן הייבריד ו־C־HR נעלמו מהכבישים - אך טויוטה עדיין בראש ● והאם הזוהר של מותגי הפרמיום דועך? ● מדד המותגים 2025