גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמיר מנדובסקי מזהיר: הרגולציה החדשה "תשאיר רק את הנוכלים במגרש"

מייסד קהילת "השקעות לעצלנים", שמונה מעל 200 אלף משתמשים, טוען כי מאמצי החקיקה להגביל את משפיעני הרשת בתחום ההשקעות עשויים לפגוע בציבור: "הכוונות של רשות ניירות ערך טובות, אבל היא חייבת לשחרר את השיח האינטרנטי ולחפש את הפושעים על־מלא"

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן
תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

המהלך של רשות ניירות ערך להגבלת משפיעני רשת בתחום הפיננסים ("פיד השקעות"), חולל מהומה ומעלה דאגה רבה. בעוד שברשות טוענים כי הם מבקשים למנוע הונאות ולהגן על הציבור, החשש בקרב הפעילים ברשתות הוא מפני פגיעה ב"חינוך הפיננסי" וכי המהלך הוא בבחינת "לשפוך את התינוק עם המים".

"מהכללים הנוקשים בעולם": הצעד של רשות ניירות ערך נגד פיד ההשקעות עורר סערה - ובצדק
"חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

תמיר מנדובסקי, מייסד ומנהל "השקעות לעצלנים", קהילה שבה חברים מעל 200 אלף משתמשים, מזהיר מהשלכות המהלך, ומשוכנע - אין בעיה עם רגולציה חדשה, הבעיה עשויה להיות עם פרשנות גורפת. מצב זה, לדבריו, ישאיר במשחק דווקא את הנוכלים האמיתיים, אלו שמחפשים לבצע הונאות ופועלים לעתים מחוץ לגבולות המדינה.

האם הרגולציה המתוכננת רלוונטית לך כמשפיען?
"הרגולציה עצמה קיימת כבר. כשמיזם 'השקעות לעצלנים' יצא לדרך ב־2022, זה היה כמעט 30 שנה אחרי שהרגולציה החלה בחוק הייעוץ ב־1995. מה שהרשות עכשיו רוצה לעשות ברמה החוקית-המשפטית הוא באמת fine tuning לעידן האינטרנט.

"אבל זה גם ברמה הצהרתית. הם אומרים בעצם למשקיענים (משפיעני הרשת שעוסקים בהשקעות, ב"ל) - תתחילו לקחת אחריות על הדברים שאתם אומרים, כי האווירה ברשת היא באמת מאוד קלילה. אנשים מרשים לעצמם להמליץ על מניות ולדבר בצורה נורא גרנדיוזית כי זה מביא טראפיק".

"אם אדרש לכך, אסגור את הקהילה"

איך הרשות מתכננת לאכוף את הרגולציה הזו?
"זו שאלת השאלות. ההצהרה שלהם היא גם גרנדיוזית, כי אין לרשות באמת את הכלים להיות נוכחת בכל שיח שמתנהל ברשתות החברתיות. הבעיה היא שאת הנוכלים שיש להם כוונת זדון - אין לה שום סיכוי לתפוס, והם יישארו בכל מקרה. את מי כן קל לתפוס? את אלו שגדלו בגלל שיש להם דווקא מוניטין טוב ואלו שהציבור אוהב. מאוד קל לתפוס במילה פה ומילה שם".

אבל אתה בעצמך אומר שגם משפיענים צריכים לקחת אחריות ולעמוד מאחורי הדברים. "אני יכול לקחת אחריות מלאה על כל מילה שאני כתבתי. אני לא יכול לקחת אחריות על כל מילה שנאמרת בפורום 'השקעות לעצלנים'. בכל רגע נתון נאמרת שם מילה.

"אם רשות ניירות ערך תחליט שמנהלי קהילות אחראים על כל מה שקורה בקהילה שלהם - המשמעות היא סגירת קהילות. אני אסגור את הקהילה כי אני אדם שומר חוק, וזה יהיה מאוד חבל. במקרה כזה, אנשים יעברו לטיקטוק ולפטפורמות אחרות שבהם כבר ראינו מעשי הונאה".

רישיון לא יפתור את הבעיה. ראו פרשת סלייס

ישנם גם קולות הפוכים, שתומכים באפשרות להטיל מגבלות על מי שאינו מחזיק בייעוץ השקעות. בטיקטוק למשל אפשר למצוא מספר "מתכננים פיננסיים" שמביעים עמדה זו. מנדובסקי לא מסמן גילדה ספציפית, אבל לא פוסל אפשרות שמאחורי המהלך עומדים גופים ויועצים שעלולים להיפגע מהחינוך הפיננסי ברשת.

"זה נכון שיש בטיקטוק גם אנשים טובים. פשוט התופעה של אנשים שאומרים שטויות בשביל הטראפיק, ולא בגלל שהם באמת מבינים במשהו או הוציאו רישיון למשהו - היא בעיקר פושה בטיקטוק. זו 'צלחת פטרי' של השרלטנים".

"לגבי עניין הרישיון", מציין מנדובסקי, "נכון שהוא מבטיח במידה מסוימת שלא תיפול להונאה מוחלטת. אני אומר 'במידה מסוימת' בגלל שלצערי בעלי רישיונות השתמשו בהם גם בפרשת 'סלייס' שהתגלתה בשנה שעברה - השוד הכי גדול שהיה אי פעם. בסופו של דבר אנחנו חוזרים לאותה נקודה של חינוך פיננסי וחשיבה ביקורתית.

"אני מאמין שהמטרה של האנשים הטובים ברשות היא באמת לתכלית טובה, והם יכולים ליישם את הרגולציה הזו בצורה נהדרת. אבל הם יכולים גם ליישם אותה באופן שבו החינוך הפיננסי של הציבור ייפגע".

איך לדעתך צריך לעשות רגולציה טובה?
"אנחנו שנינו יוצאים מתוך נקודת הנחה שאי אפשר לשים את הידיים על כל האנשים הרעים בעולם, ואנחנו גם יוצאים מהנחה שהרגולציה לא הולכת למנוע מאנשים להגיד את המילה 'השקעות' או המילה 'מניה'. נכנס פה שיקול דעת בסופו של דבר.

"יש המון בלוגרים נהדרים שמדברים על מניות ספציפיות ואומרים 'המניה הזו לדעתי טובה בגלל אחת שתיים שלוש, והיא רעה בגלל ארבע חמש שש'. האם הם מריצים מניה?

"אם זאת מניית מיקרוסופט - כנראה שלא, כי הבלוגרים עם הכי הרבה השפעה בישראל לא יכולים להזיז את מניית מיקרוסופט ולו בעשירית האחוז. אבל אם הוא מדבר על איזושהי מניה עם נזילות נורא נמוכה בבורסת תל אביב, אז יכול להיות מאוד שיש פה איזה אינטרס. צריך להיכנס לעובי הקורה, לראות אם המשפיען נותן גילוי נאות. זה מצריך המון עבודה והמון שיקול דעת.

"אני מקווה שהם ידעו לפעול בשיקול דעת ולתפוס את האנשים שגורמים נזק ולא את האנשים שבעיקר מקדישים את מרצם לחינוך פיננסי".

מה דעתך על הדרישה לגילוי זהות של משתמשים אנונימיים?
"לפעמים צריך לבחור בטוב אחד בשביל טוב אחר. אנחנו חיים במדינה עם חופש ביטוי וזכותו של אדם לפתוח יוזר אנונימי וזכותו לכתוב באנונימיות. זאת זכות דמוקרטית בעיניי. האם יש בכך רק יתרונות ואין חסרונות? התשובה היא לא. אבל המחיר של הפגיעה באנונימיות הוא קשה מאוד.

"יש דרכים להתמודד עם הטכנולוגיה שהן לא פגיעה במשהו שהוא כל כך יסודי במדינה דמוקרטית כמו זכות לפרטיות, חופש הביטוי והזכות לאנונימיות".

חינוך פיננסי - "לא רק לאריסטוקרטים"

מה המסר שלך לרשות ניירות ערך?
"אנחנו חיים בעידן שהוא חסר תקדים במובנים של חינוך פיננסי. הדברים שלדוגמה אני מלמד ועוד רבים אחרים - פעם היית צריך להיוולד לאריסטוקרטיה בשביל ללמוד אותם, והיום כל אחד יכול להתחבר לאינטרנט, לראות בחינם שיעורים. זה דבר נהדר שהטכנולוגיה הביאה איתה.

"הכוונות של רשות ניירות ערך טובות, אבל היא חייבת לשחרר את השיח האינטרנטי ולחפש את הפושעים 'על מלא' - את האנשים עם כוונות הזדון, כי הם בסופו של דבר קיימים. ברגע שהרשות מתעסקת עם אנשים טובים ולא יודעת מי הם הרעים - היא מבזבזת משאבים, בשעה שיש אנשים שהם נוכלים על מלא שמחפשים לגנוב כסף לאנשים".

עוד כתבות

פועלים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

בג"ץ דחה עתירה לפטור מפיצוי על איחורים במסירת דירות בשל המלחמה

התאחדות הקבלנים ביקשה לחייב את הממשלה להתמודד עם המשבר בענף ● נשיא העליון, השופט יצחק עמית: בית המשפט לא יקבע מדיניות במקום הממשלה

כנס Future Skills של גלובס

כנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה: איזה כישורים יידרשו לשוק העבודה?

הכנס, שבו ישתתפו בכירים מענף החינוך, האקדמיה, צה"ל והמגזר הפרטי, יעסוק בכישורים והמיומנויות הנדרשים להשתלבות מיטבית בשוק העבודה ● במהלך האירוע יוצגו נתונים וניתוחים שגובשו במיוחד עבורו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינות שחתמו על הסכם עם ארה"ב ואלה שיחטפו מכסים גבוהים במיוחד

הדד-ליין לכניסת תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב לתוקף הוא 1 באוגוסט, יום שישי הקרוב ● מי שותפות הסחר הבולטות של ארה"ב שמיהרו להבטיח תנאי סחר נוחים יותר, ולמי כדאי לשים לב בימים הקרובים? ● גלובס עושה סדר

הדרך הארוכה להקמת מתקן סולארי / צילום: Shutterstock

5 שנים בממוצע, 14 רגולטורים: הדרך הארוכה להקמת פרויקט פאנלים סולאריים

ישראל שטופת שמש ואך טבעי שהמדינה תקדם הקמת מיזמים סולאריים, בהם טמונה גם כדאיות כלכלית ● אולם מחקר שפורסם לאחרונה מצביע על סדרת כשלים בדרך להקמת פרויקטים שכאלה ● גלובס משרטט את המסלול שעוברים היזמים בענף בדרך אל הכסף

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ חשף: איראן התערבה במו"מ על החטופים

נתניהו בהודעה באנגלית: "נמשיך להכניס כמויות משמעותיות של סיוע הומניטרי לעזה" ● טראמפ: "אני לא מסכים עם נתניהו שאין רעב בעזה" • צה"ל: מחבלים יידו אבנים לעבר רכבים ישראלים שנסעו על ציר אזרחי מרכזי בסמוך לכפר לובן א-שרקייה שבשומרון. אין נפגעים, אך קיים נזק חייל המילואים אריאל מאיר טמן, שעסק בזיהוי גופות בעת שירותו, נמצא ללא רוח חיים בביתו, וההערכה היא שהתאבד ● 50 חטופים - 661 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

שמואל בן אריה / צילום: שרון גולדברג

מנהל ההשקעות שמסמן מניה ישראלית שתעלה ב-40% "בקלות"

שמואל בן אריה, סמנכ"ל השקעות בפיוניר ניהול הון, לא חושש מהשיאים בשווקים: "אין דאגה — הם יישברו מחדש" ● בטוח שהשוק בתל אביב לא מיצה את העליות, מאחר שהכסף הגדול של המוסדיים עוד לא חזר לארץ, וגם מסמן מניה ישראלית אחת שצפויה לעלות עד 40% בשנה

הרצליה / צילום: Shutterstock

עיריית הרצליה הכשירה בנייה לא חוקית ותפצה תושבים בכמיליון שקל

הכשרת בית כנסת בלתי חוקי בשכונת נווה עמל בהרצליה תחייב את העירייה בתשלום פיצויים של 820 אלף שקל לבעלי שלושה קוטג'ים סמוכים ● השמאי המייעץ קבע כי סמיכות בית הכנסת לבתי המגורים פוגעת בפרטיות בעליהם, גורמת למטרדי רעש ומורידה את שווי הנכסים ב־5%-10%

בחברה אופטימיים ומאמינים כי תוכל להימכר בקרוב / צילום: Shutterstock, PIC SNIPE

אחרי שגייסה 27 מיליון דולר, חברת הפודטק אינובופרו נקלעה לחדלות פירעון

בית המשפט מינה נאמן זמני לחברה המייצרת חלבון מחומוס, אחרי שמאז 2021 הפסידה כ-18 מיליון דולר ונקלעה לחובות של 6 מיליון שקל, רובם לנושה המובטח Silicon Valley Bank ● עובדי אינובופרו הוצאו באחרונה לחל"ת

מייסדי פאגאיה - מימין: אביטל פרדו, יהב יולזרי, גל קרובינר / צילום: ענבל מרמרי

פאגאיה גייסה חוב של 500 מיליון דולר: גם גופים ישראלים השתתפו

חברת הפינטק גייסה בשבוע שעבר 500 מיליון דולר בהנפקת אג"ח בריבית 8.875% ● החברה עבדה גם עם חתמים ישראלים - אקטיב חיתום והפניקס חיתום - וקיבלה דירוג ilBBB פלוס מ-S&P מעלות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס רוכשת חברת AI ב-955 מיליון דולר. המניה קופצת בוול סטריט

נייס רוכשת את חברת Cognigy הגרמנית לצורך קידום פלטפורמת ה-AI שלה בתחום חוויית הלקוח ● בנייס מזהים ברכישה "הזדמנות ענק" שתוסיף לה יכולות מתקדמות וטאלנט בתחום ה-AI ● סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר ישראל: "נראה שהחברה מחפשת תחליף להאצת הצמיחה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה עלתה בכ-3%, AMD ב-4%

נאסד"ק עלה ב-0.3% ● למרות הסכם הסחר בין ארה"ב לאירופה, המדדים המרכזיים ננעלו בירידות ● נייס קופצה בעקבות רכישה של חברה גרמנית ● סמסונג חתמה על חוזה עצום לאספקת שבבים לטסלה ● בהשפעת המכסים, אאודי מפחיתה תחזית • מורגן סטנלי: וול סטריט הוא שוק יקר שמתמחר מציאות מושלמת - תרחיש "זהבה ושלושת הדובים" • בג'פריס מסמנים שלוש מניות שנסחרות בחסר ומהוות הזדמנות

פאנל ''ההשפעה של AI על עולם הכישורים'' בכנס מיומנויות המחר / צילום: תמר מצפי

"בעקבות כניסת ה-AI, תהליך גיוס העובדים השתנה לחלוטין"

בפאנל "ההשפעה של AI על עולם הכישורים", שנערך היום בכנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה, סיפרו המשתתפים - מנהלי משאבי אנוש בחברות הייטק כמו צ'ק פוינט, Fiverr ועוד - כי בחודשים האחרונים הם מחפשים באופן ספציפי עובדים עם יכולת להשתמש בבינה מלאכותית

אלי הורביץ, מנכ''ל קרן טראמפ / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל קרן טראמפ: "התלמידים שלנו לא יודעים לפתור בעיות מהמציאות"

אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ, התייחס בכנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה לפערים עמם נאלצים להתמודד מול בני גילם ברחבי העולם, לנוכח השינויים בעולם התעסוקה ● "אני מקווה שכשתסתיים המלחמה, נציב את החינוך כמנוף לשינוי"

תו לחג. חשש לאובדן הכסף / צילום: Shutterstock

מועדוני הצרכנות מצטרפים לראשונה למדד המותגים: צה"ל וההסתדרות בראש

בארץ פועלים כיום כ־35 מועדוני צרכנות גדולים ● המועדון הגדול ביותר בישראל, פיס פלוס, דורג רק במקום החמישי במדד, ושלושה מועדני צרכנות ברשימה פונים להייטקיסטים ● קטגוריה חדשה

פרופ' עמי מויאל, נשיא אפקה, בכנס מיומנויות המחר / צילום: שלומי יוסף

נשיא אפקה: "הקניית מיומנויות היא לא עניין רק למהנדסים, אלא לכל מקצוע ולכל מערכת החינוך"

פרופ' עמי מויאל, נשיא מכללת אפקה ויו"ר ות"ת הנכנס, בכנס מיומנויות המחר של גלובס ואפקה: "ה-AI מחייב להעצים את המיומנויות, ובראשן חשיבה עצמאית וביקורתית" ● לדבריו, "יש לעבור מרצף חינוכי מבוסס הקניית ידע לרצף חינוכי מבוסס הקניית מיומנויות" ● "אני מאוד מוטרד מהמיצוב של מערכת ההשכלה הגבוהה בקרב החברה הישראלית"

הפסקת החשמל הגדולה בספרד, אפריל האחרון / צילום: ap, Manu Fernandez

עלטה בישראל? מה שקרה בספרד יכול לקרות גם כאן

את כל החשמל שאנחנו צורכים אנחנו מייצרים בעצמנו ● המשמעות ברורה: כל פגיעה בתחנת כוח, באסדת גז או ברשת הולכה עשויה להוביל לעלטה לאומית ● מה שדרוש עכשיו הוא לא עוד ניסוי – אלא החלטה

יואב סגלוביץ', יש עתיד חדשות היום, רשת 13, 23.7.25 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

בכמה מדיוני ועדת חוץ וביטחון על חוק הפטור מגיוס נכח בועז ביסמוט?

כמה יו"ר ועדת חוץ וביטחון המיועד מעורב במתווה לגיוס חרדים? בדקנו נוכחות ● המשרוקית של גלובס

משרדי נייס ברעננה / צילום: שלומי יוסף

עם 955 מיליון דולר: מנכ"ל נייס החדש מהמר על רכישת ענק. האם זה ישתלם לו?

חברת הטכנולוגיה הישראלית משתמשת כמעט בכל קופת המזומנים שלה כדי לרכוש את החברה הגרמנית Cognigy ● אין ספק שהמנכ"ל החדש סקוט ראסל קופץ למים העמוקים ● כשקודמו בתפקיד ביצע מהלך דומה לפני כעשור, זה קנה לנייס את מעמדה בליגה של הגדולים

השיגור של הלווין האיראני ברוסיה / צילום: Reuters, Roscosmos/Ivan Timoshenko

איראן לא נשארת מאחור: שיגרה לוויין לחלל זמן קצר אחרי ישראל, בעזרת רוסיה

כשבועיים לאחר השיגור הישראלי, שיגרה איראן את הלוויין "נאהיד 2" בעזרת רקטה רוסית ● מאחורי שיתוף־הפעולה עם מוסקבה עומדת השקעה איראנית גוברת בתוכנית חלל, שמשרתת גם את משמרות המהפכה ● האם המרוץ לחלל עלול להפוך לאיום ישיר על ישראל?

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

המניות שצפויות להרוויח מהסכם הסחר בין ארה"ב והאיחוד האירופי

הסכם הסחר בין ארה"ב לאיחוד האירופי פיזר אופטימיות בשוקי ההון, אבל יש כמה מניות ספציפיות שעשויות להרוויח יותר מכולן: מלואי ויטון (LVMH), דרך מרצדס בנץ ועד חברת שבבים הולנדית ● נראה שהחגיגה עשויה להיות צנועה: "הסכם נסבל, אבל גרוע"