גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפולת בדעת הקהל האמריקאית: רק 32% תומכים בישראל במלחמה

סקר מכון גאלופ מדבר בעד עצמו: בקושי שליש מהמרואיינים בו הביעו הבנה למעשי ישראל בעזה (8% בלבד בקרב הדמוקרטים) ● גם בימין הרדיקלי בקונגרס מאשימים את ישראל בג'נוסייד ● רבות מתמונות הרעב בעזה מבוימות, אך זה לא מונע את הביקורת בעולם

הפגנה אנטי־ישראלית בניו־יורק / צילום: Reuters, Eduardo Munoz
הפגנה אנטי־ישראלית בניו־יורק / צילום: Reuters, Eduardo Munoz

קשה להחליט מה משתי הידיעות על שקיעת ישראל בדעת הקהל האמריקאית צריכה להטריד יותר: סקר של מכון בולט (גאלופ), המראה שפל היסטורי במעמדה של ישראל; או הצטרפות הנציגה הבולטת ביותר של הימין הרדיקלי במפלגה הרפובליקאית אל קוראי ה'ג'נוסייד'.

בריטניה מצטרפת לצרפת: מאיימת להכיר במדינה פלסטינית בספטמבר
דיווחים: האיחוד האירופי נמנע מקבלת החלטה בנוגע להשתתפות ישראל ב"הורייזן"

נתחיל בג'נוסייד. המלה הזו בקעה השבוע מגרונה של מרג'ורי טיילור גרין, צירת קונגרס ממדינת ג'ורג'יה, מנאמנותיו המובהקות ביותר של דונלד טראמפ. היא הרפובליקאית הראשונה המשתמשת במושג, אם כי אין זו הפעם ראשונה שהיא מגנה את ישראל בחריפות. היא גם יזמה ניסיון שנכשל לשלול חצי מיליארד דולר סיוע צבאי מישראל.

טיילור גרין מזהה את עצמה עם 'הנוצרים הלאומנים', תערובת של קנאים דתיים, שמרנים חברתיים קיצוניים, שונאי מהגרים ובדלנים במדיניות חוץ. יש הבדל ביניהם ובין מה שמכונה 'הימין הנוצרי', הפרו־ישראלי לעילא ולעילא, שאליו שייך למשל שגריר ארה״ב בישראל, מייק האקאבי. הנוצרים הלאומנים ברחבי העולם מזוהים עם השקפת עולם אנטי־ליברלית ולא־דמוקרטית. היסטורית, למשל בהונגריה ובפולין, הם קשורים במסורת ארוכה של אנטישמיות.

בארה"ב הם מאופיינים גם באנטי־קתוליות. טיילור גרין צייצה ביום מותו של האפיפיור פרנציסקוס, באפריל: "היום התחוללו שינויים כבירים במנהיגויות העולם. הרוע הובס בידי אלוהים". היא גם ידועה בהשקפות פרו־רוסיות ואנטי־אוקראיניות.

הגינוי של טיילור גרין לישראל אינו שקול אפוא כנגד עריקה של אוהבי ציון. אבל הוא הוא מכביד על כל ניסיון לייחס את השימוש בג'נוסייד באופן בלבדי לשמאל רדיקלי האוהד את חמאס.

מפלגה עם צביון אנטי־ישראלי

הסקר של מכון גאלופ מדבר בעדו: בקושי שליש (32%) של האמריקאים שרואיינו בסקר הביעו הבנה למעשי ישראל בעזה. 60% שללו אותם. הסקר נעשה בין 7 ל־21 ביולי, זאת אומרת הוא הושלם עוד לפני שהתחילו להופיע הצילומים הדרמטיים ביותר של ילדי עזה מורעבים. הפעם האחרונה שבה יותר אמריקאים (50%) סמכו את ידיהם על התנהלותה של ישראל נרשמה בסוף 2023. עקומת ההתנגדות נטתה מעלה ומטה במרוצת 2024, והתחילה לעלות בינואר השנה.

כרגיל במקרים כאלה, יש אי הסכמה נוקבת בין המחנות הפוליטיים. התמיכה בישראל בין הרפובליקאים עומדת על 71%, אבל התמיכה בין מצביעים עצמאים עומדת על 25%, והתמיכה בין דמוקרטים פחתה עד 8%.

היסטורית, המפלגה הדמוקרטית הייתה בעלת בריתה העיקרית של ישראל באמריקה. השדולה הישראלית הייתה נמלטת אל חיקם של הדמוקרטים בקונגרס כל אימת שממשלים רפובליקאיים גילו אדישות, צינה או איבה. הנשיאים הפרו־ישראליים ביותר של זמננו באו מן המפלגה הזו. ג'ו ביידן היה אל נכון הדייר האחרון בבית הלבן שתיאר את עצמו פעם אחר פעם, בפומבי, כ'ציוני'. איש לא ישמע איפיון עצמי כזה מפי דונלד טראמפ.

זו תוצאת רומנטיזציה רבת שנים של ישראל בשמאל האמריקאי המתון. היא דעכה והלכה במרוצת השנים, אבל המלחמה הנוכחית שמה לה קץ. אני מציע לשקול את המספר 8% בכובד ראש. פירושו של דבר שאחת משתי המפלגות הגדולות ביותר בארה״ב מקבלת צביון אנטי־ישראלי מובהק.

"כתבנו בעזה" מדווח מאיסטנבול

מהירות ההידרדרות, באמריקה וכמעט בכל פינה אחרת של כדור הארץ, היא כמהירות הקליקים של הצלמים בעזה. אמנם התקשורת הבין לאומית (בייחוד הבי.בי.סי) אינה חדלה להתלונן שישראל אוסרת כניסה של כתבים זרים, וזה כמובן נכון. אבל גדודים של פרי־לאנסרים מתהלכים על חורבות עזה, מדווחים ומצלמים.

ואם אין די דיווחים מעזה עצמה, הבי.בי.סי למשל מכריז על רושדי אבו אל־אוף, עזתי שנמלט מן הרצועה עוד ב־2023 (כדי להציל את משפחתו), ומתגורר באיסטנבול, כ"כתב הבי.בי.סי בעזה".

אני עוקב אחרי אבו אל־אוף מאז סתיו 2023. לא שמעתי אותו מראיין אפילו פעם אחת, ולא שמעתי אותו מצטט שום מקור חוץ מ"משרד הבריאות של חמאס". אבל ב־בי.בי.סי הוא "כתבנו בעזה", ושמורה לו האותנטיות הנובעת מן האנגלית העילגת שבפיו.

בארה"ב יש רשת רדיו ציבורית רבת אנפין, NPR, שיש לה על פי חישוביה 43 מיליון מאזינים. היא מקור החדשות רב האיכות ביותר באמריקה, ומשפיעה על השמאל ועל המרכז, על משכילים ועל מקצועות חופשיים. היא היתה תמיד ביקורתית וספקנית כלפי ישראל, אבל חלק משידוריה נעשו עוינים.

יש לה מדווח אחד מעזה, המתואר כ"מפיק". הוא עושה עבודה טובה וחשובה כשלעצמה, אבל לא שמעתי אותו מעולם מסקר הפגנה נגד חמאס, או מראיין מבקרים של חמאס. אולי זה היה מסכן את חייו, אבל במקרה כזה מעסיקיו צריכים להסביר.

לפני שבועיים, מגיש בכיר ב־NPR ריאיין את ההיסטוריון הישראלי־אמריקאי עומר ברטוב, שהסביר באריכות מלומדת מדוע ישראל מחוללת ג'נוסייד. שבועיים נדרשו
ל־NPR להזמין חוקר שסתר את ברטוב, ג'ושואה ספנסר, אבל רק לאחר שהרשת הקדישה שבע דקות לראיון עם מנכ"לית בצלם, יולי נובק, אשר עשתה נפשות לטענת הג'נוסייד.

המראיין, שלא הטיל ספק בטענות ברטוב או נובק, עשה מאמץ גלוי לסתור את ספנסר. התעורר הרושם שעצם הראיון נעשה רק כדי לצאת ידי חובה.

"דובר ישראלי לא מסר תגובה"

NPR ובי.בי.סי פיתחו נוסחה מאז תחילת המלחמה: הם מבקשים תגובה מדובר ישראלי, אינם מקבלים אותה עד זמן השידור, ויוצאים ידי חובתם במלים "דובר ישראלי לא הגיב". אפשר בהחלט להאמין שדוברים ישראליים אינם מבינים את התוצאות החמורות של הימנעותם מלהגיב. אבל יש טענות שאינן יכולות להישמע בשידור ללא תגובה, לא מצד ארגון עיתונאי רציני.

הנזק הגדול ביותר לישראל בא מצד מנהיגיה. מעט מאוד כלי תקשורת בעולם לא ציטטו ב־48 השעות האחרונות, בלעג או ברוגז, את טענת בנימין נתניהו, שהרעב בעזה הוא "פייק" מתוצרת חמאס. הוא העמיד בספק את כנותה של ישראל ואת אנושיותה.

לדעתי מועט הספק שחמאס ביים חלקים ניכרים של התוצרת הוויזואלית מעזה. הצילום הטראגי של האשה החובקת ילד שלדי נעשה המוטו של המלחמה. תפוצתו בעיתוני העולם מדהימה. אבל אנחנו לומדים על הכוונה ועל הטכניקה מן העובדה שהקרדיט לצילום ניתן ליותר מצלם אחד, האשה הופיעה בזוויות צילום שונות, והצילומים פורסמו בשני גלים, בהפרש של מספר ימים.

חשוב לציין שבהמשך התגלה הילד הכחוש כמי שסובל מבעיה בריאותית קודמת, ועל כך "ניו יורק טיימס" נאלץ לפרסם הבהרה.

זה כשלעצמו אינו הופך את רעבי עזה לזיופי חמאס. התמונות הבאות מעזה מצריכות הבעות של עצב מצד דוברי ישראל.

ישראל אינה יכולה לצאת ממצוקת יחסי הציבור שלה באמצעות התרסה. רוב צרכני החדשות אינם נוטים להשתכנע בידי זה הטוען שהוא תמיד צודק וכל מבקריו הם זייפנים זדוניים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

סכסוך חריף בין שני מייסדים הסתיים בהוצאות משפט מהגבוהות בישראל

שני המייסדים של חברת פינטק פנדה יישומי מסחר נקלעו לסכסוך רווי האשמות, שהגיע גם לביהמ"ש ● כעת שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי מאור להב ישלם לשותפו שמואל גוטמן ולחברה עצמה 3 מיליון שקל לכיסוי שכר-הטרחה

שער הניו יורק טיימס / צילום: צילום מסך

ב"ניו יורק טיימס" לא מתנצלים על פרסום הכזב שלהם

אחרי שהעיתון הציג תמונות של ילד פלסטיני אשר סובל ממחלה גנטית, וטען כי מצבו נובע מהרעב בעזה, הוא פרסם "הבהרה" ברשת - בחשבון בו יש לו 88 אלף עוקבים בלבד ● קיבוץ כיסופים קיים טקס חנוכה לרפת חדשה, קרוב לשנתיים אחרי ה-7 באוקטובר ● וגם: ספר בדיחות שאסף הפרסומאי הבכיר אמנון אריאלי ז"ל יוצא לאור ● אירועים ומינויים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברות הביטוח טוענות להפסד, והכיסוי לתרופות מחוץ לסל עשוי להצטמצם

חברות הביטוח דורשות להקטין את הכיסוי לתרופות שאינן בסל ב־2 מיליון שקל לאדם, ומזהירות משחזור המשבר בתחום הסיעודי ● המטופלים שיושפעו פנו לרשות שוק ההון בטענה לחוסר שקיפות

מלון ישמאעילוף / צילום: חגית ב, ויקיפדיה

סוף לסכסוך: נכסי היוקרה של משפחת מחקשווילי נמכרו בכחצי מיליארד שקל

מכירת עשרה מנכסי משפחת מחקשווילי יצאה בימים האחרונים לפועל ● בכך עשויות לבוא לתומן כ־30 שנות סכסוכים על ירושת האב אהרון ישר מחקשווילי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תעודת הסל הזאת זינקה ב־50% בשנה. אבל היא לא מתאימה לכל אחד

בזמן שהבורסות עוברות מטרנד אחד לשני, קרן הסל באזז מציעה למשקיעים להיחשף למניות שזוכות לסנטימנט החיובי ביותר ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות ● מה עשתה הקרן ביחס למדדי הדגל והאם כדאי לשלב אותה בתיק ההשקעות ● נתון בשבוע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לאחר שפאוול צינן את הציפיות להפחתת ריבית

הריבית בארה"ב נותרה ללא שינוי, פאוול לא התחייב להורדת ריבית בספטמבר ● טראמפ מטיל מכס של 50% על יבוא נחושת ● במורגן סטנלי ממליצים על מספר מניות שבבים ● למרות מכסי טראמפ: צמיחה של 3% בכלכלה האמריקאית ברבעון השני ● טראמפ אמר שלא יאריך את הדד ליין להטלת המכסים ושיטיל מכס בשיעור של 25% על הודו החל מה-1 באוגוסט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

הסכם סחר בין טראמפ לדרום קוריאה: מכסים מופחתים, השקעות עתק בארה"ב

טראמפ הכריז כי וושינגטון הגיעה להסכם סחר עם סיאול, במסגרתו יוטלו מכסים אחידים בשיעור של 15% ● דרום קוריאה התחייבה להשקיע 350 מיליארד דולר בפרויקטים אמריקאים, ובנוסף לרכוש מוצרי אנרגיה אמריקאים בהיקף של 100 מיליארד דולר

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי מממש את החזקותיו בישראכרט תמורת 206 מיליון שקל

נאוי גרופ, העוסקת במתן אשראי חוץ־בנקאי, דיווחה הבוקר כי מכרה את מניות ישראכרט שנותרו בידיה, המהוות כ-3% מהון המניות שלה, לאחר שחברת כרטיסי האשראי עברה לשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה ● לא מן הנמנע שהמהלך גם יסב רווחי הון לנאוי גרופ, והחברה מסרה כי היא בוחנת חלוקת דיבידנד בעת הקרובה

שלט על אזור עם אגרת גודש בניו יורק. ''מי האנשים שנמנעים להיכנס לעיר?'' / צילום: Shutterstock

בניו יורק מציינים חצי שנה כמעט בלי פקקים - האם ת"א תהיה הבאה בתור?

החלת אגרת הגודש במנהטן הובילה לזינוק בשימוש בתחבורה הציבורית, ירידה בתאונות ובזיהום - ופריחה כלכלית מפתיעה ● בישראל מתקדמים באיטיות לקראת רפורמה דומה בגוש דן, אך המומחים חלוקים: האם המודל האמריקאי מתאים גם למטרופולין הישראלי, או שמדובר בפתרון שטחי לבעיה עמוקה הרבה יותר?

מייסד פייסבוק, נשיא ומנכ''ל חברת מטא (פייסבוק) מארק צוקרברג / צילום: Associated Press, Alex Brandon

מטא מציגה דוחות חזקים ומעלה תחזיות לרבעון השלישי

הכנסות מטא עמדו על 47.5 מיליארד דולר לעומת צפי של 44.7 מיליארד ● הרווח היה 7.14 דולר למניה וב-22% מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזית לרבעון השלישי וצופה שההשקעות ההוניות שלה יהיו בין 66 ל-72 מיליארד דולר השנה, עלייה מהתחזית הקודמת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מבטל את הפטור ממכס על הזמנות בסכומים קטנים מהאינטרנט

נשיא ארה"ב חתם על צו נשיאותי המבטל את הפטור ממכס על חבילות קטנות בשווי של עד 800 דולר – מהלך שישפיע באופן ישיר על מיליוני צרכנים אמריקאים שרוכשים מוצרים באינטרנט מחו"ל ● עוד יושפעו: קמעונאים מקוונים מסין כמו Shein ו-Temu

מחסור כרוני בשינה פוגע באינטימיות ובתפקוד היומיומי, ומכאן קצרה הדרך למשבר זוגי / צילום: Shutterstock

הפיצוי על נחירות בן הזוג: האם הרעש בלילה יכול לעלות לכם כסף בגירושים?

בית הדין הרבני נדרש לדון בתביעת גירושים לאחר 36 שנות נישואים ● האישה טענה כי בעלה עזב את חדר השינה המשותף וחדל מלקיים עמה יחסי אישות, אך הבעל טען להגנתו כי נאלץ לעשות זאת בגלל נחירותיה העזות ● מה קבע בית הדין?

נצרת. האוכלוסיה צפויה לגדול בכ־40% עד 2040 / צילום: Shutterstock

בשל עיכוב בגיוס מימון: פתיחת הרכבת הקלה מחיפה לנצרת תידחה

הסגירה הפיננסית של הרכבת הקלה בין חיפה לנצרת לא נראית באופק כחודשיים לאחר הדד־ליין, בנוסף לעיכובים בעבודות של חברת חוצה ישראל ● הפרויקט מוערך ב־7 מיליארד שקל

פסקי הדין שמשרטטים את הגבולות בהעברת נכסים / איור: Shutterstock

כיבוד הורים מול צו ירושה: פסקי הדין שמשרטטים את הגבולות בהעברת נכסים

סבתא שהורישה דירה ישירות לנכדים ודילגה על ההורים, בן ששידל את אמו להעביר לו את הנדל"ן, ואישה שהחליטה לציין בצוואה רק את החברה הטובה שלה: מומחים בענף אומרים שפסקי דין מהזמן האחרון מלמדים שיותר ויותר שופטים מגמישים את כללי הקניין כדי להתאים אותם לדיני המשפחה ● כך זה נראה

נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

נציב התלונות על שופטים: להחמיר בגילוי נאות של ניגוד עניינים אפשרי

הנציב אשר קולה קורא לשופטים לגלות לצדדים כל מקרה בו עלול להיות ניגוד עניינים, אם אין המדובר בחשש בעלמא, ולהיעזר בוועדות האתיקה שלהם

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

טראמפ מאיים במרומז על חמאס: "זו תהיה הדרך הכי מהירה"

לא עוד ביקור נימוסין: גרמניה מצטרפת לסחף האירופי - ומגבירה את הלחץ ● קנדה הכריזה שתכיר במדינה פלסטינית, טראמפ איים בהשלכות ● 27 סנאטורים הצביעו הלילה בעד החלטה לעצור מכירת נשק לישראל ● שר החוץ של איראן: כתנאי לחידוש שיחות הגרעין, ארה"ב חייבת לפצות אותנו ● הרחבת הפעולה הצבאית או עסקה - צה"ל ממתין לדרג המדיני ● 50 חטופים - 664 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אודי מוקדי, מייסד ויור פעיל סייברארק / צילום: דיויד שופר

"הפאניקה היא מה-AI": הבכירים שחושפים מה עומד מאחורי אקזיט הענק

בשיחה עם עיתונאים שערכו מנכ"ל פאלו אלטו ניקש ארורה ויו"ר ומייסד סייברארק אודי מוקדי, שיתפו השניים על מאחורי הקלעים של המיזוג הענק בין החברות, בעסקה המוערכת בשווי של כ-25 מיליארד דולר ● מוקדי: "ראינו שאנחנו יכולים לחצות את האוקיינוס עם הסירה שלנו, או ללכת בגדול עם נושאת המטוסים"

משפטנים בבריטניה: הכרה במדינה פלסטינית מנוגדת לחוק הבינ"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: כ-40 משפטנים ועורכי דין שלחו מכתב לראש ממשלת בריטניה והסבירו את הבעייתיות בהכרה במדינה פלסטינית, בגרמניה לוחצים על הקנצלר לסגת מהתמיכה בישראל, ומספר שיא של דמוקרטים בארה"ב הצביעו בעד אמברגו נשק על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

נתי גינור, מנהל פעילות ג'פריס בישראל / צילום: ג'פריס

המניה הישראלית שקיבלה את אחת ההמלצות הטובות אי פעם ומי יבואו בעקבותיה

לאחר שהקפיץ את מחיר היעד למניית הביטוח הפניקס, בנק ג'פריס מזהה עניין מחודש של משקיעים זרים בבורסה של ת"א ● "יש כעת טיעון יסודי חזק להעלאת הערכות שווי ודירוג מחדש של מניות ישראליות; העליות משקפות תמחור מחדש של סיכון ואמון מחודש בחוסן הכלכלי והטכנולוגי של ישראל"

יעקב נגל ובנימין נתניהו / צילום: לע''מ, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

25 מיליארד שקל ו"מפעל AI": הממשלה תחשוף תוכנית להשקעה בבינה מלאכותית

למרות היעדר תיאום עם משרד האוצר וגופים מקצועיים, ועדת נגל ממליצה על השקעה של 25 מיליארד שקל להקמת מטה לבינה מלאכותית במשרד ראש הממשלה ● התוכנית כוללת חוות שרתים, מודל שפה ריבוני ותשתיות מחקר - ותוצג ביום שלישי הבא לראש הממשלה