גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

על קו החוף בתל אביב: שני מגדלי יוקרה יוצאים לדרך

עם כ־206 אלף מ"ר בנויים ומגדלים בני 46 קומות: קרקעות מתחם הסינרמה בת"א לקראת שיווק ● שני פרויקטים בולטים לאורך קו החוף של תל אביב התקדמו השבוע ●  דיון בנושא השכונה הראשונה שתוקם ביישוב כסיף ● עשרות התנגדויות לתוכנית הוותמ"ל באום אל פאחם ● חדשות השבוע בנדל"ן

הדמיית פרויקט הרברט סמואל / הדמיה: THE CRAFT
הדמיית פרויקט הרברט סמואל / הדמיה: THE CRAFT

בנייה

על קו החוף בתל אביב: שני מגדלי יוקרה יוצאים לדרך

שני המגדלים בתכנון משה צור, וכל אחד מהם של חברה אחרת: קבוצת אביב קיבלה היתר לפרויקט הרברט סמואל, וחברת ORC LAND קיבלה היתר חפירה ודיפון.

● "מגלחים את כל הבניין": התגברות הביזה של הדירות שמיועדות לפינוי בינוי. מה אפשר לעשות?
● בדרך לעסקה גדולה בגבעתיים: חברת ההייטק שתכפיל את שטח המשרדים

שני פרויקטים בולטים לאורך קו החוף של תל אביב התקדמו השבוע: קבוצת אביב בשיתוף לני גרופ, קיבלה השבוע היתר בנייה לפרויקט הרברט סמואל SIX-8, ובמקביל הודיעה חברת ORC LAND, על קבלת היתר חפירה ודיפון לפרויקט ASSEMBLY TEL AVIV.

פרויקט הרברט סמואל SIX-8 של קבוצת אביב ממוקם בקו ראשון לים, בסמוך לרחובות הרברט סמואל, דניאל והירקון. הפרויקט, שצפי הכנסותיו מוערך בכ-800 מיליון שקל על השקעה של 680 מיליון, יכלול מגדל בן 19 קומות ובו 50 יחידות דיור, כולן פונות לים. כמו כן, ישולבו בו שטחי מלונאות (6,000 מ"ר) ומסחר (500 מ"ר), כולל בית קפה ומסעדה הפונים לטיילת. על התכנון האדריכלי מופקד משרד האדריכלים משה צור, ועיצוב הפנים של החללים הציבוריים תוכנן על ידי פטרישיה אורקיולה. מחצית מיחידות המגורים כבר שווקו במסגרת מכירה מוקדמת. הקבוצה בשליטת דורון אביב ודפנה הרלב.

פרויקט ASSEMBLY TEL AVIV / הדמיה: AIKO

חברת ORC LAND, בניהולו של רז עודד, מקדמת את ASSEMBLY TEL AVIV ברחוב הירקון 33-37, פינת הרחובות גאולה והרב קוק. הפרויקט, בהשקעה של למעלה מ-800 מיליון שקל, יכלול מגדל בן 20 קומות. 10 הקומות הראשונות מעל קומת המסחר יוקדשו למלון חמישה כוכבים שיכלול 230 סוויטות, בעוד שמעליהן ימוקמו 67 דירות מגורים. גם כאן, התכנון האדריכלי הוא של משרד משה צור, ועיצוב החללים הציבוריים נעשה על ידי סטודיו ARA הלונדוני. בחברה ציינו כי הם מכוונים למחירים של כ-140 אלף שקל למ"ר, וכי דירת הפנטהאוז בפרויקט תשווק במחיר של 110 מיליון שקל. את הליווי הבנקאי נותן בנק הפועלים.

מכרזים

עם כ־206 אלף מ"ר בנויים ומגדלים בני 46 קומות: קרקעות מתחם הסינרמה בת"א לקראת שיווק

עיריית תל אביב־יפו תפרסם בקרוב שני מכרזים לשיווק מגרשים במתחם הסינרמה המתחדש במזרח העיר - זאת כחלק מהתוכנית לחידוש ולעיצוב מחדש של האזור. המתחם הוא חלק מ"מרחב אורות", בשטח 260 דונמים בין רחוב לה גוורדיה, דרך הטייסים, דרך ההגנה ודרך משה דיין. מתחם הסינרמה עצמו, שכיום כולל חניון ציבורי, מבנים מסחריים, מבנים ישנים ומתקנים של חברת החשמל, חולש על פני כ־35 דונם במרחב זה, במפגש הרחובות יגאל אלון, מרדכי אנילביץ' ונתיבי איילון.

הדמיית מתחם הסינרמה תל אביב. מבט אווירי / הדמיה: פרחי-צפריר אדריכלים

התכנון למתחם - שבעבר היה מוקד בילוי עירוני שוקק חיים, אך נותר מוזנח בשנים האחרונות - מציע העצמת זכויות משמעותית מאוד: בנייה בהיקף של כ־206 אלף מ"ר, כולל 480 יחידות דיור (מהן 79 שיוקצו לדיור בהישג יד לפי התוכנית העירונית), כ־146 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ועוד כ־6,000 מ"ר למסחר. כל אלו ייבנו בשלושה מגדלים בני 45-46 קומות, הצופים אל נתיבי איילון. התוכנית כוללת בין היתר גם הכנת התשתית לקירוי עתידי של נתיבי איילון, אם יצא לפועל.

העירייה מתכננת לפרסם שני מכרזים עבור שטחים במתחם, ועל אף הקושי המסוים שבו נתקלה לאחרונה לשיווק קרקעות, בייחוד למשרדים, אפשר לצפות כי למכרזים אלו יהיה ביקוש רב, הן בשל הנקודה המרכזית שבה המתחם נמצא, הן בשל ה"שם" שצבר לעצמו לאורך השנים והן בשל פוטנציאל ההתחדשות הגדול של האזור כולו.

תכנון

דיון בנושא השכונה הראשונה שתוקם ביישוב כסיף

הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה ליישוב כסיף תדון בשבוע הבא בתוכנית להקמת השכונה הראשונה ביישוב, שכונת הראשונים. העיר מתוכננת לכלול 120-250 אלף תושבים, ורובע הראשונים הוא השלב הראשון בהקמת העיר, ובו מתוכננות כ-5,000 יחידות דיור. בין היתר כוללת התוכנית בנייה עד חמש קומות (ללא מעליות שבת), שימוש בתשתיות של " חשמל כשר " המותאמות לשבתות וחגים, תקן חניה מופחת למגורים, וכן שטחי תעסוקה ומסחר.

תכנון

עשרות התנגדויות לתוכנית הוותמ"ל באום אל פאחם

משרד הביטחון דורש רצועת חיץ של 80 מטר בין העיר לבין הכביש הסמוך - הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור) תדון בשבוע הבא בעשרות התנגדויות שהוגשו לתוכנית שמקדמת הוועדה בשיתוף העירייה בעיר אום אל פאחם.

התוכנית קודמה מאז 2017 וכבר עברה את השלב של חקירת ההתנגדויות, אולם ביוני אשתקד הוסיף משרד הביטחון תנאי חדש: הוספת אזור חיץ, רצועה ברוחב 80 מטר בין העיר לבין כביש 3535 עד למושב מי עמי.

לטענת המתנגדים, רצועת החיץ היא דרישה של תושבי המושב. "ב-13.6.24, פתאום ולמרות שמשרד הביטחון היה בכל הישיבות ואישר את כל השלבים", הם הוסיפו דרישה נוספת", אומר סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל פאחם, שהיא אחת המתנגדות.

"יום בהיר אחד משרד הביטחון נענה לבקשתם של אנשי מי עמי והחליט שאום אל פאחם צריכה להיות רחוקה 80 מטר משער המושב. הם לא מתביישים לומר שזה בגלל ה-7.10. מזה נגזר שיש שטח שאני הולך להפסיד בו כמעט 60 דונם שהיו מיועדים לספורט ולמבני ציבור, יש שם רצועה שחלמנו שתהיה טיילת לילדים שלנו ושלהם. "אנחנו היינו הראשונים עם הסכם גג בחברה הערבית והוא תלוי בתוכנית הזאת. התחלנו עם שיווקים ומתקדמים יפה ופתאום עוצרים את התוכנית. זה כדור שלג ואם נעשה את זה אצלנו ירצו את זה בכל המקומות בארץ, בסכנין, בעראבה. בשום מקום בארץ לא דורשים הפרדה כזאת בין עיר למושב. נגיע לבג"ץ אם יהיה צריך, ולצערי זה יגיע לזה".

עו"ד מאיסאנה מוראני , שהגישה את ההתנגדות בשם המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, עמותת סיכוי והוועד הארצי של ראשי הרשויות המקומיות הערביות בישראל, מציינת שרוב ההתנגדויות קשורות לרצועת החיץ. כך גם ההתנגדות של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה עירון שמייצג עו"ד קייס נאסר ממשרד פירון.

"ניתוח הוראות התוכנית מעלה כי רצועת החיץ ברוחב של 80 מטר משתרעת בפועל על כ- 118.1 דונם - והכל מהצד של אום אל פאחם ולא מהצד של מי עמי", אומרת מוראני.

"רצועת החיץ בעצם גורעת מהעיר, בהשוואה לתוכנית המופקדת, 51 דונם המיועדים למגורים; 14 דונם המיועדים למסחר ולתעסוקה; 16.2 דונם המיועדים לתעסוקה, מבנים ומוסדות ציבור. כמו כן, רצועת החיץ גורעת גם שטחים שהיו מיועדים לשטחים ציבוריים פתוחים (10.3 דונם) ולמבני ומוסדות ציבור (6.8 דונם).

"זאת ועוד, התוכנית מסמנת כ-13 מבנים להריסה כתוצאה מקביעת רצועת החיץ - ויודגש כי בתים אלה לא סומנו להריסה בתוכנית המופקדת והסימון שלהם להריסה נעשה אך ורק בשל הוספת רצועת החיץ. כל חוסר הרציונליות של הדרישה הזאת מאושש את ההרגשה שיש פה שיקולים אחרים. אותה ועדה שתמכה במסקנה הקודמת של החוקר פתאום מפקידה את התוכנית מחדש. הטיעון היה שלכביש יש חשיבות ביטחונית אבל לא הסבירו בדיוק למה. קשה להתמודד עם זה כשלא מסבירים".

תגובת מערכת הביטחון: "מערכת הביטחון הציגה את ההיבטים הביטחוניים הכרוכים בקידומה של התוכנית, בהם שמירה על גישה ליישובים אום אל־פחם ומי עמי ולאזור כולו, כדרך בטוחה ונגישה הן לתנועות כוחות הביטחון והן לתנועת אזרחים בעת אירוע ביטחוני. זאת, באמצעות שמירה על מרחב חיץ שיבטיח את שלומם של משתמשי הדרך .

מטעם הוותמ"ל לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

קנסו סואי והנרי קגן, זוכי פרס נובל בכימיה לשנת 2026 / איור: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

הזוכים בפרס נובל בכימיה לשנת 2026: הצליחו לייצר מולקולות עם כיווניות

אסון התלידומיד נגרם כאשר מולקולת המראה של התרופה גרמה לפגיעות בעוברים, וזו בעיה גם עבור תרופות רבות אחרות ● הנרי קגן מצרפת וקנסו סואי מיפן בנו תהליכים המאפשרים ייצור של הגרסה הרצויה בלבד של מולקולות, ללא גרסת המראה - לטובת הרפואה והתעשייה

אירו. ''גל המכירות האחרון נובע במיוחד מהחששות בנוגע לצרפת'' / צילום: Shutterstock

"הרגע הגלובלי" של האירו יצטרך לחכות: סיכוני החוב מפילים את המטבע האירופי

האירו נמצא בשפל של כשנה וחצי מול הדולר, על רקע החששות ממצבה הפיסקלי של צרפת, אי־היציבות הפוליטית באירופה והאפשרות למשבר חוב חדש ● בעוד שהמשקיעים והאנליסטים דרוכים, החברות היצואניות ביבשת דווקא גוזרות קופון מהיחלשות המטבע

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

כריות הביטחון וההייטק הצילו את המשק: המחיר שנשלם על ימי הלחימה

המשק הישראלי הפגין חוסן מפתיע בזמן המלחמה, בין היתר בזכות הזרמות כספים ודחיפה ממנוע ההייטק ● ואולם, הזינוק בגירעון וביחס החוב-תוצר ושחיקת כריות הביטחון חושפים סדקים בכלכלה ומעמידים בסכנה את העמידות בפני המשבר הבא

בנק דיסקונט / צילום: מץ 76

דיסקונט יתמזג עם מרכנתיל: הערכה - עד 550 עובדים יפרשו וסניפים ימוזגו

דיסקונט מתכנן להשלים את מהלך המיזוג, ככל שיתקבלו האישורים הנדרשים, כבר במהלך 2027 ● המהלך יכלול בטווח הארוך פרידה ממאות עובדים, מרכנתיל יישמר כמותג בנקאי ● לאחר נפילת עסקת כאל, התעניינות מחודשת ברכישתה ע"י גורמים מישראל

שמעון וענת אלקבץ עם הבת סיוון / צילום: פרטי

שמעון אלקבץ על מחלוקת הריסת הבתים בעוטף: "נאבקים שהעדות תישמר"

שלוש שנים אחרי הטבח בכפר עזה שבו נרצחו בתו סיון ובן זוגה נאור ז"ל, העיתונאי ומפקד גל"צ לשעבר שמעון אלקבץ דיבר באירוע שנערך במערכת גלובס לציון ה-7 באוקטובר על רגעי האימה בממ"ד, החלטת חברי הקיבוץ להרוס את בתי העדות, הביקורת הנוקבת על התקשורת והתובנה שנותרה ● "הניצחון שלנו על המפלצות הוא להמשיך לחיות"

אסף נחמני, מנהל חטיבת השקעות, רשות שוק ההון / צילום: דרור סיתהכל

300 מיליארד שקל בפנסיה מנוהלים ללא פיקוח. ברשות שוק ההון מתכוונים לשנות את המצב

כשהיקף ההשקעות האלטרנטיביות בידי המוסדיים כבר עומד על מאות מיליארדי שקלים, ברשות פועלים להפוך את חובת ביצוע הערכת השווי לנכסים משנתית לרבעונית ● סגן הממונה על שוק ההון הזהיר את המוסדיים בכנס השקעות של משרד ארנון שגב ופנתיאון: "בלי שיערוך רבעוני, תבחנו כדאיות ההשקעה בקרן פרטית"

מטוסים של טורקיש איירליינס בנמל התעופה באיסטנבול / צילום: Shutterstock

39 אלף עובדי חברה התעופה הטורקית הסכימו: השכר יקוצץ בעד 20%

כ־39 אלף עובדי טורקיש איירליינס הסכימו לקיצוץ של 10%–20% בשכר ובתשלומים נלווים, במסגרת תוכנית התייעלות שתיכנס לתוקף בינואר ● בתקשורת האופוזיציונית בטורקיה טוענים כי העובדים הסכימו למהלך מחשש למשרתם - ותוהים כיצד החברה שטסה ליותר מ־130 מדינות הגיעה לקיצוצים כה נרחבים ● מאז ההודעה הסופית איבדה מניית החברה כ־1.64% בבורסה באיסטנבול

שיקום מלא צפוי בתוך כשלוש שנים. בית הרוס בקיבוץ מנרה / צילום: יובל אינהורן

"בתוך שנתיים נשתקם לחלוטין": הצפון חוזר הביתה ובונה כלכלה חדשה

גלובס יצא לסיור מיוחד בצפון, ושוחח עם התושבים על החודשים של הירי, הפינוי וההרס, וגם על ההחלטה לשקם, בלי לחכות לממשלה ● הקהילות חוזרות, והיזמים מנסים להפוך את המשבר להזדמנות צמיחה כלכלית וחברתית

אילוסטרציה: Shutterstock

סכסוך הירושה חוצה דורות: העליון אישר עיקולים של 30 מיליון שקל

יותר מ־50 שנה אחרי הנישואים, המאבק על נכסי נדל"ן וחברות בשווי מיליונים ממשיך בין יורשי בני הזוג המנוחים ● לאחר שמניות אחת החברות נמכרו לצד שלישי במהלך ההתדיינות, הותיר העליון על כנו עיקול של עד 30 מיליון שקל להבטחת זכויות יורשי האישה

שמואל בן אריה, סמנכ''ל השקעות בפיוניר / צילום: מאיה חבקין

"אפסייד של עשרות אחוזים": המשקיע שמאמין במניה ביטחונית מפתיעה

לפני כשנה המליץ שמואל בן אריה מפיוניר על טבע ועל מניות הביטוח - וקצר תשואות פנומנליות של עד 120% ● כעת הוא מעריך שהבורסה המקומית מיצתה את מהלך העליות, ומציע לעבור בעיקר לשוק האמריקאי ● וגם: מניית המיגון שצפויה לדעתו לעלות בעשרות אחוזים

גוגל / צילום: Shutterstock

ההודעה שמתחזה לגוגל ומנסה להפיל ישראלים בפח

הודעות המתחזות להתראות אבטחה של גוגל מזהירות מפני ניסיון פריצה לכאורה מאיראן, אך במקום להפנות את המשתמש לחשבון שלו הן דורשות ממנו להתקשר בדחיפות למוקד טלפון מזויף ● בחלק מהמקרים מדובר במספרים שעלולים להיות כרוכים בתשלום, ובאחרים בשיחות שמטרתן לגנוב פרטים אישיים ופיננסיים

מטוסים של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock

חברת תעופה נוספת חוזרת לישראל. זה התאריך שבו תחדש את הטיסות

בריטיש איירווייז הודיעה כי תחדש את טיסותיה לישראל ב-25 באוקטובר ותפעיל טיסה יומית אחת בקו תל אביב-לונדון ● בכך היא מצטרפת לשורה של חברות תעופה זרות שהודיעו על כוונתן לחזור לפעילות בארץ

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

בתום המיון המוקדם: 19 קבוצות יתמודדו במכרז בהיקף של כ-65 מיליארד שקל

מכרזי האינפרא 1 של המטרו: נת"ע הודיעה כי 19 קבוצות בינלאומיות, המורכבות מ-31 חברות, עברו את הליך המיון המקדים ● הקבוצות מגיעות מהודו, מסין, מארה"ב, מיוון, מדרום קוריאה ומצרפת ● גם חברות ישראליות ייקחו חלק במכרז, ביניהן אלקטרה, דניה סיבוס, מנרב ועוד

זיו מצליח ועדן ביזמן / צילום: פורום הביתה

איך הופכים שיקום לצמיחה: האתגר העכשווי של יישובי העוטף

פורום "הביתה" מאגד בתוכו 14 יישובים "אדומים" מהעוטף, שספגו את הפגיעה הקשה ביותר ב-7 באוקטובר ● בראיון עמם מספרים ראשי הפורום על מאבקי התושבים והקושי לייצר תחושת ביטחון, לצד הקמת תאגיד כלכלי חדש והתקווה שהוא מביא עמו

דיסוננס בשוק המניות הישראלי / צילומים: שגיא מורן, Shutterstock, שלומי יוסף, משרד הביטחון

פרדוקס בבורסה: מדד ת"א 125 עלה יפה השנה, אבל רוב המניות בו דווקא ירדו

למרות שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית ומספר המניות שירדו בבורסה מתחילת השנה כפול מאלו שעלו ● המומחים חלוקים בפרשנות לתופעה, בין "עדות לשבריריות השוק" לבין "היופי בשוק שיש בו סלקטיביות"

מלי וליאל יהלומי / צילום: שגרירות ישראל בווינה

מלי וליאל יהלומי נחתו בישראל

האם ובתה, שעזבו את ישראל באוגוסט ואותרו בהמשך בדרום אמריקה, הגיעו בטיסה מאתונה לתל אביב, כך לפי גורם במשטרה • השתיים נחתו בארץ לפני זמן קצר • מוקדם יותר התברר כי שתי נשים שנעצרו בנמיביה וזוהו תחילה כמלי וליאל הן למעשה מתחזות איראניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

איך נקבע יום הזיכרון הרשמי של ה־7 באוקטובר?

טקסי יום הזיכרון לטבח ה־7 באוקטובר מצוינים השבוע בישראל, כשמועד הציון עדיין נתון במחלוקת  כיצד נקבעים ימי זיכרון? ● המשרוקית מסבירה

קרסו מוטורס / צילום: טלי בוגדנובסקי

ב־100 מיליון שקל: קרסו רוכשת קרקע בנשר למרכז המכירות והשירות של פריסבי

קרסו מוטורס תרכוש מגרש של כ־30 דונם בנשר בכ־100 מיליון שקל, להקמת מרכז freesbe לצפון ● המרכז צפוי לכלול אולם תצוגה ומגוון שירותי רכב ● המהלך מצטרף להתרחבות של כלמוביל ומאיר בנשר, שהפכה למוקד מרכזי של ענף הרכב בצפון

ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

עם ותק של שלושה חודשים: המנכ"ל שפוצץ עסקה של 6.7 מיליארד דולר

בחברת ניו־מד מתעקשים על ביטול הסכם מכירת הגז ממאגר לוויתן לתחנות הכוח של דליה ● מי שצפוי להכריע מה יעלה בגורל עסקת הענק הוא המנכ"ל החדש, ניב סרנה, שהחליף את יוסי אבו

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

התקלה שמנעה הזמנת משלוחים בוולט תוקנה

תקלה בוולט מנעה מלקוחות לבצע הזמנות חדשות באפליקציה, ובחברה מעדכנים שהיא תוקנה ● מדובר בתקלה נוספת בשורת תקלות שחוותה וולט בשנתיים האחרונות