גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשישראל מכריזה מלחמה על אוסטרליה

קשה להאמין לאיוולת: נתניהו מתנפל על עמיתו האוסטרלי בשעה שהפופולריות שלו גואה. משרד החוץ מתכנן מתקפת נגד באיים עם 150 אלף תושבים

עיתון אוסטרלי פרו–ישראלי מוקיע את אלבאנזי ונתניהו. עם הכותרת ''עיוורים לסכנה'' / צילום: גזיר עיתון
עיתון אוסטרלי פרו–ישראלי מוקיע את אלבאנזי ונתניהו. עם הכותרת ''עיוורים לסכנה'' / צילום: גזיר עיתון

ישראלים המתכננים מסעות לחו"ל יודעים שהם צריכים להתכונן לרגעים לא נעימים: עלבונות, דחיות, התעלמויות, אולי אפילו אלימות. למרבה הצער, ישראלים מעוררים איבה אינסטינקטיבית באשר הם.

פרשנות | הדגל מסכן את הציבור? זה מה שאפשר ללמוד מבריטניה
פרשנות | דילמה אוקראינית: לוותר על שטח ולהשכין שלום עם טראמפ או להסתכן בעימות נוסף

חוץ מן המגמה הכללית יש ביטויים מקומיים דוחים של האיבה הזאת. בשבוע שעבר מצאתי את עקבותיה בעמוד הראשון של עיתון מקומי באוקספורד, עיר האוניברסיטה המהוללת באנגליה. הכותרת הראשית ב-20 באוגוסט הייתה "חזיר ודגל ישראלי הושארו במסגד". אני מודה שלבי החסיר פעימה. גם ברפרטואר העשיר של נבזויות אנטי-ישראליות, הסמכת הדגל לחזיר ולמסגד היא יוצאת דופן.

מעשה שהיה כך היה: באי מסגד מנזיל, הוותיק ביותר של אוקספורד (הוקם לפני כמעט 50 שנה), מצאו דגל ישראלי ובשר חזיר בדלת הכניסה. איש רעול פנים, לבוש בטריינינג אפור, טיפס אחר חצות על גדר המסגד, תקע את החזיר בידית הדלת ופרש דגל ישראלי. "לבה של הקהילה שבור", דיווח אוקספורד מייל, וציטט שורה של אנשים על 'פשע השנאה' הזה. קצין משטרה הבטיח "לעשות הכול" כדי ללכוד את הפושע.

אנחנו יכולים להסכים שחזיר על דלת המסגד היה מעשה מכוער ופגיעה ברגשות המאמינים. מותר גם לשער שהמאמינים נפגעו מנוכחות הדגל. עניין אחר הוא הגינוי ל'מעשה המתועב' מצד צירת הפרלמנט המקומית ויושבת ראש מועצת העיר. הן לא הבחינו בין הפגיעה הדתית למחאה הפוליטית. הבה נתערב שהן לא היו חושבות הנפה של דגל פלסטיני ל"מעשה מתועב".

זו תזכורת קטנה על שיעור ירידתן של מניות ישראל בבורסה של האומות. הדיפלומטיה הישראלית מועמדת עכשיו במבחנים בלתי אפשריים. מבלי לגרוע מכבודם של הדיפלומטים המסורים והמקצועיים המייצגים את ארצם בכישרון, ישראל נכשלת במבחן הזה.

תבונה, שליטה עצמית, מניעים

ביטוי של הכישלון ניתן בשבועות האחרונים באוסטרליה. אולי 350 אלף צעדו ביום א' השבוע נגד ישראל בכל רחבי אוסטרליה, בערים גדולות כקטנות. אוסטרליה התחרזה לפנים עם אהדה עמוקה לציונות, עוד לפני שקמה ישראל. אהדה למדינת ישראל הייתה נחלת כל המערכת הפוליטית, ימין ושמאל.

ארץ הנדחקת אל הקיר, בייחוד כשהיא נמצאת במאבק קיומי, עלולה למעוד. אבל שיעורי המעידה באוסטרליה צריכים להדאיג לא רק את החרדים למעמדה של ישראל בדרום האוקיינוס השקט, אלא גם את אלה המפקפקים בתבונת מנהיגיה, ותוהים על שליטתם העצמית ועל מניעיהם.

בנימין נתניהו החליט לצאת למלחמה גלויה נגד ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבאנֶזי. הוא האשים אותו בחולשה ובהפקרתם של יהודי אוסטרליה. נתניהו עשה כן כמעט ארבעה חודשים לאחר שמפלגת הלייבור של אלבאנזי נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות הכלליות ובשעה שהוא נהנה מפופולריות שיא בסקרים. ביום ג' השבוע אלבאנזי גירש את שגריר איראן בקנברה על יסוד מידע מודיעיני שידה של השגרירות היתה במעשי חתרנות אנטישמיים.

אלבאנזי הרגיז לא רק את נתניהו, כי אם גם חלקים ניכרים של דעת הקהל ושל התקשורת באוסטרליה, כאשר הודיע על כוונתו להכיר במדינה פלסטינית אבסטרקטית. אבל הדרך להתמודד עם בעיה כזאת אינה באמצעות נגיחת ראש בקיר. נתניהו גם העניש את אוסטרליה על מניעת כניסתו של חבר הכנסת שמחה רוטמן. הוא גמל באיסור כניסתו של דיפלומט אוסטרלי, המואמן לרמאללה.

כן, אנחנו יודעים שמדיניות החוץ של ישראל נועדה להניח את דעתם של חברי מרכז הליכוד ושל שותפים קואליציוניים שרוב העולם אינו מוכן להנפיק להם אשרות כניסה. אבל האומנם צריך להקריב את אוסטרליה על מזבח הרוטמן? האומנם נטרפו כל המערכות?

ישראל בעקבות טייוואן

וכל מי שתהו מה עושה בימים האלה שר החוץ, התשובה מיהרה לבוא: גדעון סער הטיל על סגניתו שרן השכל להנהיג מתקפת נגד רבת השראה באוקיינוס השקט, המיועדת כנראה להראות לאוסטרליה שישראל יכולה להסתדר גם בלעדיה.

הסגנית תצא למסע דילוגים, שמרכיביו לא היו ידועים בזמן כתיבת הטור הזה. נראה שבין היעדים יהיו נאורו, פאלאו, טובאלו וטונגה. סך כל תושביהן של ארבע האחרונות: 150 אלף ופחות. אוסטרליה, עם תוצר מקומי גולמי של כמעט שני טריליון דולר ועם הכנסה שנתית לגולגולת של 64 אלף דולר, היא אחת הארצות העשירות בעולם. המדינות הנ"ל תלויות ברצונה הטוב, בסובסידיות שלה ובאשרותיה.

כבודם של האיים המיקרוסקופיים במקומו מונח, אבל הניסיון להתנחם בחיקם מזכיר קצת יותר מדי את שקיעתה הדיפלומטית של טייוואן, הדמוקרטיה הנצורה בים סין הדרומי. רק 12 ארצות מוסיפות להכיר בה, מחציתן הן איים זעירים באוקיינוס השקט ובים הקריבי. נשיא טייוואן מגיח מפעם לפעם לביקורים ממלכתיים באיי המיקרוסקופ כדי להזכיר שלארצו האמיצה והסימפטית עדיין יש יחסי חוץ.

אינה דומה שקיעת טייוואן לשקיעת ישראל. איש לא שונא את טייוואן חוץ מן הקומוניסטים הסיניים. אבל התנסותה היא תזכורת עצובה על בדידותה של מדינה, שמניותיה פוחתות והולכות. אני מנחש שדיפלומטים מנוסים ומאוזנים במשרד החוץ תולשים את שערותיהם לנוכח התנהגותה של ישראל. גם יהודי אוסטרליה תולשים.

יש אולי קרן אור חיוורת בקצה המנהרה: הסלידה מפני ישראל מרוכזת עכשיו באישיותו של ראש ממשלתה. לישראל יש אפוא סיכוי כלשהו להיחלץ מן התהום אם יום אחד היא תצליח להתנער מבנימין נתניהו. כרגע נראה שזו הדרך היחידה להציל את המניה הקורסת.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?