גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריק פרינס מ'בלקווטר' חוזר ובגדול לעסקי שכירי החרב

לפרינס יש חברת שכירי חרב חדשה שלוקחת עבודות מעבר לים, כאלה שהבית הלבן לא מעוניין בהן

פרינס וכוחות ביטחון באקוודור. הנשיא נובואה רוצה להציע לארה''ב בסיס ימי / צילום: Reuters, Santiago Arcos
פרינס וכוחות ביטחון באקוודור. הנשיא נובואה רוצה להציע לארה''ב בסיס ימי / צילום: Reuters, Santiago Arcos

אדווין אחואנה, בעליו של מכרה במעלה הרי האנדים, נסע 23 שעות כדי לפגוש את שכיר החרב שהוא קיווה שיוכל להגן על עובדיו ונכסיו. במטה של מכון מחקר שמרני בעיר הבירה לימה, המקושט בצמחי בוגנוויליה, הוא הצטרף לאנשי עסקים נוספים. הם קראו לאריק פרינס, המייסד השנוי במחלוקת של בלאקווטר (Blackwater) ומנכ"ל ויו"ר החברה לשעבר, להביא חוק וסדר להרים העשירים בזהב של מחוז פונו.

"המתים ממשיכים לצוץ בכבישים, במזבלות, בפחי האשפה", אמר אחואנה לפרינס. "בשבילנו המדינה כמעט לא קיימת. הופקרנו".

"אבן גבירול הפך לאתר בנייה. עסקים נסגרים כל הזמן"
כך טיפסו הישראלים לצמרת מבקשי הדרכונים הזרים

ההצעה של הלוחם לשעבר באריות הים, יחידת הקומנדו של הצי האמריקאי, כבר הייתה מוכנה. פרינס הציג צילומי רחפן שבהם נראים שכירי החרב שלו בהאיטי מסייעים לצוד ולהרוג חברי כנופיות לכאורה, במסגרת חוזה ממשלתי שחתם עליו במרץ.

פרינס אמר שבעבור לפחות 10 מיליון דולר בשנה - אותם תשלם הממשלה או קואליציה של גורמים פרטיים - הוא יכול לעשות את אותו הדבר באזורי הזהב של פרו: לשלוח צוות שינטרל כנופיות פשע שגובות דמי חסות והורגות כורי זהב.

פרינס, שיחסיו עם הבית הלבן טובים, מאמין ששכירי החרב שלו יכולים לכסות על הפערים בעבודות ביטחון בינלאומיות שממשל טראמפ מעדיף לא לממן. לדבריו, הוא רוצה להרוויח במדינות שנואשות לעזרה אמריקאית.

המארח של פרינס בלימה, המועמד לשעבר לנשיאות הרננדו דה סוטו, אמר לקבוצה ש"לפרינס יש אוזן קשבת אצל טראמפ". לדבריו, זה מעניק לפרו את הסיכוי הטוב ביותר לעלות על הרדאר של הבית הלבן בנוגע לעזרה ביטחונית וכן לתפוס את תשומת ליבם של משקיעים אמריקאים שחוששים מבעיות אבטחה מעבר לים.

"אני לא מקורב לטראמפ. אבל אני מקורב לאנשיו", אמר פרינס, וציין את מזכיר ההגנה פיט הגסת'. השניים צלחו יחד בשחייה את נהר ההדסון בין ניו ג'רזי לניו יורק באירוע צדקה.

כשהיה מנחה בפוקס ניוז ב־2019, הגסת' קרא לחנינה לארבעת שכירי החרב של בלאקווטר, שנידונו למאסר על הריגת 14 אזרחים בעיראק.

המקבילה של קבוצת וגנר

בלאקווטר, שהייתה בעבר כוח שכירי החרב הגדול ביותר של אמריקה, איבדה את מעמדה בארה"ב לאחר חשיפת מקרי אלימות מופרזת במהלך "המלחמה בטרור" של הנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש.

פרינס (56) עשה הון תוך ניצול מדיניות החוץ של בוש, כשסיפק סיוע ביטחוני במקומות שונים ברחבי העולם, ולעיתים פעל מעבר להישג ידו של החוק.

בשנת 2006 לוחם של בלאקווטר נשלף במהירות מבגדד ללא אישום, לאחר שירה למוות בשומר ראש של סגן נשיא עיראק כשהיה שיכור. כמעט שנה לאחר מכן ארבעת שכירי החרב הרגו את העיראקים בכיכר ניסור בבגדד, בזמן שליוו שיירה של חברי שגרירות ארה"ב. בסוף כהונתו הראשונה של טראמפ הנשיא העניק חנינה לארבעת המורשעים.

פרינס, שמכר את בלאקווטר ב־2010, השיק את החברה החדשה שלו וקטוס גלובל (Vectus Global) כמותג העולמי של רשת חברות שהקים, כדי לבצע עבודות אבטחה באקוודור, ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו ובהאיטי. בעיניו, המיזם החדש שלו, שנוסד רק לפני כמה חודשים, הוא חוד החנית של תעשייה מתפתחת שמנצלת את הקיצוצים של הנשיא בסיוע החוץ.

בעוד הבית הלבן סירב להגיב על קשריו של פרינס לממשל, היזם מנסה למלא את הוואקום שיצרה מדיניות אי־ההתערבות הסלקטיבית של טראמפ "אמריקה תחילה" באמריקה הלטינית ובאפריקה. מדינות מסוימות הגיבו למדיניות העסקית של טראמפ בהצעת גישה למינרלים חיוניים או בקבלת מהגרים שגורשו כדי לזכות באהדה אמריקאית.

בשיאה לבלאקווטר היו 20 אלף שכירי חרב. לשם השוואה, החברה החדשה של פרינס מעסיקה עשרות בלבד, אבל הוא מכוון גבוה. הסיסמה של וקטוס גלובל היא "אנחנו לא רק מייעצים - אנחנו פועלים".

בחודש פברואר פרינס נשאל בכנס השמרני CPAC מה עשויה להיות המקבילה האמריקאית לשכירי החרב של קבוצת וגנר הרוסית. הוא השיב שהוא האדם המתאים.

"כאשר חברות אמריקאיות יתחילו לצאת לחו"ל עבור אנרגיה, מינרלים, פרויקטים של תשתיות", אמר פרינס, "אני אהיה שם איתן".

הכתבה הזאת מבוססת על ראיונות עם פרינס, כמו גם עם גורמים רשמיים ועסקיים מארה"ב, מאמריקה הלטינית, מהאיטי ומאירופה.

פרינס בכנס CPAC. טען שהוא המקבילה האמריקאית לקבוצת וגנר / צילום: Reuters, Zach D Roberts/NurPhoto

תחת לחץ

וקטוס מיקדה את השיווק הראשוני שלה באמריקה הלטינית, בהתאמה לעמדתו הקשוחה של ממשל טראמפ בנושא אבטחת גבולות, כנופיות וסחר בסמים.

נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה הסכים לקלוט יותר מ־250 מהגרים שממשל טראמפ רצה לגרש - בכלא ברמת אבטחה מרבית. העסקה הייתה שווה 20 אלף דולר לכל אסיר, והובילה באפריל לפגישה מתוקשרת עם טראמפ בחדר הסגלגל. החודש דוח זכויות האדם של מחלקת המדינה ריכך במובהק את הביקורת שלו כלפי ממשלתו של בוקלה.

פרינס גם טיפח קשרים עם בוקלה וכן עם ראש מדינה נוסף מהימין - נשיא אקוודור דניאל נובואה. פקידים מאקוודור ואל סלבדור לא השיבו לבקשות תגובה.

בסרטון שפרסם משרד ההגנה של אקוודור אמר פרינס שהשותפות איתה תספק "לכוחות אכיפת החוק ולצבא את הכלים והטקטיקות כדי להילחם ביעילות בכנופיות הסמים".

השותפות של אקוודור עם פרינס היא חלק ממאמץ רחב יותר של נובואה להראות שהוא נלחם בפשע המאורגן, שכולל גם התקרבות לארה"ב. הוא אף רצה להציע לארה"ב בסיס ימי במדינתו.

בכוחות הביטחון של אקוודור יש מי ש"רואים במעורבות של פרינס עלבון לעבודה שהם עושים", אמר מריו פזמיניו, לשעבר ראש המודיעין הצבאי של אקוודור.

"אנחנו מבינים שמר פרינס נסע לאקוודור כאזרח פרטי", נמסר ממחלקת המדינה. "ממשלת ארה"ב אינה מעורבת בפעולות ללוחמה בסמים של חברות אבטחה פרטיות במדינה".

בפני לקוחות פוטנציאליים פרינס מתחייב להשיב את החוק והסדר, "כאשר יכולות קריטיות או שירותים קריטיים נכשלים", באמצעות דיכוי מורדים ופשע מאורגן.

פרינס אמר שללקוחות הפוטנציאליים שלו יש דבר אחד משותף: הם נמצאים במקומות שבהם ההשפעה האמריקאית נסוגה. "אנחנו ממלאי הפערים, מספקים פתרונות לאכיפת החוק במקומות שבהם היעדר יכולת ממשלתית הוביל להפקרות", הוא אמר.

אמריקה הלטינית והקריביים, שבהם הפשיעה היא בצמרת הנושאים שמטרידים את הבוחרים, הם קרקע פורייה לשירותיו.

רחפני נפץ בהאיטי

מבין מאמציו האחרונים של פרינס העסקה בהאיטי היא הקטלנית ביותר. במסגרת חוזה ביטחוני לשנה הוא שכר שכירי חרב מאל סלבדור שיסייעו למשטרה המקומית לאתר כנופיות באמצעות רחפנים מסחריים זמינים המצוידים בחומרי נפץ. זאת בעזרת טכניקות שפותחו במלחמה באוקראינה.

הרחפנים הרגו לפחות 233 חברי כנופיות ושלושה אזרחים באפריל ובמאי, כך דיווח החודש האו"ם. אישה אחת נהרגה כאשר שני חברי כנופיה הסתתרו בביתה, ורחפן שרדף אחריהם התפוצץ, כך אמר האו"ם.

הצוות של פרינס פועל מטעם הממשלה, הוא אמר, והוא אחראי למתן דין וחשבון רק בפני האיטי.

"מבצעי הרחפנים עצרו את הדימום", אמר ראש ממשלת האיטי אליקס דידייה פילס־איימה. קודם לכן מנהיגי כנופיות התרברבו בפשעים שלהם ברשתות החברתיות, הוא אמר. עכשיו הם מסתתרים. "אתה לא רואה אותם הולכים ברחובות", אמר ראש הממשלה.

לדברי פילס־איימה, הסכום שהאיטי תשלם לפרינס במסגרת החוזה שווה לכ־1% מתוך מיליארד הדולרים שהאו"ם וממשלות קודמות הוציאו בשנים האחרונות על ביטחון. פרינס גם חתם על עסקה לעשר שנים לשם סיוע לייצוב הכנסות האיטי, שתמומן באחוז מהמכסים הנגבים על יבוא סחורות למדינה.

הגישה של פרינס עלולה להחמיר את חוסר היציבות, אמר דן פוט, דיפלומט אמריקאי ששימש כשליח מיוחד להאיטי בשנת 2021. התערבות של כוחות אבטחה פרטיים בהאיטי תיכשל אם היא מנוהלת בידי זרים שאינם כפופים לחוקי האיטי ואחראים למתן דין וחשבון לעם שלה, הוא אמר.

לדברי פילס־איימה, הגנה על אזרחים חפים מפשע היא בעדיפות הממשלה. "אזרח אחד שנהרג זה אחד יותר מדי", הוא אמר.

ממשלת קנדה הביעה דאגה בנוגע ל"דיווחים על הוצאות להורג ללא משפט" בהאיטי, כולל בשימוש ברחפנים. קבוצת סנטורים דמוקרטים ביקשה ממחלקת המדינה ומהמשרד לביטחון המולדת מידע על הפעילות של פרינס.

פרינס אומר שהוא לא מודאג מהערות נזיפה מוושינגטון. גורם אמריקאי אמר שמבצע הרחפנים שלו תואם את מטרות הממשל, הכוללות את מניעת קריסתה של ממשלת האיטי.

הכוחות של פרינס חברו למשטרת האיטי ב־7 באוגוסט כדי להדוף מתקפת כנופיות על ארמון הנשיאות. פקיד בשגרירות ארה"ב בבירת האיטי פורט־או־פרנס אמר שמעולם לא ראה חילופי אש בעוצמה כזו, אפילו לא במהלך ההתקוממות בפלוג'ה בעיראק ב־2004.

ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו הנשיא פליקס צ'יסקדי שכר את פרינס בדצמבר כדי להגן על גובי מסים האחראים לכ־40 מכרות, בחלקם כורים מינרלים החיוניים לתעשיית הרכב והאלקטרוניקה האמריקאית, כמו קובלט.

"בקונגו הם רק יצחקו אם תבוא לדפוק בדלת הראשית של המכרה ותגיד, הי, אני כאן לביקורת מס", אמר פרינס. הוא מעריך שהתקציב יהיה 30 מיליון דולר, שישולמו מאחוז מהמסים שייגבו מהמכרות. הוא אמר ששכירי החרב החמושים שלו יהיו מוכנים להשתמש בכוח.

החוזה של פרינס כולל תפקיד נוסף - לעצור הברחות מינרלים ולעזור לרשויות לאבטח את גבולות קונגו. על רקע שמועות על ניסיון הפיכה, פרינס גם מנהל שיחות עם קונגו בנוגע ליבוא שכירי חרב מאל סלבדור כדי לאבטח את ארמון הנשיא צ'יסקדי בבירה קינשאסה, לפי אנשים המכירים את הנושא. דובר מטעם הממשלה אמר שקונגו עובדת איתו כדי להילחם בהונאת מיסי מכרות, אך לא יוכל לפרט מעבר לכך.

חברי כנופיות שנעצרו בהאיטי. פרינס סיפק שכירי חרב ורחפנים שהרגו 233 מהם בחודשיים / צילום: ap, Odelyn Joseph

חברים בצמרת

כדי לשמור על התיאום בין וקטוס לממשל טראמפ, פרינס מתחזק קשרים הדוקים עם בעלי בריתו של הנשיא - הן בתוך הממשל והן מחוצה לו. מאז בחירת טראמפ ביקר פרינס באחוזת מאר־א־לאגו ובבית הלבן.

פרינס אמר שהוא מעדכן חברים בצוותי הביטחון הלאומי והדיפלומטיה של טראמפ לגבי הפרויקטים שלו באפריקה ובאמריקה הלטינית. אלה כוללים את ברנדן מקנמארה, מנהל תחום אפריקה במועצה לביטחון לאומי , ואת הנרי ווסטר, מיופה הכוח של שגרירות ארה"ב בהאיטי, וכן חברי קונגרס. כך לפי מקרובים.

הכוונה שלו, אמר פרינס, היא לוודא שעבודתו לא מתנגשת עם מדיניות ממשל טראמפ. לא ניתן היה להשיג את מקנמארה לקבלת תגובה.

עד כה לא נראה פער בין השקפותיו של טראמפ לבין אלה של פרינס. מנכ"ל וקטוס גלובל אמר שהוא זה שהציע לראשונה להשתמש בבתי כלא באל סלבדור כדי לשכן מהגרים שעצרו רשויות ההגירה האמריקאיות.

לאחר ביקור במרכז הכליאה לטרור באל סלבדור בשנה שעברה פרינס הציע לממשל טראמפ להכריז על חלקים מהכלא כשטח ריבוני אמריקאי, מה שהיה מאפשר את כליאתם של פושעים שנולדו בחו"ל ונתפסו בארה"ב. הרעיון שלו נדחה, אך ממשל טראמפ אימץ תוכנית דומה וגירש מאות מאזרחי ונצואלה לאותו כלא.

גורם בבית הלבן אמר שפרינס לא נפגש עם בכירים כדי לדון בהצעה זו או בהצעות אחרות.

בשנה שעברה פרינס ליווה את סטיב באנון לביקור במתקן כליאה שבו נאסר באנון, לאחר שסירב לשתף פעולה עם ועדת החקירה של הקונגרס בנוגע למתקפת 6 בינואר על הקפיטול. במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ הציע פרינס לבאנון, שהיה אז יועץ בבית הלבן, להפריט את המלחמה באפגניסטן ולהעבירה לקבלנים חיצוניים. באנון לא השיב לבקשות תגובה.

לאחר ניסיון ההתנקשות בטראמפ במהלך הקמפיין שלו פנה סטיב וויטקוף - כיום שליח הנשיא למזרח התיכון - לפרינס בבקשה לייעוץ על שיפור האבטחה של טראמפ, כך לדברי פרינס. פרינס הציע להציב כוחות מיוחדים שילוו את טראמפ במסעותיו. דובר של וויטקוף לא השיב לבקשות תגובה.

כאשר מועמדותו של הגסת' לתפקיד שר ההגנה עוררה ביקורת רחבה בשל שורת האשמות ומחסור בכישורי הנהגה, פרינס הביע תמיכה. "אני וכל רשת החברים שלי מוכנים לעזור לו בכל דרך אפשרית כי יש להגן על הרפובליקה", אמר בכנס CPAC שנערך במאר־א־לאגו באותו חודש.

פרינס אומר שהקשרים הבאים שלו עם הגסת' התמקדו אך ורק בייעול עשרות הוועדות החיצוניות שמייעצות למחלקת ההגנה בנושאים כמו כיסוי רפואי, טכנולוגיות ונשים בצבא. הפנטגון סירב להגיב.

הנשיא טראמפ ושר ההגנה הגסת'. פרינס הציב כוח אבטחה לנשיא לאחר ניסיון ההתנקשות / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אולם לקשרים של פרינס יש גבולות. אחרי שלושה ימים בלימה הוא עדיין לא הצליח להשיג פגישה עם נשיאת פרו דינה בולוארטה. פרינס, שהיה להוט להמשיך בעשייה, טס להאיטי.

לאחר שנחת בפורט־או־פרנס אמר פרינס שהוא לא זקוק לשיתוף פעולה של בולוארטה. "אנחנו אולי יכולים פשוט להתחיל לעבוד עבור גורמים פרטיים", הוא אמר.

כשהשיירה המשוריינת של פרינס נסעה בדרכים המשובשות של האיטי, הוא התמקד במשימה שלפניו - שיגור רחפנים על כנופיות מקומיות שמטילות אימה על האי. "אנחנו הולכים לשים לזה סוף - בלי להתנצל", אמר.

עוד כתבות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-6%, מחירי הנפט מזנקים

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש