גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השותפות בלוויתן הבטיחו את הקמת צינור יצוא הגז למצרים

לאחר שחתמו על הסכם אספקה בשווי 35 מיליארד דולר מול מצרים, השותפות במאגר לוויתן התחייבו לקחת לפחות שליש מהקיבולת של צינור יצוא הגז ● השותפות אף הסכימו לקחת את הקיבולת המלאה של הצינור - ובכך הבטיחו את הקמתו ● עדיין לא התקבל אישור סופי ליצוא, ושר האנרגיה מאיים למנוע יצוא אם מחירי הגז לחברת החשמל יעלו

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס
מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

השותפות במאגר הגז לוויתן (שברון, ניו מד ורציו) חתמו על הסכם לפיו תוקצה להן קיבולת בצינור היצוא "ניצנה" שיוקם בשנים הקרובות. זאת בהמשך לעסקת ענק מול מצרים בשווי 35 מיליארד דולר. יצוין כי עדיין לא התקבל אישור יצוא סופי ממשרד האנרגיה, ושר האנרגיה מזהיר את חברות הגז מהעלאת מחירים.

מגבלות על יבוא? בתעשייה הביטחונית מודאגים בעיקר בנוגע לרכיב אחד

לפי ההסכם, שותפות לוויתן יתפסו שליש מקיבולת הצינור (כ-2 BCM בשנה), והן גם התחייבו לקחת גם את כל הקיבולת שלו במידה ולא מספיק חברות גז יתפסו את הקיבולת בו. הקמת הצינור תלויה במימון היצואנים עצמם ולכן ההסכם מול שותפות לוויתן מבטיח את הקמת הצינור. המקום שלהן ביצוא יתחלק לפי חלקן במאגר לוויתן עצמו: 45% של ניו מד, 40% של שברון ו-15% של רציו.

העסקה לאספקת גז למצרים, שנחתמה באוגוסט בין שותפות לוויתן (ובראשן ניו מד, המחזיקה בכ-45% מהמאגר), הייתה זרז משמעותי להתקדמות בהקמת צינור היצוא החדש - שהקמתו מתעכבת כבר שנתיים. ממש לאחרונה מצרים התחייבה להשקיע 400 מיליון דולר בהקמת הצד המצרי של הצינור, שיוביל את הגז הישראלי למשק האנרגיה המצרי שנמצא בחוסר קשה.

במקביל, נתג"ז, החברה הממשלתית האחראית על תשתית הובלת הגז בישראל, כבר פטרה את שברון ממכרז בשווי מיליארד שקל להקמת המדחס של צינור היצוא. כעת, חברות הגז מתחילות לתפוס את מקומן בצינור היצוא, ולוויתן היא הראשונה לחתום - בעוד שהתאריך האחרון לחתיתה הוא רק ב-24 באוקטובר.

ייתכן שאחת הסיבות לכך היא הרגישות של היתר היצוא שאמור להינתן ללוויתן כדי לממש את עסקת הענק שלהם. היצוא למצרים הוא במחירים גבוהים בהרבה ביחס למחירים הנמוכים-יחסית בישראל, ולכן נחשב משתלם במיוחד.

מהצד השני, ישנו חשש מההשלכות של היצוא על המחירים בישראל. ב-9 בספטמבר קרס המו"מ בין חברת החשמל לבין ישראמקו, השותפה העיקרית במאגר תמר, כנראה בשל חוסר הסכמה על המחירים. בתמר כנראה מסתכלים על ההתחייבויות הנרחבות של לוויתן ליצוא, מה שלא משאיר הרבה ברירות לחברת החשמל ולתחנות הכוח הפרטיות בבחירת ספק הגז. כך נוצרת בעיה תחרותית שמיטיבה עם חברות הגז בבואן למכור למשק המקומי.

הכוחות שישפיעו על מחירי הגז בארץ

שר האנרגיה אלי כהן אמר היום בוועידת האנרגיה והכלכלה לשותפות במאגר תמר ש"לא אאפשר את העלאת מחירי הגז לחברת החשמל, שתביא לפגיעה בצרכן הישראלי. אם תעלו מחירים אפילו בסנט אחד מעבר למה שסוכם, תוכלו להשתמש בגז לשימוש עצמי". כלומר, מבחינת שר האנרגיה, התרת היצוא וחסימתו הוא ה"שוט" של משרד האנרגיה כדי לוודא את המשך המחירים הנמוכים יחסית שהמשק הישראלי נהנה מהם היום.

עם זאת, נראה שלא רק הוא משפיע על כך: נושא יצוא הגז, בייחוד של החברה האמריקאית שברון, חשוב מאוד לארה"ב. השגריר מייק האקבי כבר הביע התנגדות למהלכים כמו הוצאת אחד מהמאגרים הגדולים מידי שברון. נראה שנושא היצוא גם עלה לאחרונה בשיחות של רה"מ נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקאי רוביו. ככלל, לאמריקאים יש אינטרס לא רק לחזק את החברות האמריקאיות, אלא גם ליצור קשרים כלכליים הדדיים בין ישראל, מצרים וירדן, שכולן נחשבות ידידותיות לארה"ב.

על הרקע הזה ניתן להבין את המהירות היחסית שבה שותפות לוויתן "קבעו עובדות בשטח" ותפסו מקום בניצנה, כצעד להבטחת עסקת היצוא הגדולה שלהן.

יצוין כי השותפות בתמר עוד לא חתמו על הסכם שיבטיח להן קיבולת העברה בצינור ניצנה, ולא ברור מי מהן תיכנס כשותפה בצינור ובאיזה נפח. זאת בעוד שאנרג'יאן (בעלי "כריש" "תנין" ומספר מאגרים קטנים) כבר הכריזו על רוצנן לקחת חלק בצינור.

יוסי אבו, מנכ"ל ניו מד, מסר כי "לוויתן הוא פרויקט לאומי והרחבתו היא עוגן הביטחון האנרגטי של ישראל לעשרות השנים הבאות. פרויקט צינור ניצנה הוא המשך ישיר לעסקת הענק שחתמנו עם שותפינו המצרים ושניהם גם יחד מקדמים אותנו לקראת קבלת החלטת השקעה סופית בהיקף של מיליארדי דולרים בפרויקט ההרחבה".

ג'ק בייקר, מנהל שברון מזרח הים התיכון, הוסיף ש"אבן הדרך הזאת משקפת את מחויבותה של שברון לחיזוק הביטחון האנרגטי של ישראל והאזור. קו היצוא החדש מניצנה צפוי להניב תועלות כלכליות משמעותיות לישראל. העמקת השותפויות האזוריות תסייע לספק את האנרגיה שהאזור זקוק לה כדי לשגשג".

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-35%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שהן ימשיכו בהמשך השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים