גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלית לשעבר שהרוויחה יותר מ-400 מיליון דולר ביום מסחר אחד: "אסור לפחד להיראות טיפשים"

צפרא כץ מחולון הפכה לאחת המנכ"ליות המשפיעות והמרוויחות בעולם בזכות שילוב נדיר של משמעת עסקית, ניהול קשוח ועקשנות ישראלית ● היא הובילה עסקאות במיליארדי דולרים, ותחת הנהגתה, אורקל שברה שיאי מניה ● לפני כשבוע ההון האישי שלה גדל ביותר מ־400 מיליון דולר בתוך יום מסחר אחד

''מהמנהיגות האגדיות בהייטק''. צפרא כץ / צילום: ap
''מהמנהיגות האגדיות בהייטק''. צפרא כץ / צילום: ap

לפני כשבוע, צפרא כץ, מנכ"לית חברת התוכנה ותשתיות הענן אורקל , הגדילה את ההון האישי שלה ביותר מ־400 מיליון דולר בתוך יום מסחר אחד. זאת לאחר שהחברה שעליה היא אמונה מאז שנת 2014 הדהימה את וול סטריט עם זינוק של 36% לאור דוחות טובים במיוחד.

כץ, שעל פי פורבס שווה כעת כ־3.4 מיליארד דולר, עובדת באורקל כבר 25 שנים. לאחר פרישתו של המייסד לארי אליסון מהתפקיד ב־2014 היא מונתה לתפקיד מנכ"לית משותפת, וב־2019 שותפה מארק הרד נפטר והיא נותרה בתפקיד לבדה. תחת הובלתה, הגיעה מניית אורקל לשיאים שלא נראו מאז פריחת הטכנולוגיה בשנת 1999.

החוצפה הישראלית שהקפיצה אותה לראש

הסיפור של כץ, מהנשים הבכירות ביותר בעמק הסיליקון, מתחיל דווקא בישראל. היא נולדה בחולון וחיה פה עד גיל שש, אז משפחתה ירדה מהארץ אל ברוקליין, מסצ'וסטס. כץ תומכת נלהבת בישראל וכבר ביקרה בארץ מספר פעמים לאחר טבח 7 באוקטובר. אורקל אף תרמה לצה"ל ציוד צבאי בשווי של שני מיליון דולר, והעניקה לעובדיה בישראל בונוס על התקופה הקשה.

כץ עשתה תואר במנהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה ב־1983 ובהמשך תואר שני במשפטים, אך החליטה לוותר על קריירה בתחום ועבדה כעשור כבנקאית השקעות. "ההחלטה הטובה ביותר שלי הייתה לבחור ללכת לוול סטריט על פני עריכת דין", אמרה בראיון לטיים ב־2010. "למדתי הרבה והתקדמתי בתעשיית התוכנה המתרחבת בתקופה שבה תעשיית התוכנה העצמאית רק החלה. זה מה שהביא אותי לאורקל בסופו של דבר".

לאורקל הצטרפה כץ בשנת 1999 הישר לתפקיד סגנית נשיא בכירה, שנה לאחר מכן היא הצטרפה לדירקטוריון וב־2004 הפכה לנשיאה. טרם מינויה לתפקיד המנכ"לית, כץ הובילה את מחלקת המיזוגים והרכישות של החברה, ולקחה חלק בכ־130 עסקאות - חלקן בהיקף של מיליארדי דולרים - שהניעו את הצמיחה של אורקל. "תשלחו את הישראלית", נהג להגיד המייסד אליסון בכל פעם שהחברה עמדה בפני משא ומתן קשה.

ואליסון שילם הרבה תמורת העקשנות והחוצפה הישראליות. בשנת 2022 שכרה כמנכ"לית היה בין הגבוהים ביותר בארה"ב, לאחר שחבילת אופציות חריגה בהיקפה הביאה את השכר הכולל שלה באותה שנה לכ־138 מיליון דולר. בשנת 2024, לצורך ההשוואה, השכר השנתי עמד על כ־6.5 מיליון דולר. את עיקר הונה צברה כץ ממימוש קבוע של אופציות למניות. מוקדם יותר השנה, למשל, היא מכרה אופציות בשווי של כ־1.8 מיליארד דולר.

גם כץ מצדה הביעה הערכה כלפי אליסון לאורך השנים, אותו הגדירה כ"גאון האמיתי של העסק הזה" בראיון לפורצ'ן לפני כשלוש שנים. "יש מייסדים בעלי חזון, ויש את האנשים הייחודיים האלה שהם לא רק מייסדים בעלי חזון - אלא אנשי עסקים מדהימים. הוא אחד מהם".

מבריקה, קשוחה ומחויבת לביצועים

כץ נתפסת כמנהלת מבריקה וקשוחה במיוחד, מומחית בתחומי התפעול. "אחת מהמנהיגות האגדיות בסקטור הטכנולוגיה ב־20 השנים האחרונות", אומר דני אייבס, אנליסט מבית ההשקעות וודבוש. רבים מתארים אותה כ"יוצאת דופן" וכמי שלא משכה תשומת לב כמו שאר המנהלים הבכירים באורקל. כך לדוגמה, ריי וואנג מחברת הייעוץ Constellation Research אמר כי רבים זלזלו בה כי היא לא רצתה לקחת את אור הזרקורים, "אבל יש לה כוח שקט". לדבריו, אנשים תמיד אמרו שהיא זו שמנהלת את החברה מאחורי הקלעים, וכי היא מתמקדת בביצועים.

באחד הראיונות שערכה כשנה לאחר כניסתה לתפקיד המנכ"לית, אמרה ששיעור המנהיגות הגדול ביותר שלמדה בשנה זו הוא להקשיב: "הקשיבו, חשבו ואל תפחדו לשנות את העמדה שלכם על סמך עובדות חדשות. גם אם משהו לא נשמע לכם הגיוני, תנו לאנשים לשאול שאלות קשות. אולי זה בכלל לא הגיוני, ואולי הם פשוט צודקים". בראיון אחר אמרה שהיא מודעת לכך שיש "הרבה שחקנים אחרים שמדברים יותר", אבל "כשהם מסיימים לדבר מתברר שהם לא שחקנים כל כך טובים. אני רוצה שהתוצאות שלנו ידברו בעד עצמן".

את ההצלחה של אורקל היא זוקפת בעיקר ליכולת ההתפתחות של החברה. "להשתנות ולהפוך את עצמך למודרני זה לא יעד, זה מסע מתמיד. בכל פעם שתעצרו המתחרים שלכם יעברו אתכם", אמרה בראיון ל־Cloud Wars בתחילת השנה. "עסקים מצליחים בזכות גמישות וספיגה של הטכנולוגיות החדשות. אלו שנשארים עם מה שיש להם פשוט חולפים מעצמם". הטיפ שלה למנהלים אחרים, כך אמרה בראיון לגלובס בשנת 2022, הוא "לא להילחץ, לבחון את העסק, ולהוציא כסף רק על הדברים שמבדלים אותך ונותנים ערך ללקוחות".

"אל תפחדו להיראות טיפשים"

מהי התכונה הכי חשובה מבחינתה להצלחה? "אומץ. אומץ לעשות משהו חדש", כך אמרה בטקס פרסים שנתי של מועצת הטכנולוגיה לנשים. "להרבה אנשים נוח לעשות דברים בדרך הישנה והם יילחמו בך כל הזמן, וצריך את האומץ פשוט ללכת על זה". עם זאת הדגישה כי "חשוב להבין שמה שגרם לכם להצליח בעבר לא בהכרח יהיה המקום שהעתיד שלכם נמצא בו".

תכונה נוספת שחשובה במיוחד מבחינתה היא יושרה. "אפשר להתאושש מטיפשות, אבל לעולם לא ניתן להתאושש משקרים. היושרה חשובה. אל תפחדו להיראות טיפשים, אבל לעולם אל תיתן ליושרה שלכם להיפגע", אמרה בראיון לפורבס.

התמיכה בטראמפ גרמה לקולגה הבכיר להתפטר

כץ תומכת בדונלד טראמפ עוד מתקופת הקדנציה הראשונה שלו כנשיא ארה"ב, ובשנת 2016 אף הצטרפה לצוות המעבר הנשיאותי לקראת כהונתו הראשונה. "אנו עם הנשיא הנבחר כדי לסייע לו בכל דרך. אני מקווה שטראמפ יבצע רפורמה במס, יצמצם את היקף הרגולציה וינהל משא ומתן על הסכמי סחר, כך שיועילו לענף ההייטק", אמרה אז.

הצעד המדובר גרם למנהל בכיר באורקל לעזוב במחאה. אותו בכיר, שעבד בחברה יותר משני עשורים, פרסם את מכתב ההתפטרות שלו בלינקדאין ובו כתב כי הוא מתנגד לנשיא הנבחר ש"ליבה פחד, שנאה ואלימות" והוסיף כי "אני לא עם הנשיא הנבחר טראמפ ואני לא כאן כדי לעזור לו בכל דרך... על כן, אני חייב להתפטר מהחברה".

הדבר לא הזיז את כץ מעמדתה. בשנת 2020 היא החליטה לתרום לקמפיין הבחירות של המועמד טראמפ כרבע מיליון דולר.

כיום היא גם מכהנת במועצה המייעצת לביטחון המולדת לצד מנכ"לים בולטים אחרים, בהם מארק אנדרסן - מייסד שותף של קרן ההון-סיכון אנדרסן הורוביץ. החודש כץ גם השתתפה בארוחת הערב המתוקשרת שערך הנשיא טראמפ בבית הלבן, שאליה הוזמנו עשרות דמויות מפתח בולטות מעמק הסיליקון. בין היתר השתתפו בסעודה מנכ"ל מטא מארק צוקרברג, מנכ"ל אפל טים קוק, מייסד מיקרוסופט ביל גייטס ומנכ"ל החברה הנוכחי סאטיה נאדלה, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן ועוד.

עוד כתבות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות