גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הצעד של מיקרוסופט נגד צה"ל מסמן את תחילתו של חרם טכנולוגי, וכיצד ניתן להתגונן?

לאחר שבעיתון הגרדיאן הבריטי פורסם תחקיר לפיו יחידה 8200 אחסנה בשרתי הענן של מיקרוסופט מידע משיחות טלפון של פלסטינים, החברה הודיעה כי ניתקה את חשבונות הענן שלה ● כיצד המהלך משפיע על פעילות צה"ל, מה הסיכוי שחברות טכנולוגיה נוספות יצטרפו למגמה, וכיצד יכולים עסקים פרטיים בישראל להתגונן? ● גלובס עושה סדר

בניין חברת מיקרוסופט / צילום: Shutterstock
בניין חברת מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

מיקרוסופט נכנעה אמש (חמישי) ללחץ הבין־לאומי ולמחאות החוזרות ונשנות בקרב העובדים, והודיעה כי ניתקה את חשבונות הענן של "יחידה במשרד הביטחון", שהתגלתה מאוחר יותר כיחידה 8200, האמונה על איסוף המודיעין בצה"ל.

מממנת את הלקוחות: כך הופכת אנבידיה לסנדקית של שוק ה־AI
אחרי ההשקעה של סופטבנק ואנבידיה: אינטל מחזרת אחרי אפל

המהלך התבצע כתגובה לחשיפת הגרדיאן הבריטי, לפיו 8200 אחסנה מידע שנשאב משיחות טלפון של פלסטינים באזור יהודה שומרון ובעזה, ושמרה אותו על שרת בהולנד. מיקרוסופט טענה כי הדבר הפר את תנאי השירות שלה, ולאחר בדיקה שארכה מספר שבועות, החליטה להפסיק את השירות. האם המהלך מסכן את פעילות הצבא, מהן האפשרויות שעומדות בפני מוסדות ממשלה וכיצד יכולים עסקים פרטיים להתגונן מפני חרם מצדן של ענקיות הטכנולוגיה הזרות? גלובס עושה סדר.

האם ההחלטה של מיקרוסופט תפגע בפעילות צה"ל?

מיקרוסופט הודיעה על הבדיקה הפנימית בקשר לפעילות אמ"ן על גבי שרת בהולנד כבר עם פרסום התחקיר באוגוסט האחרון, ובטווח הזמן שעבר מאז, הועברו הנתונים לשרתים הממוקמים בישראל. ניתן להניח שמיקרוסופט וידאה שהנתונים עוברים במלואם לחברה מתחרה, על־מנת שלא לגרום לנזק מיידי.

עם זאת, עיקר הפגיעה בצה"ל היא סמלית ותדמיתית. זו הסנקציה הראשונה שמוכרזת נגד ישראל על־ידי חברה טכנולוגית פרטית, ועוד כזו שבעבר הביעה מחויבות לפעילותה כאן. מיקרוסופט מעסיקה בישראל מעל ל-3,000 עובדים, ומנהלת מכאן את פיתוח מוצרי הסייבר שלה בכל העולם. במערכת הביטחון חוששים מסחף מצד חברות טכנולוגיה נוספות, וככל שיוטלו על ישראל סנקציות מצד מדינות - כפי שמתכנן האיחוד האירופי לעשות בימים הקרובים - הדבר יספק לגיטימציה לחברות בין־לאומיות להחריף בעצמן את החרם על גופים ממשלתיים ישראלים או על כלל המשק.

מיקרוסופט היא ספקית פופולרית במערכת הביטחון, חרף העובדה שהפסידה במכרז הענן הממשלתי "נימבוס". לפי ההערכה, המהלך מאמש מהווה קריאת השכמה עבור מנהלי מערכות המידע להגר ממנה לחברות אחרות שחתומות על הסכמים מול מערכות IT ריבוניות - כגון אמזון וגוגל.

מה הסיכוי שהחרם יזלוג ממיקרוסופט לאמזון, גוגל או אורקל?

מעמדן של אמזון וגוגל שונה ממעמדן של שאר חברות הטכנולוגיה, כמו מיקרוסופט או אורקל - מעצם היותן זכייניות של מכרז הענן הממשלתי "נימבוס". כאשר חתמו החברות על הסכם הזכיינות מול החשב הכללי באוצר, הן התחייבו לתנאים מיוחדים שלא נמצאים בחוזה מסחרי רגיל - תנאים המעניקים חופש פעולה יחסי לממשלה בכל הקשור לאיסוף ולאחסון מידע בישראל, שירות שניתן למערכת הביטחון, וסנקציות מיוחדות על הפרת ההסכם מצד הזכייניות. ניתן להניח כי זו הסיבה בגללה מחאות של עובדים רבים באמזון וגוגל נגד הפעילות בישראל לא השפיעה עדיין על פעילותן כאן. יתר על כן, גוגל פיטרה את העובדים שמחו על פעילות החברה והסתערו על משרדו של מנהל תחום הענן.

רועי תימור-רוסו, סמנכ"ל ענן ו-AI ריבוני בחברת הייעוץ 11Stream, מסביר כי "מיקרוסופט הרגישה חפשיה יותר לבטל את ההסכם עם היחידה הצבאית בגלל הפעילות שהייתה לה מחוץ לישראל, והיא רצתה למזער חשיפה לביקורת גיאו־פוליטית. היא בעצם אמרה שהיא לא תאפשר שהדאטה יאוחסן מחוץ לישראל ושמה שקורה בישראל - שיישאר כאן. זה גם מה שמייחד את הזכייניות של הסכם 'נימבוס', שמיקרוסופט איננה שותפה לו: הן חייבות לאחסן את הנתונים כאן. מיקרוסופט לא אמרה שהיא נסוגה מישראל - אלא רק שהיא לא תאפשר להשתמש בתשתיות מחוץ לישראל לצורך איסוף המידע המדובר".

באשר לאורקל - היא מנוהלת על ידי שני בכירים שנחשבים כאוהדי ישראל - צפרא כץ, ישראלית לשעבר, שמונתה באחרונה לסגנית יו"ר החברה, ולארי אליסון - הידוע כתורם משמעותי לארגון ידידי צה"ל ותומך ישראל נלהב. ב-2022, אמרה כץ לגלובס כי החברה לא מעסיקה עובדים שמתנגדים לפעילותה בישראל, ואף ציינה כי אחסון מידע בשרתים מקומיים יכול למנוע מצב שבו "מדינה באירופה מורה על ניתוקם".

האם המדינה יכולה לתבוע את מיקרוסופט על הפרת חוזה?

עו"ד יעקב אנוך, ראש תחום מיזוגים ורכישות במשרד פירון, אומר כי "הבחירה של מיקרוסופט לעשות שימוש, כביכול, בטענה של הפרה חוזית, היא אינדיקציה לכך שאין לה זכות נפרדת להגיד שהיא לא מעוניינת לספק שירות. זה לא מפתיע, כי מכרזי מערכות מידע ממשלתיים, בפרט בתחום הביטחון, בדרך כלל נוקשים לטובת המדינה, עם דגש על המשכיות של שירות. הסכמים שכאלה נתפרים לפי דרישות המדינה ולא מאפשרים להפסיק אותם אלא במקרה קיצוני של הפרה - וגם אז הם מכילים מנגנונים של בוררות וערבויות. עם זאת, חוזים שכאלה, אם הם מערבים שרתים מעבר לים, נעשים בדרך כלל שלא בדין הישראלי, או שהם יכולים לערב דינים שונים - ישראלי וזר - ולסבך את האפשרות של תביעה או דרישת פיצויים.

אנוך הוסיף: "ללא ספק, ההתנהלות של מיקרוסופט מעוררת חשש מהאופן שבו אנחנו נתפסים בעולם - ואם היא נקטה צעד שכזה, זה אומר שהיא עשתה זאת לאחר שיקול שכנראה הוא יועיל לה".

ומה באשר לעסק פרטי? מחר מיקרוסופט או כל חברה אחרת תחליט להחרים גם בנקים או חברות ביטחוניות פרטיות, או כל עסק אחר, על מעורבות כביכול בסכסוכים - האם ניתן לתבוע בשל הפרת הסכם חד צדדי?
"זה תלוי בשאלה האם ההסכם שנחתם עם אותה חברה נעשה בדין ישראלי או זר, וכן במנגנונים השונים ליישוב סכסוכים", אומר עו"ד אנוך. "לרוב, הסכמים מהסוג הזה נחתמים מול חברות זרות שלא כחלק מהדין הישראלי, כאשר מנגנוני הבוררות ויישוב הסכסוכים הם זרים, ואם קיים סכסוך בין הצדדים - במיוחד על רקע פוליטי - היכולת לאכוף אותו חלשה יותר, במיוחד כאשר הצד השני לא מעוניין לעבוד עם גורם ישראלי ומוכן לקחת את הפגיעה הפוטנציאלית המשפטית.

"הדבר מצמצם את יכולת הפעולה שלך", מסביר אנוך. "מה שקרה ברוסיה מדגים זאת: החברות הגלובליות נסוגו באופן מיידי, למרות האיום בסנקציות מבתי המשפט המקומיים. שימוש בטענה של הפרת תנאים, כפי שעשתה מיקרוסופט, יכול לסבך את התהליך המשפטי אם הדבר מגיע לערכאות משפטיות, ולהיות נתון לפרשנות של בית המשפט".

מה יכול לעשות עסק פרטי כדי להגן על עצמו מפני נסיגה חד־צדדית של חברה זרה בשל לחצים פוליטיים?

עו"ד אנוך: "אני חושב שחברות ישראליות צריכות להביא בחשבון סיטואציות קיצון שהן לא היו מעלות בדעתן, ואז השאלה היא אילו מנגנונים חוזיים וטכניים אפשר ליישם כדי לוודא עמידות גם מפני פעולות שבימים אחרים לא ניתן לצפות אותן. אם אתה בונה הסכם שמאפשר יתירות גדולה יותר, שומר על גישה מלאה למידע שלך - לא רק בדרך משפטית אלא גם טכנולוגית, יש דברים שאפשר לעשות. למשל, קביעת מנגנונים משפטיים של ערבויות ביצוע, כך שאתה מייצר איום עצמאי ומהיר יותר ליישום".

אנוך הוסיף: "גם בדרך שבה אתה בונה את הפרויקט הטכנולוגי - חשוב לשים לב לאלמנטים של יתירות - בבחירה של ספקים מרכזיים, בחיבור גם לשרתים פרטיים ולא ציבוריים, ובאופן שבו אתה שומר על המידע ומשחזר אותו במקרה של ניתוק. סוג החשיבה צריך להעשות מהעולם הטכנולוגי של "התאוששות מאסון" (DRP), כי מבחינת תפיסתית, עברנו לעולם שבו אנחנו מאמצים יותר מאפיינים של משק אוטרקי. אמנם, החברות הבין־לאומיות מאוד פעילות כאן ברכישת חברות, שירותים ורישיונות לשימוש בתוכנות, אבל קיים סיכון שנראה כאן סחף בין־לאומי".

איך המדינה יכולה להגן על עצמה, אבל גם על עסקים פרטיים בתחומה מפני חרם שכזה?
רועי תימור-רוסו מ-1Stream מסביר כי "ענן ריבוני" עשוי להיות מענה מתאים לכך: "תשתית ענן ריבונית (מכרז ממשלתי שבו המדינה מגדירה את הטכנולוגיה, מבנה השירות והתנאים המשפטיים שלו - א"ג) מאפשרת לנהל את של תהליכי ניהול הנתונים, בצורה שמאפשרת עצמאות מהתערבות של שחקנים זרים בגלל שיקולים מדיניים או פרטיים. מדובר בהסכם שהוא הרבה יותר מעמידה בתנאים של חברות כמו מיקרוסופט או גוגל, או עמידה בתנאי הפרטיות האירופאית (GDPR) - כי הוא מגדיר שהדאטה ממוקם בישראל, שהריבונות המשפטית לגביו היא ישראלית וששרת האספקה מנוהל מכאן - בכלל זה היבטי החומרה, התוכנה, ועד להיבטי הכשרת הטכנאים לשירות הזה. למשל, ענן ריבוני יכול להגדיר שכל המידע מאוחסן מישראל ושאנשים בעלי אזרחות כפולה, למשל, בעלי אזרחות אירית, לא יוכלו לגשת באופן חפשי לכל חלקיה".

אבל גם ענן ריבוני בסופו של דבר יישב על מערכות של מיקרוסופט, אמזון, גוגל או אורקל, אז במה הוא מועיל?
"אתה חייב לבנות אותו בתצורה שלא תאפשר לאף שחקן להוריד אותך על הברכיים. כל רכיב צריך להגיע ממספר ספקים - למשל, תשתיות חומרה יכולות להגיע מאנבידיה, סופר מיקרו ואינטל במקביל, והענן יכול גם הוא להגיע משלוש ספקיות שונות. אם מחר בבוקר נבחר נשיא שמחליט שחברות אמריקאיות לא מוכרות למדינות שנמצאות בסכסוך גיאו־פוליטי - יש לך מספיק מערכות מגבות אחרות שמפצות על כך".

ומה לגבי בינה מלאכותית?
"מההודעה של מיקרוסופט, ניתן להניח שהיא ניתקה את החיבור של כמה יישומי בינה מלאכותית ליחידה הצבאית", אומר תימור-רוסו. "וגם למודלי ולסוכני ה-AI נדרשת עצמאות ריבונית. אתה לא רוצה שמחר בבוקר OpenAI תכריז ש-ChatGPT לא עובד באזורים מסוימים, לכן - כפי שקבעה ועדת נגל לבינה מלאכותית לאומית - יש צורך בפיתוח מודל שפה ריבוני ישראלי".

עוד כתבות

חתונת דיסני / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"מבוגרי דיסני": מנוע הצמיחה של תאגיד הענק

מחתונות בדיסנילד ועד מערכות לבוש של מיקי מאוס: "מבוגרי דיסני" הם מראה לאופן שבו תאגידים מנסחים משמעות בחיים של צעירים רבים בארה"ב ● כשרכישת דירה או הפיכה להורה נראים רחוקים מאוד, צעירים רבים מוצאים קהילה ומגבשים זהות בעזרת תאגיד המדיה הענקי

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, יוסי כהן

הגיע הזמן שקופות החולים ישקיעו גם בחילונים

בסוגיית הריבית, אנחנו רחוקים מאמריקה ● שירותי הבריאות לא מחזרים אחרי הרוב ● ומה יאותת ניצחון אוקראיני מול רוסיה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל

מינוי דוד זיני לראש השב״כ אושר פה אחד בוועדת גרוניס

הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים אישרה את מינוי דוד זיני, לאחר העתירות והתנגדות בכירים לשעבר בארגון • הוועדה קבעה שזיני לא עבר על הכללים באופן קבלת ההצעה למינוי מנתניהו • לפי הוועדה, היו מקרים בהם נתניהו ביקש מראשי השב"כ לבצע פעולות שאינן ראויות במשטר דמוקרטי

מגדלי דה וינצ'י. ''בקומות 10־12 הפגיעות הגדולות ביותר'' / צילום: ap, Leo Correa

הפיצויים מתחילים להגיע - השיפוץ עוד רחוק: מה קורה במגדלי דה וינצ'י אחרי פגיעת הטיל?

השיפוץ של המגדל הדרומי יוצא בקרוב לדרך, אך העבודות במגדל הצפוני - שספג את הפגיעה הישירה - צפויות להימשך כשנתיים ● בינתיים, הדיירים קובלים על כך שעיריית תל אביב דורשת הוצאת היתר בנייה לשיפוץ המגדל, וחוששים מעיכוב של חודשים ● העירייה: "כל פעולה הנדסית משמעותית מחייבת עמידה בדרישות החוק, לרבות קבלת היתר בנייה"

תאונה במלון שרונה של נצבא בתל אביב / צילום: דוברות המשטרה

האחריות חוזרת ליזמים: מהפכה בבטיחות באתרי הבנייה

ועדת העבודה והרווחה אישרה תקנות בטיחות חדשות שמחייבות את היזמים והקבלנים לקחת אחריות ישירה לבטיחות באתרי בנייה, והשינוי עשוי לטלטל את הענף כולו ● טור אורח

סטייק אנד צ'יפס / צילום: אסף קרלה

סטייק אנד צ'יפס קלאסי ומדויק שמרגיש כמו בפריז – אבל ביפו

בפאלט לא מנסים להמציא את הגלגל או לנצח את המסורת, אלא להצליח במסגרתה, ולתת במה למנות ביסטרו מבוצעות היטב

איראקלי קובאחידזה, ראש ממשלת גיאורגיה, עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן וויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה / צילום: רויטרס - Nadja Wohlleben

"דואגים למשפחות שלנו": איך בודקים עובדות תחת משטר מאיים?

באיראן נזהרים שלא לחצות קווים אדומים, בהונגריה חוששים להיכנס ל"רשימה שחורה", ובגיאורגיה הממשלה תוקפת את העברות כספים ● כשמדינות שונות מנסות למנוע מהאמת לצאת לאור, הקרב על העובדות הופך להיות קשה יותר ויותר

אלעד וולך / צילום: גיא שרייבר

טרגדיה במשפחה הובילה אותו לפתח טכנולוגיה מצילת חיים, שאנבידיה ואמזון שותפות לה

בתום תשע שנות שירות בתוכנית תלפיות היוקרתית, אלעד וולך החליט להקים חברה בתחום הרפואה ● יחד עם שני שותפים שהכיר בצבא, הוא עומד מאחורי מוצרים שמשמשים אלפי בתי חולים ברחבי העולם ● שיחה קצרה עם מנכ"ל Aidoc

פרופ' רגינה ברזילי / צילום: Communications Officer MIT Jameel Clinic

היא עלתה בגיל 20 לישראל, עזבה לבוסטון והוכתרה כאחת הנשים המשפיעות בעולם בתחום ה-AI

פרופ' רגינה ברזילי מ־MIT נבחרה על ידי המגזין היוקרתי טיים כאחת הדמויות המובילות בתחום ה־AI, לאחר שפיתחה מודל שיכול לחזות באופן מדויק יותר סיכון להתפתחות סרטן שד - גם מספר שנים מראש ● בראיון ראשון מאז ההכרזה, היא מספרת לגלובס על המעבר ממולדובה לעמק יזרעאל ועל ראשית דרכה המקצועית בדימונה, מסבירה איך אלגוריתם שפיתחה מתחרה במודל של גוגל, ומתייחסת לאתגרים שבתחום: "טעויות אנוש הן היום סיבת מוות מובילה"

כסף בקיר. עם עלאא מסרי / צילום: שניר איביזקי

המשקיע שעשה 200 אלף שקל על דירה. תוך שבוע

עלאא מסרי מבאר שבע החל את דרכו כמשקיע נדל"ן בגיל 16 בלבד ● אף שהבנקים לא רצו להלוות לו כסף, הוא רכש עם חברים דירה מוזנחת ונטושה בעיר, מכר אותה ברווח כעבור שבוע, ומאז רכש כבר שני נכסים נוספים באזור

השבוע בעולם / צילום: AP - Angelina Katsanis

טראמפ קורא לה "נמר של נייר׳' אבל רוסיה אומרת שהיא נשארת דוב

מהי רוסיה, "נמר של נייר", או דוב גדול ומפחיד ● טראמפ נגד "ההונאה הגדולה ביותר מאז ומעולם", מדע האקלים ● הימין הקיצוני דוהר אל השלטון באירופה ● מלאווי מציגה: דמוקרטיה באפריקה ● השוודית שתהיה נגידת הבנק המרכזי של ניו זילנד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ג'ורג' סורוס / צילום: Shutterstock, Alexandros Michailidis

דיווח: הממשל האמריקאי דוחף לחקור את הקרן של ג'ורג' סורוס בחשד למימון טרור

קרן "Open Society", שמקדמת במשך עשורים אג'נדה ליברלית ברחבי העולם, בין היתר בישראל - צפויה להיחקר בטענה להסתה לאלימות, כך דווח בניו יורק טיימס ● מטעם הקרן, ששייכת לפילנתרופ היהודי-הונגרי-אמריקאי, נמסר כי האשמות אלה חסרות ראיות ומהוות "מתקפות ממניעים פוליטיים" ● התובעת הכללית לא הכחישה, וטראמפ עצמו כבר התייחס לסורוס: "סיפורים שאני קורא מדברים עליו כל הזמן"

מעדניית נועלוש / צילום: איל בן חיים

המסעדה הנדירה, החוף המושקע והסופר הכי גדול: מדורי הטיול שהכי אהבתם

אספנו את חמשת המדורים שזכו למספר הצפיות הגבוה ביותר בקרב מנויי גלובס בשנה החולפת ● בין המקומות שאהבתם: מסעדת בשר נדירה בגליל, חוף מושקע בים המלח וכל-בו שהוא מוסד תרבות ● חגית אברון תופרת יום

נספח צה''ל בבייג'ינג, אל''מ אלעד שושן. הושפל בעימות עם אקדמאי סיני בשבוע שעבר / צילום: צילום מסך מאיקס

מצוקה דיפלומטית אינה סיבה לאבד עשתונות

שגיאות מזעזעות ביחסי החוץ של ישראל מסבכות אותה בסכסוכים אישיים עם מנהיגים זרים, ואפילו עם הממסד היהודי ● עכשיו ראש הממשלה החליט לריב גם עם סין

רפי קלינה / צילום: עידן חסון

מתווך היוקרה בראיון: "זוגות צעירים יכולים למצוא דירה בפריפריה. למי אין מיליון וחצי שקל"

רפי קלינה, שמכר לאחרונה את ביתו בצהלה בכ־63 מיליון שקל, הוא כבר מזמן לא רק מתווך אלא גם נדל"ניסט ● בראיון לגלובס הוא מספר ששוק האולטרה־יוקרה מנותק ממצב המשק, וצופה שמחירי הדירות הרגילות יחזרו "לטוס" עם תום המלחמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ודוד זיני / צילום: מעיין טואף / לע״מ

ועדת גרוניס בחרה לעצום עיניים מול מינוי שדגל שחור מתנוסס מעליו

הוועדה, ששניים מתוך שלושת חבריה מזוהים עם הממשלה, בחרה לאשר את מינוי מועמדו השנוי במחלוקת של נתניהו לראשות השב"כ על סמך נימוקים ברוח ״יהיה בסדר״ ● בדבר אחד צודקת הוועדה: בג״ץ היה זה שהכשיר את המינוי לפניה

בכמה נמכרה דירת 3.5 חדרים בדרום תל אביב? / צילום: ליאל פליישמן

"המחירים לא חוזרים למה שהיה": בכמה נמכרה דירת 3.5 חדרים בדרום תל אביב?

בדרך ההגנה 130 בשכונת נווה ברבור בתל אביב נמכרה דירת 3.5 חדרים בשטח של 80 מ"ר בקומה 6 מתוך 12, תמורת 2.15 מיליון שקל ● "עדיין מרגישים את הירידה בשוק בתל אביב; הקונים שחזרו לשוק הם אלה שמחפשים הזדמנויות" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

בעקבות טיל מתימן: אזעקות במרכז, בשפלה ובאזור ירושלים

טיל בליסטי אחד שוגר לעבר ישראל, שעות אחרי שעשרות מטוסי קרב תקפו בצנעא ● טראמפ בפגישה עם ארדואן: רוצים לסיים את המלחמה בעזה ● פחות מיממה אחרי פגיעת הכטב"ם באילת, חיל האוויר תקף בסיס של המטכ"ל החות'י בתימן ● צה"ל פרסם את תחקיר פגיעת הכטב"ם החות'י ● מערכת הלייזר "מגן אור" צפויה להיפרס באילת ● 48 חטופים, 720 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים. הטיל מגבלות על מבצעי הקבלנים / צילום: יוסי כהן

איך יכול להיות שישראל עם יחס משכנתאות־תמ"ג מהנמוכים בעולם?

למרות עליית הריבית והתחושה בציבור של עומס אשראי, יחס חוב המשכנתאות לתמ"ג בישראל עומד על כ־30% בלבד - נמוך משמעותית מרוב המדינות המפותחות ● שילוב של רגולציה שמרנית, תרבות חיסכון והגבלות על לווים תורם לנתון החריג

מה קרה למשפחה שנמנעה מאוכל אולטרה–מעובד למשך חודש? / צילום: Shutterstock

מה קרה למשפחה שנמנעה מאוכל אולטרה-מעובד למשך חודש?

על הנזקים של מזונות מתועשים מאוד כבר כמעט אין עוררין היום ● אבל בני משפחה אחת החליטו להפוך לניסוי אנושי ולבדוק מה קורה לגוף כשהם נגמלים מהם לחלוטין ● בתמורה הם הציבו תנאי: מכל שאר המאכלים נצרוך ללא הגבלה ● הוויתור על כמה מהמנות האהובות הניב תוצאות מהפכניות - והוביל למסע משנה חיים ● המחקרים שיסדרו לכם את החיים, פרויקט מיוחד