גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצגת של 38 עמודים חשפה את התוכנית של הבית הלבן לשיקום עזה

זמן קצר לאחר שנחתמה הפסקת האש, התוכנית של ממשל טראמפ לשיקום עזה עשויה לקרום עור וגידים ● במצגת מפורטת בת 38 עמודים שהגיעה לידי גלובס, כלולים 10 מגה–פרויקטים, בהם הקמת שדה תעופה ורכבת קלה, מתקני התפלה, אתרי נופש וערים חכמות ● לפי התוכנית השאפתנית, מאיפה יגיע הכסף?

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana
פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

התוכנית הגרנדיוזית של הבית הלבן לשיקום עזה, שכוללת עשרה מגה-פרויקטים, בעיקר בתחומי התשתיות, והודלפה לתקשורת, הגיעה לידי גלובס. כעת, משנחתמה הפסקת האש מול חמאס, היא עשויה להפוך לבסיס לשיקום עזה במציאות.

"ישראל ניצחה": כזה מאמר תמיכה אוהד לא קראנו הרבה זמן
סין וטורקיה ראש בראש: מי תשלוט בשוק המל"טים בעולם?

הדוח, בן 38 עמודים, כולל בעיקר אילוסטרציות והדמיות AI, וכן חישובים שמציגים רווחי עתק על ההשקעה. לפי דיווחים בתקשורת הבינ"ל מדובר בתוכנית ש"הסתובבה בבית הלבן", אך בגוף התוכנית עצמה היא אינה חתומה על ידי אף גורם רשמי. הוושינגטון פוסט, שפרסם ראשון את התוכנית, לא קיבל עליה תגובה מהבית הלבן וממחלקת המדינה.

בין השאר מתוכננים במסגרת התוכנית מרכז לוגיסטי, אוטוסטרדה ורכבת קלה, התפלת מים, ייצור תעשייתי וצינורות אנרגיה.

שמירת השלום באזור תיעשה באמצעות חברות אבטחה מערביות ומדינות צד שלישי (שייתכן שיכללו את טורקיה, קטאר ואיחוד האמירויות). התכנון הוא לממן זאת באמצעות "קרן השקעות" בינלאומית, שתקים תשתיות ומפעלי ייצור בעזה ותחזיר ערך למשקיעים. השיקום, לפי התוכנית, תלוי בפירוק חמאס מנשקו. התוכנית גם כוללת "רילוקיישן" (כנראה זמני) של כרבע מתושבי הרצועה למדינות אחרות.

עיר של בינה מלאכותית

כותרת התוכנית היא "קרן GREAT" (ראשי תיבות של "שיקום עזה, האצה כלכלית וטרנספורמציה") והיא מעידה על עצמה שהיא תביא להפיכת עזה "מפרוקסי איראני מוחרב לבת-ברית אברהמית משגשגת". היא משרטטת את המצב הכלכלי הקשה של עזה, לרבות אבטלה של 80% ותוצר לנפש נמוך על גבול הלא-קיים (בהמשך, הייצור בעזה מוגדר כאפס עגול). אך מצד שני, הזדמנויות גדולות בזכות המיקום על נתיבי המסחר הקלאסיים והעתיקים של המזרח התיכון.

עיקר התוכנית כולל כאמור עשרה מגה-פרויקטים, כל אחד גרנדיוזי בפני עצמו: הם כוללים פינוי ובנייה מלאה מחדש של עזה, בצורת "עיר חכמה", ש"תונע באמצעות AI", המורכבת ממעוינים של בנייה יחד עם אוטוסטרדות ענק על שם מנהיגי האזור, מוחמד בן סלמאן מערב הסעודית ומוחמד בן זיאד מאיחוד האמירויות (שיחליפו את דרך צלאח א-דין החוצה את עזה).

התוכנית כוללת גם את "שער אברהם": מרכז לוגיסטי שכולל נמל ושדה תעופה חדשים, תחנות התפלת מים ואנרגיה סולארית בסדר גודל נרחב, "מרכז אילון מאסק לייצור חכם", שיכלול חוות שרתים בהנהגה אמריקאית, ו"ריביירת טראמפ" על חוף עזה, לרבות איים מלאכותיים כמו איי הדקלים בדובאי. נוסף על כך, יוקם "מסדרון התשתיות האברהמי" שיכלול מסילות רכבת, צינורות (כנראה לגז ונפט) וסיבים אופטיים לתקשורת.

העברת אנרגיה דרך עזה תוכל, לכאורה, להקל על התלות של אירופה בגז ונפט מרוסיה. וושינגטון שואפת להפחית את התלות המערבית בנפט ובגז הרוסיים, כחלק מהמאמצים לבודד את רוסיה ולפגוע בכלכלה שלה במטרה לסיים את הפלישה לאוקראינה. האנרגיה מהמזרח התיכון עוברת היום בחלקה הגדול דרך המיצרים בהורמוז (הצמודה לאיראן) ובאב אל מנדב (הצמודה לחלק החות'י של תימן), והעברה שלה דרך היבשה לים התיכון עשויה לעקוף קשיים אלו.

התוכנית, שמתיימרת ליצור נכסים בשווי 320 מיליארד דולר (מעל טריליון שקל) עד 2035, כוללת גם חזון להרכבה של רכבים חשמליים באמצעות חומרי גלם ומינרלים שייובאו מערב הסעודית, יורכבו לסוללות ורכבים בעזה, וייוצאו לאירופה במכס אפס כחלק מאזור סחר חופשי. בכך, הם מקווים, יהיה ניתן להחזיר את ההשקעות הנדרשות.

עוד נכללת בתוכנית "החכרה" של כשליש מהקרקע הציבורית בעזה עבור קרן ההשקעות הייחודית שתוקם, והרווחים מהשכרת הקרקע הזאת ישיאו רווחים לקרן. קרקעות נוספות יירשמו על שם העזתים, והזכויות עליהן יחולקו בעזרת "טוקנים" בבלוקצ'יין, שמימוש שלהם יאפשר לממן עבורם את קניית הדירות שלהם כשבנייתן תסתיים.

אזורים נקיים מחמאס

לפי לוח הזמנים, פירוק חמאס מנשקו אמור לקרות כבר בשנה הראשונה, בין שבאמצעות לוחמה מצד ישראל או בהסכמת חמאס. הקרן ההומניטרית האמריקאית לעזה (GHF), שסיפקה סיוע הומניטרי בשלבים האחרונים של המלחמה, תופעל כדי ליצור אזורי סיוע נקיים מחמאס עבור עזתים, והיא זו שתקבל את "המנדט ההומניטרי" ברצועה. בשנה שאחרי תוקם רשמית קרן ה-GREAT בהשתתפות בינ"ל, והממשל בעזה יועבר אליה רשמית, תוך שמירת "הזכויות העליונות של ישראל לשמור על הצרכים הביטחוניים שלה". הקרן אמורה למשול בעזה, ולגייס כסף "ממדינות ערביות ואחרות". בסופו של דבר, ניהול הרצועה יימסר ל"ישות פוליטית פלסטינית עצמאית", שלאחר פירוז ודה-רדיקליזציה גם תצטרף להסכמי אברהם.

רווחי הקרן גם אמורים לממן את הכוח הבינ"ל שיחליף את שלטון חמאס בעזה, שיכלול בהתחלה חברות ביטחוניות בינ"ל, TCN (כנראה גורמי צד שלישי, אולי כוחות ביטחון של מדינות מזרח תיכוניות כמו טורקיה, קטר ואיחוד האמירויות) וכוח משטרה מקומי. הכוחות הבינ"ל אמורים לשאת בתחילה בעיקר נטל האבטחה בעזה, ובהדרגה עוד ועוד סמכויות ותקציבים יעברו למשטרה המקומית. בסופו של דבר תגיע המשטרה לכ-9,000 איש.

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ וג'ארד קושנר / צילום: Reuters

הגירת רבע מהתושבים

נוסף על כך, התוכנית כוללת הגירה של כרבע מתושבי עזה מחוץ לרצועה. העזתים שייצאו (כנראה באופן זמני) יקבלו 5,000 דולר כחבילת הגירה, ועוד סבסוד לשכר דירה למשך כארבע שנים וסבסוד מזון לשנה אחת. דבר זה אמור להקל על העומס הרב במחנות האוהלים החדשים ברצועה, וכך להאיץ את הבנייה, ולהקל בעלויות של הקמת פתרונות דיור זמניים לנשארים בה. התוכנית תכלול גם הקמת מוסדות לימוד חדשים, תוך הכשרות מקצועיות ובמשתמע ללא השפעת חמאס ותוך תהליך דה-רדיקליזציה לדור הצעיר.

התוכנית, ככלל, נראית יצירתית מאוד ו"גדולה מהחיים". היא כוללת כמות עתק של רעיונות שונים בלי בדיקות היתכנות משמעותיות, והרבה לפני שגויס הדולר הראשון.

עוד כתבות

הכניסה לוולדרוף אסטוריה. 375 חדרי מלון ו־372 דירות יוקרה בלב מנהטן / צילום: ap, Mark Lennihan

שיפוץ הוולדרוף חרג במיליארד דולר מהתקציב - וסין מממנת את החשבון

המלון ההיסטורי בניו יורק ייפתח מחדש במלואו בחודש הבא, לאחר סאגה בת שמונה שנים, במהלכה הרוכש נשלח לכלא, והממשל הסיני השתלט על הנכס

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, לאחר יום תנודתי; אנבידיה נפלה בכ-4%

הנאסד"ק נפל בכ-0.8% ● התנודתיות בוול סטריט באה בעקבות הדיווח כי סין מטילה סנקציות על חמש חטיבות אמריקאיות של יצרנית האוניות הדרום-קוריאנית האנווה אושן ● הבנקים הגדולים בארה"ב פרסמו דוחות ועקפו את תחזיות האנליסטים ● מחירי הנפט רשמו ירידות ● הביטקוין והאת'ריום ירדו

ד''ר שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי במשרד האוצר / צילום: עופר עמרם

"לצמצם משמעותית": האוצר מכין את הקרקע לפגיעה בהטבת המס של קרנות ההשתלמות

ניתוח חדש של האוצר קורא לקיצוץ בהטבות המס בקרנות ההשתלמות ● לפי הכלכלן הראשי, ההטבה רגרסיבית ומיטיבה בעיקר עם בעלי הכנסות גבוהות ● וזהו לא הצעד היחיד שבוחן האוצר

רכב הצלב האדום במעבר גבול רפיח, בשנה שעברה / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

ארבעה חטופים חללים הועברו לצלב האדום - בדרך לכוחות צה"ל

בישראל מעריכים כי מחר ישוחררו ארבעה חללים נוספים ● טראמפ: "המשימה טרם הושלמה - המתים לא הוחזרו כמובטח" ● מעבר רפיח לא ייפתח ליציאה של עזתים - עד שחמאס ישיב את החללים החטופים ● מחבלים חוסלו בסג'עייה לאחר שניסו להתקרב לכוחות צה"ל

יעל בר זוהר וגיא זו-ארץ בקמפיין של שירותי בריאות כללית / צילום: צילום מסך

​התנאי המוזר במכרז של קופת חולים כללית

בימים הקרובים אמורה קופת החולים שירותי בריאות כללית לבחור את משרד הפרסום שילווה אותה בשנים הקרובות ● אלא שלצד התנאים המקובלים בשוק, המכרז כולל גם חובה "להשתמש" בפרזנטורים יעל בר זוהר וגיא זו–ארץ, ולא ניתנה אפשרות להציג אופציות חלופיות ● וגם: יזם הסייבר שלמה קרמר חובר לקבוצת המרוץ שמתחרה באליפות הפורמולה 1 ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ישראל התחתנה עם טראמפ, אך בחירות לקונגרס יערערו את מעמדו?

בחירות אמצע הקדנציה הקרבות בארה"ב צפויות ללמד הרבה יותר על היקף הנזק למעמדה של ישראל בדעת הקהל האמריקאית ● ממישגן עד דרום קרוליינה דרך ניו יורק: הרדיקלים נמצאים מימין ומשמאל ● תקדימים מראים: לדמוקרטים סיכוי טוב לכבוש לפחות בית אחד של הקונגרס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הביטוח השיל 3%, מניית קמטק זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5%, ת"א 90 ירד ב-1.5% ● מדד הטכנולוגיה הוביל את העליות והתקדם בכ-2.8% ● עליות בוול סטריט לאחר יומיים תנודתיים במיוחד, בשל מתיחות הסחר המתמשכת בין ארה"ב וסין ● וגם: מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם היום?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

היום בבורסה: נתון המאקרו החשוב ומי המדד היחיד שירד מתחילת החודש?

הבורסה תגיב היום לשובם של 20 חטופים חיים למשפחותיהם ולחזון האופטימי של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, אך נותרה אי־ודאות לגבי המשך יישום ההסכם בשטח ● וול סטריט התאוששה חלקית מטלטלת המכסים בסוף השבוע, אך התנודתיות חזרה ובגדול ●  המניות הדואליות צפויות לתת רוח גבית לבורסה ● וגם: מה צפוי במדד המחירים לצרכן?

פרופ' יואל מוקיר / צילום: Reuters, Northwestern University

הזוכה הטרי בפרס נובל בכלכלה: "זה המפתח לעושר"

פרופ׳ יואל מוקיר, יליד ישראל, זכה בפרס היוקרתי ביותר - נובל בכלכלה ● לרגל המאורע אנחנו מביאים מחדש חלק מהתובנות שחלק בראיון לגלובס בעבר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

הסיפור על חוב המס בסך 10 מיליון שקל שהתעורר אחרי 20 שנה

ביהמ"ש דחה את טענתו של בעל עסק למסחר בבשר כי חוב מס הכנסה מהשנים 2001-2002 התיישן בשל אי-פעילות מצד רשות המסים לגבותו

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

בשוק לא ממהרים להספיד את "להיטי" המלחמה: "יש היגיון להמשיך להחזיק במניות אל על וארית"

מניות אל על וארית נסחרות לאחרונה בירידות, לאחר שזינקו מתחילת המלחמה ● האם הן עדיין יקרות מדי או דווקא מהוות הזדמנות קנייה?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החלב המיובא יגיע לישראל בשבוע הבא, אבל זה יהיה מאוחר מדי

בעקבות מחסור חמור במדפים בחודש האחרון, ניתנה לראשונה מזה שנים אפשרות לייבא חלב ניגר – אך בפועל רק ויליגר הצליחה לייבא, וגם החלב שלה נתקע בדרך: עיכובים בבלגיה ובנמלי ישראל דחו את הגעתו לשבוע הבא • בינתיים, הצרכנים נשארו בלי חלב, והפתרון הזמני רק ממחיש את עומק הבעיה במשק החלב המפוקח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Samuel Corum

המכסים מצד אחד, השקל מהצד השני: האם למכור את מדד S&P 500?

שנת 2025 הייתה הטובה ביותר לחוסכים הישראלים ב־16 השנים האחרונות - חוץ מבמסלול אחד, S&P 500 ● מי שהימרו על המדד האמריקאי נשארו הרחק מאחור, בעיקר בגלל התחזקות השקל מול הדולר וסאגת המכסים של טראמפ ● כעת, כשהנשיא האמריקאי פותח מחדש את מלחמת הסחר עם סין, והשקל מתחזק בשל סיום המלחמה, עולה השאלה האם הישראלים צריכים לצאת מהמדד הפופולרי?

תחנת הכוח באלון תבור / צילום: AP PRO

תחנת כוח "פיקרית" חדשה תופעל מחר באלון תבור

תחנת הכוח החדשה היא מיזם משותף של שמיר אנרגיה, רפק תקשורת, צ'יינה הרבור וג'נריישן קפיטל דרך חברת פאוורג'ן ● התחנה תפעל בטכנולוגיה "פיקרית" בהספק של 230 מגהוואט

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

רוכשי הדירות מתרחקים מתל אביב, והמחיר ירד בכ-200 אלף שקל

הלמ”ס מדווחת על ירידה של כ־4% בקצב שנתי במחירי הדירות, כשבתל אביב נרשמת צניחה של כ-200 אלף שקל ● ובכל זאת, בשוק השכירות, השוכרים החדשים משלמים יותר

נשיא המדינה לשעבר, רובי ריבלין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

מה מחפשים נשיא, מפכ"ל ושר לשעבר בחברה של 100 מיליון שקל?

חברת המטבעות הדיגיטליים BitCore Capital נכנסת לבורסה המקומית לפי שווי של 120 מיליון שקל (אחרי הכסף) ● החברה תיכנס לבורסה באמצעות מיזוג לשלד הבורסאי פליינג ספארק ● בין הבכירים בה: רובי ריבלין, יוחנן דנינו ויזהר שי

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ישראל קיבלה שני ארונות של חטופים חללים מידי חמאס

גורמים מדיניים נגד ארגון הטרור: "אנחנו יודעים בדיוק כמה חמאס יכול לשחרר - הבהרנו למתווכות שהוא משחק משחק מסוכן" ● חמאס טען בהודעה רשמית כי הוא עושה מאמצים להגיע לכל גופות החטופים ● טראמפ איים על חמאס: צה"ל יוכל לחזור להילחם כשאתן את האות - אם לא תעמדו בהסכם ● כ"ץ: הנחיתי את צה"ל להכין תוכנית להכרעה של חמאס, אם יסרב לקיים את ההסכם  ● עדכונים שוטפים

הדמיה של מגדל המגורים ריץ קרלטון / הדמיה: יחסי ציבור

קבוצת ישראלים מקימים מלון חדש במיאמי. בכמה יימכר הפנטהאוז?

בנק הפועלים מעמיד מימון של 61 מיליון דולר להקמת מלון ומגדל דירות יוקרה במיאמי על ידי קבוצת משקיעים בראשות חברת ליונסטון ● דירת הפנטהאוז תוצע למכירה בסכום של 125 מיליון דולר, וכמה יעלו הדירות הנוספות במגדל?

סטיבן מנוצ'ין / צילום: Shutterstock, Matias Lynch

חברת הסייבר הישראלית שנמכרת, והשר לשעבר של טראמפ שיהפוך לדירקטור

סייבריזן הישראלית נמכרת לחברת הסייבר הצעירה לבל-בלו (LevelBlue), שמספקת שירותי ייעוץ ואינטגרציה ● סטיבן מנוצ'ין, שר האוצר לשעבר של דונלד טראמפ, שמושקע בסייבריזן דרך חברת ההשקעות שלו, ליברטי, צפוי להפוך לדירקטור בלבל-בלו כחלק מהמהלך

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין: אקדם הצעת חוק לביטול דיונים במשפט נתניהו

עם חידוש עדותו של רה"מ בביהמ"ש המחוזי בת"א, הודיע שר המשפטים כי יקדם את אישורה של הצעת החוק המאפשרת להתערב במשפט "מטעמי ביטחון" ● לביהמ"ש הגיעו הבוקר בכירים בליכוד, ובהם יו"ר הכנסת אוחנה והשרים ברקת, קיש וזוהר