גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזהב בדרך למפולת? הנתון המדאיג שמופיע לראשונה זה 40 שנה

אחרי שהתרסק פעמיים ב-50 השנים האחרונות, מחיר הזהב במסלול נסיקה שמעורר חשש מהיווצרות בועה ספקולטיבית בשאר השוק ● עד כמה העלייה הזו בת-קיימא בטווח הקצר והארוך?

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock
מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

האם הזהב יבריק בפעם השלישית? המתכת הצהובה חווה את הפריצה השלישית שלה ב-50 השנים האחרונות, לאחר ששתי הפעמים הקודמות הסתיימו בהתרסקות יקרה. ההיגיון בכך שהזהב ממשיך למשוך אפילו יותר כסף לאחר שנה של זינוקים במחירו הוא פשוט: כי הפעם זה שונה.

אחד השחקנים הוותיקים בשוק ההון מציג - חמש תחזיות ואזהרה חמורה
האם הגיע הזמן למכור את S&P 500 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אין צירוף מילים יותר מסוכן מזה עבור משקיעים במניות, באג"ח ובמטבע זר, כפי שהדגימו הפרופסורים כרמן ריינהרט וקן רוגוף שנתנו אותן ככותרת לספרם, שכותרת המשנה שלו הסגירה את העלילה: "800 שנים של טיפשות פיננסית".

זהב נועד להיות פטור מכל הרע הזה - הנכס הבטוח האולטימטיבי למול טיפשות הממשלה והבנקים. ובתקופה שהטיפשות גאתה, מחיר הזהב הוכפל בשנתיים האחרונות. הסכנה היא שנוצר בשוק הזהב עודף ספקולטיבי, כזה שמנפח בועות בחלקים אחרים של המערכת הפיננסית.

ערך הזהב הוכפל או יותר תוך שנתיים גם בשנים 1979-80 ו-2010-11. בשתי התקופות, משקיעים חששו שהפדרל ריזרב (פד) יאפשר לאינפלציה לשחוק את ערך הדולר. בשנות ה-70 החשש היה שהפד נתון לשליטת הנשיא, כפי שקרה בפועל בתקופתו של ריצ'רד ניקסון.

לאחר המשבר הפיננסי של 2008-2009, משקיעים גדולים וכלכלנים בעלי נטייה ימנית חששו שרכישת אג"ח האוצר, כאמצעי לעידוד הכלכלה, תוריד את ערך המטבע ותביא לאינפלציה.

בשתי התקופות שהוזכרו, הדאגות הללו התבררו כחששות סרק. בתחילת שנות ה-80 ערכו של הזהב נחתך בחצי בשנתיים, כאשר הפד נתן עדיפות להתמודדות עם האינפלציה, למרות המיתון הכפול. נדרשה לזהב יותר מרבע מאה כדי לחזור לשיאו מינואר 1980, ולאחר התאמה לאינפלציה - מחיר המתכת חזר לשיאו רק מוקדם יותר השנה. ממש "ערך יציב" לטווח ארוך. משיאו ב-2011, מחיר הזהב ירד במשך חמש שנים. בהמשך חזר לרמה זו בשנת 2020, אך ירד ממנה שוב לפני שנתיים.

יש סיבות טובות לחשוב שהפעם זה עשוי להיות שונה, אך גם סימנים מדאיגים להתפתחות ספקולציות.

הטיעון הבסיסי בנוגע לזהב הוא שהעולם זקוק לחלופה לדולר. המעבר לזהב החל עם הקפאת עתודות רוסיות לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה, מהלך שגרם לבנקים מרכזיים במדינות מתפתחות לתהות עד כמה ההתחייבות של ממשלות המערב יהיו בטוחות בעת משבר.

זרימת משקיעים השנה לסחורה הזהובה נבעה מדאגה ביחס לעצמאות הבנק המרכזי בארה"ב, מחשש מהיקף החוב הממשלתי התופח, ומכך שפוליטיקאים יבחרו בדרך הקלה של אינפלציה על פני פירעון חובות. במטבעות זרים טמונים סיכונים פוליטיים משלהם, כפי שמוכיחה ממשלת צרפת.

הדילמה של הפד: מיתון או אינפלציה

כל הדאגות הללו היו קיימות גם בשתי העליות הגדולות האחרונות. בשתי הפעמים, החששות התבררו כלא מבוססים. בשנת 1980, יו"ר הפד פול וולקר העלה את הריבית והשתמש במיתון כפול (מצב של מיתון, התאוששות ממנו ושוב מיתון) כדי לרסק את האינפלציה. בשנות ה-2010 התברר כי אפילו ריביות שליליות בחלקים גדולים של העולם לא הספיקו כדי לייצר אינפלציה.

"לו הייתי חושב שגרסה חדשה של פול וולקר עומדת להחליף את יו"ר הפד ג'יי פאוול, הייתה זו סיבה טובה להאמין שהזהב יירד", אומר סבסטיאן ליון, מייסד ומנהל ההשקעות הראשי של Troy Asset Management , חברת בוטיק לונדונית המחזיקה זהב פיזי כאחד ממכשירי ההשקעות שלה. הוא לא מצפה ליו"ר ניצי בפד, וחושב שהזהב נמצא בשוק שורי ארוך-טווח, ולכן מחזיק יותר מעשירית מקרנותיו בזהב.

את הסיבות להחזקת זהב אפשר לחלק לטווח ארוך וטווח קצר.

בטווח הארוך מדובר ב"debasement trade", אסטרטגיית גידור מפני שחיקת המטבע. הרעיון הוא שממשלות שנמצאות בחובות ושחלשות מבחינה פוליטית יעשו בסופו של דבר את ההיפך מוולקר, ויבחרו באינפלציה על פני מיתון. זהב מספק ביטוח מפני ריביות נמוכות מדי לזמן רב מדי בטווח הארוך.

הדבר שאני חושש ממנו, הוא שמחיר הביטוח עלה כל-כך מהר: האם הסיכון באמת עלה במידה כה רבה, כל-כך מהר? או שמא ספקולנטים מהמרים שאנשים אחרים חושבים שהסיכון עלה פתאום, מסתכלים זה על זה וקונים כדי להצדיק קנייה נוספת?

בטווח הקצר, הסיבות מוטלות יותר בספק. הזהב זינק באוגוסט, לאחר שיו"ר הפד ג'רום פאוול אותת בנאומו בג'קסון הול על כך שהוא עובר ממיקוד באינפלציה למיקוד בתעסוקה. "התפנית של פאוול" העלתה את הציפיות להורדות ריבית - וזו סיבה ברורה לקנות זהב אם אתם חושבים שהכלכלה כבר מתחממת. ואכן מאז ועד יום חמישי, הזהב עלה ב-28%.

הזהירות יצאה מהאופנה

עם זאת, שוקי האג"ח והדולר מתנגדים לכך נחרצות. במקום להביא בחשבון אינפלציה נוספת, משקיעי האג"ח הביאו בחשבון אינפלציה נמוכה יותר, וצידדו בפאוול. הדולר נותר ללא שינוי, לאחר מכירת חיסול אכזרית מוקדם יותר השנה. מדד S&P 500 עלה ב-4%, אך הוא הובל על ידי חברות הטכנולוגיה הגדולות המבוססות על בינה מלאכותית, וכמות המניות שירדו הייתה כמעט זהה לכמות המניות שעלו - שוב, לא סימן לכך שמשקיעים מנסים להגן על עצמם מפני אינפלציה.

מה שכן הצליח מאז התפנית של פאוול הן מניות ספקולטיביות. קרן הסל The Ark Innovation עלתה ב-18%, מדד Russell Microcap למניות זעירות עלה ב-13%, ולפי מדד MSCI Barra למניות אמריקאיות עם תנודתיות נמוכה, שירד ב-3%, נראה שהזהירות יצאה מהאופנה.

הניחוש שלי הוא שהזהב נסחף בלהט הספקולטיבי הרחב יותר, והקונים האחרונים נמשכים יותר לעליית המחיר מאשר לפחד מאינפלציה.

ספקולציות יכולות תמיד להרחיק לכת עד שתיווצר בועה ותתפוצץ. הזהב כבר זינק מ-4% מנכסי ההשקעה העולמיים ל-6% בשנתיים, הנתח הגבוה ביותר מאז 1986, על פי מחקר של אסטרטגים מגולדמן זאקס. במקרה הקיצוני של 1980, אז נוצרה בועה על גבי אינפלציה דוהרת, הזהב הגיע לשיא של 22% מההשקעות.

ההנחה המרכזית שלי היא עדיין שבוחרים ופוליטיקאים יגלו שהם שונאים אינפלציה אפילו יותר מכפי שהם שונאים העלאות מסים או קיצוצים בהוצאות. אך אם הפעם הזו באמת שונה, הדולר נידון למפח נפש, וזהב יכול להפוך שוב לחלק גדול מאוד מתיקי ההשקעות.

עוד כתבות

עו''ד טל בסכס / צילום: יח''צ

טל בסכס ימונה ליו"ר חברת נגה המנהלת את רשת החשמל

בסכס, מנכ"ל החברה למתנ"סים, היה במשך כשלושה חודשים הפרויקטור האזרחי של המלחמה, אך התפטר לאחר שלא ניתנו לו סמכויות ותקציבים למימוש תפקידו ● בחברת נגה אין יו"ר קבוע מאז יולי, אז סיים את תפקידו היו"ר הקודם סמי תורג'מן אחרי דוח קשה שהתפרסם על תפקודו

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

עם תוצר לנפש של 64 אלף דולר, ישראל תשקיף מרחוק על הכלכלות האלה

תחזית חדשה של קרן המטבע הבינלאומית צופה שכלכלת ישראל תצמח ב-3.9% ב-2026, מה שיביא את התוצר לנפש ל-64 אלף דולר ● בבנק ישראל ובמשרד האוצר צופים שיעורים גבוהים אף יותר ● אך מהצד השני, יוקר המחיה מאפיל על נתוני התוצר המרשימים

האחים שהתחלקו בעשרה נכסים, התביעה ותשלום ה"קנס"

האחים שעיכבו תשלום של 500 מיליון שקל לאחותם על נכסים שרכשו ממנה, ישלמו ריבית והצמדה על תקופת העיכוב ● תביעתו של עו"ד שתבע 2.8 מיליון שקל שכר־טרחה ללא הסכם כתוב נדחתה ● ובני זוג שביקשו לבנות בריכה על גג דירתם בת"א, נבלמו בשל התנגדות השכנים ● 3 פסקי דין בשבוע

קמפיין של דיילי דרילז / צילום: David Aronowitz

הרכישה הגדולה של דלתא בשש השנים האחרונות

דלתא גליל רוכשת את מותג האופנה היומיומית לצעירים דיילי דרילז תמורת 65 מיליון דולר במזומן ● הבריונות בבתי ספר וברשתות החברתיות תעמוד במרכז הכנס "זה בידיים שלנו" שיתקיים ביוזמת קבוצת RGE ● ענבר וייס-עברי מונתה לאדריכלית העיר ירושלים ותמשיך גם בתפקידה כסגנית מהנדס העיר ● אירועים ומינויים

נטפים / צילום: יח''צ

"כשהמנכ"ל התחלף, המוזיקה השתנתה": מה יעלה בגורלה של ממציאת הטפטפות מקיבוץ חצרים?

קרן ההשקעות של יובל כהן במגעים לרכוש את נטפים לפי שווי של כמיליארד דולר - כמעט חצי מהשווי שהוענק לה לפני 6 שנים כשנמכרה לחברת צינורות פלסטיק ממקסיקו ● כעת מעריכים בשוק מה תעשה פורטיסימו עם הרכישה, ומה יציל את חברת הטפטפות מקיבוץ חצרים

ירושלים ממשיכה להוביל במכירת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

הדוח שמגלה: באיזו עיר מבצעי המימון של הקבלנים נחתכו במיוחד

למרות עלייה קלה בכלל העסקאות בשוק הדיור באוגוסט, מכירת הדירות החדשות בשוק החופשי ממשיכה להידרדר - כך לפי הכלכלן הראשי באוצר ● באוגוסט נמכרו רק 2,111 דירות מקבלן - ירידה של 20% לעומת השנה שעברה, כאשר אזור המרכז מוביל את המגמה השלילית ● הגידול הכללי נובע כולו ממכירות בסבסוד ממשלתי, שחצו לראשונה את רף אלף העסקאות החודשיות

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

המנהל שמציג: איך הופכים חניון אוטובוסים ישן לנכס אטרקטיבי

יו"ר אגד נדל"ן יאיר פינס, שכיהן בעבר כמנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אופטימי לגבי מצב השוק לאחר סיום המלחמה • בראיון לגלובס הוא מספר על התוכניות לפתח 23 נכסים באמצעות עירוב שימושים, עם גב מהבעלים קרן קיסטון, וחושף האם הנפקה על הפרק

כרטיסי אשראי של מקס

מקס מגבירה את הלחץ על הבנקים: מציעה ריבית של 3% בשנה לכסף שיופקד בחשבון דמוי עו"ש

בעוד שהקרנות הכספיות הפכו לפופולריות ובדיעבד הציעו ריבית אטרקטיבית של מעל ל-4% בשנה החולפת, בחברת האשראי מקס מגבירים את הלחץ ומציעים מודל חדש של חשבון נזיל עם ריבית שנתית קבועה וגבוהה ביחס לכספים ששוכבים בעו"ש

מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

התערבות בחברות ממשלתיות ובניהול הבנקים: הכנסת פותחת את מושב החורף

מושב החורף של הכנסת נפתח עם שורה של הצעות חוק ● על הפרק: הגדלה דרמטית של המינויים הפוליטיים בחברות הממשלתיות, ניסיון לאפשר לממשלה למנות בכירים בשירות הציבורי והתערבות בשיקול־הדעת של הבנקים ● מה הסיכוי שהן יעברו?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

רב בריח מציגה תנאי חריג למענק: המיקום במדד המותגים של גלובס

מאיה דונרשטיין, בתו של בעל השליטה שמואל דונרשטיין, המשמשת כסמנכ"לית שיווק וקמעונאות בחברה, צפויה לקבל מעניק של 100 אלף שקל, אם היא תסיים בין 10 המקומות הראשונים במדד המותגים של גלובס ● המדד מבוסס במלואו על סקר שנערך על־ידי חברת מחקר, כך שאין יכולת להשפיע על תוצאותיו

סניף בנק הפועלים / צילום: טלי בוגדנובסקי

שוב עיצומים בבנק הפועלים: כל סניפי הבנק יושבתו מחר החל מהשעה 13:00

העיצומים הוכרזו ע"י ארגון עובדי בנק הפועלים במחאה על התנהלות ההנהלה המקדמת תוכנית התייעלות ● ארגון עובדי בנק הפועלים: "מנכ"ל הבנק מוביל תוכנית דורסנית ומנותקת, הכוללת צעדי קיצוץ חד־צדדיים, תוך פגיעה בעתיד הבנק" ● מהבנק נמסר: "מתנצלים על חוסר הנוחות ופועלים על־מנת להמשיך לספק פתרונות ללקוחותינו"

מימין: פיליפ בואזיז, יו''ר וסמנכ''ל כספים; אלכס בואזיז, ממייסדי החברה / צילום: מתן אביב, DEEL

מרגל, תחקיר ומנכ"ל בן 30: המשפחה שמאחורי הסטארט־אפ המצליח

לאחרונה הודיעה דיל הישראלית־אמריקאית על גיוס 300 מיליון דולר והפכה לאחת מהחברות היקרות בשוק תשלומי השכר ● מאחורי ההצלחה עומדת אימפריה משפחתית עם עננה מעליה

לפי ה-OECD: ישראל במקום הרביעי בתוחלת החיים / צילום: Shutterstock

נתוני ה-OECD: ישראל בין המובילות בעולם בתוחלת החיים

דוח ה-OECD מציב את ישראל במקום הרביעי בתוחלת החיים – 83.8 שנים בממוצע – למרות השקעה של 7.6% בלבד בבריאות ● ישראל שנייה רק לשווייץ בשיעור התמותה הנמוך ממחלות הניתנות למניעה

זוהראן ממדאני, אנדרו קואומו, קרטיס סליווה / צילום: Reuters, Angelina Katsanis, Ron Adar

רגע האמת של ניו־יורק מגיע: המועמד שבלב הסערה וזה שזוכה לתמיכה מביל אקמן

ב־4 בנובמבר יבחרו תושבי ניו־יורק ראש עיר חדש ● על פי הסקרים המועמד הדמוקרטי האנטי־ישראלי זוהאראן ממדאני, ממשיך להוביל בפער של כ־18% ● אולם פרישה מהמרוץ של סליווה הרפובליקאי עשויה לשפר את סיכוייו של המועמד העצמאי, מושל ניו־יורק לשעבר אנדרו קואומו

מבקרים ממשיכים לזרום ללובר לאחר הפריצה / צילום: Reuters, Ameer Alhalbi

שבע דקות באור יום, גניבה ב"שווי עצום": הפריצה למוזיאון הלובר מסעירה את צרפת

השוד הדרמטי בפריז חושף כשלים קשים באבטחה, והרשויות מודות: "אנחנו מודעות לכך שהמוזיאונים בצרפת פגיעים" ● בין הפריטים שנגנבו: ענק המלכה ונזר הקיסרית - "אוצרות שאי־אפשר להעריכם" ● החשש: הפריטים יפורקו ויימכרו בשוק השחור

יעקב ויינשטיין / צילום: אייל טואג

אחד השחקנים הוותיקים בשוק ההון המקומי מציג - חמש תחזיות ואזהרה חמורה

יעקב ויינשטיין, מוותיקי שוק ההון המקומי, מזהיר כי "אנחנו בשלבים המאוחרים של 'שוק שורי' שנמשך כבר 40 שנה" ● בכל זאת, הוא צופה המשך עליות בשנתיים הבאות:"ה-S&P 500 יכול לעלות מעל 10% בשנה הקרובה, אבל זה יביא אותו למכפיל 25, שזה למתוח את הגומי יותר מדי" ● ממליץ לא להשקיע במניות בישראל, ולהיערך למשבר כלכלי גדול בסוף העשור

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אחרי השיבושים: אמזון מדווחת על סימני התאוששות ב-AWS

לאחר תקלה גדולה בעקבות בעיות במתקני שירותי הענן של אמזון בצפון ווירג'יניה, החברה מודיעה כי "אנו רואים סימנים משמעותיים של התאוששות" ● בין החברות שנפגעו נמצאות מאנדיי הישראלית, זום וליפט

עוזי יצחקי / צילום: יוסי כהן

מנהל רשות המטרו התפטר אחרי חמישה חודשים בלבד

עוזי יצחקי התפטר באופן חריג חמישה חודשים בלבד לאחר מינויו לתפקיד ● פרויקט המטרו, שיישאר כעת ללא רגולטור, נמצא בימים אלה בצומת דרכים משמעותי: בחודש הבא אמורים להתפרסם מסמכי המיון המוקדם לחבילות הביצוע הראשונות של הפרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עם שכר ברוטו של 18 אלף שקל באוצר בטוחים שאתם עשירים

במשרד האוצר העלו מחדש את סוגיית ההטבות בקרנות ההשתלמות, וטענו כי מדובר בעיוות מס שמיטיב בעיקר עם בעלי ההכנסות הגבוהות ● אלא שלפי נתוני המשרד עצמו, כמעט מחצית מהשכירים בישראל חוסכים באפיק המדובר - בהם מורים ועובדי מדינה רבים, המשתייכים למעמד הביניים ● האם הפעם האיום יקבל ביטוי בתקציב?

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

תחזית חדשה לשוק הדיור: פשיטות הרגל של קבלנים יגברו, ומתי תיעצר ירידת המחירים

סוכנות הדירוג והמחקר S&P צופה שיפור בענף המגורים רק במחצית השנייה של 2026 ● עד אז לפי התחזית, מחירי הדירות יוסיפו לרדת, ההאטה במכירות תמשיך ושיעור פשיטות הרגל בקרב יזמים עם מינוף גבוה צפוי לגדול