גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרקע בי-ם בבעלות איראנית נמכרה להקמת מלון, והשווי זינק ב-190%

בעקבות אישור תוכנית לקרקע שעליה שוכן המלון בירושלים, זינק שווי הקרקע מאז סוף המחצית השנייה של השנה ● כלל ביטוח ופיננסים ומכלול מימון מקימות קרן לקידום שוק הדיור להשכרה – בהיקף של 400 מיליון שקל ● בני ברק מקדמת מגדלים של 65 קומות: עיריית בני ברק מקדמת מתחם עסקים חדש בנוסף למתחם הקיים ● וגם: הוותמ"ל מקלה על מגבלות הרעש מנתב"ג: שתי תוכניות יוכלו להתקדם בתכנון ● חדשות השבוע בנדל"ן

ירושלים / צילום: Shutterstock
ירושלים / צילום: Shutterstock

שווי קרקע בירושלים של איראנים, שנמכרה לפאי סיאם להקמת מלון זינק ב-190%

בעקבות אישור תוכנית לקרקע שעליה שוכן מלון שלמה המלך קפץ השווי מאז סוף המחצית השנייה של השנה

הקמת מלון היא עסק יקר, אבל לפני שבונים אותו צריך לוקיישן איכותי. חברת פאי סיאם של שלמה דהוקי, שנסחרת בבורסה בת"א, מעדכנת את המשקיעים על הערכת שווי עדכנית לפרויקט מלון שלמה המלך שאותו היא מתכננת להקים בעיר. לרגל הכנת הדוחות הכספיים לרבעון השלישי שיפורסמו בחודש הקרוב, קיבלה החברה הערכת שווי עדכנית בקשר לזכויות החכירה של הפרויקט שנאמדת ב-286 מיליון שקל. זאת חלף הערכת השווי הקודמת שלו בסוף המחצית הראשונה של השנה בשווי של 98.8 מיליון שקל. זינוק של 189% בתוך רבעון בשווי הפרויקט שנבע לפי החברה מההתקדמות התכנונית שלו.

700 מיליון שקל ואינסוף הסתייגויות: ההודעה על חוזה השכירות השמן במגדל אלקטרה מסתירה יותר מאשר מגלה
מפת הבנייה של ישראל: העיר שצפויה להכפיל את עצמה ואלה שיורדות בקצב

מניית פאי סיאם עולה במהלך המסחר, ובמהלך חודש אוקטובר טיפסה ב-10%, אך היא עדיין הייתה מופסדת הבוקר (ה'), טרם פתיחת המסחר, בכ-4% מתחילת השנה. שווי השוק של החברה מעל ל-700 מיליון שקל.

מדובר במלון פאר שיכלול 11 קומות, ומתחתיו יהיו 8 קומות מרתף. הוא ממוקם בפינת הרחובות כורש ושלמה המלך בירושלים. מיקומו נחשב לאטרקטיבי שכן הוא ייבנה במרחק הליכה קצרה משער יפו, מול חומות העיר העתיקה בעיר. לפי פאי סיאם, "בהתאם להערכת השווי, עיקר הגידול נובע מכך שברבעון זה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים אישרה למתן תוקף את תוכנית בניין העיר (תב"ע) החדשה שתחול על פרויקט מלון שלמה המלך וזאת בהתאם לבקשה להעצמת זכויות שהגישה החברה".

החברה מצרפת את שומת המקרקעין המקיפה שערכה חברת ז.כ מחקר וסקרים, ונחתמה על ידי השמאי ארז כהן. השומה חושפת את תולדות הקרקע שעליה יוקם המלון. מסתבר שמי שהחזיק במקור עד שנת 1990 בזכויות המגרש היו "בעלי דרכון אירניים", ששמם לא נמסר. הם מכרו את הקרקע לחברה בשם פרישטה בע"מ, אשר מכרה את הקרקע לפאי סיאם של דהוקי לפני שלוש שנים (מאי 2022).

מדובר כאמור בפרויקט יוקרה, מלון שמוגדר בדרגה A בדירוגי משרד התיירות. בסקירת השמאי הוא מתייחס אליו כמלון חמישה כוכבים ומציין כי פאי סיאם מנהלת מגעים עם חברות ניהול למלונות בארץ ובעולם, "לאור הביקוש הגבוה לניהול במלון". התוכנית של המלון כוללת 209 חדרים, לצד 12 סוויטות בנות 60 מ"ר, שנחשבות לגדולות מאוד.

השמאי ניסה להעריך מה תהיה האינדיקציה למחיר של חדר במלון. לכן סקר את מחירי חדרי מלונות היוקרה בירושלים, ובבדיקה כלל את העלויות של חדר במלון מצודת דוד, מלון ממילא, אוריינט, ענבל, ולדורף אסטוריה ומלון המלך דוד. מחיר חדר באתר בוקינג.קום, כולל מע"מ ולרוב גם ארוחת בוקר, עומד בדצמבר הקרוב על 2,443 שקל במצודת דוד, 1,167 שקל באוריינט, ומגיע ל-2,443 שקל בוולדורף אסטוריה. המלון היקר ביותר בסקירה הוא מלון המלך דוד שם עולה חדר 2,611 שקלים. הוא מציע שלושה תחשיבי עלויות למלון החדש לחדר, 2,350-2,550 שקלים ללילה, בשיעורי תפוסה של 65%-70% לאורך השנה. הרווח התפעולי המהוון בתוך שלוש שנים אמור להגיע לפי חישוביו ל-138 מיליון שקל.

יש לציין כי הפרויקט החדש שמקימה פאי סיאם, להקמת מלון "המלך שלמה" בירושלים, אינו קשור למלון אחר בעיר הבירה שבעברו נקרא בשם דומה. מלון זה נקרא כיום בשם מלון קסיה.

רואים את ירידת הריבית באופק?

כלל ביטוח ופיננסים ומכלול מימון מקימות קרן לקידום שוק הדיור להשכרה - בהיקף של 400 מיליון שקל

כלל ביטוח ופיננסים ומכלול מימון, הודיעו לאחרונה כי ישקיעו בקרן שתעמיד מימון משלים ליזמים ולחברות נדל"ן, לטובת מימון פרויקטים של דיור להשכרה ארוכת טווח. קרן המימון, בהיקף של 400 מיליון שקלים, הינה יוזמה של מכלול ושלושה שותפים אשר גם ינהלו אותה: רואי החשבון נודרי זיזוב וגיל ציק, בכירים לשעבר בקבוצת עופר השקעות, ועו"ד אריאל שימקביץ, יזם בתחום הנדל"ן ובעל משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות נדל"ן מורכבות.

נציין כי מאז עליות הריבית הרצופות, שהחלו באמצע 2022, סקטור הדיור להשכרה חווה פגיעה קשה, שכן הוא הפך להיות הרבה פחות כדאי כלכלית בעיני היזמים. ייתכן שהדיבורים על הורדות ריבית קרובות (אולי על רקע הורדת הריבית השנייה בארה"ב השבוע) מבטאים עתיד ורוד יותר.

הקרן תעמיד עבור יזמים וחברות נדל"ן מימון משלים, אשר אמור "לפצות" על האתגרים הגדולים שאיתם מתמודד הסקטור בשנים האחרונות, ובעיקר על המימון היקר בשל הריבית הגבוהה במשק. כך הם יוכלו להעמיד הון עצמי נמוך יחסית לצורכי הקמת פרויקטים בייעוד להשכרה לטווח ארוך. למרות הקשיים של הסקטור, הצדדים המעורבים במהלך אופטימיים. ניר דקל, מנהל ענף נדל"ן ישראל בכלל ביטוח ופיננסים, מציין כי "ההשקעה צפויה לייצר תשואה יציבה וארוכת טווח לעמיתים, תוך גיוון תיק ההשקעות והעמקת החשיפה לנכסים ריאליים".

מתחם עסקים

בני ברק מקדמת מגדלים של 65 קומות: עיריית בני ברק מקדמת מתחם עסקים חדש בנוסף למתחם הקיים

עיריית בני ברק מקדמת מתחם עסקים חדש בנוסף למתחם הקיים BBC וזאת בצפון העיר, בהמשך לרחוב הלח"י, ובסמוך לתוואי נחל הירקון ומדרום לרמת החי"ל.

התוכנית, שמקודמת בוועדה המחוזית בתיאום עם גורמים נוספים בהם לשכת התכנון, רמ"י, רכבת ישראל ועוד, משתרעת על כ-477 דונם, וממוקמת בצפון העיר. היא מייעדת את השטחים לתעסוקה ומסחר בהיקף של כ-157 אלף מ"ר, ושטחי ציבור בהיקף של 300 אלף מ"ר. בסה"כ יכלול המתחם כ-2 מיליון מטרים של מסחר ותעסוקה. גובהם של מבני התעסוקה יגיע לעד 65 קומות ומבני הציבור יכללו 12 קומות.

מטעם העירייה נמסר כי התוכנית צפויה לשמש מנוע כלכלי מרכזי לעיר, לייצר מקומות תעסוקה חדשים, ולחזק את מעמדה של בני ברק כמרכז תוסס ודינמי במרחב המטרופוליני. כמו כן, היא תיצור חיבורים לשטחים הירוקים שבסביבת הנחל.

ראש העיר, חנוך זייברט, מסר כי: "מדובר בבשורה כלכלית ותכנונית גדולה לעיר, שכן מדובר בפרויקט אסטרטגי שימקם את העיר בחזית המטרופולין, עם עשרות אלפי מקומות עבודה חדשים, נגישות תחבורתית מתקדמת ותוספת משמעותית של שטחי ציבור".

תכנון

הוותמ"ל מקלה על מגבלות הרעש מנתב"ג: שתי תוכניות יוכלו להתקדם בתכנון

הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור) אישרה השבוע הקלה על מגבלות הרעש מנתב"ג, צעד המאפשר את פרסום שתי תוכניות ענק באור יהודה להתנגדויות הציבור. מדובר בתוכנית התחדשות השכונות הדרומיות (תמ"ל 2030) ובתוכנית להקמת שכונת "רבין מערב" (תמ"ל 1106). שתי התוכניות מקודמות מאז 2019 בשיתוף עיריית אור יהודה, רשות מקרקעי ישראל והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.

השכונות הדרומיות בעיר סבלו במשך שנים ממגבלות בנייה חמורות בשל רעש המטוסים, שמנעו קידום פרויקטים של פינוי-בינוי. בהיעדר אפשרות לבנות לגובה, לא הייתה כדאיות כלכלית לפרויקטים. כעת, לאחר שהשתמשו במודלים אקוסטיים שהראו היתכנות לתכנון מותאם לרעש, נפתח הפתח להתחדשות כוללת של האזור.

התוכנית הדרומית כוללת כ-4,600 יחידות דיור חדשות במקום 2,200 קיימות, לצד 1,150 יחידות דיור בקרקע מדינה, שטחי תעסוקה ומסחר, מוסדות ציבור, פארקים ומתחם ספורט חדש. סוכם על שריון של 1,920 יחידות דיור בקרקעות מדינה להבטחת הכדאיות הכלכלית.

תוכנית "רבין מערב" ממוקמת ממערב לשכונת נווה רבין הקיימת, ותכלול כ-2,650 יחידות דיור חדשות, שטחי מסחר ותעסוקה, מבני ציבור ושטחים ירוקים.

שתי התוכניות - המקודמות ביוזמה של העירייה, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ורשות מקרקעי ישראל - יכללו מבני מגורים מרקמיים ומגדלים עד 15 קומות בהיצע מגוון של גדלי דירות.

התוכניות נערכו ע"י ארי כהן אדריכלים ומתכנני ערים, נ. מלצר, ג.איגרא.

עוד כתבות

שינוי משטר? 40 ימים למות ח'אמנאי בטהרן / צילום: Reuters, Asgaripour Ma

המומחה שטוען: "אם היינו נלחמים מול צרפת היא הייתה מזמן מודה בכישלון"

הפסקת האש מוצאת את איראן פצועה צבאית - אך שורדת תודעתית ● בעוד ישראל רשמה הישגים חסרי תקדים בעיכוב פרויקט הגרעין והטילים, מומחי ביטחון מזהירים כי ללא מערכה מדינית אגרסיבית שתמנע שיקום, המלחמה לא תביא אותנו למקום טוב יותר

17 Xiaomi Ultra / צילום: יחצ

במחיר גבוה במיוחד, שיאומי תנסה להתחרות בענקיות

עם מערך צילום מתקדם ועיצוב יוקרתי, דגם ה־17 Ultra של שיאומי נוחת בישראל ● בניגוד למסורת הסינית, המחיר לא נמוך כלל ● האם המפרט המשופר יספיק כדי לשכנע את הצרכנים?

פיל אוכל מעץ המרולה / צילום: Shutterstock

שותים כדי לשרוד: על חיות שנהנות מדי פעם מאלכוהול ומה זה עושה להן

כשפירות מתחילים להירקב, תהליך טבעי יוצר שיכר באחוזי אלכוהול נמוכים, שקורץ למגוון רחב של בעלי חיים ● למה הם נמשכים אליו והאם זה פוגם להן בתפקוד?

אלי משה, מנכ''ל בינת דאטה סנטרס / צילום: באדיבות בינת דאטה סנטרס

המנכ"ל שבכיתה ט' כבר התקין אנטנות ובגיל 58 הוא עדיין עושה מילואים

"במילואים אני ע' רמ"ט באוגדה 80, ישן באוהל ואוכל מנות קרב, בגיל 58. בסופי שבוע אני גם מתנדב בסיירת של המשטרה, על אופנוע, ומטפל בעבירות תנועה" ● שיחה קצרה עם אלי משה, מנכ"ל בינת דאטה סנטרס, שמקימה מרכזי נתונים תת-קרקעיים

מכלית עוגנת בהמתנה במצרי הורמוז / צילום: Reuters

הערכות: עשויים לחלוף חודשים עד לחידוש תובלה ימית סדירה מהמזרח

גם אם התנועה בהורמוז תחודש מיידית, בענף הספנות מעריכים כי יחלפו בין שישה לשמונה שבועות עד לחזרה מלאה לשגרה, כשברקע פקק של כ־1,000 ספינות ואלפי כלי רכב שמעוכבים בדרך לישראל, וכן נזקים לנמלים במפרץ ● במקביל: משרד התחבורה מעכב חידוש רישיונות יבוא מרכזיים, קרסו מוטורס מתרחבת למימון משכנתאות והיצרנים הסינים יחשפו היברידיות עם צריכה של 50 ק"מ לליטר ● השבוע בענף הרכב

שר החוץ של איטליה, אנטוניו טאיאני / צילום: Shutterstock

אירופה נגד ארה"ב וישראל: להפסיק מיד את התקיפות בלבנון כחלק מהפסקת האש

אירופה מחריפה את הטון כלפי ישראל ודורשת לכלול את לבנון במסגרת הפסקת האש האזורית, תוך אזהרות מפני פגיעה ביציבות והתרחבות הלחימה ● שר החוץ של איטליה זימן את שגריר ישראל והוביל קו תקיף נגד התקיפות, בעוד ספרד מאיימת בצעדים מדיניים וכלכליים

ריגטוני רוזה ב''פיפטי אנד וואן'' / צילום: אסף קרלה

"פיפטי אנד וואן": האיטלקית עם ההייפ ברחוב הכי שוקק בת"א

המסעדה הכשרה בנחלת בנימין מתמקדת באוכל מודרני עם פסטות טובות בעבודת יד, ויודעת לספק את הסחורה. לא פלא שהיא מפוצצת מדי ערב

טנק ישראלי סמוך לגבול לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

אחרי האזהרה לציבור: צה"ל החל לתקוף אתרי שיגור בלבנון

ישראל ולבנון יחלו במו"מ ישיר בשבוע הבא: "נתמקד בפירוק חיזבאללה ויחסי שלום" ● ירי בלתי פוסק לצפון: עשרות רקטות שוגרו מהבוקר, ולדברי צה"ל ייתכן ירי לאזורים נוספים במדינה ● דיווח: טראמפ ביקש מנתניהו לצמצם את התקיפות בלבנון. לפי הדיווח - ישראל הסכימה להיות "שותפה מועילה" ● סגן נשיא ארה"ב ואנס: "האיראנים חשבו שהפסקת האש כוללת את לבנון, אבל הם טעו" ● עדכונים שוטפים

מה הסיכוי שארה''ב תקבל את דרישות איראן? / צילום: Shutterstock

ימים של הכרעה: מה איראן דורשת מארה"ב, ומה סביר שהיא תקבל?

ישראל מחוץ ללבנון, ארה"ב מחוץ למזה"ת ופיצוי כספי על התקיפות ● אלה עשר נקודות הפתיחה של איראן במו"מ, והתגובות האמריקאיות הצפויות ● חלק מהנקודות סותרות את הצהרות טראמפ, אבל האם מקורביו ירוויחו מהן? ● המשרוקית של גלובס

טיל בעיר תת־קרקעית באיראן / צילום: מתוך פרסומים בתקשרת האיראנית. נאספו על ידי טל ענבר

הנשק האמריקאי המסתורי נגד ערי הטילים התת־קרקעיות של איראן

הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאים ● באיראן טענו כי ארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● טורקיה רוצה יותר טילים בליסטיים והצי האמריקאי רוצה יותר טילי טומהוק ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כותרות העיתונים בעולם

שיחת הטלפון שהגיעה ברגע האחרון ודחפה את איראן להפסקת אש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: התפקיד של סין בהגעה להפסקת האש עם איראן, איך נראית הכלכלה האיראנית בעקבות המלחמה, ומדינות המפרץ מבינות שההגנה האמריקאית לא מספיקה • כותרות העיתונים בעולם

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

שלוש ענקיות תעופה מחדשות את הפעילות בישראל. אלו הקווים הראשונים שיחזרו

בלו בירד חוזרת לישראל כבר בשבוע הבא ● איתיחאד איירווייז הודיעה הבוקר על חידוש הטיסות בקו אבו דאבי–תל אביב החל מ־15 באפריל ● וויזאייר מאותת על הקדמת החזרה המתוכננת שלה ל-25 באפריל ופותחת באופן מדורג אפשרות לרכוש כרטיסים החל מתאריך זה ● השמיים נפתחים

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

השקל מתחזק: האם הוא יירד מתחת לרף של 3 שקלים לדולר?

ההתפתחויות הביטחוניות הקפיצו את שער השקל לשיא שלא נראה מעל 30 שנה ● השקל מבסס את מעמדו בתור המטבע החזק ביותר מול המטבע האמריקאי השנה עם תשואה של יותר מ־20% ●  לא רק אופטימיות מקומית פועלת לטובת השקל, אלא גם היחלשות הדולר בעולם

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

מדד המחירים הקרוב עומד להיות חריג במיוחד

בלמ"ס עושים התאמות למלחמה ● ההפסד על הנייר של בנק ישראל ● והעסקה שכן מתהווה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סילבן אדמס / צילום: Reuters, USA Sipa/Radin Lev

הפילנתרופ הגדול שחי בתל אביב ורוצה להביא לנגב מיליון עולים

היזם המיליארדר סילבן אדמס, שנבחר על ידי מגזין TIME לאחד ממאה האנשים המשפיעים בעולם הפילנתרופיה לשנת 2025, נשאר לגור בישראל גם תחת טילים, מהמר על הנגב ושם 200 מיליון דולר על החזון: להביא לישראל מיליון עולים חדשים ● בראיון לגלובס הוא תוקף את "החליפות הריקות" של הפוליטיקה העולמית: "אין להם עמוד שדרה מוסרי"

אסדת הקידוח מול חופי לימסול / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

הסכם עם מצרים: הדיווח שהקפיץ בחדות את מניית ניו-מד

קפריסין תמכור את כל הגז ממאגר "אפרודיטה" למצרים, בהיקף של כ-100 BCM ● עפ"י הודעת ניו-מד, תוקף ההסכם הוא למשך 15 שנה או עד לסיום ההפקה המסחרית מהמאגר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: לאיראנים אין קלפים. הם בחיים רק בגלל המו"מ

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: צבא ארה"ב ממשיך להזרים כוחות למזרח התיכון ● 4 ילדים נפגעו במטח לצפון, נפילה בבי"ס באזור כרמיאל ● נגד במילואים נפצע קשה ולוחם נוסף נפצע קל מוקדם יותר היום בדרום לבנון ● משעות הבוקר: ירי בלתי פוסק של חיזבאללה ליישובי הצפון • טראמפ תוקף את איראן בסדרת ציוצים ליליים: "זה לא ההסכם שיש בינינו" • גורם איראני טוען: "כל עוד ישראל ממשיכה בתקיפותיה בלבנון - המשא ומתן מושהה" ● עדכונים שוטפים

ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה / צילום: ap, Denes Erdos

אינפלציה, שחיתות ושמרנות: הכלכלה עשויה לחתום את עידן אורבן בהונגריה

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מגיע לרגע האמת ולבחירות שעשויות לסיים 16 שנות שלטון ● תוצאות הבחירות יהיו רלוונטיות גם לתושבי האיחוד האירופי, אוקראינה, ושורה של מדינות נוספות ● הזווית הכלכלית הפנימית משחקת בהן תפקיד חשוב

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח שתרוויח 60 מיליון דולר מעסקת הענק של ביל אקמן

מנורה מבטחים עשויה לרשום רווח של 60 מיליון דולר עבור מבוטחיה על השקעתה ביוניברסל מיוזיק בעקבות הצעת הרכש של ביל אקמן את ענקית המוזיקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה נסגרה בשיאים חדשים; הדיווח שהפיל את המניות הביטחוניות

מדד ת"א 35 מוסיף לערכו כ-1.9% ושבר את השיא ה-24 שלו מתחילת השנה ●  המניות הביטחוניות צללו בעקבות דיווח אופטימי על מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וול סטריט סגרה אתמול יום שביעי ברצף של עליות; החוזים העתידיים נסחרים בירידות קלות ● שער הדולר נסחר בכ-3.05 שקלים וממשיך את המגמה השלילית ● הבוקר מחירי הנפט עולים קלות, לאחר שאתמול הם היו בירידה ● המניה הטכנולוגית שהשילה כשליש משוויה וזוכה להמלצת קנייה ● עדכונים שוטפים