גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: המדינה שמהדקת את הלחץ על יצוא ביטחוני לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חברות ביטחוניות באוסטרליה מעידות כי יש הגבלות חדשות על יצוא לישראל, ישראל לא הצליחה להתקרב למנהיג המורדים החות'ים עבד אל־מלכ אל־חות'י, ואיך ישראל תושפע אם זוהרן ממדאני ייבחר לראש עיריית ניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

למרות הלחצים מטראמפ, הנסיך הסעודי לא צפוי להכיר בישראל
תפקידה של ישראל בעסקה שתצייד את מרוקו במטוסי F-35 אמריקאים

1חברות ביטחוניות אוסטרליות גילו סנקציות חדשות על ייצוא לישראל

משרד ההגנה האוסטרלי "מהדק בשקט את מגבלות הסחר על ישראל". זאת כאשר חברות ביטחוניות אוסטרליות מעידות כי מוטלות עליהן הגבלות חדשות על יצוא לישראל, פורסם בדיווח בלעדי של העיתון האוסטרלי The Nightly. משרד ההגנה האוסטרלי סירב להגיב בטענה ל"סיבות של ביטחון לאומי וחיסיון מסחרי".

דמויות מהתעשייה הביטחונית האוסטרלית, שדיברו בעילום שם, אמרו ל-The Nightly כי "בימים האחרונים מספר קטן של חברות אוסטרליות קיבלו הודעה בכתב מהרשות הממשלתית המוסמכת, המפרטת את האיסור העדכני שאמור להיכנס לתוקף ב-4 בנובמבר". בהודעה נחשף תנאי חדש שמוטל מכוח "תקנות המכס (ייצוא אסור) 1956". המשמעות של התנאי "בעלי רישיונות לא יורשו לשלוח 'סחורות מאושרות' לישראל".

סנאטור ממפלגת הירוקים דייוויד שוברידג' טוען כי רק עכשיו ממשלת אלבניז נסוגה בשקט מהסחר עם ישראל אחרי הביקורת על הלחימה בעזה. "לאחר שנתיים, מאות אלפי אזרחים שיצאו לרחובות, הליכים משפטיים בינלאומיים ורצח עם המתפתח מול עינינו - ממשלת אלבניז רק עכשיו, בשקט, נסוגה מהסחר הזה", אמר ל-The Nightly. הסנאטור הוסיף "זהו ניצחון אמיתי למיליוני האוסטרלים שקראו לשלום ולצדק".

בכתבה מובהר כי "בעוד שהמהלך מצמצם במידת מה את המעורבות של אוסטרליה, הוא משאיר תוכניות כמו מטוס הקרב F-35 וחברות שמעבירות נשק דרך ארצות הברית שעדיין שולחות נשק וחלקי נשק לישראל".

מתוך The Nightly מאת אנדרו גרין. לקריאת הכתבה המלאה.

2האויב האחרון של ישראל שמאמין כי "נמשח בידי האל"

"במהלך השנתיים האחרונות, ישראל חיסלה או ניטרלה באופן שיטתי את מנהיגיהם של אויביה החזקים ביותר: חמאס, חיזבאללה ואיראן". ובכל זאת, היא לא הצליחה לנטרל את מנהיג המורדים החות'ים עבד אל־מלכ אל־חות'י, "שעמידותו הבלתי נלאית הפכה אותו, בעיני תומכיו, למנהיג המיליטנטי האחרון שעדיין נלחם במזרח התיכון", פורסם בוול סטריט ג'ורנל.

מנהיג המורדים החות'ים "שרד התקפות בלתי פוסקות של ישראל, ארה"ב וכוחות אזוריים אחרים כשהוא מסתתר במערות ואינו מופיע בפומבי לעולם, ובמקביל נסמך על תמיכתה של איראן כדי לסייע בשימור שלטון תנועת המורדים שלו בתימן. במשך יותר מעשור כמפקד כוחות החות'ים, התוכנית שלו הייתה להמשיך לאתגר יריבים חזקים ממנו באמצעות מתקפות טילים נועזות, כשהוא מהמר שיש להם יותר מה להפסיד מאשר לו", נכתב בוול סטריט ג'ורנל.

בישראל רואים במנהיג החות'ים כמי שהמלחמה בעזה סייעה לחזק את המוניטין שלו. ברצועה רבים רואים בו "כמגן האחרון והמהימן ביותר של המאבק הפלסטיני".

לאחר הפסקת האש בין חמאס לישראל, אל־חות'י אמר כי "יכבד כל שביתת נשק שייחתמו עליה בעלי בריתו הפלסטינים". אולם כעת, "תהא התוצאה אשר תהא, הציפייה היא שהחות'ים ימשיכו לאורך זמן את מלחמת הקודש שלהם נגד ישראל וארה"ב. סיסמת הקבוצה, הנקראת בעצרת, היא: 'אללה אכבר, מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים, ניצחון לאסלאם'".

בחודשים האחרונים ניסו בכירים מעולם הערבי לשכנע את מנהיג החות'ים "לחדול מתקיפת ישראל וספינות בים האדום ולחזור להיות שחקן זוטר יחסית בעימותי האזור. אך הוא תמיד סירב". אפריל לונגלי אלי, דיפלומטית לשעבר באו"ם שניהלה מגעים עם הנהגת החות'ים, אמרה לג'ורנל כי "הם באמת מאמינים בג'יהאד למחיקת ישראל, והם ימשיכו לדחוף".

עבור תומכיו הרבים של המנהיג החות'י "הוא דמות אב הטוען לשושלת היוצאת מן הנביא מוחמד". לפי ארגוני זכויות אדם, "החות'ים גייסו ילדים־חיילים, והפעילו 'קורסים תרבותיים' בבירת תימן, צנעא, לבני נוער, שבהם הוקרנו נאומים וכתבים הקוראים למוסלמים להדוף השפעות מערביות ולתמוך במאבק הפלסטיני".

למרות שבישראל מנסים פעם אחר פעם לחסל את המנהיג החות'י הוא ממשיך להיות "אובססיבי לשמירת מיקומו בסוד והוא נפגש רק בבתים בטוחים או בווידיאו. דיפלומטים לשעבר שנפגשו עם חות'ים נדרשו למסור את הטלפונים ונלקחו ברכבים בסמטאות מפותלות, רק כדי להיות מולכים לתוך חדר עם מסך מחשב ואל־חות'י בשיחת וידאו עם תרגום סימולטני, לפי אנשים המכירים את הסידורים".

מוחמד אל־באשה, אנליסט שמושבו בארה"ב והמתמקד בתימן, אמר לעיתון כי "עבד אל־מלכ אל־חות'י רואה את עצמו מנהיג שנבחר בידי שמיים. רצף הניצחונות של החות'ים בשדה הקרב רק חיזק את התפיסה הזו".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת סאלח אל־בטאטי, רורי ג'ונס וסאמר סעיד. לקריאת הכתבה המלאה.

3כך בחירתו של ממדאני לראש עיריית ניו יורק עלולה להשפיע על ישראל

זוהרן ממדאני הפך למועמד מוביל בבחירות לראשות עיריית ניו יורק, שיתקיימו מחר. במידה וייבחר "התנגדותו של ממדאני ליחס ישראל לפלסטינים עלולה להשפיע על השקעות העיר ניו יורק, על ממלאי התפקידים שימנה ועל טקטיקות האכיפה של המשטרה העירונית", פורסם בניו יורק טיימס בכתבה שכותרתה "אם ייבחר, כיצד עשוי ממדאני להשתמש בסמכויות ראש העיר באופן שישפיע על ישראל?".

ייתכן שבקרוב יהיה בידי ממדאני "הכוח לפעול כדי להעמיד את ישראל לדין לגבי יחסיה לפלסטינים. הוא כינה את פעולותיה בעזה רצח עם". בנוסף, "דעותיו על ישראל עשויות להשפיע על האנשים שימנה לדירקטוריונים המנהלים גופים עירוניים; על האופן שבו יפקח על התגובה של המשטרה של ניו יורק להפגנות אנטי־ישראליות; ועל אם יקרא לעיר להחרים חברות שיש להן אינטרסים במדינה".

במידה וייבחר "ממדאני כבר אמר שיורה למשטרת ניו יורק לעצור את בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, אם יבקר בעיר. אף שלדברי מומחים משפטיים מדובר בדבר כמעט בלתי אפשרי מבחינה מעשית, ושאף עלול להפר את החוק הפדרלי".

בנוסף, "לממדאני תהיה מידה מסוימת של פיקוח על אופן השקעת קרנות הפנסיה של עובדי העיר, שהיקפן כ־300 מיליארד דולר. בזמן לימודיו בקולג' היה ממדאני בחזית תנועת החרם, משיכת ההשקעות והסנקציות (BDS) הרחבה, והמשיך לתמוך באסטרטגיה זו גם כמחוקק".

לאחרונה אף אמר בראיון: "אחת מצורות הפעולה היא דחיפה למשיכת השקעות מחברות וקרנות פנסיה הפועלות בישראל. אסור שתהיה לנו קרן שמשקיעה בניגוד למשפט הבינלאומי".

מתוך הניו יורק טיימס מאת בנג'מין אורסקס. לקריאת הכתבה המלאה.

4ההיסטוריון שבטוח: "השלום במזרח התיכון תלוי בשחרורו של מרוואן ברגותי"

"הדרך הבטוחה ביותר למנוע הסלמה חדשה בעזה וביהודה ושומרון הוא שחרורו של מרוואן ברגותי התומך הפלסטיני בפתרון שתי המדינות, הכלוא בישראל מאז 2002", נכתב במאמר דעה של ההיסטוריון ז'אן־פייר פיליו בלה מונד.

בטורו כותב ההיסטוריון כי האיש המתאים לשלוט ביום שאחרי בעזה הוא ברגותי, שעצור בישראל וקיבל 5 מאסרי עולם על רצח ישראלים ועומדת מאחוריו שורה ארוכה של פיגועים. בטור נכתב כי "שנים רבות בלט מרוואן ברגותי כדמות הפופולרית ביותר בזירה הפוליטית הפלסטינית, הודות לשורה של תכונות שהגביהו את מעמדו גם בזירה הבינלאומית. מאז שהוא כלוא בישראל מ־2002, נחסך ממנו אובדן האמון שדבק במנהיגים פלסטינים מכל המחנות".

בנוסף, ברגותי "תומך ותיק בפתרון שתי המדינות, והוא מסוגל, בזכות תדמיתו האקטיביסטית, לכפותו הן על האסלאמיסטים של חמאס והן על פלגים אחרים".

ההיסטוריון מציע כי על האיחוד האירופי "לפעול באופן פעיל למען שחרורו של ברגותי. שחרורו הוא תנאי מקדים להשקת מו״מ ישראלי־פלסטיני אמיתי, שבלעדיו ההסלמה בעזה ובגדה המערבית תהיה בלתי נמנעת".

מתוך הלה מונד מאת ז'אן־פייר פיליו. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות