גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלכה לעולמה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר

פיירברג ז"ל כיהנה כראש העיר יותר מ-26 שנים, והתמודדה בשנים האחרונות עם מחלה קשה • היא אותרה בביתה, שם נאלצו לקבוע את מותה • מלבד תפקיד ראש העיר שאותו מילאה, פיירברג ז"ל שימשה גם יו"ר איגוד ערים לכבאות ודירקטורית במגוון גופים, בהם מקורות ומד"א

מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי
מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר, מהדמויות הבולטות והוותיקות בשלטון המקומי בישראל, נפטרה היום (שישי) בגיל 74. פיירברג-איכר כיהנה כמעט שלושה עשורים בראשות העיר - מהתקופות הארוכות ביותר של ראש רשות מקומית בארץ - והייתה מהמנהיגות המשפיעות בזירה המוניציפלית. נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לפיירברג ז"ל: "בצער רב ובכאב גדול קיבלתי את הבשורה על פטירתה בטרם עת של מרים פיירברג-איכר, ראשת העיר המיתולוגית של נתניה".

"מיכל ואני הכרנו, הוקרנו ואהבנו את מרים. היא הייתה אישה גדולה מהחיים: משרתת ציבור מסורה במלוא נימי נפשה, אשת ביצוע ומנהיגה אמיתית עם לב זהב ורגישות חברתית", הוסיף הנשיא. "כמעט שלושה עשורים הייתה מרים ראשת העיר ובתקופתה שינתה נתניה את פניה לבלי הכר והפכה לעיר מובילה בתחומים רבים. חותמה האדיר בכל פינה בעיר, ולא פחות מכך - בלבבותיהם של תושביה ושל רבים אחרים - יהווה אנדרטה ראויה למנהיגה יוצאת-הדופן שהלכה מאיתנו".

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למותה של ראשת העיר. "יחד עם כל תושבי נתניה ורבים בארץ, רעייתי שרה ואני משתתפים מעומק ליבנו בצערם של משפחתה וחבריה של חברתנו הטובה מרים פיירברג-איכר ז"ל שהלכה לעולמה היום", ספד. "מרים הובילה את העיר נתניה במשך עשרות שנים, הקדישה את חייה לשירות הציבורי, לקידום החברה ולבנייה עירונית נועזת ועתידית".

"בכל פגישה איתה במהלך עשרות שנים, מרים ביקשה לקדם את העיר נתניה. היא חיה, נשמה וחלמה נתניה, והדבר ניכר בפיתוח העצום של העיר תחת הנהגתה", הוסיף נתניהו. "אנו דואבים את הליכתה של חברתנו, מנהיגה פורצת דרך. אנו מצדיעים למפעל חייה, החל מעבודתה הסוציאלית בעירייה, דרך כהונתה לראשות העיר מאז 1998 ועד לפועליה הרבים לטובת התושבים".

שר הביטחון ישראל כ"ץ ספד לפיירברג-איכר ז"ל, ומסר כי "בצער רב ובכאב גדול קיבלתי את הבשורה על פטירתה של מרים פיירברג-איכר, חברה קרובה ויקרה לליבי". הוא הוסיף כי "מרים הייתה דמות יוצאת דופן בשלטון המקומי בישראל: מנהיגה אמיצה, פורצת דרך, שהובילה את נתניה למהפכה אדירה שהפכה אותה לאחת הערים החזקות, היפות והמובילות במדינה. היא הקדישה את חייה לשירות הציבור, בפשטות, במסירות ובאהבה אמיתית לאנשים".

"מדינת ישראל ותושבי נתניה חבים לה תודה עצומה על עשרות שנים של עשייה למען הכלל. בעבורי, מעבר לשותפות ארוכת שנים, היא הייתה חברה חכמה שתמיד ידעה לתת עצה נבונה", הוסיף השר כ"ץ. גם שר החוץ גדעון סער ספד לראשת העיר, שהייתה אשת ליכוד. "הצטערתי מאוד לשמוע על פטירתה בטרם עת של ראש העיר נתניה. ‏מרים היתה נתניה ונתניה היתה מרים". הוא ציין כי "‏מרים פיירברג זכתה לאמון תושבי עירה פעם אחר פעם וכיהנה כראש העיר במשך 27 השנים האחרונות ברציפות. היא הביאה לתנופת פיתוח וצמיחה אדירה והביאה את העיר להישגים גדולים".

עוד הוסיף סער: "‏זכיתי לעבוד איתה בתפקידי השונים ובעיקר כשר החינוך ושר הפנים. היא הייתה שותפה נהדרת לעשייה". גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד ספד לפיירברג-איכר ז"ל: "הלב כואב עם לכתה של ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג. מרים שינתה את פני העיר ותרמה רבות לפיתוח התרבות והספורט בנתניה. אני שולח תנחומים וחיבוק למשפחתה", מסר.

חה"כ אלי דלל, לשעבר סגנה של מרים פיירברג ז"ל, ספד גם הוא לראשת העיר. "עבדתי עם מרים 25 שנה בכל התפקידים הבכירים. היא הייתה אשת ציבור נפלאה, חכמה וחיה את העיר. היא הביאה את העיר לפריחה ולשגשוג בכל התחומים. היא הייתה ראש העירייה הטובה ביותר". במענה לשאלת N12, אם יתמודד על תפקיד ראש העירייה, השיב חה"כ דלל: "אני לא רוצה לגעת בזה עכשיו, אבל אני רואה את עצמי מועמד טבעי".

גם באופוזיציה במועצת העיר נתניה התייחסו למותה של ראשת העיר. אבי סלמה, ראש האופוזיציה בעירייה מסר כי "אנו חברי האופוזיציה כואבים והמומים על לכתה של ראש העיר מרים פרייברג. אשת חייל שעשתה רבות ונצורות למען העיר שכולנו אוהבים ולמען תושביה שראתה בכולם ילדיה. מהיכרותי האישית והקרובה עמה אני יכול לומר, שעל אף המחלוקות היה מדובר באישה אצילית שידעה לנהוג בממלכתיות ובחוכמה רבה". הוא הוסיף כי "נזכור את מסירותה הבלתי מתפשרת לנתניה, ואת תחושת השליחות הציבורית שאפיינה אותה. היא הייתה לוחמת אמיתית שפעלה לילות כימים למען תושביה".

פיירברג-איכר ז"ל נולדה בעכו ועברה לנתניה עם משפחתה בילדותה. היא החלה את דרכה בעירייה כעובדת סוציאלית, ובהמשך ניהלה את מערך הרווחה והחינוך העירוני. בשנת 1998 נבחרה לראשונה לראשות העיר, לאחר שכיהנה כמ"מ ראש העיר צבי פולג. בתקופת כהונתה הובילה שורה של מהלכי פיתוח גדולים: הקמת שכונות חדשות כמו קריית השרון ועיר ימים, פיתוח רצועת החוף והטיילות, הבאת חברות ותעשיות לעיר, והרחבת אזורי מסחר ותעסוקה.

לצד זאת, פעלה פיירברג-איכר ז"ל לחיזוק השירותים החברתיים בעיר, וגם התמודדה עם אתגרי פשיעה וטרור בשנות ה-2000. לאורך הדרך ספגה ביקורות על סדרי העדיפויות בפיתוח העיר, על פערים בין שכונות חדשות לוותיקות ועל התבטאויות שעוררו מחלוקת. למרות זאת, היא הצליחה לשמר בסיס תמיכה רחב ונבחרה חמש פעמים ברציפות לראשות העיר - הישג חריג בפוליטיקה המקומית.

פיירברג-איכר ז"ל כיהנה במקביל בתפקידים ציבוריים ארציים, בהם יו"ר ועדת ערי החוף, חברת מועצת הסוכנות היהודית וחברה בוועדות ממשלתיות שונות. בשנת 2010 מונתה על ידי ראש הממשלה לעמוד בראש צוות שיקום נזקי אסון הכרמל. במרץ 2025 שונה שם האצטדיון העירוני של נתניה ל"אצטדיון מרים" על שמה - ביטוי להוקרה על תרומתה ארוכת השנים לעיר.

ראש העיר ירושלים משה ליאון ספד גם הוא לראש העיר נתניה. "עצוב וכואב להיפרד ממרים פיירברג ז"ל. היא הייתה מנהיגה נחושה עם לב גדול, שידעה להפוך חזון למעשה ולהצעיד את נתניה לצמיחה, ביטחון ושגשוג. עשייתה הציבורית התאפיינה במסירות אין קץ, בממלכתיות ובמחויבות עמוקה לתושביה, והיא תישאר דוגמה ומורשת לדורות של מנהיגים".

ראש עיריית חיפה יונה יהב מסר גם הוא דברי הספד. "קיבלתי בצער גדול ובלב שבור את הבשורה על פטירתה של חברתי האהובה, ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר. היא הייתה מנהיגה פורצת דרך ודגם לחיקוי. לאורך שנותיה כראש העירייה, הזניקה מרים את נתניה לפסגות שטרם הייתה בהן. נתניה הייתה חלק מה-DNA של מרים, והתושב תמיד היה אצלה במרכז. החותם שהיא הותירה בנתניה ניכר בכל פינה, בכל קרן רחוב, בכל שכונה. יש את נתניה של לפני מרים, ויש את נתניה של אחרי מרים".

במהלך השנים האחרונות הסתבכה פיירברג-איכר ז"ל כמה פעמים בחקירות משטרה. ב-1999 נפתחה לראשונה חקירת משטרה נגדה, כאשר בין השאר נבדק חשד שהעירייה מימנה בדיקת האזנות ואבטחה שביצע משרד חקירות פרטי במשרדה של פיירברג בסניף הליכוד בעיר בעת מערכת הבחירות ב-1998. התיק נגדה נסגר בשל מחסור בראיות.

ביולי 2016 פרסם העיתון "הארץ" תחקיר שהעלה סימני שאלה באשר למיזמי נדל"ן של אברהם תשובה ואיציק תשובה, ובהם נכסים של פיירברג ובני משפחתה. כעבור כחודש וחצי היא נעצרה והורחקה מהעירייה ל-13 יום, אך גם התיק הזה נסגר מחוסר ראיות.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד