גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock
תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

הפער בין מחירי הדירות בתל אביב לבין הערים שמצויות אחריה במדרג יוקר הנדל"ן - קטן באופן משמעותי בתקופה האחרונה, כתוצאה מירידות המחירים שנרשמו בעסקאות בעיר - כך עולה מניתוח מדרג הנדל"ן העירוני של גלובס, שבוצע ב־25 ערים גדולות ומרכזיות במדינה. מהמדד עולה כי מחירי הדירות בבית שמש עלו במידה הניכרת ביותר, כשגם מחירי הדירות בעפולה, בגבעתיים, בירושלים ובחדרה עלו בצורה מרשימה.

6 חברות נדל"ן הגישו תשקיף באותו סוף שבוע, ויש להן מכנה משותף אחד
אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?
"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום תל אביב"

המדרג שבנינו מבוסס על ממוצעי עסקאות של דירות בנות 4 חדרים שבוצעו ברבעון השלישי של 2025, בהשוואה לרבעון המקביל ב־2022. לפיכך הוא אינו משקף את ערכי הדירות, אלא את המחירים שרוכשי הדירות היו מוכנים לשלם עבור דירות אלה בכל אחת מהערים.

תל אביב: היקרה ביותר אך לא כמו פעם

כמה ממצאים מיידיים עולים מהנתונים: דירה בתל אביב עולה כמו יותר משלוש דירות בבאר שבע, יותר מ־2.5 דירות בחיפה וכמו דירה ורבע ברמת גן. ואולם, לפני שלוש שנים הפערים היו גדולים בהרבה. אז, דירת 4 חדרים בתל אביב עלתה כמו ארבע דירות בבאר שבע וכמעט שלוש דירות בחיפה.

הקטנת הפערים היא תוצר של ירידות מחירים שנרשמו בתל אביב, והירידות בתורן נבעו מהתנפחות המחירים בעיר אל מעבר למה שחלק גדול מהשוק יכול או מוכן לשלם. עדיין נחתמות בעיר עסקאות בעשרות מיליוני שקלים, ועדיין מחירי הדירות בעיר הם היקרים במדינה, אולם הפערים מצטמצמים ואנשים מוכנים לשלם על דירות בערים כמו גבעתיים, הרצליה ורמת השרון מחירים דומים.

אם ברבעון השלישי של 2022 פערי המחירים בין תל אביב לעיר השנייה ביוקר הדירות דאז, רמת השרון, הגיע לשליש - הפער ברבעון השלישי של השנה בין דירת ארבעה חדרים בתל אביב לדירה דומה בעיר שמדורגת כיום במקום השני, גבעתיים, הגיע ל־5% בלבד ול־14% מהעיר המדורגת שלישית במדד - הרצליה.

להערכתנו, כמה גורמים השפיעו על התהליך: ראשית, היצע הדירות הרחב בתל אביב, שמגיע לכ־11 אלף דירות חדשות לא מכורות. זה שיא כל הזמנים, שנשבר בכל חודש מחדש. שנית, הירידה בביקוש לדירות, שבאה לידי ביטוי בירידה מתמשכת במספר העסקאות. אם בשנת השיא, 2021, נמכרו בעיר כ־3,700 דירות חדשות, השנה צפויה להסתכם במכירה של מעט יותר מ־2,000 דירות חדשות בלבד.

ביקוש נמוך והיצע גבוה תורמים לירידת מחירים, ואכן תל אביב היא אחת משתי הערים שבהן מצאנו ירידות מחירים ברבעונים שנבדקו. המחירים ברמת השרון, שהייתה ב־2022 העיר השנייה ביוקר הדירות שלה, עלו "רק" ב־7% בעוד שמחירי הדירות בגבעתיים קפצו ב־24% ובהרצליה ב־15%.

נראה שאם ב־2022 תל אביב הייתה עיר ללא תחליף ובמחירים ללא תחרות, ב־2025 יש לה תחליפים ורוכשי דירות רבים בגבעתיים יכולים לרכוש דירה בתל אביב, אבל מעדיפים שלא.

מהפך במשולש שמוביל את אזור השרון

בין הרצליה, רמת השרון ורעננה, שלוש ערים מהמבוקשות בארץ, מתחוללת "תחרות" מי העיר היוקרתית יותר. לפני שלוש שנים רמת השרון "זכתה בתואר"; השנה הרצליה לקחה אותו, בעוד שרעננה נותרה במקום השלישי הסולידי.

ייתכן שהסיבה לכך היא הבנייה האינטנסיבית במזרח רמת השרון (לכיוון צומת מורשה) של פרויקטים חדשים ושל כאלה שמוקמים בהליכי פינוי־בינוי. מדובר במיקום שנחשב לזול יותר בעיר, והתוצאה היא רמות מחירים שעלו באופן מתון יחסית בין 2022 ל־2025. גם העובדה שבעיר היצע גדול של 1,100 דירות חדשות לא מכורות - אינה מעודדת עליות מחירים

גם ברעננה המחירים עלו באופן מתון למדי, ונראה כי חתך האוכלוסייה שרוכש דירות בעיר שונה מאשר בהרצליה וברמת השרון, והוא יותר בעל אפיון מסורתי ודתי. העובדה שבמחצית הראשונה של השנה בוצעו בעיר רק שני שלישים מכמות העסקאות שהייתה במחצית הראשונה של שנה שעברה וכמחצית מאלה שבוצעו במחצית הראשונה של 2022 - מראה שהשוק העירוני אינו שוק של עליות מחירים נכון לעכשיו.

העיר החרדית שכבר אינה בהישג יד

כשמוסדות התכנון חשבו על הפיכת בית שמש מעיר קטנה בעלת צבין מסורתי לעיר חרדית גדולה, המחשבה הייתה להפוך אותה לעיר מקלט בת-השגה למשפחות חרדיות צעירות, שלא יכלו לעמוד במחירי הדירות בירושלים.

אלפי דירות בעיר הוגרלו גם באמצעות "מחיר למשתכן", ואכן העיר גדלה בממדי ענק, וב־15 השנים האחרונות נבנו בה למעלה מ־17 אלף יחידות דיור.

אולם עד כמה שהבנייה בה הייתה רבה, הביקוש לדירות בקרב הציבור החרדי טיפס בקצב גדול בהרבה. בית שמש רשמה את עליית המחיר הגדולה ביותר מבין 25 הערים שנבדקו - עלייה של שליש בשלוש שנים. מדובר בעלייה חריגה מאוד בכל קנה מידה, גם בשוק למוד עליות מחירים כמו שוק הדירות הישראלי.

התוצאה: אם לפני שלוש שנים מחירי הדירות בבית שמש הגיעו לרמה של 65% מאלה של ירושלים, עכשיו הם כבר הגיעו ל־70% וזה כבר רחוק מאוד מלהיות דיור בהישג יד.

אין פלא שראשי הציבור החרדי מחפשים עוד ועוד אלטרנטיבות לערים ולשכונות חרדיות חדשות, אך נכון לעכשיו היישום שלהן רחוק.

הפריפריה נותרה מאחור אך מעלה מחירים

כשבחרנו את הערים שייכללו במדרג (ראו תיבה), מצאנו רק חמש ערי פריפריה - ויהיו שיחלקו על הגדרת חלק מהן כ"פריפריה": חיפה, באר שבע, אשקלון, עפולה ונהריה. אחרות נמצאו קטנות בגודל ו/או בעלות שוק קטן מידי לאורך שנים.

שלא במפתיע, חמש הערים הללו חותמות את מדרג הנדל"ן שלנו, אך בכולן נרשמו עליות מחירים דו־ספרתיות נאות בשלוש השנים האחרונות, וקל להבין מדוע: המחירים במרכז הארץ עלו הרבה מעבר למה שציבור צעיר יכול לעמוד בו, ובלית ברירה הוא פונה לפריפריה לחפש לעצמו חלופות.

העיר שרשמה את העלייה הגדולה ביותר הייתה עפולה, וניכר כי מאז הוקם בה רובע יזרעאל בתחילת העשור שעבר, שוק הנדל"ן בעיר המנומנמת ניעור לחיים, ופתיחת תחנת הרכבת עודדה ככל הנראה את המשך התפתחות העיר.

נהריה היא העיר הצפונית השנייה ששומרת על רמת עסקאות מאוד גבוהה, ואף על עליות מחירים משמעותיות. השוק בעיר עמד למבחן קשה במלחמה האחרונה, אך צלח אותה בהצלחה מרובה, לפחות מבחינת מחירים, מה שמעיד על כך שרבים מאמינים בעיר ואינם מתרשמים מקרבתה היחסית לגבול עם לבנון.

אשקלון מצויה במקום החמישי בכמות העסקאות שבוצעו בה מאז 2020 (אחרי ירושלים, תל אביב, חיפה ובאר שבע), וזאת הודות לבנייה הרבה שבוצעה בעיר בעשור האחרון - למעלה מ־20 אלף יחידות דיור. העיר החלה כ"עיר בת השגה" אך מחירי הדירות שבה עלו במהירות. בשנים האחרונות הקצב הואט מעט, אך עדיין מדובר בעיר עם שוק בתנופה.

חיפה ובאר שבע היו ונותרו הבירות המחוזיות של הצפון והדרום, אך מעמדן אינו כפי שהיה לפני 50 שנים, והוא נחלש מאוד.

שתי הערים עומדות בפני אתגרים לא פשוטים מול הערים שבסביבתן - הקריות של חיפה ואופקים, נתיבות, שדרות שליד באר שבע - שמתאפיינות בבנייה רבה מאוד ובמחירים נמוכים יותר.

עוד כתבות

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי, הסיכון שלה גדל: אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"

שעות ספורות לאחר שאנבידיה היכתה פעם נוספת את תחזיות השוק ופרסמה דוחות כספיים מצוינים וצפי מכירות אופטימי, מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, שוחח עם אנליסטים והתראיין לרשת CNBC ● על החששות מהיווצרות בועה בשוק שבבי ה-AI, והבטחתו כי הביקוש רק יגבר ככל שהכלים יהיו חכמים יותר

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"