גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock
תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

הפער בין מחירי הדירות בתל אביב לבין הערים שמצויות אחריה במדרג יוקר הנדל"ן - קטן באופן משמעותי בתקופה האחרונה, כתוצאה מירידות המחירים שנרשמו בעסקאות בעיר - כך עולה מניתוח מדרג הנדל"ן העירוני של גלובס, שבוצע ב־25 ערים גדולות ומרכזיות במדינה. מהמדד עולה כי מחירי הדירות בבית שמש עלו במידה הניכרת ביותר, כשגם מחירי הדירות בעפולה, בגבעתיים, בירושלים ובחדרה עלו בצורה מרשימה.

6 חברות נדל"ן הגישו תשקיף באותו סוף שבוע, ויש להן מכנה משותף אחד
אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?
"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום תל אביב"

המדרג שבנינו מבוסס על ממוצעי עסקאות של דירות בנות 4 חדרים שבוצעו ברבעון השלישי של 2025, בהשוואה לרבעון המקביל ב־2022. לפיכך הוא אינו משקף את ערכי הדירות, אלא את המחירים שרוכשי הדירות היו מוכנים לשלם עבור דירות אלה בכל אחת מהערים.

תל אביב: היקרה ביותר אך לא כמו פעם

כמה ממצאים מיידיים עולים מהנתונים: דירה בתל אביב עולה כמו יותר משלוש דירות בבאר שבע, יותר מ־2.5 דירות בחיפה וכמו דירה ורבע ברמת גן. ואולם, לפני שלוש שנים הפערים היו גדולים בהרבה. אז, דירת 4 חדרים בתל אביב עלתה כמו ארבע דירות בבאר שבע וכמעט שלוש דירות בחיפה.

הקטנת הפערים היא תוצר של ירידות מחירים שנרשמו בתל אביב, והירידות בתורן נבעו מהתנפחות המחירים בעיר אל מעבר למה שחלק גדול מהשוק יכול או מוכן לשלם. עדיין נחתמות בעיר עסקאות בעשרות מיליוני שקלים, ועדיין מחירי הדירות בעיר הם היקרים במדינה, אולם הפערים מצטמצמים ואנשים מוכנים לשלם על דירות בערים כמו גבעתיים, הרצליה ורמת השרון מחירים דומים.

אם ברבעון השלישי של 2022 פערי המחירים בין תל אביב לעיר השנייה ביוקר הדירות דאז, רמת השרון, הגיע לשליש - הפער ברבעון השלישי של השנה בין דירת ארבעה חדרים בתל אביב לדירה דומה בעיר שמדורגת כיום במקום השני, גבעתיים, הגיע ל־5% בלבד ול־14% מהעיר המדורגת שלישית במדד - הרצליה.

להערכתנו, כמה גורמים השפיעו על התהליך: ראשית, היצע הדירות הרחב בתל אביב, שמגיע לכ־11 אלף דירות חדשות לא מכורות. זה שיא כל הזמנים, שנשבר בכל חודש מחדש. שנית, הירידה בביקוש לדירות, שבאה לידי ביטוי בירידה מתמשכת במספר העסקאות. אם בשנת השיא, 2021, נמכרו בעיר כ־3,700 דירות חדשות, השנה צפויה להסתכם במכירה של מעט יותר מ־2,000 דירות חדשות בלבד.

ביקוש נמוך והיצע גבוה תורמים לירידת מחירים, ואכן תל אביב היא אחת משתי הערים שבהן מצאנו ירידות מחירים ברבעונים שנבדקו. המחירים ברמת השרון, שהייתה ב־2022 העיר השנייה ביוקר הדירות שלה, עלו "רק" ב־7% בעוד שמחירי הדירות בגבעתיים קפצו ב־24% ובהרצליה ב־15%.

נראה שאם ב־2022 תל אביב הייתה עיר ללא תחליף ובמחירים ללא תחרות, ב־2025 יש לה תחליפים ורוכשי דירות רבים בגבעתיים יכולים לרכוש דירה בתל אביב, אבל מעדיפים שלא.

מהפך במשולש שמוביל את אזור השרון

בין הרצליה, רמת השרון ורעננה, שלוש ערים מהמבוקשות בארץ, מתחוללת "תחרות" מי העיר היוקרתית יותר. לפני שלוש שנים רמת השרון "זכתה בתואר"; השנה הרצליה לקחה אותו, בעוד שרעננה נותרה במקום השלישי הסולידי.

ייתכן שהסיבה לכך היא הבנייה האינטנסיבית במזרח רמת השרון (לכיוון צומת מורשה) של פרויקטים חדשים ושל כאלה שמוקמים בהליכי פינוי־בינוי. מדובר במיקום שנחשב לזול יותר בעיר, והתוצאה היא רמות מחירים שעלו באופן מתון יחסית בין 2022 ל־2025. גם העובדה שבעיר היצע גדול של 1,100 דירות חדשות לא מכורות - אינה מעודדת עליות מחירים

גם ברעננה המחירים עלו באופן מתון למדי, ונראה כי חתך האוכלוסייה שרוכש דירות בעיר שונה מאשר בהרצליה וברמת השרון, והוא יותר בעל אפיון מסורתי ודתי. העובדה שבמחצית הראשונה של השנה בוצעו בעיר רק שני שלישים מכמות העסקאות שהייתה במחצית הראשונה של שנה שעברה וכמחצית מאלה שבוצעו במחצית הראשונה של 2022 - מראה שהשוק העירוני אינו שוק של עליות מחירים נכון לעכשיו.

העיר החרדית שכבר אינה בהישג יד

כשמוסדות התכנון חשבו על הפיכת בית שמש מעיר קטנה בעלת צבין מסורתי לעיר חרדית גדולה, המחשבה הייתה להפוך אותה לעיר מקלט בת-השגה למשפחות חרדיות צעירות, שלא יכלו לעמוד במחירי הדירות בירושלים.

אלפי דירות בעיר הוגרלו גם באמצעות "מחיר למשתכן", ואכן העיר גדלה בממדי ענק, וב־15 השנים האחרונות נבנו בה למעלה מ־17 אלף יחידות דיור.

אולם עד כמה שהבנייה בה הייתה רבה, הביקוש לדירות בקרב הציבור החרדי טיפס בקצב גדול בהרבה. בית שמש רשמה את עליית המחיר הגדולה ביותר מבין 25 הערים שנבדקו - עלייה של שליש בשלוש שנים. מדובר בעלייה חריגה מאוד בכל קנה מידה, גם בשוק למוד עליות מחירים כמו שוק הדירות הישראלי.

התוצאה: אם לפני שלוש שנים מחירי הדירות בבית שמש הגיעו לרמה של 65% מאלה של ירושלים, עכשיו הם כבר הגיעו ל־70% וזה כבר רחוק מאוד מלהיות דיור בהישג יד.

אין פלא שראשי הציבור החרדי מחפשים עוד ועוד אלטרנטיבות לערים ולשכונות חרדיות חדשות, אך נכון לעכשיו היישום שלהן רחוק.

הפריפריה נותרה מאחור אך מעלה מחירים

כשבחרנו את הערים שייכללו במדרג (ראו תיבה), מצאנו רק חמש ערי פריפריה - ויהיו שיחלקו על הגדרת חלק מהן כ"פריפריה": חיפה, באר שבע, אשקלון, עפולה ונהריה. אחרות נמצאו קטנות בגודל ו/או בעלות שוק קטן מידי לאורך שנים.

שלא במפתיע, חמש הערים הללו חותמות את מדרג הנדל"ן שלנו, אך בכולן נרשמו עליות מחירים דו־ספרתיות נאות בשלוש השנים האחרונות, וקל להבין מדוע: המחירים במרכז הארץ עלו הרבה מעבר למה שציבור צעיר יכול לעמוד בו, ובלית ברירה הוא פונה לפריפריה לחפש לעצמו חלופות.

העיר שרשמה את העלייה הגדולה ביותר הייתה עפולה, וניכר כי מאז הוקם בה רובע יזרעאל בתחילת העשור שעבר, שוק הנדל"ן בעיר המנומנמת ניעור לחיים, ופתיחת תחנת הרכבת עודדה ככל הנראה את המשך התפתחות העיר.

נהריה היא העיר הצפונית השנייה ששומרת על רמת עסקאות מאוד גבוהה, ואף על עליות מחירים משמעותיות. השוק בעיר עמד למבחן קשה במלחמה האחרונה, אך צלח אותה בהצלחה מרובה, לפחות מבחינת מחירים, מה שמעיד על כך שרבים מאמינים בעיר ואינם מתרשמים מקרבתה היחסית לגבול עם לבנון.

אשקלון מצויה במקום החמישי בכמות העסקאות שבוצעו בה מאז 2020 (אחרי ירושלים, תל אביב, חיפה ובאר שבע), וזאת הודות לבנייה הרבה שבוצעה בעיר בעשור האחרון - למעלה מ־20 אלף יחידות דיור. העיר החלה כ"עיר בת השגה" אך מחירי הדירות שבה עלו במהירות. בשנים האחרונות הקצב הואט מעט, אך עדיין מדובר בעיר עם שוק בתנופה.

חיפה ובאר שבע היו ונותרו הבירות המחוזיות של הצפון והדרום, אך מעמדן אינו כפי שהיה לפני 50 שנים, והוא נחלש מאוד.

שתי הערים עומדות בפני אתגרים לא פשוטים מול הערים שבסביבתן - הקריות של חיפה ואופקים, נתיבות, שדרות שליד באר שבע - שמתאפיינות בבנייה רבה מאוד ובמחירים נמוכים יותר.

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן