גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA
קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

בין סופת "ביירון" לקיץ ארוך ומעיק, הצרכן הישראלי עומד מבולבל מול הארון ותוהה אם ללבוש היום מעיל או חולצה קצרה. דרך ההתחבטות היום־יומיות הזו עולה השאלה: האם אפשר להספיד את עונות השנה כפי שהכרנו אותן?

תעשיית האופנה, שנשענה במשך עשרות שנים על מחזוריות עונתית ברורה וצפויה, מתמודדת לראשונה עם מציאות אקלימית חדשה: החורפים מתקצרים ומתחממים, הקייצים מתארכים והופכים לוהטים יותר. שנת 2025 צפויה להירשם כשנה השנייה או השלישית החמה ביותר בהיסטוריה. נתוני האיחוד האירופי מראים כי הממוצע הגלובלי של השנתיים האחרונות חצה לראשונה את רף ההתחממות של 1.5 מעלות - עדות נוספת להאצה המסוכנת של משבר האקלים.

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים
קנייה בתוך קנייה: כך הפך הריטייל מדיה לתעשייה של מיליארדי דולרים

ובעידן שבו מזג האוויר אינו צפוי, תעשיית האופנה לא יכולה להמשיך לפעול לפי מודל ארבע העונות המסורתי. היא נדרשת לבחון מחדש את תפקידה - לא רק כדי לשמור על רלוונטיות, אלא גם להתאים את עצמה לחיי הלקוחות. משבר האקלים מאלץ את התעשייה לחשוב מחדש על תכנון, ייצור ומלאי. חלק מהשחקנים כבר נערכים בהתאם ומציעים פריטים רב־עונתיים, המתאימים הן לחורף מתון והן לקיץ ארוך וקיצוני.

לדוגמה, לאחרונה דווח בעיתון ה"פייננשל טיימס" כי הקמעונאית היפנית Fast Retailing, בעלת המותג המצליח יוניקלו, מזהה שינוי ברור בדפוסי הצריכה: לקוחות מקדימים לרכוש פריטי קיץ כבר בראשית העונה, בעקבות גלי חום חריגים שפגעו באירופה, באסיה ובארה"ב.

כדי להסתנכרן עם השינוי, יוניקלו הגדילה את מלאי הפריטים שמתאימים למכירה לאורך כל השנה, והשיקה קווים חדשים עם בדים מצננים כמו AIRism ובגדים קלי־משקל להגנה מפני קרינת UV. לפי החברה, מכירות קווי הקיץ היו "חזקות במיוחד" בין מרץ למאי. יוניקלו עצמה מצויה בשנת שיא, עם תחזית לרווח נקי של 410 מיליארד ין - עלייה של כ־10% לעומת שנת הכספים 2024.

"האופנה המהירה כבר לא כפופה למציאות"

ד"ר מיטל פלג־מזרחי, חוקרת אופנה בת־קיימא באוניברסיטת ייל, מסבירה כי "חברות האופנה כבר אינן כפופות לעונות השנה". לדבריה, אחת ההוכחות לכך היא הופעתם של מבצעי סוף עונה בתחילת העונה הממשית. "מבצעי סוף עונת החורף מתחילים בדצמבר, כשהחורף בשיאו. מבצעי סוף עונת הקיץ מתחילים ביולי, כשהקיץ עוד רחוק מסיום. אי־הכפיפות הזו מתבטאת גם בתחלופה מהירה של מיני־קולקציות".

פלג־מזרחי מצביעה במיוחד על אתרי האולטרה־פאסט־פאשן כמו שיין וטמו, "בהם ההיצע עצום". לדבריה, גם בקרב חברות האופנה הגדולות ניתן לזהות מגמה ברורה: "יותר ויותר פריטים שנעים בקלות בין עונות - מעילי גשם במקום מעילים כבדים, ופריטים ארוכים ודקים, שמתאימים גם לחורף מתון וגם לערב הישראלי".

ד''ר פלג־מזרחי / צילום: תומריקו

עם זאת, פלג־מזרחי מדגישה כי לא מדובר במגמה חדשה: "תעשיית האופנה כבר מזמן לא משועבדת לעונות. מספר הקולקציות הוא עצום, יש עשרות מיני־קולקציות בשנה, וברור שאין שום קשר ממשי לעונות השנה". רק בשביל לסבר את האוזן, חברות אופנה מהירה מוציאות כיום כ־52 קולקציות מיקרו עונתיות בשנה - קולקציה חדשה כמעט בכל שבוע.

זארה הייתה הראשונה שהתחילה עם מודל ה"קולקציה־חדשה־בכל־שבוע", בתחילת שנות האלפיים. מאז, התדירות הזו הפכה לסטנדרט בתעשיית האופנה המהירה. זארה מוציאה באופן רשמי כ־24 קולקציות בשנה, אבל בפועל מחליפה מלאי פעמיים בשבוע.

"יש קשר הדוק בין העובדה שאין חורף לבין עולם האופנה", מבהירה פלג־מזרחי. תעשיית האופנה היא אחד הגורמים המרכזיים שתורמים למשבר האקלים, ואחראית לפליטה של כ־8% מגזי החממה בעולם. "השימוש הנרחב בפוליאסטר ובסיבים סינתטיים, שמבוססים על דלקי מאובנים, קשור למחיר הזול - זה זול יותר לייצר סינתטי. זה נוגע גם לתחקיר של גרינפיס על שיין. התגובות לתחקיר הזה היו כאילו שכל רשת אחרת לא מרעילה אותנו, אז אם כבר כל הרשתות מרעילות אותנו, אז לפחות שירעילו אותנו בזול".

למכור טי־שירטים קצרים בחורף

הסלוגן של חברת האופנה הישראלית קום איל פו הוא "F**k Fast Fashion". רומי קמינר־גולדפיינר, מנכ"לית משותפת של קום איל פו, מסבירה כי "להשוות בין אופנה איטית למהירה זו כמו להשוות בין פאסט פוד לסלואו פוד. אופנה איטית בריאה יותר לצרכנית, לכדור הארץ ולחברה".

"חלק מהאג'נדה של קום איל פו היא לייצר אופנה איטית", מסבירה קמינר־גולדפיינר, אך מוסיפה כי "זה קשה להתחרות בחברות האופנה הגדולות, שמציעות הרבה פריטים במחיר נמוך יותר. יחד עם זאת, צריך לזכור כי ברגע שאני קונה פריט יוקרתי, אני אכבס אותו בעדינות, אטפל בו. הכול חלק מסייקל שיש לו המון משמעויות. אנחנו מייצרות אופנה איטית, כי אנחנו רואות את עצמנו כחלק ממערך חברתי־כלכלי".

האתגר הגדול מגיע שמתחילים לדבר על המחירים. "הכי קשה להסביר את הפערים במחיר, כי הם הופכים להיות כל כך גדולים. את יכולה לקנות טי־שירט ב־H&M ב־20 שקל, ואצלנו את תקני ב־500 שקל - אבל אני יכולה לתת לך 20 סיבות למה זה שווה את זה. השאלה היא כמה אנחנו צריכות לחנך את הלקוחות שלנו ומה האחריות שלנו.

"זה קריטי להבין שההחלטה לשים את הכסף שלנו במקום מסוים היא בעלת השפעה חברתית, אקלימית, מסחרית ומוסרית. בשורה התחתונה: כשקונים בזול, משלמים ביוקר. וגם: לקנות אופנה ישראלית ואיטית זה גם לתמוך בכלכלה המקומית".

רומי קמינר גולדפיינר, קום איל פו / צילום: אבישג שאר ישוב

למרות הכול, לקמינר־גולדפיינר חשוב להדגיש: "האחריות אינה מוטלת על הצרכן, אלא על התאגידים והממשלות - בחקיקה ובפיקוח".

גם בקום איל פו החלו לייצר קולקציות רב־עונתיות. "זה מאוד עצוב, כי בחורף הבגדים יפים יותר", אומרת קמינר־גולדפיינר. "אנחנו פחות מייצרות ומייבאות פריטים מחממים. בשנה האחרונה התחלנו לייצר קולקציות רב־עונתיות מפריטי מלתחה חכמה, בצבעים ניטרליים שמתאימים לכל עונות השנה. אלה פריטים שלא יורדים להנחות גדולות, כי הם תמיד באופנה וזמינים לאורך זמן. זו קולקציה שאנחנו מחזיקות אצלנו, והיא מתחברת לפריטים קלאסיים ובייסיקיים. את יודעת שתשלמי עליהם מחיר מלא גם עכשיו וגם בסוף העונה, כי הם תמיד רלוונטיים ושימושיים, בלי קשר למזג אוויר או לטרנדים. בחורף הזה, למשל, בפעם הראשונה הכנסנו לקולקציה טי־שירטים עם שרוול קצר".

"אנחנו מייצרות את הקולקציה שלנו, וגם מייבאות מותגים מאירופה, מיפן ומקוריאה. ותמיד מעניין לראות את המפגש עם יפן, שם הקיץ קיצוני, ואחוזי הלחות גבוהים. יש להם פיתוחים מעניינים בטקסטיל שמתאימים לאקלים הזה. הם מייצרים הרבה פריטים מנייר, מפשתן ומכותנה, פריטים שהלקוחות שלנו אוהבות ומותאמים גם למזג האוויר הישראלי", מוסיפה קמינר־גולדפיינר.

הקמעונאיות לא ממהרות להספיד את החורף

מוטי אריאלי, סמנכ"ל המכירות של קבוצת גולף, אומר כי עבור חברה קמעונאית גדולה כמו גולף, "זה לא חדש, ומאז ומתמיד התמהיל הוא רב־עונתי".

הוא מסביר: "ברור לנו שעונת החורף מתקצרת משנה לשנה, וכתוצאה מכך צורכי הלקוחות משתנים. אנחנו מחויבים להתאים את ההיצע, הן ברמת המגוון והן במתן מענה לשינויים האקלימיים, והמטרה המרכזית היא לענות על צורכי הלקוח בכל עת ובכל עונה. כשלקוח נכנס לחנות ומחפש את המוצר הנכון למזג האוויר, התמהיל הנכון נותן מענה לכל הצרכים".

אריאלי מוסיף: "בסופו של דבר אנחנו לא משנים את התמהיל כך שלא יהיו מעילים. החורף לא ייעלם. מה שחשוב הוא התאמה ברמת הטיימינג, כדי שהמוצר יהיה זמין ללקוח כשהוא מחפש אותו בחנות".

מוטי אריאלי, סמנכ״ל מכירות גולף / צילום: און

קבוצת גולף סיכמה את הרבעון השלישי עם צמיחה של כ־9% במכירות שהגיעו ל־216.6 מיליון שקל, ועלייה של כ־15% ברווח התפעולי השוטף שהגיע ל־13.3 מיליון שקל. עם זאת, נרשמה ירידה ברווח הנקי ל־8.6 מיליון שקל, בעקבות גידול בהוצאות המימון והיעדר הכנסות חד־פעמיות, כגון פיצויים מהמדינה על המלחמה, שנרשמו אשתקד.

"גמישות ומהירות - ביטוח מפני מלאי מת"

מוטי אלבז, מנכ"ל פירמת הייעוץ האסטרטגי־שיווקי Success Code, אומר כי חברות האופנה מגיבות לאקלים המשתנה ומתחילות לנהל את העסק לפי מציאות בזמן אמת. "זה אומר פחות הימורים גדולים מראש ויותר קפסולות קטנות של מלאי, תגובתיות מהירה ו־Refill מהיר כשיש אותות ביקוש", הוא מסביר.

מוטי אלבז, מנכ״ל פירמת הייעוץ Success Code / צילום: עידו סקעת

לדוגמה, חברת מנגו העולמית שינתה בהתאם את כל אסטרטגיית ההפעלה, פסי הייצור וההפצה שלה. החברה בנתה יכולת תגובתיות דרך מרכז לוגיסטי גלובלי ואוטומטי ליד ברצלונה, שנועד להאיץ שילוחים, להגיב מהר לצורכי הלקוחות ולהתאים הזמנות לערוצים שונים במהירות. ב־H&M החלו להשתמש בטכנולוגיות דיגיטליות, נתונים ו־AI כדי לשפר תחזיות ביקוש, לייעל את מלאי הפריטים, להפחית בזבוז ולהגיב במהירות לשינויים בשוק.

אלבז מוסיף: "בעולם בו הטבע 'מחשב מסלול מחדש', מי שימשיך לייצר בכמויות ענק, מתנהג כמו מי שמדפיס מפות לעיר שמשנה רחובות כל שבוע. מהירות וגמישות כבר אינן יתרון תחרותי - הן ביטוח מפני מלאי מת".

אלבז צופה כי בעשור הקרוב ינצחו "לא המותגים הכי 'טרנדיים', אלא הכי אלה שמגלים הכי הרבה ורסטיליות: שכבות חכמות, בדים נושמים ופריטים שעובדים בשלושה תרחישי אקלים שונים ולא רק בחודש אחד בשנה בלבד".

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה