גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock
תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

הביקושים לדירות יורדים, ובדיקה שערכנו על סמך נתוני יד2 והלמ"ס מגלה כי בעל דירה תל אביבי עלול למצוא אותה ארבע שנים בשוק, ובעלי דירות בנתניה ובראשון לציון - שנתיים, וזאת לפי היחס שבין מספר מודעות המכירות לבין מספר העסקאות החודשי. בעלי הדירות שחשים במצב מתאימים את עצמם בצורה של ירידות במחירים המבוקשים על הדירות. בדיקת יד2 מעלה כי 27% מכלל מפרסמי המודעות מורידים מחיר כדי להתאים את עצמם לרמת הביקושים הנמוכה בשוק.

תחילתו של גל? יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו
העיריות מקבלות שוב הזדמנות לייקר את הארנונה. איפה היא צפויה לעלות?
פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

הריבית הגבוהה פוגעת בכולם

רוב הפרסומים על מצבו הירוד של השוק שמים דגש על המצב הקשה שאליו נקלעו יזמי הנדל"ן, שמחזיקים בעודפי היצעים של כמעט 84 אלף דירות. על פי נתוני הלמ"ס, בחודשים אוגוסט-אוקטובר ירד מספרן של הדירות שנמכרו ב־9.8% לעומת מאי-יולי 2025, וכשמדובר בדירות יד שנייה מדובר בירידה עמוקה עוד יותר, של 18.6%, באותה תקופה. גם לעומת אותה תקופה אשתקד מדובר על ירידה של 8.7% בדירות יד שנייה.

אם מסתכלים על ערים ספציפיות, בבית שמש נרשמה על פי הלמ"ס ירידה של 25% במספר הדירות שנמכרו בתקופה הזו, ברמת גן של 19.7%, ובחולון של 19%.

על פי הכלכלן הראשי באוצר, ב־15 השנים האחרונות נמצאו רק שני חודשים שבהם מכירת דירות יד שנייה היו נמוכות יותר: באפריל 2020, כשהמדינה הייתה תחת סגר הקורונה, ובאוקטובר 2023 עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". בשני החודשים הללו בוצעו כ־1,500 עסקאות בדירות יד שנייה. באוקטובר השנה בוצעו 2,600 עסקאות. אומנם זה הרבה יותר מאשר בשני החודשים האסוניים הללו, אך ללא שום השוואה לחודשים אחרים ב־15 השנים האחרונות.

ואולם ייתכן כי אוקטובר 2025 הוא אפילו לא התחתית. מאז המחצית השנייה של 2021, שוק הנדל"ן יד שנייה נתון במשבר שבא לידי ביטוי בירידה משמעותית בכמות הדירות שנרכשות בו. הריבית הגבוהה - גם אחרי הפחתה של רבע אחוז - פוגעת קשה הן ברוכשי דירות חדשות והן ברוכשי דירות יד שנייה.

יותר מ־10,000 מודעות על 217 עסקאות

כאמור, אוקטובר 2025 היה חודש שפל, אך הוא לא לבד: ממוצע רכישת דירות יד שנייה במהלך השנה מגיעות לכ־4,200; בשנה שעברה הוא הגיע ל־4,300, ואילו ב־2021, שנת השיא בנדל"ן הישראלי הוא עמד על 7,800. לעומת זאת 2023 בתקופה שקדמה למלחמת "חרבות ברזל", השוק היה בשפל עמוק, שבו מכירת דירות יד שנייה חודשית הגיעה ל־3,800 בלבד. נתון זה מחזק את ההערכה שהבאנו קודם, שהשפל של אוקטובר האחרון לא היה נקודתי, לא מקרי, ואף אין כורח שהוא יהיה הגרוע ביותר.

אינדיקציה נוספת למצב הרע של השוק היא בדיקה ראשונה מסוגה שביצענו אודות היחס בין מספר מודעות לוח יד2 שמתפרסמות השבוע, לבין מספר העסקאות החודשי הממוצע שמבוצע בערים הגדולות בארץ, לפי נתוני הלמ"ס. עולה ממנו כי מצב בעלי הדירות בתל אביב הוא הגרוע ביותר. בעוד 10,293 מודעות למכירת דירות מתפרסמות בלוח, מספר העסקאות יד שנייה חודשי הממוצע שבוצע בעיר ברבעונים השני והשלישי הגיע ל־217 בלבד.

היחס בין שניהם מעלה כי באופן תיאורטי ייקח כמעט ארבע שנים עד שכל הדירות המפורסמות יימכרו. בראשון לציון מתפרסמות 3,115 מודעות, אך רק 117 עסקאות נעשות בה בחודש ממוצע, מה שאומר שייקח 2.2 שנים עד למכירת כל הדירות הללו. בנתניה (3,180 מודעות ו־122 עסקאות) המצב דומה.

בערים הגדולות האחרות, ירושלים וחיפה, המצב מעט טוב יותר, כי מדובר בערים המובילות במספר העסקאות בדירות יד שנייה. בירושלים היחס מדבר על שנה וחצי שייקח למכור 5,272 דירות שמתפרסמות בלוח יד2, ואילו בחיפה מדובר על שנה ושליש, שכן 4,573 מודעות מתפרסמות מהעיר, ו־291 עסקאות מבוצעות בה בממוצע חודשי.

מציאות זו עומדת בפני בעלי הדירות, שמחליטים בימים אלה להעמידן למכירה. אולי הם לא מודעים לכל הנתונים שהבאנו עד כה, אבל הם לא צריכים אותם: הם מרגישים טוב־טוב, את המודעות המיותמות שלהם בלוחות האינטרנטיים השונים, את השיחות שמגיעות בדלילות רבה, את המתעניינים בדירות שנוקבים במחירים שנמוכים משמעותית ממחירי המינימום שהם חישבו מלכתחילה למכור את הדירות, ואת החודשים שבהם שום דבר לא מתקדם עם הדירות.

המוכרים מעדכנים את המחירים כלפי מטה

את הנתונים הללו מנתח לוח יד2, חברה שזכתה להגיע אצלנו למקום הראשון בדירוג מדד המותגים של סקטור הנדל"ן.

בדיקה שערכה החברה מעלה כי אכן חלק גדול ממפרסמי הדירות למכירה בלוח, נאלצים "לעדכן את המחירים כלפי מטה", במהלך זמן המכירה. ברבעון השלישי של השנה 27% ממפרסמי הדירות למכירה הורידו מחירים, וזאת לעומת 23% ברבעון השלישי של שנה שעברה ולפני שנתיים. מדובר בגידול משמעותי, במיוחד בהתייחס ל־2023, שהייתה כפי שכתבנו שנה גרועה אף יותר למוכרי דירות יד שנייה מאשר 2025.

ואולם מהרבעון השלישי של השנה שעברה ניכר כי בקרב יותר בעלי דירות קיימת הפנמה והשלמה עם העובדה שהשוק לא יחזור למה שהיה לפני ארבע שנים, ויותר מהם מעדיפים להתפשר על מחירים נמוכים מאשר להשאיר את המודעות שלהם בלוח, מבלי שה/ו יתייחס אליהן.

הרצליה. המחירים המבוקשים ירדו בכ־8% / צילום: Shutterstock

במקביל ערכו ביד2 בדיקה לגבי שיעורי ירידות המחירים המוצעים של דירות לפי ערים. מתברר כי בהרצליה המחירים המבוקשים ירדו בכ־8% ל־33,500 שקל למ"ר, בחדרה ב־6.5% לכ־18 אלף שקל למ"ר, בהוד השרון ב־6% ל־28,400 שקל למ"ר, ובמודיעין נרשמו ירידות דומות לכ־29 אלף שקל למ"ר.

בחיפה, המחירים המוצעים ירדו ב־3.3% לכ־18 אלף שקל למ"ר, בתל אביב נרשמה ירידה של 1.5% ל־47,500 שקל ובירושלים של חצי אחוז לכ־33 אלף שקל למ"ר.

לעומת זאת, בטבריה, נתיבות, קריית מוצקין, חולון, נהריה, שדרות ורמת גן, דווקא נרשמו "פלוס", כלומר בעלי הדירות במהלך 2025 רוצים עליהן יותר מאשר בשנה שעברה.

קובי פרנקו, מנכ"ל חטיבת הנדל"ן ביד2, אומר לגלובס: "אנחנו רואים שינוי ברור בהתנהלות השוק: דירות נשארות זמן ארוך יותר על המדף, והפער בין ציפיות המוכרים לרמת הביקוש בפועל מחייב התאמות במחיר.

"אחד מכל ארבעה מפרסמים ביד2 כבר מבצעים עדכון מחיר, כחלק מתהליך תמחור מחדש שמאפיין שווקים בתקופות של אי־ודאות. במקביל, הורדת הריבית מתחילה לייצר ציפייה לשיפור בתנאי המימון, מה שמביא הן קונים והן מוכרים לנקוט גישה זהירה יותר.

"בסביבה כזו, מתווכים וגורמים מקצועיים ממלאים תפקיד מרכזי בגישור בין הצדדים - בהכוונת תמחור ריאלי, בניהול משא־ומתן ובסיוע לסגירת עסקאות. גם בדירות חדשות מקבלן ניתן למצוא עסקאות טובות".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל מהשבוע הבא ● "KLM תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותבחן מחדש את ההחלטה בהתאם לנסיבות" ● בשלב זה אייר פראנס, השייכת לאותה קבוצת תעופה, ממשיכה לפעול כרגיל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, חברת התעופה אל על הרוויחה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ־2024 ● הבונוס לכל טייס בחברה: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה?

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שמפילים את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס מפילים את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שיורד במעל 2% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"כמו שירותי נסיעה, בעולמות של חירום": הישראלית שנכנסת ללב השיטור האמריקאי

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"