גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחילתו של גל? יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו

במשרד האוצר חשפו כי 6% מהעסקאות לרכישת דירות חדשות "על הנייר" ב־2023 בוטלו ע"י הרוכשים ● התופעה בולטת בעיקר במחוז הדרום, שמאופיין בשיעור גבוה של מבצעי מימון מצד הקבלנים ● הנפגעים העיקריים הם לרוב לא היזמים אלא הרוכשים עצמם, שלא מסוגלים להשלים את הרכישה ונאלצים לשלם פיצויים גדולים

יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו / איור: גיל ג'יבלי
יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו / איור: גיל ג'יבלי

מבצעי הקבלנים שהפכו שכיחים מאוד בענף המגורים בשלוש השנים האחרונות, כתגובה של השוק לעלייה המשמעותית בשיעור הריבית במשק, הביאו איתם ביקורת ובעיקר חששות רבים. חלק לא קטן מהמבצעים הללו - "מבצעי המימון" כמו שרבים מגדירים אותם - הציעו לרוכשים תשלום מקדמה קטנה מאוד במעמד הרכישה, לעתים של אחוזים בודדים בלבד מתוך מחיר הדירה כולה, ובשוק עלה החשש כי אותם רוכשים יגיעו ל"רגע האמת", השלב של תשלום מלוא המחיר ויגלו כי אינם יכולים לעמוד בו. סימנים שונים מראים כי ייתכן שהגענו לשלב הזה כעת.

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"
עסקה בשבוע | "עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

בפוסט בפייסבוק שפרסמה גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי במשרד האוצר בתחומי הנדל"ן, בריאות וניתוחי רווחיות של חברות במשק, היא מציינת כי "6% מעסקאות 2023 כבר בוטלו על ידי הרוכשים". על פי גרף שצירפה לאותו פוסט, ובו נתוני אגף הכלכלן הראשי על כמות העסקאות שבוצעו בין השנים 2022 ל־2025, בשנת 2023 נרכשו כ־18,500 דירות חדשות, שמועד מסירתן הוא עד שנת 2030. בהינתן ש־6% מתוך כלל העסקאות לדירות חדשות ב־2023 בוטלו, כבר כעת מדובר על כ־1,100 דירות - מספר לא מבוטל, וכנראה לא סופי. בן נאים מדגישה כי "השנה המספרים עדיין קטנים, אבל עוד חזון למועד".

גלית בן נאים, סגנית לכלכלן הראשי / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שממחישים את הקשר למבצעי המימון

אומנם מדובר בשיעור העסקאות שבוטלו מתוך כלל העסקאות, כולל כאלו שבוצעו שלא במסגרת מבצעי הקבלנים, אך מאחר שמבצעים אלו הפכו שכיחים משנת 2023 ואילך, אפשר להניח שחלק לא מבוטל מהמספר המצוין הוא של דירות שנרכשו במסגרת מבצעי המימון השונים.

זאת ועוד: בן נאים ציינה בפוסט שפרסמה כי "נכון לעכשיו רואים גידול בשיעור הביטולים מעסקאות שבוצעו ב־2023-2024, בהשוואה לשיעור זה למשל בשנת 2022". את הגידול אפשר להסביר, בין היתר, בעלייה בשכיחותם של מבצעי המימון באותן שנים - בעוד בשנת 2022, אז הריבית הייתה עדיין נמוכה והמחירים עלו בקצב גבוה, הקבלנים לא נזקקו למבצעים כאלו.

בן נאים מציינת בפוסט שפרסמה כי את הגידול בשיעור הביטולים אפשר לראות בצורה בולטת באזור הדרום - ואפשר לראות בכך "חיזוק" לסברה כי הביטולים קשורים לפחות חלקית למבצעי המימון, שכן אלו, על פי נתוני האוצר עצמם, שכיחים מאוד באזור זה.

כך למשל, לפי נתוני אגף הכלכלן הראשי, יותר מ־40% מהדירות החדשות שנמכרו באוקטובר האחרון בשדרות ובנתיבות היו במסגרת מבצעי מימון, ובאופקים היה מדובר בשיעור של יותר מ־60%. מדובר על שיעור כפול ויותר מהשיעור הממוצע הכלל ארצי באוקטובר.

גם לפני כשנה אזור הדרום היה מהבולטים בשכיחות מבצעי המימון למכירת דירות חדשות: בסקירה של אגף הכלכלן הראשי באוצר עבור נובמבר 2024 בשוק המגורים צוין כי באזור באר שבע שיעור הדירות שנמכרו במבצעי מימון הגיע לכשליש מכלל העסקאות - לעומת כרבע "בלבד" באזור תל אביב.

הנתונים ששיתפה בן נאים ברשומה מתבססים על עיבודים של אנשי אגף הכלכלן הראשי באוצר לקובצי שומות מקרקעין של רשות המסים, ונראה כי לעת עתה מדובר רק ב"טעימה" קטנה מהם. בסקירה הבאה של האגף צפויים להתפרסם נתונים נרחבים יותר בהקשר זה.

שיעור הלוואות הבלון ממשיך להיות גבוה

נזכיר כי באפריל האחרון נכנסו לתוקף הגבלות מצד בנק ישראל על מכירת דירות בדחיית תשלום ובמימון הלוואות קבלן (הנקראות על ידי בנק ישראל הלוואות בולט או בלון) - בעקבות אותם חששות שביטאו גורמים שונים בשוק, ובהם אנשי בנק ישראל עצמם. הצפי היה שהמגבלות יצמצמו את שכיחותם של מבצעי הקבלנים, אך נראה כי בפועל זה לא קרה, ואף להפך.

אומנם שיעור העסקאות שבוצעו במסגרת הטבות מימון כאלו ואחרות ירד מהשיא שנרשם במרץ 2025, אז עמד על פי הערכות אגף הכלכלן הראשי על כמחצית מכלל העסקאות, אך הוא נותר גבוה למדי. כך, בחודש אוקטובר האחרון שכיחות הטבות המימון בחמישה אזורים שנבדקו על ידי אנשי האגף עמדה על 26%, קרי יותר מרבע. בספטמבר שיעור זה אף הגיע ל־30%.

גם שיעור הלוואות הבלון (שרובן הן אותן הלוואות הקבלן המשמשות בחלק ניכר ממבצעי המימון, כאמור) המשיך להיות גבוה: בעת תחילת רצף העלאות הריבית, באפריל 2022, שיעור הלוואות אלו מתוך כלל המשכנתאות למגורים עמד על כ־5%, ובאמצע שנת 2024 כבר הגיע ליותר מ־17%. לאחר הטלת מגבלות בנק ישראל שיעור זה נע סביב 14% ואף יותר מזה - אמנם נמוך מהשיא, אך עדיין שיעור גבוה כמעט פי שלושה לעומת התקופה שלפני העלאת הריבית. כפי שפרסמנו לאחרונה, היקף המשכנתאות הנדחות, ובהן הלוואות בולט ובלון, עלה השנה בכ־12%.

המשמעות של כל אלו היא כי מבצעי הקבלנים עדיין כאן, והחששות - איתם. נציין כי מרבית החברות ומרבית הבנקים מדגישים שוב ושוב כי אותם רוכשים אשר רכשו דירה במסגרת מבצעי הקבלנים לאורך שלוש השנים האחרונות עברו חיתום מלא - כלומר הבנק שדרכו ניטלו ההלוואות ביצע בדיקה כלכלית ספציפית לרוכש, כדי לוודא שיוכל בבוא העת לעמוד בתשלום יתרת הסכום ולהשלים את רכישת הדירה. ובכל זאת, ישנם כמובן מקרים יוצאי דופן - ונראה שאלו מגיעים כעת לידי ביטוי בדמות לא מעט עסקאות מבוטלות.

"במרבית החוזים אין אפשרות לבטל עסקה"

כיצד מתבטא ביטול עסקה כזה מבחינה צרכנית, או במילים אחרות: מה הן ההשלכות של ביטול עסקה לרכישת דירה? "עד לתקופה הנוכחית התרגלנו לראות בעיקר ביטולים מצד קבלנים דווקא, בשלבים שלפני קבלת היתר או ליווי מגוף פיננסי", אומר עו"ד אלי סגל, שותף וראש מחלקת ליטיגציה במשרד יהב ושות', המלווה בעיקר קונים בעסקאות לרכישת דירה. "במרבית החוזים, לרוכש אין כלל אפשרות ביטול עסקה, אלא רק לקבלן, גם לא תמורת פיצוי מוסכם.

"אם בכל זאת ישנו סעיף של ביטול עסקה, הפיצוי המוסכם לקבלן הוא לרוב כ־10% ממחיר הדירה - אבל צריך לזכור שאותם קונים המתקשים להשלים את העסקה, עלולים להתקשות גם בתשלום של אותו פיצוי מוסכם. עשירית ממחיר דירה זה לא סכום קטן. לכן אני משער שהסוגיה הזו תגיע בסופו של דבר לבתי המשפט ונראה גל של תביעות בנושא".

עו"ד סגל אינו ממהר לקבוע אם מדובר בתחילתו של גל, שכן "מדובר באירוע חדש שעוד נצטרך לבחון את ההשלכות שלו", אך הוא מציין כי ככל הנראה מדובר בסנוניות ראשונות. "מי שמבקש לבטל עסקה כזו לרוב תכנן להשלים אותה באמצעות מימון כלשהו ומשהו השתבש בדרך. ישנם גם מעטים שלא תכננו נכון את המהלכים הכלכליים שלהם, אבל לטעמי מדובר במקרי קצה".

עו"ד סגל מעריך שהקבלנים ייפגעו מכך פחות, ושלרובם "לא ייגרם נזק משמעותי": "במקרה הגרוע הם פשוט ימכרו את הדירה מחדש - שכן לא נרשמה כאן 'נפילה' במחירי הדירות. בשורה התחתונה, מי שעשה את העסקה בצורה מתוכננת ומחושבת לא ייפגע בצורה משמעותית. אם שני הצדדים ניגשו לעסקה כזו מתוך ידיעה שדברים עשויים להשתבש - לא ייגרם להם נזק גדול, ובוודאי לא למשק".

עוד כתבות

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בת"א; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● איי.בי.איי: אפסייד של 56% למניית הכשרת היישוב ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

הממונה על התחרות הודיעה לאל על כי תטיל עליה עיצום בסך כ-110 מיליון שקל, בכפוף לשימוע, בנוסף לעיצומים אישיים במאות אלפי שקלים על שני נושאי משרה ● הסיבה: סירוב אל על לאפשר לארקיע גישה להאנגרים עבור תחזוקת מטוסים בתקופת המלחמה ● מדובר בקנס שני לאל על בתקופה קצרה: הקנס הקודם על "מחירים מופרזים" במלחמה עומד על 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע ● אל על: לא נפל כל דופי במעשי החברה

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשוי להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים