גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן?

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי
מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

בין השיאים ששברה שנת 2025 במדדי הבורסה בת"א, במחזורי המסחר ובמימושים של בעלי עניין, היא הפכה גם לשנה החזקה בשוק ההנפקות מאז 2021. מתחילת השנה הצטרפו לבורסה 20 חברות חדשות באמצעות הנפקת מניות ראשונית (IPO), וההערכות הן שבשנת 2026 הגל צפוי להתגבר, ככל שתנאי השוק יאפשרו זאת.

בדרך להנפקה? למרות הסיכונים, 2 קבוצות מסעדות מושכות מוסדיים
הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992. מה קרה אחר־כך?

"להערכתי יש בין 40 ל-50 חברות שנמצאות בדרך להנפקה בת"א, זה שוק טוב להנפקות כיום", אומר חתם ותיק. הרשימה כוללת חברות רבות מתחומי הנדל"ן, המזון והתעשיות הביטחוניות, כשבין השמות הבולטים בה - חברת הבנייה תדהר וענקית מוצרי החלב תנובה.

מי שאמורה הייתה להשלים את הנפקתה הראשונית היא חברת רמי לוי נדל"ן, שם מקדמים את המהלך מאז סוף אוגוסט, אך עד כה טרם יצא לפועל בשל מחלוקת בין טייקון רשתות המזון שמחזיק בחברה לגופים המוסדיים, בנוגע לשווי החברה. ההערכות הן שכדי לצלוח את המהלך יידרש לוי לחתוך עשרות אחוזים מהשווי המבוקש על ידו, שעמד על 3.6 מיליארד שקל.

ובינתיים, בחלק מההנפקות שיצאו לפועל השנה סופרים המשקיעים רווחים נאים, של עשרות אחוזים ואף יותר מכך. בולטת מעל כולן מניית הטכנולוגיה הביטחונית אר פי אופטיקל, שזינקה ב־200%, ואחריה זו של חברת המזון בלדי שהוסיפה 85%. בסך־הכול הניבו 15 הנפקות תשואה חיובית למשקיעים, כאשר מבין 5 ההנפקות שהסבו הפסדים בולטות לרעה חברות ההתחדשות העירונית אנשי העיר (ירידה של 44% במניה) ויעז (מינוס 20%).

"הגאות בשוק ההנפקות התחילה כבר ברבעון השני, לאחר שהמשקיעים העריכו בעקבות התקיפה באיראן שרמת הסיכון במשק ירדה", משחזר נדב רבן, מנכ"ל רוסאריו חיתום. בין היתר הוא מונה חברות נדל"ן שגייסו בעבר אג"ח ובשלב שני הנפיקו גם מניות, וכן מספר הנפקות של חברות בתחום המזון (סוגת, מחלבות גד ובלדי) והתעשייה הביטחונית: "ניכר כי המשקיעים רוצים לגוון את התיק שלהם, להוריד חשיפה לתחום הנדל"ן ועדיין להישאר עם החזקות ריאליות.

"זה בציר הנפקות מאוד שונה משנת 2021, שהתאפיינה בעיקר בחברות חלום (טכנולוגיות) בוסריות", מוסיף רבן. "אם מסתכלים קדימה התופעה צפויה להימשך בשנה הבאה. ההנפקות הבאות ימשיכו להיות של חברות תעשייה מסורתיות, לצד פיננסים, מזון וחברות ביטחוניות".

גיא טביביאן, שותף בדלויט ישראל, מעריך כי "בהנחה שלא יהיו ירידות משמעותיות בבורסה ב־2026, צפוי שהמגמה של ההנפקות תימשך ואף תתגבר. נראה עוד חברות גדולות שמבצעות הנפקות IPO, בעיקר מענפי הנדל"ן והקמעונאות".

מי ומי במרוויחים

ההנפקה המצטיינת של 2025 היא זו של יצרנית האופטיקה לשוק הביטחוני אר פי אופטיקל, שהונפקה ביוני האחרון ונסחרת כיום לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל, לאחר שהספיקה לשלש את שווייה.

בעלת המניות הגדולה בחברה היא קרן ההשקעות מנור אוורגרין (22%), שרכשה את מניותיה בתחילת 2024 תמורת 70 מיליון שקל - בעסקה ששיקפה לחברת הטכנולוגיות הביטחוניות שווי של כ־180 מיליון שקל בלבד. מנור אוורגרין, שהוקמה לפני כשנתיים על ידי יוצאי לאומי פרטנרס אבי אורטל ויובל זעירא, מחזיקה כיום מניות בשווי של כמעט פי 7 של 465 מיליון שקל. לצדה בולטות החזקותיהם של צמד מייסדי החברה, רן כרמל ופבל רשידקו (לכל אחד נתח בשווי 265 מיליון שקל, לאחר שכבר מימשו מניות בהנפקה). גם המיליארדר מורי ארקין נמנה עם בעלי המניות בחברה, ולו נתח בשווי של 191 מיליון שקל.

במקרה של בלדי, יצרנית ויבואנית מוצרי הבשר שהחלה את דרכה כאטליז משפחתי בשוק הכרמל בתל אביב, הדרך לבורסה הייתה מפותלת יותר אך בהחלט משתלמת. נכון להיום היא נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד שקל - זינוק של 85% מההנפקה בינואר השנה.

נתח המניות של בעל השליטה ויו"ר החברה, ארז דהבני (79%), שווה כבר 1.3 מיליארד שקל. נזכיר כי לפני ארבע שנים ניסתה בלדי להתמזג לתוך חברת הספאק הראשונה בת"א (איי ספאק 1) לפי שווי של 650 מיליון שקל בלבד, אך המהלך לא זכה לאמון המשקיעים והספאק החזיר את הכסף שגייס.

במקום השלישי מבין ההנפקות המצטיינות נמצאת אלעד מערכות תוכנה, שנוסדה על ידי האחים יואש טרוקמן ואלעד טירן. החברה הונפקה בפברואר השנה, כאשר התכנון המקורי היה לגייס כ-120 מיליון שקל לפי שווי של 470 מיליון שקל (אחרי הכסף). בסוף גייסה החברה 80 מיליון שקל לפי שווי של 380 מיליון שקל "בלבד". המניה הפכה לסיפור הצלחה עם זינוק של 78% מאז ההנפקה למחיר שמגלם לחברה שווי שוק של 669 מיליון שקל כיום. שווי הנתח של כל אח (39% בחברה) מרשים גם הוא - 259 מיליון שקל.

נדל"ן, רכב ומזון

במקום הרביעי נמצאת חברת הבנייה מגידו, שבשליטת אאורה (77%) של יעקב אטרקצ'י. מניית מגידו זינקה ב־74% מההנפקה בחודש יולי לשווי של 1.2 מיליארד שקל, מתוך זה שווי החזקותיה של אאורה 912 מיליון שקל, כאשר הרכישה של מגידו מידי רני צים ומיכאל קרני כשנה קודם להנפקה נעשתה תמורת 280 מיליון שקל בלבד.

עוד חברה מתחום המזון ששימחה את המשקיעים בהנפקתה, היא מחלבות גד של עזרא כהן (מחזיק 39% מהמניות) ושותפתו, קרן ההשקעות גרין לנטרן שמוביל ריצ'י הנטר (עם מניות בשווי 260 מיליון שקל). המחלבה הנפיקה בספטמבר האחרון ומאז מנייתה עלתה ב־27% לשווי שוק כולל של 1.2 מיליארד שקל. המרוויחים הגדולים הם כהן (המחזיק מניות בשווי 460 מיליון שקל) וגרין לנטרן (260 מיליון שקל).

תשואה חיובית הניבה גם אחת ההנפקות הגדולות של השנה, של ענקית הנדל"ן המניב אמפא שבשליטת משפחת נקש ושלומי פוגל. אמפא מחזיקה בין היתר במתחמי העבודה המשותפים WeWork ישראל, לצד מגדלי משרדים בהרצליה ות"א בעיקר. החברה בניהולו של זוהר לוי נסחרת לפי שווי שוק של 3.7 מיליארד שקל, ומנייתה עלתה מאז ההנפקה ביולי ב־24%. בעקבות ההנפקה, בידי משפחת נקש מניות בשווי של כ-1.4 מיליארד שקל (40% מההון), ואילו בידי פוגל 18% מהמניות בשווי 662 מיליון שקל.

עוד הנפקה גדולה ביצעה השנה יבואנית הרכב יוניברסל מוטורס (UMI), שליבת פעילותה היא ביבוא רכבי שברולט, קדילאק ואיסוזו לישראל, לצד החזקות נוספות בתחומי הסיעוד והאבטחה. UMI הונפקה בספטמבר לפי שווי של 3.4 מיליארד שקל אחרי הכסף, והיא נסחרת כיום בשווי שוק של 3.9 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה עלתה מאז ב־14%. שווי נתח ההחזקות של עיני ודנון בחברה עומד כיום על 1.5 מיליארד שקל לכל אחד מהם (40% מהמניות כ"א).

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון