גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

בשורת החלל המותאם אישית של יו"ר סוכנות החלל הישראלית החדשה

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס
ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

בתחילת 2023, יום אחרי רעידת האדמה הקטלנית שהרגה כ־60 אלף איש בטורקיה, הייתה חוקרת החלל ד"ר שמרית ממן בדרך למטה האו"ם יחד עם נערות מפרויקט She Space שהקימה. בעצירת הביניים הן פגשו משלחת של איחוד הצלה, שהייתה בדרכה לסייע בטורקיה. "התרגשנו וביקשנו להצטלם איתם, ואחת הנערות שאלה, יש משהו שאפשר לעזור בו? אחד מראשי המשלחת מסתכל עליי ואומר לי בחיוך: 'מה את יכולה לעשות בשבילי? להשיג לי תמונת לוויין של השטח?'. אנחנו צחקנו, והוא עוד לא הבין למה". ממן יצרה מיד קשר עם חברת ISI הישראלית, הסבירה מה צריך, ותמונות הלוויין האלה היו הראשונות בעולם שהגיעו אל צוותי החילוץ.

● חזית המדע | איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה
● חזית המדע | "קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

הסיפור הזה ממחיש על קצה המזלג את הגישה הייחודית של ממן לחלל כמקור מידע זמין לכולם שיכול להציל חיים. עכשיו היא מקדמת אותה גם כיו"רית סוכנות החלל הישראלית, מינוי שקיבלה ביולי 2025.

"אין מסלול אחד נכון"

התרגלנו לחשוב על אנשי חלל כעל מהנדסי טילים או מטוסים, או חוקרים של פיצוצים בין כוכבים רחוקים, אבל ממן מגיעה בכלל מבית הספר ללימודי הסביבה ומביאה איתה גישה בין־תחומית. בגיל 45 בלבד היא כבר הספיקה לייצג את ישראל באו"ם בנושאים הקשורים לבריתות חלל ולנהל מעבדה שהיא בין 17 המעבדות בעולם שמשויכות לנאס"א. במעבדה שלה מפעילים לוויינים מתקדמים ומפתחים כלי אלגוריתמיקה כדי לנתח את המידע שמגיע מהם, לשימושים רבים ומגוונים. שם גם נמצאת התחנה הקרקעית של BGUSAT, ננו הלוויין המחקרי הראשון של ישראל. וכן, יש לה גם מחקרים על פלנטות וירחים.

לצד כל אלה, ממן מכהנת כראש המשרד לתמיכה אזורית לניהול מצבי חירום של האו"ם בישראל. במסגרת הזאת היא מפתחת מערכות להתראה מוקדמת על אסונות טבע באמצעות מידע מלוויינים.

"גם כילדה, הייתי תמיד סקרנית ומאוד אמיצה, במובן שאתגרים לא הרתיעו אותי. זו גישה שלמדתי מאבי ז"ל, שנפטר החודש", היא אומרת בראיון ראשון בתפקיד לגלובס. "אני תמיד מוצאת את הדרך, גם אם לפעמים במבט לאחור אני מגלה שלא הייתה שם באמת דרך, וסללתי אותה בעצמי. המסלול שלי באמת לא היה סטנדרטי, ואני חושבת שאין מסלול אחד נכון. דווקא בעולם שהופך יותר גנרי ואחיד, החשיבה הבלתי שגרתית היא לא מותרות אלא המפתח להצלחה".

"חלל מותאם אישית"

באותה רעידת אדמה בטורקיה שפתחנו בה, תמונות הלוויין שסיפקה ממן עזרו לאתר לכודים, לכוון פליטים אל כוחות ההצלה, להזהיר אותם מדרכי גישה חסומות ועוד. כלים כאלה להתמודדות עם אסון יש גם לנו, היא אומרת, אלא שהציבור לא יודע איך להשתמש בהם.

בפיילוט שהיא עורכת ביישוב עומר, היא מלמדת את הציבור לעזור לעצמו באמצעות לוויינים בעת אסון. זה, מבחינתה, חלל מותאם אישית. "כשיש קריסה של תשתיות, לפעמים לוויין זה הדבר היחיד שנשאר. האם את יודעת שבחלק מהטלפונים החכמים היום יש אפשרות להתממשק לטלפון לווייני? בשלך יש? אני רוצה שתדעי את זה לקראת אסון.

"בפיילוט בעומר דיברנו על תרחישים וחשפנו את המשתתפים לטכנולוגיות מבוססות לוויין והשימוש בהן בחירום. לימדנו אותם איך לתקשר בצורה ברורה בזמן אסון - מה קרה, איפה הם ואחרים נמצאים. אנחנו מלמדים איך להסתכל על תמונות של יישוב שצולמו בלוויין ישראלי, ואז אנחנו שותלים בתמונה בעיות. למשל הכביש לסורוקה איננו. אז איך הם מסבירים את זה לכוחות ההצלה? איך מוציאים נ"צ מטלפון נייד גם אם התקשורת קרסה. אם הצלחת להתחבר למדיה חברתית, איזה מסר את מעבירה שם. אנשים לא יודעים עד כמה לסמן את עצמם כבטוחים באסון זה מידע חשוב.

"הטכנולוגיה קיימת. שאלת השימוש בה היא המשמעותית. העתיד הוא להעביר את ההכשרה הזאת לכלל הציבור ולבנות יכולות נוספות, כמו כלי בינה מלאכותית שיכול לתת מענה בעת צרה".

המחקרים והכלים שממן רוצה להטמיע ישימים לתחומים רבים. כך, לדוגמה, כלי שפיתחה ומשלב בין ידע מהמערכת הסלולרית ומתמונות לוויין עוזר היום להתמודדות עם שיטפונות בהודו וגם עם פגיעות של חיות בר בנגב.

"חיות הבר נדחקו מבתי הגידול שלהן בגלל תהליך העיור, והחיכוך עם הציבור גבר. אנחנו משתמשים בלוויינים כדי להבין מה השינוי המרחבי שמכניס את החיות האלה לסטרס, לדוגמה שינויי הטמפרטורה, המים. הצבנו מצלמות תנועה בשטח כדי לקלוט את השועל החמוד, הזאב החמוד. הכנסנו גם אנשי מחקר שחילקו לתושבים שאלונים דיגיטליים על האינטראקציה של בני האדם עם חיות הבר. הכנסנו מערכת AI שמנתחת את תנועות הגוף של החיה - האם היא מאוימת? במצוקה? תוקפנית?". המחקר שבו משתתפת ממן יחד עם חוקרים מבית הספר לקיימות של אוניברסיטת בן גוריון ורשות הטבע והגנים, משלב את כל הנתונים הללו כדי למצוא פתרונות. "לזה אני קוראת חלל מותאם אישית".

זה חלל?
"זה בדיוק העניין. זה חלל, כי המידע מגיע מלוויינים שנבנו למטרה הזאת. זה חלל שמחובר לסביבה, לבריאות ולמצב של בני האדם ובעלי חיים".

לנווט בין ארה"ב לסין

כיו"ר סוכנות החלל הישראלית, ממן דואגת גם למה שקורה מחוץ לאטמוספירה, ובתקופה הזאת מושפע מהמתח הבין־גושי המתגבר. ישראל מקושרת מאוד היום לצד של ארה"ב ואחד מתפקידיה של סכונות החלל הישראלית הוא לנווט את הבריתות הללו, תוך כדי גידור הסיכון הכרוך בהימור על סוס אחד.

"זו זירה מרובת שחקנים שבה כל אחת מהמעצמות בונה רשת של שותפויות, תקנים ונורמות, במיוחד סביב הנוכחות על הירח, אבל גם במסלולים הנמוכים מסביב לכדור הארץ - בתקשורת, בניווט ובתצפית עליו", אומרת ממן.

ממן עם אחייניתה ב־International Astronautical Congress בפריז, 2022 / צילום: דנה לין

"הבריתות הן כלי דיפלומטי רך, אך רב השפעה. בזכותן ישראל יכולה להיות חלק ממעגלי קבלת החלטות עולמיים, אבל הן לא רק הצהרתיות. הן חשובות כדי להשיג נתונים, להשתתף במשימות, במחקר, לפתח הון אנושי וסטנדרטים מדעיים משותפים. זה חשוב גם לסטארט־אפים בתחום החלל, ומהם יש לנו בישראל לא מעט. חלקם צמחו או עדיין קשורים בתעשיות הביטחוניות.

"אנחנו כבר חתומים על הסכמי ארטמיס, מסגרת בהובלת נאס"א, שמגדירה עקרונות לשימוש אחראי, שקוף ובינלאומי בירח ובחלל העמוק. בהצטרפות לברית הזאת, אנחנו מתמקמים בצד של מדינות דמוקרטיות שדוגלות בחוק בינלאומי, שקיפות ושיתוף. בנוסף, חתמנו על הסכמי שיתוף פעולה עם סוכנויות חלל ומרכזי מחקר שונים באירופה".

ממן רואה גם את השותפות שלה בכוח האו"ם להתמודדות עם אסונות טבע כחלק ממערכת הבריתות הישראלית. "בזכות השותפות הזאת אני כבר מגיעה עם ניסיון לזירת הדיפלומטיה החללית, שהיא באמת אחד האספקטים הכי מעניינים בתפקיד - לשלב בין כל המרכיבים המדעיים, הטכנולוגיים, החינוכיים של המהלכים הדיפלומטיים ולהבין את השפעתם על הביטחון הלאומי".

מהם האתגרים בזירה הזאת?
"איך לשמור על פתיחות מדעית ושיתוף מידע, אבל תוך הבנה שזאת תחרות, ומיצוב ישראל כגורם מתחרה מוביל במרוצים לחלל ולמאדים. אנחנו, למשל, משגרים לוויינים עצמאיים משלנו.

"ויהיו גם אתגרים בנושא הרגולציה: מה עושים עם פסולת חלל, שימוש במשאבים ירחיים ותנועת לוויינים במסלולים צפופים".

מחפשים אסטרונאוטית

ישראל, היא אומרת, יכולה לתרום לכל ברית בינלאומית לא מדע וטכנולוגיה אלא גם חוסן. "בשיחה עם נשיא אוניברסיטת בן גוריון פרופ' דני חיימוביץ', אמרתי שהנאום של קנדי, שבו אמר 'אנחנו לא יוצאים אל החלל כי זה קל, אלא כי זה קשה', הוא מאוד בן־גוריוני. אני בחרתי לגור בישראל, ודווקא בנגב, למרות הדריכות המתמדת, למרות שכל דבר צריך ליצור פה יש מאין. הקושי והאתגר הזה מפתחים יצירתיות וחוסן".

השאיפה היא להתחבר לפרויקטים בינלאומיים בשלבים מוקדמים, כדי ליהנות ממרב הידע ומהכשרת כוח אדם. הסוכנות הישראלית גם מעוניינת לשגר אסטרונאוטית ראשונה לחלל בשנים הקרובות. "זה פרויקט שהשרה גילה גמליאל מובילה באופן אישי", אומרת ממן. "לא כולם יודעים, אבל הגיבוי של איתן סטיבה, האסטרונאוט השני הישראלי, למקרה שלא יוכל לטוס הייתה בתו, ד"ר שיר סטיבה. רופאת ילדים, שעשתה את כל האימונים בדיוק כמוהו. גם לאמירויות ולסעודיה כבר הייתה אסטרונאוטית".

מדוע חשוב שזו תהיה דווקא אישה?
"מדובר בראייה רחבה ואסטרטגית של קידום החברה. קידום של כל מגזר בחברה הוא קידום של החברה כולה".

האסטרונאוטית המיועדת תטוס במשימה פרטית או ציבורית?
"הגבול הוא דק. איתן יכול היה לצאת במשימה פרטית, אבל למרות המימון הפרטי הוא התנהל כמו במשימה לאומית וכתב מחדש את האופן שבו נעשות משימות חלל. כך שאנחנו בוחנים את כל האפשרויות. מאחר שמדובר בכסף ציבורי, להצעות המחיר יש משקל רב".

בשקט בשקט מגלה ממן שהיא לא הייתה מתנגדת לקבל על עצמה את התפקיד. "לפני שהתבקשתי להיות יו"ר סוכנות החלל, בדקתי שזה לא פוסל את המועמדות שלי באיזשהו אופן".

המטרה: לשפר את החיים

סוכנות החלל הישראלית תומכת במיזמים מסוגים שונים, במסגרת הסכמים בינלאומיים - מפיתוח אפוד להגנה מפני קרינה ועד מחקרים לאיתור כוכבי לכת חדשים.

ממן נלהבת במיוחד מהמיזם הלאומי של סוכנות החלל, מעבדת החדשנות, המתוקצבת ב־60 מיליון שקל (מתוכם 40 מיליון במימון ממשלתי). "המטרה שלי היא לספק את כל הכלים האפשריים, לפתוח את כל הדלתות מול הממשלות, להשיג הנחות בשיגורים ולהוריד כמה שיותר חסמים רגולטוריים", היא אומרת. לפני שבוע נבחרה הזוכה במכרז להפעלת המעבדה: חממת Creation Space, העומדת בראש קונסורציום הכולל את חברת ISI, עמותת רקיע, הטכניון ואוניברסיטת בן גוריון.

היעד הוא לאפשר שיגור של 15 מטענים ייעודיים ניסיוניים בתוך שלוש שנים, על ידי חברות סטארט־אפ וגופי מחקר. ממן מקווה לתכנן פרויקטים גם מעבר לשלוש השנים האלה, אפילו עד 2030.

לצד מעבדת החדשנות, ממן מתלהבת מהטלסקופ ULTRASAT, שיתוף פעולה של גורמים ישראליים ובינלאומיים, אקדמיים ותעשייתיים, בהובלת מכון ויצמן, התעשייה האווירית, נאס"א ומכון DESY הגרמני. זהו לוויין מדעי הנושא טלסקופ שיזהה מקורות קרינה משתנים באופן ששום כלי בחלל אינו יכול לעשות כרגע.

המטרות העיקריות של המשימה הן הבנת תהליך הפיצוץ המתרחש בסיום חיי כוכבים (סופרנובה) ומדידת המסה ותנאי הסביבה של חורים שחורים מסיביים במרכזי גלקסיות. "זה פרויקט מדהים, אקספלורציה במיטבה", אומרת ממן, "אבל אני כאן בין היתר כדי להזכיר שגם כשאנחנו מביאים את הטכנולוגיות הכי טובות, שאין לאף אחד, אסור לשכוח את האפליקציות המדעיות והיישומיות. המטרה שלנו בחקר החלל היא לטייב את החיים על פני כדור הארץ. ניסויי חלל נועדו להביא את עצמנו לקיצון, בסביבות הכי קשות, כדי להיות חזקים פה".

עוד כתבות

בית החולים רמב''ם / צילום: Shutterstock

בית החולים רמב"ם יעלה לגובה: שטחו ומספר המיטות יוכפלו

הרחבת בית החולים רמב"ם היא נגזרת מהגדרתו כ''בית חולים על'' המספק שירותים לכל אזור הצפון, כאשר מספר המיטות בו כיום מגיע ל-976 בלבד ● הרחבת בית החולים מתוכננת לכיוון שכונת בת גלים ותבוא על חשבון שטחים המוגדרים כיום למגורים ● התוכנית צריכה לקבל אישור של הוועדה המחוזית

ביטול הפטור על הכנסות משכירות חוזר לשולחן / צילום: Shutterstock

הצעד שיעלה ביוקר לבעלי הדירות וצ'ופר הניחומים שמגבשים באוצר

למרות שנבלמה בעבר מספר פעמים על ידי גורמים פוליטיים, באוצר מקדמים את הצעת רשות המסים בנוגע למיסוי על הכנסות משכר דירה מהשקל הראשון לצד חובת דיווח על כל דירה מושכרת ● במקביל נבחנת הקלה במס הרכישה למשקיעים וזאת בניסיון לרכך את הפגיעה בענף

צחי דידי, מנכ''ל אביב מליסרון / צילום: תמר מצפי

אביב מליסרון מציעה לרוכשים הלוואה כנגד נכס קיים. למי המתווה מתאים, ומי מסתכן?

אחרי מבצעי 20/80 והלוואות קבלן, אביב מליסרון לוקחת את המודל צעד נוסף קדימה ומציעה לרוכשי דירות מתווה מימון שיאפשר להם להתקדם לעסקה בלי להעמיד בתחילתה הון עצמי ממקורות נזילים ● במקום זאת, הרוכשים יוכלו לקבל הלוואה כנגד שיעבוד נכס קיים, כאשר החברה תישא בעלויות המימון ובריבית עד למועד האכלוס

מנחם גינדי, מנכ''ל משותף בגינדי החזקות / צילום: איל יצהר

גינדי מציעה לדחות תשלום של 900 אלף שקל בעשר שנים. כמה שווה ההטבה?

גינדי החזקות מציעה לדחות חלק מהתשלום עד עשר שנים אחרי קבלת המפתח, ללא ריבית והצמדה לרוכש ● בדירת חמישה חדרים שמוצעת ב-4.2 מיליון שקל, המקדמה עומדת על 840 אלף שקל ● מה שווה הדחייה, ומה קורה כשההלוואה מגיעה לפירעון?

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

6,000 רכבים ביום: כמה חוסכים "הנתיבים המהירים" באיילון?

פרויקט "הנתיבים המהירים" שהובילה חברת נתיבי איילון בהשקעה של 8 מיליארד שקל יצא לדרך לפני כחצי שנה, וכעת ניתן ללמוד כמה אנשים משתמשים בו וכמה הוא חוסך ● אלו הנתונים

מגדל דניאל בתל אביב / הדמיה: 3 division

יזם הייטק צרפתי רכש שתי קומות בתל אביב תמורת כ-120 מיליון שקל

יזם הייטק יהודי־צרפתי, המתגורר בפריז, רכש שתי קומות במגדל דניאל בתל אביב של קבוצת יוסי אברהמי ● משרד הפרסום מקאן ת"א ממנה לראשונה משנה למנכ"לית אתי עבדי ● ועו"ד שמואל סנראי, היועץ המשפטי של NSO, מצטרף למשרד הרצוג ● אירועים ומינויים

מנכ''ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב פורש מתפקידו

בר סימן טוב הודיע לשר הבריאות חיים כץ כי יסיים את תפקידו בשבועות הקרובים, לאחר כתשע שנים במצטבר בשתי קדנציות ● במהלך כהונתו הוביל את מערכת הבריאות בתקופת מגפת הקורונה ובמלחמת חרבות ברזל ● עם פרישתו צפוי להצטרף כעמית מחקר לאוניברסיטת קולומביה בניו יורק

מקרר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

בעקבות מתקפות הסייבר באירופה: אזהרה דחופה לרשתות המזון בישראל

בעקבות גל מתקפות סייבר חריג באירופה, שבמסגרתו השתלטו האקרים על מערכות קירור והקפאה בסופרמרקטים, העלו טמפרטורות וגרמו להשמדת כמויות גדולות של מזון, מערך הסייבר הלאומי מפרסם היום (ב') אזהרה דחופה לרשתות השיווק והמזון

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: Reuters

בזכות ה-AI: ההכנסות של פלנטיר זינקו בכמעט 100% ליותר מ-2 מיליארד דולר ברבעון

חברת ה-AI עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות בגובה 2.31 מיליארד דולר ● החברה העלתה גם את תחזיתה לשנת 2026 המלאה וסיפקה תחזית אופטימית לרבעון הרביעי של השנה

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני / צילום: Reuters, Marco Iacobucci

מלכודת דבש איטלקית: המדינה שפיתתה את עשירי אירופה מציגה כעת "מס יציאה"

תקנה חדשה שכלולה בהצעת התקציב לשנה הבאה של ממשלת איטליה, מטילה צל כבד על הטבות המס שקיבלו בעבר מיליונרים שהיגירו למדינה ● לפי ההצעה אם הם יעזבו את המדינה, הם ישלמו מס על הרווחים הלא ממומשים של עסקיהם ● בשנה שעברה בלבד היגרו לאיטליה כ־3,600 מיליונרים

משרדי מארוול בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

רכישת ענק בשוק ה-AI: מארוול רוכשת חברה ב-115 מיליארד דולר

יצרנית השבבים האמריקאית תרכוש את חברת הרכיבים האופטיים לומנטום בעסקת מניות, בפרמיה של כ-24% על מחיר המניה לפני הדיווחים על המגעים ● לפי הודעת החברות, המיזוג צפוי להניב חיסכון שנתי של יותר ממיליארד דולר ולהרחיב את השוק הפוטנציאלי שלהן ל-550 מיליארד דולר

שרוליק דבורסקי ואדם סיטון, מייסדי טיילורמד / צילום: מישל קלייר גבינט

הם פתרו בעיה שכלל לא קיימת בישראל ורשמו אקזיט של 250 מיליון דולר

חברת טיילורמד, שפיתחה מערכת שעוזרת לחולים בארה"ב במימון טיפולים רפואיים וכך מהווה ערוץ לחברות התרופות לתקשר איתם, נמכרת לקרן GrowthCurve Capital ● החברה נוסדה בעקבות התמודדות עם סרטן במשפחה, ושרוליק דבורסקי, המייסד והמנכ"ל, סיפר לגלובס כי "ידעתי שאני רוצה לבנות אפילו משהו קטן אבל מועיל, ומיד להתחיל לרוץ ולפגוש את השוק מקרוב"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסת תל אביב; טאואר וישראל קנדה צללו

מדד ת"א 35 ננעל בירידה של כ-0.5%, בעוד ת"א 90 הוסיף כ-0.2% ● מניית טאואר צנחה למרות דוחות שעקפו את התחזיות, ישראל קנדה איבדה מעל 9% ביום השלמת המיזוג עם אקרו ● פריון מזנקת בעקבות ההודעה על מכירתה ב-420 מיליון דולר ל-Affle ההודית ● הדולר נחלש קלות ● בנק אוף אמריקה: מניות ה-AI מאבדות גובה, וההזדמנות מסתתרת במקום לא צפוי

בחירות בארה''ב / צילום: Reuters, Eric Lee

מהסקרים ועד שוקי התחזיות: ארבעה נתונים לקראת בחירות האמצע בארה"ב

היום יכריעו האמריקאים מי ישלוט בקונגרס בשנתיים האחרונות לכהונתו של דונלד טראמפ ● מספר קטן יחסית של מרוצים צמודים מושך תשומת לב מיוחדת, ועשרות מיליוני אמריקאים כבר הצביעו מוקדם

מייסדי קבוצת הפיננסים פרופיט, אסף בנאי ושלומי אלברג / צילום: קבוצת הפיננסים פרופיט

פרופיט בוחנת מהלך לא שגרתי: הקמת פעילות גמל

קבוצת הפיננסים שוקלת לנהל קופות גמל וקרנות השתלמות בעצמה ● המהלך יהפוך את סוכנות הענק למתחרה של הגופים שאנשיה משווקים ● למרות חסמי הכניסה הגבוהים, בפרופיט, המפקחת על 130 מיליארד שקל, בוחנים את האפשרות לעומק

מלבורן, אוסטרליה. ניסיון לרסן את המחירים / צילום: Shutterstock, Shuang Li

המדינה שהעלתה את הריבית לשיא של 18 שנה

הבנק המרכזי של אוסטרליה העלה את הריבית ברבע אחוז ל-4.85%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008 • זו העלאת הריבית החמישית מתחילת השנה, על רקע אינפלציה עיקשת שמסרבת להתמתן • ההחלטה התקבלה ברוב דחוק יחסית

בינה מלאכותית / צילום: Shutterstock

צה"ל מקים זרוע חדשה לבינה מלאכותית ולמערכות רובוטיות

כחלק ממהלך רחב להרחבת השימוש בטכנולוגיות מתקדמות בשדה הקרב, צה"ל מקדם הקמת זרוע חדשה לבינה מלאכותית ולמערכות בלתי מאוישות ● "יחידות מאוישות יילחמו בשילוביות עם כלים בלתי מאוישים להשגת יתרון ועליונות מבצעית בשדה הקרב", אמר הרמטכ"ל

קניון עופר רמת אביב ביום הבחירות / צילום: מאיה טל

הבחירות הכפילו את מחזור הקניות היומי של הקניונים. ומה קרה באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא המרוויח הגדול השבוע, בעוד האיקומרס עם ירידה של 14%

המועמדת הדמוקרטית, מרי פלטולה. חלק מקמפיין המפלגה היה לגייס מועמדים ששמם זהה לשמו של הסנאטור הרפובליקני כדי לבלבל בוחרים / צילום: ap, Becky Bohrer

לא רק פוליטיקה: הסיפורים יוצאי הדופן של הבחירות בארה"ב

שני מועמדים בעלי אותו שם באלסקה, אחות שמבקשת להמשיך את דרכו של אחיה בדרום קרוליינה וספורטאים שעברו לזירה הפוליטית ● המרוץ לקונגרס, מזווית קצת אחרת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

טראמפ בראיון: לא ממהר לחדש את המלחמה עם איראן. "משתקים להם את הכלכלה"

איראן מכשירה את הקרקע למלחמה: "מכות מחרידות בנשק חדש" ● דיווח: החשש מחידוש המלחמה גרם לתושבים בדאחיה בביירות לשנות את מקום מגוריהם ● טראמפ: אני הולך לקרוא למצר הורמוז "מצר טראמפ" ● עדכונים שוטפים