גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו סיטיבנק וג'יי.פי מורגן נפלו: הבנקאי המתחזה שהזרים הון לקים ג'ונג און

בזהות בדויה שימש סים היון סופ דמות מפתח במבצע של קוריאה הצפונית למימון תוכנית הגרעין שלה ● תחת פועלו נמחקו עקבות לעשרות מיליוני דולרים, שהוזרמו לקים ג'ונג און דרך בנקים בארה"ב ● כעת ה-FBI מציע 7 מיליון דולר למי שיספק מידע שיוביל למעצרו

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov
הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

לפני כמה שנים, מפתח קריפטו מקליפורניה שכר מתכנת פרילנסר לעבודה מרחוק על פרויקט. מה שהוא לא ידע: המשכורת ששילם הגיעה לידי קוריאה הצפונית.

216 אלף הדולר ששולמו במטבעות קריפטוגרפיים היו אמורים להגיע למתכנת בסינגפור. במקום זאת הם עברו לארנק דיגיטלי בשליטת אדם צפון־קוריאני בשם סים היון סופ, כך על פי חברת האנליטיקה בתחום הקריפטו TRM Labs, שעקבה אחר העסקאות.

התקשרתם למוקד שירות ונקלעתם ללופ אינסופי עם הבוט? לחברה כנראה אין מושג
מאחורי הקלעים של הפרשות המתוקשרות בעולם המשפט
את רוצה לקבל יותר חשיפה בלינקדאין? עדיף שתהיי גבר

הרשויות בארה"ב טוענות כי סים עסק בהלבנת הון ובהתחמקות מסנקציות מטעם משטר קים ג'ונג און. סים השתמש לכאורה בכסף שהוא מנהל כדי לקנות ציוד תקשורת ומסוק עבור פיונגיאנג, על פי שני כתבי אישום שהוגשו נגדו בארה"ב. הוא שילם פעם יותר מ־800 אלף דולר בשטרות של 100 דולר תמורת טבק, כדי לסייע לקוריאה לייצר סיגריות מזויפות, על פי כתב אישום שלישי.

הבולשת הפדרלית (FBI) מציעה מיליוני דולרים עבור מידע שיוביל מעצרו. המאמצים להגיע אל סים, שלטענת גורמים רשמיים בארה"ב מתגורר בסין, לא צלחו.

סים הוא אחד מכמה עשרות בנקאים צפון קוריאנים העובדים מחוץ למדינה ומנסים להבטיח שצרכיה הפיננסיים של הבירה פיונגיאנג ייענו, למרות סנקציות כבדות שנועדו לבודד לחלוטין את המדינה, על פי בכירים אמריקאים. הודות לאותם בנקאים הקישוריות של צפון קוריאה למערכת הפיננסית העולמית רק גדלה, לדברי FATF, כוח המשימה הבינלאומי שמושבו בפריז, הקובע את הסטנדרטים למאבק בהלבנת הון.

מסיבת עיתונאים בפרשת הטבק. סים היון סופ ומבוקשים אחרים / צילום: ap

בכל שנה אלפי עובדים צפון־קוריאנים הפועלים תחת כיסוי וגנבי סייבר מייצרים מאות מיליוני דולרים ברווחים שלא כדין עבור פיונגיאנג במקומות כמו רוסיה, סין ואפריקה, אומרים גורמי אכיפת חוק אמריקאים ואנליסטים של אבטחת סייבר. המזומן הזה משמש לרכישת מוצרי יוקרה ולמימון ארסנל הנשק של קים.

אבל חייבים להלבין את הכסף ולהשתמש בו בדרכים שיסתירו את כל העקבות אל קוריאה הצפונית, אחרת הוא ייחסם. כאן נכנסים לתמונה אנשים כמו סים, כך על פי גורמים אמריקאים שבמסגרת חקירותיהם חדרו למיילים שלו ולגיליון אלקטרוני שבו שמר את רישום העסקאות.

לדבריהם, חלק ניכר מהכסף שסים העביר זרם במערכת הפיננסית האמריקאית, אשר בודקת ומאשרת עסקאות בדולר אמריקאי. באחת מהמזימות שלו בנקים אמריקאים, כולל סיטיבנק, ג'יי.פי מורגן וולס פארגו, טיפלו שלא ביודעין לפחות ב־310 עסקאות בשווי של כ־74 מיליון דולר עבור פיונגיאנג, על פי אחד מכתבי האישום ומסמכים משפטיים נלווים.

סיטיבנק, ג'יי.פי. מורגן וולס פארגו סירבו להגיב.

בתגובה רשמית לוול סטריט ג'ורנל ג'נין פירו, התובעת הפדרלית של מחוז קולומביה, התחייבה "לחקור בנחישות ולהגיש כתבי אישום נגד סוכנים של קוריאה הצפונית המשתמשים במערכות בנקאות אמריקאיות ובתשתיות בארה"ב כדי להונות את אמריקה, במטרה לייצר הכנסות עבור נשק להשמדה המונית".

לכידתו של סים הולכת ומתבררת כמשימה כמעט בלתי אפשרית. משרד האוצר האמריקאי, שהטיל עליו סנקציות בשנת 2023, מסר כי הוא עבר לחיות בדאנדונג, סין, לאחר שגורש מאיחוד האמירויות הערביות ב־2022. סנקציות של האו"ם שנכנסו לתוקף בסוף 2019 אוסרות על מדינות חברות לארח עובדים צפון־קוריאנים.

סין אינה מודעת לפעילותו של סים ומתנגדת למה שהיא רואה כסנקציות חד־צדדיות של משרד האוצר האמריקאי, כך מסר משרד החוץ של בייג'ינג בהצהרה לוול סטריט ג'ורנל.

המכבסה של סים

אף שפרטים רבים על סים לא ידועים, משרד המשפטים האמריקאי מסר כי הוא בן 42 וגובהו 1.85 מטר - יוצא דופן עבור אדם מקוריאה הצפונית, שם הגובה הממוצע של גברים הוא 1.63 מטר.

הוא למד באוניברסיטה יוקרתית בפיונגיאנג, כנראה אנגלית וסינית, לדברי ריו הייון וו, לשעבר שגריר בפועל של קוריאה הצפונית בכווית. ריו אומר שפגש את סים יותר מעשר פעמים לפני שהוא עצמו ערק לקוריאה הדרומית בשנת 2019.

עבודתו של ריו בכווית כללה סיוע בקבלת אשרות עבור כל הצפון־קוריאנים שחיו במזרח התיכון באותה תקופה. היא כללה גם פיקוח על פעילותם של תושבים - שמותר להם לעזוב את ארצם רק באישור הממשלה - כדי לוודא שהם ממלאים את התחייבויותיהם כלפי פיונגיאנג ולא עורקים.

ריו וגורמים אמריקאים אומרים שסים נשלח לחו"ל כדי לייצג גוף המקושר לבנק הממלכתי לסחר חוץ של קוריאה הצפונית, האחראי על עסקאות מטבע החוץ של המשטר.

הבנק, כמו בנקים אחרים במדינה, נתון לסנקציות בינלאומיות בשל סיוע במימון תוכנית הנשק של פיונגיאנג. הניסיונות לקבל תגובה מהבנק לא צלחו. קוריאה הצפונית כינתה את הסנקציות נגד המדינה "ניסיון טיפשי לבודד ולחנוק אותה כלכלית ולהפיל את המערכת הסוציאליסטית שבחרו אנשיה בעצמם".

נכון לאמצע 2024 יותר מ־50 בנקאים צפון קוריאנים פעלו מחוץ למדינה, לפי FATF.

בשנת 2016 סים הגיע לאיחוד האמירויות הערביות, והתגורר שם למשך תקופת מה עם אשתו ובתו. ריו אמר שצפון־קוריאנים רבים עבדו במדינה כמתכנתים, וחלקם גנבו קריפטו מהצד - ונזקקו למישהו שיטפל בכספים שלהם.

עוד הוא ציין שכאשר נסע מכווית לדובאי, סים נהג לאסוף אותו בטויוטה לנד קרוזר והם סעדו לעתים קרובות עם סוכנים צפון־קוריאנים אחרים. הוא סיפר שתיאר באוזניו כיצד הלבין כספים, וכיצד העביר את הכסף בין מדינות וחברות קש שונות ושילם למתווכים כדי לטשטש את מקורות הכספים.

"סים ידע להשיג תוצאות", אמר ריו. הוא "היה האדם הכי מועיל באזור הערבי בכל מה שקשור להלבנת הון".

מאיחוד האמירויות הערביות נמסר כי היא ביטלה את אשרת התושבות של סים בשנת 2019 בהתאם לסנקציות האו"ם נגד קוריאה הצפונית. אך נדרשו לו עוד כשלוש שנים עד שעזב, שאותן ייחסו באיחוד האמירויות לסגירת גבולות עקב מגפת הקורונה. משרד החוץ של איחוד האמירויות אמר כי החקירה בנוגע לפעילותו הבלתי חוקית לכאורה נמשכת.

כך פועל סים בדרך כלל, על פי ריו, גורמים אמריקאים וחוקרי קריפטו: עובדי IT וקריפטו־האקרים צפון־קוריאנים מעבירים את רווחיהם לסים במטבעות קריפטוגרפיים; המטבעות מועברים דרך כמה ארנקים דיגיטליים כדי למנוע אפשרות להתחקות על עקבותיהם; לאחר מכן סים או אחד משותפיו משלמים לברוקרים במקומות כמו איחוד האמירויות הערביות או סין כדי שייקחו את המטבע הקריפטוגרפי וימירו אותו לכסף מזומן; בהמשך הם מעבירים את הכסף לחשבון בנק של חברת קש הפועלת מטעם סים.

כעת, עם מזומן "נקי" לרשותו, סים יכול לנהל רכישות עבור משטר קים, מבלי שהכסף ייכנס לקוריאה הצפונית או יצא ממנה.

בשנת 2019 סים קנה מסוק בחברובסק, רוסיה, והוא נשלח לנמל בקוריאה הצפונית, על פי אחד מכתבי האישום האמריקאים. סים השתמש לכאורה ברשת שלו כדי להסוות את מעורבות ארצו, וניתב את תשלומי העסקה, 300 אלף דולר, דרך משרד עורכי דין בזימבבואה.

הלבנת קריפטו

מקור המימון הגדול ביותר עבור הבנקאים של צפון קוריאה הוא מטבעות קריפטו גנובים, שהכניסו למשטר יותר מ־6 מיליארד דולר לאורך השנים, על פי נתונים של Chainalysis, העוקבת אחר גניבת קריפטו.

במקרה אחד סים ניצל כספים משוד בשנת 2017 כדי לקנות מכשיר תקשורת, שפרטיו לא נחשפו, עבור פיונגיאנג. כך על פי כתב אישום אמריקאי, שהאשים את סים בקשירת קשר להלבנת הון.

על פי הוראותיו של סים העביר אחד משותפיו ביטקוין בשווי של כ־50 אלף דולר מארנק דיגיטלי בשליטת קוריאה הצפונית לארנק אחר שבשליטת סוחר "מעבר לדלפק" (OTC), נכתב בכתב האישום, ומובא בו ציטוט התקשורת בין הגברים. הסוחר לכאורה המיר את המטבע הקריפטוגרפי לדולרים אמריקאים והפקיד אותם בחשבון בנק של חברת קש שבסיסה בהונג קונג. משם, טוענים התובעים, הכסף הועבר למוכרי מכשיר התקשורת בתאילנד.

הרשות המוניטרית של הונג קונג מסרה כי אינה מגיבה על מקרים בודדים, אך היא מיישמת בקרות יעילות נגד הלבנת הון.

סיגריות מרלבורו מזויפות

סים היה מעורב גם במימון מכירות של סיגריות מזויפות, מקור הכנסה גדול נוסף לפיונגיאנג, על פי ה־FBI ולפי אחד מכתבי האישום האמריקאים נגד סים. קוריאה הצפונית מייצרת מיליוני חפיסות של סיגריות מרלבורו מזויפות ומותגים אחרים, ומוכרת אותן במקומות כמו הפיליפינים ווייטנאם, נכתב בכתב האישום. כדי לייצר את הזיופים חברות צפון־קוריאניות שנתונות תחת סנקציות חייבות לרכוש טבק גולמי מרחבי העולם.

התובעים האמריקאים אמרו כי סים השתמש בקבוצת חברות בסין, באיחוד האמירויות ובמקומות אחרים ככיסוי לרכישת האספקה. החברות, הנשלטות בידי אזרחים סינים, יצרו קשר עם יצרני טבק גולמי ודאגו למשלוחים לקוריאה הצפונית, תוך הפרת הסנקציות.

על פי מסמכי בית משפט אמריקאים, עם הבנקים בארה"ב שטיפלו ללא ידיעתם בתשלומים בדולרים נמנו דויטשה בנק, HSBC ובנק אוף ניו יורק מלון, נוסף על סיטיבנק, ג'יי.פי מורגן וולס פארגו.

דויטשה בנק, HSBC ובנק אוף ניו יורק מלון סירבו להגיב.

לעתים בנקים היו חשדנים והקפיאו תשלומים. כחלק מחקירה סוכן של רשויות האכיפה בארה"ב עבד בזהות בדויה אצל אחד מספקי הטבק בשנת 2019, על פי כתב האישום האמריקאי. נאמר בו כי נציג של קבוצת חברות שסים השתמש בהן דן בתשלום לספק שחסם על ידי בנק.

"אין בעיה", אמר הנציג לסוכן הסמוי, על פי כתב האישום. "יש לנו הרבה רעיונות".

הנציג לכאורה הציע שהספק יוכל להירשם כחברה ולפתוח חשבון בדובאי, הונג קונג או סינגפור כדי לקבל את התשלום.

הנציג, ג'ין גואנגחואה, נעצר באוסטרליה ונשפט לאחרונה בארה"ב. הוא כפר באשמה והמושבעים לא הצליחו להגיע להסכמה על פסק דין. עורך דינו של ג'ין סירב להגיב.

גניבת IT

המקרה הקשור ליזם הקריפטו מקליפורניה שנזקק לעזרה בתכנות משנת 2021 כאשר איש העסקים, זקי מאניאן, נשכר כדי לבנות בלוקצ'יין בשם Cosmos Hub. המתכנתים ששכר לעבודה מרחוק אמרו כי הם ממוקמים בסינגפור, אמר מאניאן לג'ורנל.

מניאן אמר שבשנת 2023 ה־FBI יצר איתו קשר. תשלומים שמניאן ביצע בק ריפטו לאחד המתכנתים, שאמר ששמו סאראווט סניט, הגיעו בסופו של דבר לסים, על פי ניתוח של ניק קרלסן, אנליסט FBI לשעבר שכיום עובד ב־TRM.

הכסף שעבר דרך כמה ארנקים מוזג עם תשלומים שקיבלו עובדים צפון־קוריאנים אחרים, לפני שהגיע לארנק הנשלט בידי סים, אמר קרלסן. הוא אמר שהכספים הועברו לאחר מכן לארנק של סוחר OTC הפועל מאיחוד האמירויות הערביות, שארה"ב הטילה עליו סנקציות בגין המרת קריפטו למזומן עבור סים.

הקשר לאיראן

תובעים אמריקאים הגישו את כתבי האישום הראשונים שלהם נגד סים בשנת 2023. אך לסין אין הסכם הסגרה עם ארה"ב. חוקרי קריפטו אומרים שהוא ממשיך לפעול.

בפברואר ארנק דיגיטלי בשליטתו ביצע העברות בשווי של 67 אלף דולר לפחות במטבעות קריפטו שהגיעו לארנק שהרשויות בישראל זיהו מאוחר יותר כשייך למשמרות המהפכה, כוח צבאי איראני שארה"ב הגדירה כארגון טרור, על פי ניתוח של קרלסן מ־TRM.

קרלסן אמר כי צפון־קוריאנים עשויים להחליף עם האיראנים קריפטו תמורת דולרים או לשלם עבור נפט או שירות.

במקרה אחר ש־TRM עקבה אחריו ארנק דיגיטלי - שלטענת הרשויות האמריקאיות קיבל משכורות מעובדי IT צפון־קוריאנים - העביר לאחר מכן, ביולי, מטבעות קריפטוגרפיים לארנק של סים, דבר המעיד שהוא ממשיך להלבין הכנסות של עובדים.

ה־FBI הגדיל לאחרונה את הפרס לכל מי שיעזור לו לתפוס את סים, מ־5 מיליון דולר ל־7 מיליון דולר.

עוד כתבות

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

כתבת הוול סטריט ג'ורנל ג'ואנה סטרן ובידה דג קרב שהזמין קלודיוס. החליט בעצמו מה להכניס למלאי / אילוסטרציה: Ryan Trefes, WSJ

זה מה שקרה כשסוכן AI מונה לנהל את מכונת החטיפים במשרד

בחדר החדשות של הוול סטריט ג'ורנל החליטו לעשות ניסוי - ולתת למודל של קלוד לנהל את מכונת החטיפים שבמשרד ● בתוך ימים ספורים הוא חידש את המלאי בדג חי, אקדחי הלם, תחתונים וגם פלייסטיישן 5 ● הוא גם שוכנע שהוא קומוניסט ואז חילק את כל הסחורה בחינם ● על הדרך הוא סיפק שיעור על עתידם של סוכני בינה מלאכותית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שנה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה ירוקה בוול סטריט; אלפאבית מתקרבת לשווי של 4 טריליון דולר

מספר המשרות החדשות בארה״ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו פוליטית בין ארה"ב לאיראן

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

עד 12 אלף שקל בשנה: ההודעה שקיבלו אלפי מילואימניקים

מילואמיניקים במערך הלוחם התבשרו בימים האחרונים על זכאותם לנקודות זיכוי במס הכנסה ● מדובר ביישום של החוק שאושר בכנסת בנובמבר האחרון, המעניק לראשונה הטבת מס משמעותית למילואימניקים לוחמים לפי מספר ימי השירות, והיא יכולה להגיע עד כ-11,600 שקל בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בת"א; המניות הבטחוניות זינקו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● מחר יתקיים מסחר רגיל עד שעות הצהריים

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום שישי הראשון בבורסת תל אביב: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, יתקיים מסחר בימי שישי ● שבוע המסחר בבורסה עבר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים אישרה את המינוי של מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

מינויו של מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אושר על ידי ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה ● סמוטריץ' צפוי להביא את מינויו לאישור הממשלה בזמן הקרוב

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

תעודת הזהות שלכם בתוקף? הממשלה מאריכה את התוקף של ת"ז ישנות בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

משבר הייטק / צילום: shutterstock

משבר בהייטק? כך נראים מאמצי ההיערכות של הממשלה

על רקע הפגיעה בענף ההייטק בישראל, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את פיתוחו ● על הפרק: קרנות השקעה ומחקר, תמיכה לחברות צעירות ומשיכת מוחות מחו"ל ● באופן חריג, כמעט הכול יושם - אבל יש גם משהו חסר ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית להאצת ההייטק

חזית המדע. איך פועל החוש השישי / צילום: Shutterstock

קבוצת מדענים הציבה לעצמה מטרה שאפתנית: לגלות איך פועל החוש השישי

הפרויקט, בהובלת חתן פרס נובל לרפואה ארדם פטפוטיאן, קיבל לאחרונה מענק של 14 מיליון דולר כדי ליצור אטלס הממפה את האופן שבו איברים פנימיים מתקשרים עם המוח ומשפיעים עלינו פיזית ונפשית ● המחקר שהוזנח במשך שנים זוכה עכשיו לעדנה מחודשת ועשוי להוביל לטיפולים חדשים בכאב כרוני ודיכאון

ארוחת בוקר בחאן בארותיים / צילום: באדיבות חאן בארותיים

בקצה המדבר מצאנו יקב שמייצר 420 אלף בקבוקים בשנה ומעוטר במדליות יוקרתיות

אגם נסתר שמפציע רק בחורף, שקשוקה בטאבון, טקס תה בדואי סביב מדורה, יין ששמו נודע למרחקים וחאן שבו תוכלו לישון תחת שמים זרועי כוכבים ● ביקור בפתחת ניצנה

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק