גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרת שמסבירה: אלה הסיכונים שבהכרה של ישראל בסומלילנד

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי
הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

שירי פיין־גרוסמן, בסוף דצמבר בחרה ישראל להיות המדינה הראשונה מהחברות באו"ם שמכירה בסומלילנד, והמניעים היו אסטרטגיים. עד כמה המיקום של סומלילנד ממול לתימן ולמצר באב אל־מנדב, שער הכניסה לים האדום, שיחק תפקיד בהחלטה?

"סומלילנד, שמורכבת מבני שבט האיסאק, הכריזה על עצמאותה כבר ב־1991, אך לא זכתה עד היום להכרה רשמית משום מדינה עד להפתעה הישראלית. מדוע ישראל עשתה זאת? שיקול מרכזי היה ביטחוני־אסטרטגי: הח'ותים הם המעוז האחרון שנותר עומד במערך ארגוני הפרוקסי האיראני. המרחק בין ישראל לתימן הוא כ־2,000 ק"מ, ולכן כל תקיפה אווירית מחייבת תכנון מורכב של נתיבי טיסה. חופי סומלילנד, שנמצאים מול תימן, מקרבים את ישראל למוקד האיום החות'י ויאפשרו אחיזה טובה יותר בזירה התימנית. מדובר במהלך דיפלומטי יפה של ישראל שמעיד על בגרות, כי ישראל נוקטת צעדים מדיניים בזירה הזאת ולא רק צבאיים, והכרה במדינה היא גם צעד זול יחסית".

הצוללת | החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה
הצוללת | האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

מה הכוונה בזול?
"טורקיה, למשל, משקיעה מיליארדים בסומליה (כדי להשיג השפעה - ה"ו ודש"א). יש מי שמכנים את ההשקעות האלה כיבוש כלכלי (Commercial Colonialism), כי במקביל היא מפעילה בסומליה את הבסיס הצבאי הגדול ביותר מחוץ לשטחה. נוסף על כך, הסכם מ־2024 מעניק לה תפקיד מפתח בביטחון הימי של סומליה, כולל זכות ל־30% מההכנסות מהמים הכלכליים. הטורקים הכריזו רק לאחרונה שהם מתכננים קידוחים לגילוי נפט וגז באותם מים כלכליים. במקביל חברות טורקיות מנהלות את הנמל ושדה התעופה של מוגדישו (בירת סומליה - ה"ו ודש"א), מה שיוצר תלות גוברת של סומליה בטורקיה.

"בכלל, טורקיה בכל מקום באפריקה. בשנת 1998 היו לה רק 12 שגרירויות ברחבי היבשת וכיום מדובר בלפחות 44 שגרירויות ונציגויות דיפלומטיות. טורקיש איירליינס טסה לשלל יעדים באפריקה. יש אפילו אתר אינטראקטיבי אירופי־טורקי בשם Visualising Turkey's Activism in Africa. ופתאום באה ישראל ויוזמת מהלך אסטרטגי של דריסת רגל בקרן אפריקה".

אז מה הסיכונים במהלך ההכרה של ישראל?
"בימים האחרונים ישנם דיווחים בינלאומיים על אפשרות למלחמה בין סומליה לסומלילנד, אולי אפילו חבירה של טורקיה, קטאר וסעודיה נגד סומלילנד. יש כאן סיכונים צבאיים שיכריחו את ישראל להחליט איפה היא עומדת. אלה תרחישים מרחיקי לכת, אבל הם קיימים".

מה הסיכוי שעוד מדינות יצטרפו להכרה הישראלית בסומלילנד?
"ישראל מקווה שייווצר סחף כזה וכל העיניים נשואות לוושינגטון. אם וכאשר זו תכיר בסומלילנד, יחל גל של הכרה מצד מדינות כמו הודו, אתיופיה ואיחוד האמירויות, שכבר היום מקיימות איתה קשרים".

היריבות בין איחוד האמירויות לסעודיה

נרחיב את הפריזמה לאזורי ההשפעה של המעצמות השונות באפריקה. מה השפעתן של מדינות המפרץ?
"היקף ההשקעות של איחוד האמירויות באפריקה הוא מדהים, לפחות 150 מיליארד דולר בפרויקטים ותשתיות ברחבי היבשת בעשור האחרון. איחוד האמירויות היא אחת מחמש המדינות המובילות כיום בהשקעות ביבשת, ומלבד סומלילנד היא פועלת במצרים, בדרום אפריקה, באתיופיה, בקניה, בסודן, באנגולה ובמדינות נוספות. גם קטאר משקיעה יותר ויותר באפריקה בשנתיים האחרונות, וסעודיה אף היא שותפה במשחק".

איחוד האמירויות ואתיופיה קיימו קשרים מסחריים עם סומלילנד לאורך השנים, אך ללא הכרה רשמית. למה?
"איחוד האמירויות בנתה בסומלילנד את נמל ברברה, נמל מתקדם וענק שמשמש כקו שיט וסחר ישיר בין דובאי לקרן אפריקה. לגבי אתיופיה, העניין שלה בסומלילנד קשור בדבר אחד מרכזי - היעדר גישה לים. זו כלכלה של 120 מיליון איש, שכרגע המוצא שלה לים עובר דרך הנמל של ג'יבוטי, והיא מחפשת להפחית את התלות הזאת. ב־2024 נחתם אפילו מזכר הבנות בין המדינות שדיבר על חכירת שטח מסומלילנד לטובת אתיופיה, אבל הוא כרגע מוקפא.

"מדוע המדינות האלה לא הכירו באופן רשמי בסומלילנד? כי זו סוגיה רגישה. הקונצנזוס באיחוד האפריקאי (המאגד את כל מדינות אפריקה ופועל לפיתוח כלכלי, שלום וזכויות אדם - ה"ו ודש"א) הוא שלא ממהרים לערער על הגבולת הקיימים. לכאורה, אם מדינה אחת שבה מיעוט אתני שהתנתק ממדינת־האם תזכה לעצמאות - זה יהיה תקדים לעוד הרבה תביעות עצמאות שיבואו אחר כך".

בואי נדבר על סעודיה. אנחנו רגילים לראות אותה בציר הסוני המתון לצד איחוד האמירויות, אבל בהקשר האפריקאי היא דווקא ממוקמת אחרת.
"זה זמן יש יריבות בין איחוד האמירויות לסעודיה על ההובלה הכלכלית־מסחרית של המפרץ הפרסי. סעודיה היא המדינה הגדולה מבין השתיים, והמנהיג בפועל שלה מוחמד בן סלמאן רוצה את התפקיד הזה לעצמו. זה מה שגם מוביל אותו להתקרב יותר אל האחים המוסלמים".

אז למעשה היריבות הזאת משפיעה גם על התפלגות הקואליציות באפריקה. אם מצד אחד ניצבת איחוד האמירויות, עם ישראל, לצד סומלילנד, מעברו השני של המתרס עומדת סעודיה, המעורבת בסודן, עם טורקיה ומצרים, שפורסות את השפעתן על סומליה. ואיפה איראן נכנסת לתמונה?
"מאז פרוץ המלחמה בישראל איראן הגבירה את נוכחותה באפריקה, במיוחד בסודן. היא החלה לספק נשק לצבא שלה ובאופן זה התקרבה למחנה של סעודיה ומצרים. במילים אחרות, כשאיראן מחזקת את צבא סודן, היא בעצם מחזקת את המדינה שמצרים רואה בה את עוגן היציבות שלה מדרום (מה שמקרב בין איראן ומצרים - ה"ו ודש"א)".

אז נראה שקיים ניגוד אינטרסים בין מצרים לישראל באזור, בין היתר כי מצרים נוכחת בכוחות גדולים דווקא בסומליה.
"יש ניגוד אינטרסים. הכוחות המצריים שנמצאים בסומליה קשורים במאבק היסטורי עתיק יומין מול אתיופיה על מי הנילוס. לפני כעשור האתיופים התחילו להקים את סכר התחייה, הגדול ביותר באפריקה, כדי לייצר חשמל ולפתח את הכלכלה שלהם. אתיופיה היא המדינה הגבוהה ביותר, ולכן היא מקור המים של הנילוס, ואילו מצרים, שכמעט כל צריכת המים שלה היא מהנילוס, נמצאת במורד. הסכר הפך לאיום על ביטחון המים של מצרים. הנוכחות הצבאית בסומליה, שגובלת באתיופיה, נועדה בין השאר לייצר איום חיצוני מול אתיופיה".

ואיך זה מתחבר לסומלילנד?
"המהלך הישראלי מול סומלילנד שם אותנו יותר בצד של איחוד האמירויות ואתיופיה, וזו הסיבה שהמצרים הגיבו נגדו בחריפות. משרד החוץ המצרי כינה אותו 'הפרה בוטה' של ריבונות סומליה ושל המשפט הבינלאומי".

"העדה האתיופית בישראל יכולה לתווך בהשקעות"

נגענו עד עכשיו בפעילותן של מדינות המזרח התיכון והמפרץ באפריקה. סין ורוסיה נוכחות שם גם כן. מהי המטרה מבחינתן?
"סין נמצאת בכל מקום באפריקה. היא נכנסה בשנות האלפיים, באה עם הרבה כסף ובנתה תשתיות. כיום אפריקה היא שוק היצוא הכי גדול של סין".

אפשר לאפיין את שיטת הפעולה הסינית?
"מלכודות חוב. סין באה למדינות השונות עם המסר הבא: אני אתן לך הלוואה אסטרונומית. את לא יכולה להחזיר? אין בעיה. הנמל שלך עכשיו עובר אליי בחכירה ל־50 שנה, או שתיתני לי את זה בנפט. גם המודל הרוסי עובד באופן דומה, למשל מאמנים צבא ומקבלים זכויות כרייה במחצבים שונים".

על מה בדיוק מתחרות המעצמות באפריקה?
"באפריקה יש את המשאבים העיקריים למהפכה הירוקה והדיגיטלית. 70% מהקובלט העולמי מגיע מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. 30% מעתודות הליתיום ו־40% מהזהב בעולם נמצאים באפריקה. העולם נאבק על המתכות הנדירות האלה. המשאב השני שם, שחשוב במיוחד למדינות המפרץ, הוא התבואה. השלישי - אנשים. כיום יש מיליארד וחצי אנשים באפריקה ועד 2050 מדברים על 2.5 מיליארד. זו הדמוגרפיה הצומחת ביותר בעולם. אחד מכל ארבעה אנשים הולך להיות אפריקאי, אחד מכל שני ילדים שייוולדו יהיה אפריקאי. תחשבו על המשמעויות לצריכה".

אילו מדינות באפריקה נחשבות בעלות הפוטנציאל הכי גבוה לצמיחה כלכלית וקדמה בעשורים הקרובים?
"יש כלכלות באפריקה שמראות קצב צמיחה שנתי פנומנלי: סנגל עם 7.9%, רואנדה עם 7%, חוף השנהב 6.4% ואפילו אתיופיה עם 7.2%, שזו מדינה עם פוטנציאל גבוה להשקעות כלכליות מבחינתנו. מדובר בארבע שעות טיסה בלבד והעדה בישראל יכולה להיות גשר תרבותי ולסייע".

עוד כתבות

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

ירי בלתי פוסק הבוקר לישראל; גל תקיפות בטהראן

אזעקות הופעלו בגוש דן, בירושלים ובבקעת הירדן ● גל תקיפות בטהרן, ובמקביל איראן מאשרת: הרמטכ"ל ושר ההגנה - חוסלו ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה בת"א ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל