גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire
ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

אם רחוב שחור בהארלם של שנות השבעים היה יכול לספר את סיפורו, מה הוא היה אומר? את התשובה מספק ג'יימס בולדווין ברומן בן למעלה מ-50 שנה, הרואה אור בימים אלה בתרגום מחודש בהוצאת עם עובד. טיש, גיבורת הרומן "אם רחוב ביל היה יכול לדבר", היא נערה תמימה בת 19 מהארלם, שמתאהבת בפסל צעיר, כריזמטי, עני ויצרי. בסצנת הפתיחה נפגשים השניים בתא הביקורים בכלא. האהוב, פוני, נכלא על שום פשע שלא ביצע, וטיש מבשרת לו שהיא בהריון.

אם השנה המטורפת גרמה לכם לפספס: 5 ספרי מקור מעולים מ-2025
"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

לאורך הרומן הקצר מתארת טיש בקולה שלה איך הכירו השניים והתאהבו עד אין קץ בשכונה השחורה התוססת, האלימה והענייה, חשופים לאיומי האלימות מצד אמריקה הלבנה. "פוני לא היה הכושי של אף אחד. ובארץ החופשית המחורבנת הזאת - זה פשע. מצפים ממך להיות הכושי של מישהו. ואם לא הסכמת להיות הכושי של אף אחד, אתה כושי רע". אך "רחוב ביל" הוא לא רק סיפור אהבתם (ושברו) של שני צעירים חולמניים מהשכונה הכי קשה בניו יורק. כשבני משפחתם של השניים מנסים להוציא את פוני מהכלא לפני תום שעון החול המתקתק של הלידה, הם נתקלים בסורגים החברתיים-מעמדיים של המציאות, ונאלצים להדוף מגופם, פיזית ממש, את הרוע האנושי.

קשר עם אלן גינסברג וביוגרפיה על לותר קינג

ג'יימס בולדווין הוא אחד מסופרי המחאה המשמעותיים ביותר במאה העשרים. בולדווין הלך לעולמו ב-1987 וזכה עוד בחייו להיכנס להיכל התהילה של הקאנון הספרותי אמריקני. ספריו זכו לעדנה מחודשת בעשור האחרון בכל מדף של שוחרי ספרות בישראל. ולא רק פה. מאז תחילת שנות ה-2000 יצירותיו זכו לתרגומים חדשים ורעננים בצרפת, בסקנדינביה ובאיטליה, וכן למהדורות מחודשות ומוארות בארה"ב.

מה הופך סופר שחור שמת כבר 40 שנה לאגדה חייה בימינו? נדמה שהקריאה בבולדווין נוגעת בדופק הפועם של חוסר צדק חברתי ועוולות מגוונות על בסיס מוצא - נושאים שהפכו ללחם חוקתה של התקופה. בולדווין, הומוסקסואל מוצהר, אקטיביסט פוליטי, פרובוקטור, מסאי, משורר ומחזאי מחונן, היטיב לתאר בלשון דיבורית ועל-זמנית באופן מפליא את העולם שגדל בו, באמצעות משלב נמוך וסלנג, ודמויות מעוררות הזדהות בפיקחותן. "רחוב ביל" עוסק בדמויות שחורות משולי החיים עם בעיות אמיתיות, שמובילות דרמה חברתית שהיא דווקא גדולה מהחיים, כזאת שחייבים להוציא מהשיכון.

בולדווין נולד ב-1924 בהארלם והכיר אותה על בוריה, כבן בכור למשפחה בת תשעה אחים, ולאב חמור סבר, מטיף בכנסייה. ילדותו עברה עליו ברחובות לצד עבריינים וסוחרי סמים. חרף נקודת הפתיחה הקשה, בולדווין זכה להשכלה אמיתית בזכות סקרנות אוטודידקטית ומסגרות חינוך שהכירו בכישרונו. אף שבימיו כסופר מפורסם התעקש שלא להשתייך לשום קבוצה חברתית מוצהרת, פעילותו האקטיביסטית הפכה למפעל חייו הספרותי.

לפי בולדווין, להיות שחור, פירושו לחיות בזעם. הוא החל לפרסם סיפורים "שחורים" כבר כנער, ובשנות העשרים שלו הפך לפובליציסט מוכר בחברה הבוהמיינית של ניו יורק. חייו היו רצופים בקשרים עם אושיות מפתח בעולם התרבות כמו אלן גינסברג, טנסי וויליאמס ולי סטרסברג.

הוא עבר לפריז מתוך רצון לסביבה מכילה יותר לגבר גיי. בפריז כתב גם על יחסיו עם גברים (בטקסט שהיווה השראה לנובלה "החדר של ג'ובאני" שהקדימה את זמנה ועוסקת בחקירת הגוף השחור כמושא מיני וביחס החברה הלבנה אליו).

כפרסונה ציבורית, בולדווין היה משעשע, חד וכריזמטי בצורה יוצאת דופן, מה שהפך אותו לכוכב שנוי במחלוקת המבקש לנער את הקהל השמרני מתפישותיו. בהשראת מרטין לותר קינג הצטרף לתנועת הפנתרים השחורים והשתתף במחאות למען המאבק השחור. הוא מת בפריז בגיל 63 בלבד, מסיבוכים של סרטן הקיבה, בעודו עמל על כתיבת ביוגרפיה של קינג, שלא זכה להשלים.

אזכורים מוזיקליים שכמעט פורצים מהנייר

בולדווין צלל ללא היסוס לצרות של היום-יום. "צרות יכולות להשפיע על הראש שלך בצורה משונה", מדווחת טיש ברומן. "צרות פירושן שנשארת לבד. פירושן לשבת ולהסתכל דרך החלון ולתהות אם שארית חייך עבור עלייך בנסיעה הלוך ושוב באוטובוס הזה… אם את מנסה לחשוב יותר מדי קדימה, אין לך שום סיכוי".

הצרות של טיש מתחילות בגיאוגרפיה האישית שלה - הארלם, שהיא מגדירה כמקום הכי מכוער ומלוכלך בעולם כולו. על הלכלוך ברחובות מפצה ההיכרות עם פוני. הם נפגשו בילדותם, ומעשי השובבות התפתחו בבגרותם לכדי אינספור מחוות רומנטיות-אירוטיות עדינות ומקוריות: "הוא חיבק אותי ונישק את הדמעות שלי ואחר כך הוא נישק אותי ושנינו ידענו משהו שלא ידענו לפני כן", היא מתארת את נשיקתם הראשונה.

התיאורים הגופניים בספר - מסצנת אובדן הבתולים ועד לסקס שהביא לכניסה להריון - הם מקוריים, מלאי תשוקה ושלמים בכנותם, ומבליטים את כישרונו הגדול של הסופר: כתיבה שלא רק עומדת במבחן הזמן, אלא גם מצליחה, בזכות האסתטיקה הווירטואוזית שלה, להוות כוח נגד אל מול האלימות והטינופת שבסיפור.

מה יכול להגן על אישה שחורה בהארלם

"רחוב ביל" הוא הרומן היחיד שכתב הסופר מנקודת מבט של אישה, מתוך החלטה לייצג את מי שקולה לא נשמע. העלאתה על נס של האישה השחורה כדוברת בגוף ראשון ספגה בעת פרסום הספר ביקורות שליליות, שהאשימו את בולדווין בחוסר אמינות מגדרי. טענות אלו הופרכו ברבות השנים כשהספר זכה למעמד של קאלט, הודפס שוב ושוב ואף עובד לסרט בשנת 2018.

טיש יודעת שבהארלם, "אישה נשלטת במידה אדירה על ידי דמותה בדמיונו של הגבר… ככה היא נעשית אישה… אך במקום ובזמן המחורבנים האלה, כל העסק נהיה מגוחך כשמבינים שנשים אמורות להיות בעלות דמיון פורה יותר מאשר גברים". בסצנת היפוך תפקידים מכרעת, טיש מותקפת מינית ומצילה את עצמה, כמו גם את פוני ממאבק רחוב אלים. בכך מערער בולדווין על הנחת היסוד שהאישה זקוקה לגבר שיגן עליה. דבר לא יכול להגן על אישה שחורה בהארלם מפני הסכנה, העוני והאלימות שאורבים לה פרט למילים שלה. יותר מכל מגנה עליה האהבה האינטימית, על כל הצוף שבה, ותיאוריה לאורך הרומן הן מהנפלאות והמקוריות שתקראו. אלה לוו באזכורים מוזיקליים נוסח "ריספקט" של אריתה פרנקלין או הבלדות של ריי צ'ארלס, שכמעט פורצים מהנייר תוך כדי קריאה נוטפת מקצב ועונג.

זהו ספר שהכאב נוכח בו כמעט בכל עמוד, במידה שווה לאמונה בצדקת הדרך, לשמחה. לא פלא שקוראי ההווה זקוקים לספרים של בולדווין. בימים שאלימות משטרתית גואה בעולם ומשטרים חשוכים מתחזקים, קולו מזכיר כי במציאות של אי צדק משווע, כתיבה על אהבה, לדבריו, "מסירה מאיתנו את המסכות שאנחנו פוחדים שלא נוכל לחיות בלעדיהן, ויודעים שלא נוכל לחיות בתוכן".

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בית המשפט העליון בארה״ב מבטל את המכסים שהטיל טראמפ

המדדים קופצים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● הנפט קרוב לשיא של שישה חודשים - מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● עליות באירופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן