גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע
יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

תקציב המטרו המעודכן עומד על 178 מיליארד שקל, אך בסקר שהופץ לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס בשיתוף בנק הפועלים, רק 6% מהציבור השיבו כי הוא יסתיים בתקציב הזה. הרוב חשבו שהתקציב יעלה על 200 מיליארד שקל. מדובר על 150 ק"מ של מנהרות, והוא אמור להיפתח ב-2037. גם במקרה הזה, הרוב חוששים שהוא יסתיים באיחור של עד 5 שנים.

כנס תשתיות לעתיד | מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"
כנס תשתיות לעתיד | המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

האם התקציב לא יגדל עוד יותר? יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי, דוחה את החששות ומציינת בכנס, בשיחה עם כתב גלובס אסף זגריזק, כי "יש תקציב מאוד-מאוד ברור, יחד עם חקיקה שתומכת בכך. התקציב הוא 150 מיליארד שקל, ועם הצמדות זה מגיע היום ל-180 מיליארד שקל. אנחנו עובדים לפי תוכנית עבודה מאוד-מאוד ברורה יחד עם החשב הכללי ואגף התקציבים ומשרד התחבורה".

את הדברים היא אומרת בתגובה לדברי החשב הכללי באוצר היוצא יהלי רוטנברג, שהזהיר בכנס כי יש במטרו בעיה מימונית: "הנחת העבודה היא שזה יעלה 150 מיליארד שקל. לדעתי זה יעלה יותר, אבל אף אחד לא יודע. פרויקטים צריכים ודאות, אנחנו מתחייבים לקבלנים ועובד לפי תוכניות מסודרות. הבעיה היא שתזרימי המזומנים מצד המקורות לא ודאיים, בהיקף ובעיתוי. אולי זה ייסגר, ואולי לא. יש כמה דרכים להתמודד עם זה, זה יהיה תמהיל בין תקציב המדינה, מינוף, פרויקטי PPP, קרנות… אבל יש בעיה, והמדינה תצטרך להתמודד איתה".

ובכל זאת, גם אפק-ארזי מודה כי ייתכן שיהיו עוד בעיות בהמשך שיובילו לעלייה בתקציב. "המון פעמים המציאות כופה עליך אתגרים וכל מיני שינויים. מתחילים לחפור, ולפעמים מוצאים דברים שלא ידענו עליהם, אבל נכון להיום זאת מסגרת התקציב".

אפק-ארזי הוסיפה כי "מסגרת התקציב מגובה, יש תקציב, הכסף קיים. בנוסף, רואים התעניינות אדירה מהרבה חברות בעולם שרוצות להשתתף בפרויקט. בסוף אפריל נסיים את שלב המיון המוקדם, ונדע כמה חברות הגישו. ההתעניינות מגיעה מאירופה, ארה"ב, הודו, סין. 50% יגיע מתקציב המדינה, ו-50% אמור להגיע מהיטלים שקשורים להיטלי השבחה והיטלי פיתוח, וגם היה אמור להיות אגרת גודש".

לדבריה, "צודק יהלי רוטנברג שבצד של ה-50% יכולים להיות עיכובים ואיזשהו פער בלוחות הזמנים, אבל נדע לגשר על פערי לוחות זמנים בעולם המימון".

חיסכון של 34 מיליארד שקל בשנה

"המטרו זה הפרויקט הכי מורכב, יקר וגדול שנעשה בתולדות מדינת ישראל", אמרה אפק-ארזי. "זה גם אחד מהפרויקטים היום הגדולים בעולם. אם מישהו חושב שזה קל - לא. האם זה אפשרי - כן. זה אפשרי, כי כולם רוצים".

"מדברים על העלות של המטרו, אבל צריך לראות מה הוא תורם. החיסכון השנתי רק להפחתת הגודש הוא 34 מיליארד שקל. ויש לזה גם השלכות מצרפיות - תעסוקה, התחדשות עירונית, איכות סביבה, שוויון הזדמנויות. זה פרויקט שבסוף מחזיר את ההשקעה בצורה מאוד מהירה".

"הפקקים משפיעים על החלטות יומיומיות. המטרו יקצר זמני נסיעה"

"מדינת ישראל עומדת מאחורי פרויקט המטרו בצורה מלאה", הדגישה אפק-ארזי. "כל בן אדם שיוצא היום ורואה את מצב תשתיות התחבורה במדינת ישראל, מבין שהמטרו הוא לא לוקסוס - הוא הכרח".

לדבריה, "זמן הנסיעה ומרחק הנסיעה מאוד משפיעים על ההחלטות היומיומיות שלנו, אלה החלטות יומיומיות בעלות משמעות כלכלית אדירה. מה המרחק ממקום העבודה שלנו, היכן אנו גרים. אנשים וגם מעסיקים בוחרים את המקום שבו הם קובעים את מקומם (הבית או המשרד, נ"א) לפי המרחק ולפי היצע העובדים שיש להם מסביב למקום התעסוקה.

"המטרו מקצר זמן, וכשאתה מקצר זמן, מרחב האפשרויות גדל. לכן ההשפעה על מכלול השווקים היא ענקית. בשוק התעסוקה נראה ניידות הרבה יותר גדולה של עובדים. בשוק הנדל"ן ברור שלפרויקט המטרו יש השלכות אדירות, למשל על ההתחדשות העירונית.

"שרת התחבורה, מנכ"ל משרד התחבורה, אגף התקציבים, החשב הכללי - כולם מבינים שמדינת ישראל חייבת שיהיה פה מטרו. בשביל שנוכל לנוע טוב יותר, וגם זה הולך להיות אחד ממנועי הצמיחה הכי מרכזיים במדינת ישראל בעשורים הקרובים".

"מברכת על כל ביקורת"

לא מזמן מבקר המדינה ביקר את הבעיות בפרויקט המטרו. לפי הדוח שפרסם, התכנון הכלכלי לא הושלם, צפוי פער בין הכנסות ישירות, רשות המטרו לא באמת קיימת, ומינוי היו"ר התעכב. אלה דברים שאינם קשורים לנת"ע, אבל גם על נת"ע עצמה הייתה ביקורת. כך למשל, על כניסה אחת לכל תחנה בשונה מהנחיות התכנון, מה שגרם לכך שהיה צריך לתכנן הכול מחדש, עיכובים בביצוע קידוחי ניסיון והתקשרות עם מנהלי הקווים, ולנת"ע לא ידוע מה מצב הזמינות ללוחות הדיפון למנהרות.

"אני מברכת על כל ביקורת", ענתה אפק-ארזי. "כל ביקורת וכל דוח או סיטואציה שמשקפת לנו במה אנחנו צריכים לעשות יותר טוב - אני מברכת עליה. בנוסף, דוח מבקר המדינה עשה הרבה רעש, כי זה נראה כאילו יש המון כשלים. אבל לא הייתי משתמשת במילה 'כשלים' - אלה אתגרים. אתגרים ניהוליים, אתגרים מקצועיים, אתגרים שאנחנו צריכים להתגבר עליהם, ואנחנו מחויבים לכך".

על בעיית כוח-האדם אמרה אפק-ארזי כי "אחד האתגרים המרכזיים שלא מדברים עליהם מספיק זה כוח-האדם המקצועי, הכוח ההנדסי שיהיה דרוש בשביל להשלים את כל הפרויקטים שצריך בישראל, זה לא רק פרויקטי תשתיות. רואים את הצמיחה של התעשיות הביטחוניות וגם את מה שקורה לשוק התעשיות הביטחוניות כשמגיעה לפה אנבידיה. הולך להיות ביקוש למהנדסים.

"התעשיות הביטחוניות, יחד גם הרבה מאוד השקעה בפרויקטי תשתית של תחבורה ואנרגיה, גם שוק האנרגיה והביקושים לחשמל שעולים אקספוננציאלית בגלל ה-AI - כל הדברים הללו מייצרים אתגרים רוחביים. אני לא הממשלה, אבל כיו"ר נת"ע אני חייבת לוודא שנותנים לנו את כל הכלים להצליח. אם יהיה לי קשה לגייס מהנדסים כי תהיה פה תחרות מטורפת על מהנדסים, הממשלה תצטרך לתת לנו את כלים גמישים. הולך להיות פה מאתגר".

הרכבת הקלה: הקו הסגול ייפתח בזמן, הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028

כיום נוסע קו אחד ברכבת הקלה בתל אביב (הקו האדום). על השאלה מה באשר לשני הקווים הבאים אמרה אפק-ארזי: "הקו הסגול מתקדם יפה ועומד בלוח הזמנים וייפתח ב-2028. הקו הירוק אמור להיפתח בהפעלה חלקית ב-2028, והמטרה שלנו לעמוד בלוח הזמנים הזה.

"יש התקדמות גם בקו הירוק, אבל אני לא מרוצה מהקצב. אני מצפה מהקונסורציום שמנהל את הקו הירוק שיביא תוצאות הרבה יותר מהירות. ואנחנו יושבים עם הקונסורציום ברמה מאוד-מאוד צפופה".

על השאלה האם הוטלו קנסות על החברות המבצעות, אלקטרה ואלסטום, ענתה אפק-ארזי: "הוטלו קנסות, אבל יש תשלומים שלא שולמו. אנחנו מסתכלים על תוצאות, לא על דיבורים. יעשו - יקבלו. לא יעשו - לא יקבלו. אני אומרת בצורה מאוד-מאוד ברורה: יש לנו ציפיות להאצה בכל מה שקשור לתוצאות בקו הזה. למה? כי יש יעד - שנת 2028 - להפעלה חלקית. ואנחנו לא נוותר על הפתיחה ב-2028".

השאלה האחרונה: האם שקלתם להחליף את הזכיינים לאור מה שאת אומרת?
"התשובה היא לא. אני לא חושבת שזה נכון. יש קונסורציום שאוחז בפרויקט ומתקדם בו, הוא פשוט צריך לעבוד טוב יותר. ואני בטוחה שהם יעשו את זה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים ובחסות פלאפון ו-yes, דוראל, חברת נתיבי ישראל, כאף, קבוצת בזן, רציו אנרגיות, נת"ע, קרן ג'נריישן, מוריה חברה לפיתוח ירושלים ובהשתתפות חברת החשמל.

עוד כתבות

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכננת להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן, ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שמעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes, בשיחה עם גלית חתן בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס הזהיר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-yes, כי התחרות בשוק הסלולר הפכה למלחמת מחירים, וכי בלי מיזוגים והסרת חסמים ישראל תישאר מאחור בפריסת דור 5

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר-קיימא ● סוכנות C מקבוצת פובליסיס הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים