גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הקריפטו איבד 2.2 טריליון דולר משוויו, מה אומרת ההיסטוריה, ומה צפוי בהמשך?

חורף הקריפטו חוזר: הביטקוין קרס ב-48% משיאו לרמה של 65 אלף דולר למטבע ● בשוק נותנים שלל הסברים מדוע המטבעות הדיגיטליים מתמוטטים עכשיו, ומנסים להעריך האם מדובר בהזדמנות קנייה או בתחילתה של תקופה ארוכה של חולשה ● ומה קרה בפעמים הקודמות שהביטקוין קרס? ● גלובס עושה סדר

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

מחיר הביטקוין צלל אתמול במעל 10% והשלים נפילה לרמה של 65 אלף דולר למטבע, קריסה של 48% במחיר ביחס למחירי השיא (כ-126 אלף דולר למטבע) שרשם רק בחודש אוקטובר האחרון. הנפילה הזו מחזירה את המטבע הדיגיטלי הגדול ביותר כל הדרך למחיר שבו הוא נסחר לפני שנתיים, בפברואר 2024, רגע לאחר שהמטבעות קיבלו את האישור מרשות ניירות ערך האמריקאית, ה-SEC, להקמת קרנות מחקות ביטקוין.

גם שאר המטבעות הדיגיטליים חוו צלילה בשיעורים דומים. כך, האתר'יום צנח ב-11% למחיר של 1935 דולר למטבע, כשבכך הוא משלים קריסה של 31% רק בשבוע האחרון. הבייננס צולל גם הוא ב-10%, הריפל ב-22% וסולנה ב-13%.

כמה כסף נמחק מהקריפטו?

מאז שווי השיא באוקטובר, שוק הקריפטו איבד מערכו סכום אסטרונומי של כמעט 2.2 טריליון דולר בשווי שוק. רק בחודש האחרון, הוא איבד 940 מיליארד דולר משוויו. מי שמשלמות את המחיר הן גם מניות חברות הקריפטו, כמו סטרטג'י של מייקל סיילור או קויינבייס, משלימות נפילות של 70% ו-50% במהלך חצי השנה האחרונה.

צריך לומר שההתנהגות של שוק הקריפטו מפתיעה במיוחד. לכאורה, הוא היה אמור ליהנות מכל חוסר הוודאות הגאופוליטית, כמו האפשרות למלחמה של ארה"ב-איראן ותפיסתו של נשיא ונצואלה מדורו, או בנושאים כלכליים כמו איומי טראמפ לכבוש את גרינלנד והמאבקים שלו מול מדינות אירופה ומלחמת הסחר. אם זה החשש מפני התמחור הגבוה בשווקים, אם זה המשך הריצה של הבינה המלאכותית, ואפילו הנפילה השבוע של מניות התוכנה. אבל במקום לעלות - כפי שקרה לזהב עד לאחרונה - מטבעות הקריפטו דווקא מאבדים גובה.

למה זה קורה?

הנפילות בשוק הקריפטו לא מתרחשות בחלל ריק. גם בשוק המניות האמריקאי, שנמצא בטווח של תמחורים גבוהים, ניכרת עצבנות המשקיעים וכל מניה שמאכזבת "חוטפת". כך קרה בשבוע שעבר אחרי דוחות מיקרוסופט , והשבוע אחרי דוחות חברת השבבים AMD וענקית הטכנולוגיה אלפאבית (גוגל) . במקביל, גם מחירי מתכות הזהב והכסף, שזינקו עד לאחרונה בחדות, משלימים בימים האחרונים ירידה של עשרות אחוזים בשוויים.

באשר לשוק הקריפטו, בשוק ניתנים הסברים שונים. ב-CryptoQuant טענו כי "הביקוש המוסדי התהפך באופן מהותי". לדבריהם, קרנות סל אמריקאיות, שרכשו 46,000 ביטקוין בתקופה זו בשנה שעברה, יהיו "מוכרות נטו" בשנת 2026. לפי הדוח שלהם, "ביטקוין שבר מתחת לממוצע הנע של 365 יום בפעם הראשונה מאז מרץ 2022 וירד ב-23% ב-83 הימים שחלפו מאז הקריסה - גרוע יותר מהשלב הדובי של תחילת 2022". הכוונה היא לניסיון של מנתחים טכניים לקבוע מה כיוון המגמה של נכס לאורך זמן. שבירה שלו נחשבת כסימן רע.

אפשרות נוספת שצוינה בשוק היא "פירוקים כפויים" - בעקבות רובוטים או פקודות מסחר אוטומטיות, כאשר נחצה רף מחיר מסוים, משקיעים מוכרים את הפוזיציה שלהם באופן אוטומטי. לדברי מנואל וילגאס פרנצ’סקי מיוליוס בר, "הביקוש לקריפטו דעך במהירות לקראת סוף השבוע שעבר, והוביל ליציאות נטו של קרוב ל־2 מיליארד דולר מקרנות סל אמריקאיות לביטקוין. המהלך המשלים לירידות הגיע מכיוון המטבעות היציבים. אנו מעריכים כי פדיונות בהיקף מצטבר של יותר מ־4 מיליארד דולר נרשמו במטבעות היציבים המרכזיים".

לדבריו, התרחש בעצם אפקט דומינו של מינוף. "פוזיציות לונג ממונפות חוסלו בהיקף נרחב, כאשר יום שבת האחרון סימן את מספר החיסולים הגבוה ביותר מאז המשבר באוקטובר, עם למעלה מ־300 אלף פוזיציות". התוצאה היא שכאשר המחיר החל לרדת, נסגרו פוזיציות באופן אוטומטי, מה שהוביל לעוד מכירות בשוק. פרנצ'סקי מוסיף כי "הגורם הבולט ביותר הוא שהדבר התרחש בחודש שהתאפיין בנפחי המסחר הנמוכים ביותר בחוזים העתידיים על ביטקוין ואת’ריום זה למעלה משנה. היסודות הכלכליים של הקריפטו רחוקים מלהיות נקודת אור. במקום לשמש כנכס מגן בעת לחץ בשווקים, הביטקוין הגיב כמו נכס סיכון מובהק, עם רגישות גבוהה במיוחד לתנועות בשוקי המניות".

כאמור, הקריפטו לא לבד. מה שהחל את הדרמה האחרונה בשווקים ולהתרחקות מנכסי סיכון, היא בחירתו של קווין וורש ליו"ר הפד. וורש נחשב ככזה שמתנגד למאזן הגבוה של הפד האמריקאי, ולכן הוא צפוי להוביל מדיניות של ריסון מוניטרי, כלומר פחות כסף בשווקים. מחירי נכסים כמו קריפטו, מניות וגם נדל"ן, זינקו לאורך שנות הריבית האפסית כיוון שהיה בכלכלה "יותר מדי כסף". דילול כסף בשוק צפוי להחזיר משקיעים לנכסים סולידיים יותר ולא להצריך אותם לחפש אחרי תשואה בנכסים אקזוטיים.

מה אומרת ההיסטוריה?

בניגוד לשוק המניות, בו צניחה של 30% מהשיא היא לא פחות מאירוע היסטורי, כשמדובר בביטקוין זה כמעט דבר שבשגרה. בעשור האחרון בלבד ראינו לא פחות מ־7 פעמים שהמטבע צלל ב־30% או יותר, פעמיים מתוכן התרחשו רק בשנה שעברה. החדשות הרעות: בשבע הפעמים הללו, הנפילה הממוצעת הייתה של כ־50%. החדשות הטובות: בשנה העוקבת לאותן נפילות, ברוב המקרים, המטבע המבוזר זינק בשיעורים תלת־ספרתיים, ופעם אחת ביותר מ־1,000%.

למרות כל אותן נפילות בדרך, חלקן גם בשיעורים של כ־80% ויותר, המטבע הצליח להתאושש עד כה גם מהצניחות הגדולות ביותר (פרט לזו האחרונה כמובן, לפחות בינתיים). כך למשל, 2022 הייתה אחת השנים הגרועות שידע שוק הקריפטו. שורה של מטבעות מבוזרים קרסו, יחד עם קרנות ובנקים שפעלו בתחום. הסערה הגיעה לשיאה עם התפוצצות פרשת סם בנקמן פריד בסוף אותה השנה, שהורשע לימים בהונאת משקיעים, הלבנת הון וקשר פלילי. בורסת הקריפטו שהוביל בנקמן פריד, FTX, שהייתה מהגדולות בעולם, קרסה בזמנו.

הביטקוין מחק באותם ימים כ־77% מהשיא האחרון שלו, ונסחר סביב רמות שפל (16.5 אלף דולר) חודשים ארוכים. בשוק כבר הכריזו על מותו של המטבע המבוזר. אבל מאז ועד היום, הביטקוין כבר התאושש ב-250% - כולל הנפילה הנוכחית.

מה הצפי להמשך?

המשקיע המפורסם מייקל ברי, שחזה את משבר הסאב־פריים בארה"ב (אך מאז, הספיק לנפק שלל תחזיות שגויות) אמר שהביטקוין הוא נכס ספקולטיבי בלבד, שלא הצליח להפוך באמת לדרך לגידור סיכונים, בניגוד למתכות (כמו זהב). מהבחינה הזו הוא צודק: שוק הקריפטו מתנהג בשנים האחרונות כמו אופציה ממונפת על שוק המניות - ונופל הרבה יותר מהשוק עצמו בזמני משבר. כך, למשל, בירידות של שנת 2022, הביטקוין צלל ב-70%, בזמן שמדד ה-S&P 500 האמריקאי ירד רק בכ-20%.

באתר CNBC ציטטו את מריון לאבור, אנליסטית בדויטשה בנק, שכתבה אמש ללקוחות כי "לדעתנו, המכירה המתמדת הזו מאותתת שמשקיעים מסורתיים מאבדים עניין, והפסימיות הכללית לגבי קריפטו גוברת". ג'ון בלנק, האסטרטג הראשי ב-Zacks Investment Research, מעריך שהביטקוין עוד מסוגל ליפול לרמה אפילו של 40 אלף דולר למטבע, וכי ייתכן ש"חורף הקריפטו" יימשך עוד חודשים.

ברויטרס ציטטו את ניק פוקרין, אנליסט השקעות ומייסד שותף של Coin Bureau, שטען כי "ברור ששוק הקריפטו נמצא כעת במצב כניעה מלא", והוסיף כי "אם מחזורים קודמים הם משהו שאפשר להתייחס אליו, זה כבר לא תיקון לטווח קצר, אלא מעבר מהפצה לאיפוס - ואלה בדרך כלל אורכים חודשים, לא שבועות".

בראיון ל-CNBC, אמרה מאיה ווינוביץ’, מנכ"לית נכסים דיגיטליים ב-FG Nexus, כי "ריצת השוורים בקו ישר שציפו לה אנשים רבים עדיין לא באמת התממשה. ביטקוין כבר לא נסחר על בסיס 'הייפ', הסיפור איבד קצת מהעלילה הזו, הוא נסחר על בסיס נזילות טהורה וזרימת הון".

פרנצ’סקי מיוליוס בר מעריך כי "הקריפטו יישאר רגיש במיוחד לגורמי־על שמכתיבים כיום את השווקים הפיננסיים. ירידות בשוקי המניות בארה"ב צפויות להוביל לתוצאה דומה במחירי הקריפטו בטווח הקצר. אנו ממליצים על זהירות בניסיון לרדוף אחר חזרה לממוצע בשוק הקריפטו, שכן היסודות הכלכליים שלהם הורעו במידה רבה והסביבה המאקרו־כלכלית נותרת מורכבת".

ואילו בבית ההשקעות אופנהיימר מציעים להסתכל לטווח רחוק יותר. לדעתם, "תעשיית הנכסים הדיגיטליים נמצאת בעיצומה של תהליך התבגרות. המעבר ממערכת ספקולטיבית ומבודדת לתשתית פיננסית המגובה בחקיקה פדרלית בארה"ב וברגולציה אירופית אחידה, מחדדות שהתעשייה כאן כדי להישאר [...] מבנה התעשייה מתוכנן כעת לאפשר כניסה של הון מוסדי [...] עם הזמן, אנו צופים מגמה רחבה של טשטוש הגבולות בין עולם הקריפטו לעולם הפיננסים המסורתי. המגמה הזו כבר אינה תיאורטית. ההכרזות האחרונות של בנק ג'יי פי מורגן, המתכנן לאפשר שימוש בנכסי קריפטו כבטחונות בפעילות מוסדית ובמימון מסחרי, ושל רשת התשלומים Zelle שבוחנת שילוב של מטבעות יציבים במערכת העברות הבינלאומיות שלה, ממחישות כיצד טכנולוגיית הבלוקצ’יין חודרת אל לב המערכת הפיננסית המסורתית. חדירה זו צפויה להביא לשינוי עמוק במבנה היעילות התפעולית, עם קיצור זמני סליקה, הורדת עלויות, ושיפור בשקיפות ובניהול הנזילות".

עוד כתבות

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בעלי מניות לאומי אישרו ברוב של 98% את תוכנית האופציות של חנן פרידמן

אסיפת בעלי המניות של בנק לאומי אישרה את תוכנית התגמול של המנכ"ל, שתכרוך את שכרו בביצועי לאומי פרטנרס

אבי באום, יו''ר קבוצת חילן / צילום: חילן

בן זוגה של עורכת כלכליסט הפורשת הציע לרכוש את העיתון, אך בידיעות סירבו

יו"ר חילן אבי באום, בן זוגה של גלית חמי, הציע לרכוש את העיתון הכלכלי מקבוצת ידיעות אחרונות, אך נוני מוזס סירב ● לאחר פרישתם של חמי ושל המו"ל יואל אסתרון, הודיעו השבוע בידיעות על מיזוג מסחרי של כלכליסט עם הקבוצה

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

10 ימים אחרי חיסול מנהיג חמאס בעזה: צה"ל תקף את מחליפו

הכינוס החריג שיקיים טראמפ יהיה בצל המו"מ עם איראן, שנכנס לשלב קריטי ותחת איום של קריסת הפסקת האש ● כינוס מחבלים הופצץ בסדרת תקיפות בלבנון: "14 חוסלו" ● האיראנים דיווחו על 4 הרוגים, הבכיר האמריקאי אישר: הותקפו סירות ואתרי שיגור ● טראמפ: האורניום המועשר יובא לארה"ב מיד ויושמד, או, עדיף, במקום מוסכם אחר בנוכחות סאב"א ● דיווחים שוטפים

סניף קרפור בקריית אונו / צילום: טלי בוגדנובסקי

סניפים חדשים ועלייה במכירות הקפיצו את הכנסות קרפור ב-8% ברבעון

באלקטרה צריכה מציינים כי המכירות של רשת קרפור ברבעון הושפעו מעיתוי חג הפסח וממבצע "שאגת הארי" ● שיעור הרווחיות הגולמית עמד על 26.8%, שחיקה קלה לעומת 27.5% ברבעון המקביל אשתקד

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כ"ץ מאשר: ראש הזרוע הצבאית החדש של חמאס חוסל בעיר עזה

מוחמד עודה נבחר לתפקיד לפני כשבוע בלבד, לאחר שהחליף את עז א-דין אל-חדאד שחוסל לפני כ-10 ימים ● ירי לילי מלבנון: אזעקות הופעלו ביישובים רבים בגליל; לראשונה: התושבים קיבלו על כך התרעה מקדימה ● סנאטור המקורב לטראמפ תוקף את המתווכת בשיחות עם איראן: "אי-אפשר להתעלם מכך שמטוסים איראניים מאוחסנים בבסיסים של פקיסטן" ● ישיבת הקבינט אמש הסתיימה אחרי שעתיים וחצי; טראמפ ונתניהו שוחחו • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

סמוטריץ' מנסה להציל את הטבות המס ליו"ש – ומציע להרחיב אותן גם לישובי הצפון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', טען בוועדת הכספים כי הסיכום להרחבת הטבות המס ליישובי הצפון הוסדר מול משרד ראש הממשלה ויש לכך מקורות תקציביים ● מנגד, חוות דעת חריפה של היועצת המשפטית לוועדה, מצביעה על כך שהקריטריונים בהצעת שר האוצר "נתפרו לצורך מסוים" ופוגעים בעקרון השוויון ביחס ליישובים אחרים בעלי איום ביטחוני דומה

דיון בבג''ץ בעתירות נגד החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

"לא גוף צבאי רגיל": האם בג"ץ יבלום את סגירת גלי צה"ל?

בג"ץ קיים היום דיון המשך בעתירות נגד החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל, לאחר שכבר ניתן צו על-תנאי בנושא ● נציג הממשלה טען כי בבסיס ההחלטה עמד הרצון לנתק את העיסוק הפוליטי בתחנה ● מנגד, נציגי העותרים הדגישו את הפגמים שנפלו בעבודת הוועדה שהמליצה לממשלה על הסגירה ● השופטים צפויים לפרסם את החלטתם בשבועות הקרובים

אילן רביב מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מקבע את מעמדו כבית ההשקעות המוביל: קפיצה בהכנסות ורווחי מיטב

הכנסות בית ההשקעות, בניהולו של אילן רביב, גדלו ברבעון ב־32% והסתכמו בכ־598 מיליון שקל ● הנכסים המנוהלים בשיא של כ-448 מיליארד שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שרשמה עלייה דו־ספרתית ברווח הנקי, וזו שהרווח שלה נשחק

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● חברת מוצרי הבנייה אינרום דיווחה על צמיחה של 14% ברווח הנקי, בתמיכת גידול במכירות מוצרי גמר בנייה ● הרווח של מספנות ישראל, שעוסקות ביצוא ספינות, ירד בכ-7% בעקבות היחלשות הדולר ●  ההכנסות של קיסטון ירדו ב-20% ברבעון הראשון ל-68 מיליון ברבעון האחרון

תומר זלצר, סגן מנהל חטיבה קמעונאית בבנק מזרחי טפחות / איור: גיל ג'יבלי

אמפתיה, שמיעה ואיזון הם מעבר ליכולות האלגוריתם

ההתקדמות הטכנולוגית היא הכרחית ובלתי נמנעת, אך במקביל עולה החשיבות הרבה שקיימת בשירות אישי ואנושי ● תפקיד הבנקאי האישי הוא לא רק בביצוע פעולות פיננסיות במהירות וביעילות, אלא גם של הקשבה, הבנה, ויצירת אמון ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב 

החברות שפיצחו את השיטה: כנס השירות של ישראל 2026

כנס השירות של ישראל, שנערך בשיתוף בנק מזרחי טפחות, עוסק במגמות ובמחקרים העדכניים בתחום השירות ● בכנס יפרסמו תוצאות של סקר חדשני, הנערך בידי גלובס, שיחשוף את החברות הטובות ביותר בשירות

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר צולל ל-2.84 שקלים: "היצואנים נותרו לבד במערכה"

הפחתת הריבית המתונה לא שינתה את הכיוון, והדולר המשיך לאבד גובה בדרך לשיאים שליליים חדשים ● ההסברים של הנגיד והוועדה המוניטרית מבהירים ששיקולי האינפלציה הם שמכתיבים את הטון ● ואיך קשור הזינוק המטאורי בוול סטריט לעניין? ● שאלת השעה

טקס החתימה על הסכמי אברהם בוושינגטון בספטמבר 20' / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ דוחק במדינות המפרץ להצטרף להסכמי אברהם. בנתיים הן לא ממהרות

לטראמפ נותר עד סוף הקדנציה ב־2029 לרשום הישג גיאו־פוליטי היסטורי ● כעת נראה שהוא מנסה, דרך הפסקת האש עם איראן, לצרף את מדינות ערב להסכמי אברהם ● אבל מומחים מסבירים: בלב הסירוב שלהן להצטרף עומדת סוגיה, שהסכם עם איראן לא יפתור

יפית חיון סמנכ״לית שירות לקוחות, וולט / צילום: כדיה לוי

איך נראה מאחורי הקלעים של שירות הלקוחות בוולט?

יפית חיון, סמנכ"לית שירות לקוחות בחברת וולט, סיפרה בכנס השירות של גלובס כיצד מתמודדת החברה עם משולש הערך שלהם הכולל: לקוחות, בתי עסק ושליחים ● "ברגע ההזמנה הכל מתנקז לרגע אחד, ואנחנו צריכים לראות את הלקוח ויש לכך חשיבות", ציינה בדבריה

רחפנים של חברת ROM360 / צילום: באדיבות ROM360

חברת רחפנים תגן על פרויקט סולארי בסמוך לג'נין

חברת רום 360 תספק את שירותי הרחפנים האוטונומיים עבור חברת האנרגיה טראלייט, ויהיו מוכנים להכווין את אבטחת המתקן ואת גורמי הבטחון במקרי חירום ● מדובר בשכבה משלימה למערך האבטחה הקרקעי, כשהדגש הוא יכולת הגנה עצמאית של האתר אל מול האיומים שבמרחב

קורין אלאל ז''ל / צילום: רמי זרנגר

מיליון וחצי שקל פיצוי לקורין אלאל וסיפור בלתי נתפס על סחבת משפטית

ביהמ"ש קבע כי איתן בראון, מנהל החשבונות של הזמרת קורין אלאל שנפטרה לפני שנה וחצי, רימה ועשק אותה - והורה לו לשלם כ־1.5 מיליון שקל ● התביעה הוגשה לפני 7 שנים ומדגימה את העומס במערכת המשפט

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

מנכ"ל אנבידיה בטוח: אלו המקצועות שיישארו חסינים מ-AI

ג'נסן הואנג עורר סערה בעבר לאחר שטען כי רק מקצועות כפיים יהיו חסינים מפני מהפכת ה-AI, אך כעת בראיון חדש הוא מרגיע ● "כל הדברים שהיו חשובים עד היום יישארו חשובים בעתיד", אמר ● לאילו מקצועות בכל זאת יהיה יתרון על הבינה המלאכותית?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ת"א ננעלה בירידות, בהובלת מניות הבנקים; אלביט ואנלייט זינקו

מדד ת"א 35 ירד בכ-1%, מדד ת"א 90 נפל בכ-1.5% ● מניית מנועי בית שמש זינקה בעקבות הדוח הרבעוני ● פוקס ירדה בעקבות הדוח, רייטיילורס, החברה שבשליטתה זינקה ● למרות הורדת הריבית אתמול, שער הדולר-שקל יורד לרמה של 2.84 שקלים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מה יעלה בגורל הבניין בגלילות? כך נראית ההיערכות לפיטורי הענק בוויקס

לאחר חשיפת גלובס על מהלך הפיטורים הנרחב בוויקס, המנכ"ל אבישי אברהמי הוציא מייל לעובדים וניסה להרגיע את הרוחות ● בחברה נערכים לטלטלה, בעוד פעילות Base44 תוחרג כנראה ● בשוק תוהים לגבי נחיצות המשרדים והשטחים המסחריים ששוכרת החברה

טרכטנברג והאחים יונתן ויובל רואש / צילום: עומר פרידמן

המצטרפת החדשה לדירקטוריון זירת הקריפטו bits of gold

ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגידת בנק ישראל וכיום משנה ליו"ר דירקטוריון הבנק הדיגיטלי ESH, מצטרפת לדירקטוריון bits of gold  ● איש העסקים אלי להב חוזר חוזר לצפון ● ושת"פ בין חברת המזון לחברת האופנה ● אירועים ומינויים