גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images
לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

ב־2003, בסרט "אבודים בטוקיו", בוב האריס (ביל מאריי) נאלץ להתחבא ביפן הרחוקה כדי לעשות קופה על פרסומת מקומית לוויסקי. בעידן ההוא, שהושפע עדיין מהתפיסה הרווחת של סוף המאה ה־20, מסחור נחשב למזהם של אמנות. כוכבים בסדר הגודל הזה היו צריכים לשמור על תדירות הופעות נמוכה כדי לשמר את ערכם, ולהופיע בפרסומת נחשב ל"עבודה בזויה" שמערערת את הגרביטאס האמנותי.

איך סיכון חיים הפך לפורמט
על המודל החדש של הקולנוע: בין מועדון ג'אז לפארק שעשועים

כך מצאו את עצמם שחקני ענק כמו ארנולד שוורצנגר (קפה), הריסון פורד (בירה) או ניקולס קייג' (המשחק היפני "פצ'ינקו") חותמים על חוזים שמנים באסיה עם סעיפים מבטון יצוק המבטיחים שהפרסומות הללו לא ישודרו לעולם במערב. פריצתה של יו־טיוב ב־2005 הייתה האות לסיומו של עידן "הגיאוגרפיה כמגן", ופתאום כבר לא היה הבדל בין פרסומת שמופצת בטוקיו לפרסומת באוהיו. היום, האמן המודרני כבר מבין שאין דרך או סיבה לברוח מהתמסחרות, אבל על הדרך הוא למד שיעור חדש: לא חשוב מי משלם, חשוב רק מי שולט בנרטיב.

מה הוציא את כוכבי הוליווד ממחבואם בטוקיו

המעבר מהסתתרות בטוקיו לכיבוש המיינסטרים הוליד את מה שאפשר לכנות אולי כ "האמן הסוברני", זה שלוקח את הצ'ק ואז גם מכפיף את המותג לעולמו האמנותי ולרצונותיו. בסופרבול 2026 הריבונות הזו באה לידי ביטוי מכל כיוון אפשרי כשמצד אחד האספירציות האמנותיות של יקירי האוסקר אמה סטון ויורגוס לנתימוס בפרסומת שנראית כמו סרט אוונגרד; ומצד שני, באד באני שלא התכופף במופע המחצית אפילו לשנייה בפני הלחצים הפוליטיים מאגף המאגא (MAGA, "מייק אמריקה גרייט אגיין").

המהפכה לא קרתה ביום אחד. עד תחילת שנות ה־2000, פרסום מהסוג הזה היה נחלתם של אתלטים או דוגמניות־על (ממייקל ג'ורדן ועד סינדי קרופורד) או של במאים מאחורי הקלעים (רידלי סקוט לאפל, 1984). כשמוזיקאים, כמו ריי צ'ארלס לפפסי (1990) ניסו לעשות זאת, זה נגמר בביקורת חריפה, אפילו קצת "התבזות". המפנה הגיע עם בריטני ספירס (גם היא עבור פפסי) ב־2001, שהפכה את הפרסומת לקליפ לכל דבר, כלומר המותג והיא דיברו שפה אחת, אבל עדיין שפה "פרסומית".

ב־2005 זה היה בראד פיט שהוציא גם את כוכבי הוליווד ממחבואם בטוקיו. הוא הצליח לעשות זאת כי 5 מיליון הדולרים ששולמו לו עבור הפרסומת של הייניקן בסופרבול לא הספיקו כדי לשכנע אותו להיות "פרזנטור רגיל". הוא השתמש בכח המיקוח שלו כדי לגייס למשימה גם את חברו דיוויד פינצ'ר שביים אותו ב"שבעה חטאים" ו"מועדון קרב". פיט ופינצ'ר יצרו סרט מתח־קומי קצר שהוכיח שאם הרמה האמנותית גבוהה מספיק, ומשתמשת בשפת היצירה המוכרת של האמנים, הקהל יתייחס לזה כהרחבה של הקנבס האומנותי ולא כמכירת ערך.

ב־2012, קלינט איסטווד כבר הכניס גם אידיאולוגיה למשוואה, כשבפרסומת הסופרבול של קרייזלר הוא השתמש במותג כמעין פטרון שקנה עבורו דקת שידור בפריים־טיים כדי לשאת דרשה על חוסנה של האומה. כך נולד "האמן הסוברני".

בסופרבול 2026, הריבונות הזו הגיעה לשיאה בשני ערוצים מקבילים, כשמצד אחד ניצבים יקירי האוסקר אמה סטון ויורגוס לנתימוס. השניים שהפכו לצמד בלתי נפרד בסרטים כמו 'מסכנים שכאלה' ו'בוגוניה', לא נשכרו כדי לבצע הוראות של משרד פרסום. הם הביאו איתם את הסטייל האקסצנטרי, העריכה הקצבית והאווירה הסוריאליסטית שמאפיינת את הקולנוע שלהם. גם אצלם המותג ("סקוורספייס") הפך ללא יותר מפטרון אמנותי שמעניק לשניים תקציב הוליוודי כדי ליצור מיני סרט שמתכתב עם הקנבס האמנותי שלהם.

הריבונות האמנותית שהכעיסה את טראמפ

מהצד השני, באד באני הציג ריבונות אמנותית מסוג אחר. עם כמעט 20 מיליארד השמעות ב־2025 וקהל שפרוש על פני כל העולם הלטיני ומעבר לו, הוא הפך למקרה נוסף בו מארג יחסי הכוחות בין הספק ללקוח משתנה. באד באני הוא כבר לא רק עוד שם גדול שמופיע עבור ה־NFL, כפי שעשו רבים וטובים לפניו, כי מעבר להופעה עצמה הוא מביא איתו מאסת קהל כצופים.

זו הסיבה שהליגה הרגישה חזקה מספיק כדי להתעלם מהמתקפות הפוליטיות של תנועת מאגא והנשיא דונלד טראמפ. כשמטה טראמפ ניסה למנף את הופעת הסופרבול כדי לעורר זעם פטריוטי בקרב הגווארדיה הישנה, באד באני לא התנצל ולא נסוג. הוא פשוט העלה עוד פוסט לאינסטגרם. ה־NFL, שב 2017 עוד נבהלה מציוצים נגד קולין קאפרניק ואקט כריעת הברך שלו, עמדה הפעם מנגד בשתיקה רועמת. והיא לא עשתה זה כאקט של צדק חברתי. הליגה פשוט הבינה שה"בייס" של טראמפ מצומצם ביחס לכוח הקנייה והתרבותי של העולם הלטיני.

עם הכנסות שנושקות ל־23 מיליארד דולר בשנה ועסקה ארוכת טווח (לשנים 2023-2034) של 110 מיליארד דולר שמעגנת את הסכומים הללו, ל־NFL יש מספיק כסף כדי להיות פוסט־פוליטית. היא הבינה שהפסד של הקהל הצעיר והלטיני הוא איום קיומי גדול יותר מכל חרם של הגווארדיה המאגא־יסטית.

הנתונים של 2026 מגבים את המהלך הזה במספרים חסרי תקדים: המופע רשם רייטינג ממוצע של 128.4 מיליון צופים, עם שיא של 134 מיליון, וגם כמובן זינוק פנומנלי של 24% בצפייה בקרב הקהל הלטיני בארה"ב. מחוץ לארה"ב, הרייטינג במקסיקו, ברזיל וספרד עלה בממוצע של 35%, קטעים מהמופע צברו למעלה מ־2.5 מיליארד צפיות ב־48 השעות הראשונות בטיק טוק ובאינסטגרם, ולא פחות מ־70% מהצופים החדשים שהצטרפו הם מתחת לגיל 30.

מהצד השני נתונים הראו שהחרם המאגא־יסטי גרם לירידה זניחה של פחות מ־2% בקהלים מסוימים, שקוזזה לחלוטין על ידי הזינוק בקהל הלטיני והצעיר.

המחסום המוסרי קרס ומחירי הטאלנטים נחתכו

הנכונות של כוכבי־על הוליוודיים "ללכלך את הידיים" בפרסום יצרה דינמיקה כלכלית חדשה. אם פעם מותג היה צריך לשלם 5-3 מיליון דולר כדי לשכנע כוכב לצאת ממחבואו בטוקיו, הרי שהיום כשהמחסום המוסרי קרס, היצע הכוכבים גדל והמחיר לטאלנט ירד מעט לאזור ה־3-1 מיליון דולר.

אבל בעוד שכוכבים רגילים הופכים ל"פרזנטורים" זולים יותר, שנטמעים בתוך המותג, האמן הסוברני מבין שהנכס הכי גדול שלו הוא הפרסונה האמנותית. לכן הוא מוכן לקחת (יחסית) פחות כסף ובתנאי שהוא שומר על השליטה היצירתית. באופן אולי מפתיע הירידה במחיר היא דווקא סימן לעצמה. האמן כבר לא צריך "שוחד" כדי להופיע, הוא רואה בזה עוד ערוץ הפצה, מתוך הבנה ששימור היוקרה והקהל שלו שווים יותר מהצ'ק המיידי - כי הם אלו שמאפשרים לו להמשיך ולהכתיב את התנאים גם בפרויקט הבא שלו.

אפשר להניח שהמעבר לריבונות של אמנים מסמן גם את דעיכתם של המתווכים הישנים. בעולם שבו לכל אמן יש ערוצי הפצה ישירים למיליוני "נתינים", תפקיד המוסדות המסורתיים (מחברות התקליטים ואולפני הקולנוע ועד למפלגות הפוליטיות) כמרכז כח משתנה.

באד באני לא היה זקוק לאישור הממסד האמריקאי כדי להפוך לאמן הגדול בעולם, והוא בוודאי לא זקוק לו כדי להישאר כזה, כי הוא מחזיק בנתונים ובקהל. הריבונות הזו יוצרת סדר עולמי חדש, וככל שהטכנולוגיה תמשיך לאפשר לאמנים לשלוט בנכסים שלהם (דרך מודלים של בעלות ישירה ודאטה), הפער במאזן הכוחות רק ילך ויגדל. נכון, זו לא עצמאות מוחלטת והאלגוריתם, הפלטפורמה וההון עדיין קובעים גבולות, אך זהו שינוי ממשי ביחסי הכוחות.

הלקח של 2026 ברור: היום לא באמת משנה מי משלם לך, כולם יוצאים מנקודת הנחה שמישהו עם אינטרס מעביר את הכסף. מה שמשנה הוא מי כותב את התסריט, והסופרבול הראה ביותר מדרך אחת שהאמן הסוברני של העידן החדש הוא זה שעולה על הבמה הכי גדולה בעולם ומכריח את כולם לדבר בשפה שלו.

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי