גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחד ממודל שעוד לא קיים: ההדלפה שמחקה מיליארדים ממניות הסייבר

מודל ה־AI החדש של אנתרופיק טרם הושק, לא נבחן בשטח ואפילו לא ברור מה הודלף ● ובכל זאת, השוק הגיב כאילו המהפכה כבר כאן ● מאחורי הירידות החדות מסתתר סיפור על שינוי בתמחור הסיכון, ועל האופן שבו משקיעים מתמודדים עם איום טכנולוגי שעדיין לא התממש

הכסף יעבור מחברות הסייבר לחברות ה־AI? מייסד אנתרופיק דריו אמודיי / צילום: ap, Don Feria
הכסף יעבור מחברות הסייבר לחברות ה־AI? מייסד אנתרופיק דריו אמודיי / צילום: ap, Don Feria

טעות אנוש פשוטה בהגדרות מערכת ניהול התוכן של אנתרופיק חשפה במהלך סוף השבוע האחרון אלפי קבצים פנימיים, אך מה שהצית את הסערה לא היה עצם הדליפה אלא התוכן שלה. בתוך המסמכים הופיע תיאור של מודל חדש בשם Claude Mythos, שנאמר כי הוא מהווה קפיצת מדרגה ביכולות הסקה, כתיבת קוד ואיתור חולשות אבטחה. בתוך שעות ספורות הפכה ההדלפה לאירוע שוק, כאשר מניות הסייבר המובילות איבדו יחד כ-14.5 מיליארד דולר ביום מסחר אחד.

לפני 2 מיליארד שנה פעל באפריקה כור גרעיני יחיד מסוגו. חוקרים עדיין לומדים את הסודות שלו
מנכ"ל אנבידיה חשף איך הוא מודד את העובדים שלו ועורר סערה

התגובה הזו חריגה משום שהיא לא נשענה על מוצר קיים, על השקה רשמית או על הוכחת יכולת בשטח. מדובר במודל שעדיין נמצא בשלבי בדיקה, כאשר לפי הדיווחים, ההדלפה כללה בעיקר טיוטות תוכן ומסמכים פנימיים שתיארו את יכולות המודל, ולא רכיבים טכנולוגיים מהותיים שלו. ולמרות זאת, המשקיעים בחרו לתמחר את התרחיש הקיצוני ביותר כבר בהווה. כלומר, מעבר חד מתמחור מבוסס ביצועים לתמחור מבוסס נרטיב, שבו הפוטנציאל לבדו מספיק כדי להזיז שווקים.

המודל שהפיל את השוק

במובן הזה, ה"תקרית" של אנתרופיק היא לא רק סיפור טכנולוגי אלא שינוי עמוק שבא לידי ביטוי יותר ויותר בהתנהגות שוק ההון. אם בעבר חברות נדרשו להוכיח יתרון תחרותי כדי להצדיק שווי, בעידן הבינה המלאכותית - די אפילו ברמז ליכולת עתידית כדי לערער מודלים עסקיים שלמים.

המספרים עצמם ממחישים עד כמה התגובה בשוק הייתה חריגה ביום שישי האחרון. לאחר שנחשפה ההדלפה, איבדו מניות הסייבר המובילות יחד כ־14.5 מיליארד דולר בתוך שעות ספורות. סנטינל וואן וזיסקלייר הובילו את הירידות עם צניחה של יותר מ־8%, בעוד פאלו אלטו נטוורקס וקראודסטרייק איבדו 7% עד 7.5% מערכן. גם צ'ק פוינט הישראלית, שנחשבת לרוב לשחקן יציב ושמרני יותר, ירדה בכ־4%. היקפי המסחר, שהיו גבוהים משמעותית מהממוצע היומי, מעידים כי לא מדובר היה רק במימושים נקודתיים אלא ביציאה רחבה יותר.

יש מידה של אירוניה בכך שדווקא אנתרופיק, אחת החברות המזוהות ביותר עם בטיחות בבינה מלאכותית, עמדה במרכז אירוע של חשיפה לא מבוקרת. אך האירוניה הזו לא הייתה הסיבה לירידות. מה שהפחיד את השוק היה מה שנחשף בתוך הקבצים, ולא עצם העובדה שהם נחשפו. התיאורים של Claude Mythos הציגו מודל המסוגל לנתח קוד מורכב, לאתר חולשות ואף לבצע תהליכים של חשיבה לוגית מתקדמת בעולם הסייבר. מבחינת משקיעים, אם מודל כזה אכן קיים המשמעות היא שכלים לאיתור חולשות ולבניית מתקפות, שבעבר היו נחלתם של מעטים, עשויים להפוך לנגישים כמעט לכל משתמש.

כלומר, החשש הוא לא שמודל אחד יחליף מוצרי סייבר, אלא שהוא ישנה את כללי המשחק. כאשר היכולת למצוא חולשות או לכתוב קוד התקפי הופכת לאוטומטית, היתרון היחסי של חברות האבטחה נשחק. במקביל, גם התוקפים נהנים מאותה קפיצת מדרגה: כלים שבעבר דרשו מומחיות גבוהה וזמן ממושך עשויים להפוך לנגישים, מה שמאפשר להגדיל את היקף וקצב ההתקפות. מדובר בפגיעה פוטנציאלית בליבת הערך של חברות הסייבר, שנשען על מומחיות, ידע מצטבר ויכולת תגובה מהירה.

במילים אחרות, ההדלפה לא חשפה רק טכנולוגיה אלא גם תרחיש שבו סייבר הופך ממשחק של מומחים למגרש שבו גם שחקנים קטנים יכולים לפעול בקנה מידה גדול.

כדי להבין את עוצמת התגובה, צריך לחבר את האירוע למגמה רחבה יותר בשוק, זו שמכונה לעיתים SaaSpocalypse (או אפוקליפסת הסאאס). מדובר בפחד גובר מכך שכלי בינה מלאכותית יעקפו שכבות שלמות של תוכנה ויהפכו חברות קיימות למתווך מיותר.

במקרה של הסייבר, הפחד הוא פשוט אך עמוק. אם ארגון יוכל להשתמש במודל כמו Claude Mythos כדי לזהות חולשות בקוד שלו בזמן אמת, לתקן אותן ואף להקדים מתקפות, ייתכן שהוא לא יזדקק לאותה מערכת הגנה יקרה שהוא רוכש היום. התקציבים עשויים לנדוד מספקי הסייבר אל ספקי ה־AI עצמם.

מדובר באיום שהוא בעצם לא תחרות ישירה, אלא עקיפה, של המוצר כולו. ולכן התגובה בשוק הייתה רוחבית. מניות של חברות כמו קראודסטרייק, פאלו אלטו נטוורקס, זיסקיילר וסנטינל וואן ירדו בשיעורים חדים, משום שהשאלה שעלתה לא הייתה מי תנצח בתחרות, אלא האם כל הקטגוריה עומדת בפני שינוי מבני.

בין היסטריה להזדמנות

לצד הפאניקה, יש גם קולות שמנסים לאזן. מספר אנליסטים טוענים כי עצם הכניסה של חברות בינה מלאכותית לתחום הסייבר היא דווקא סימן חיובי. לפי גישה זו, לא מדובר בהחלפה של החברות הקיימות אלא בהרחבה של השוק. ההיסטוריה מספקת לכך בסיס מסוים. גם בעבר הופיעו כלים אוטומטיים לאיתור חולשות, אך תעשיית הסייבר לא נעלמה אלא התרחבה. ככל שההתקפות נעשות מתוחכמות יותר, כך גדל הצורך בהגנה מתקדמת יותר. במובן הזה, הבינה המלאכותית פועלת בשני הכיוונים. היא מחזקת את התוקפים, אך גם מעניקה יתרונות חדשים למגינים.

הדינמיקה הזו יוצרת מרוץ חימוש טכנולוגי. לא AI מול סייבר, אלא AI מול AI. כלומר, חברות שיצליחו לשלב יכולות מתקדמות בתוך הפלטפורמות שלהן עשויות דווקא לצאת מחוזקות. גם חברות שנתפסות כחזקות יותר מבנית לא היו חסינות מהתגובה המיידית של השוק. כך למשל פאלו אלטו, שאנליסטים ממשיכים לראות בה שחקן עמיד יחסית, בזכות אסטרטגיית הפלטפורמה הרחבה שלה והקשר העמוק עם לקוחות.

לעומתה, חברות ממוקדות יותר כמו סנטינל וואן, שמתמקדת בהגנה על נקודות קצה באמצעות תוכנה שמזהה ומנטרת איומים על מחשבים ושרתים, או זיסקיילר, שפועלת בתחום אבטחת הגישה והזהויות בענן ומגינה על חיבורי משתמשים ויישומים, חשופות יותר לשינויים חדים בסנטימנט סביב טכנולוגיות חדשות.

גם בתוך התמונה הזו יש הבחנות. תחומים כמו אבטחת נקודות קצה או זהויות נחשבים רגישים יותר לשיבוש מהיר, משום שהם מבוססים במידה רבה על יכולות תוכנה שניתן להאיץ או לשנות באמצעות בינה מלאכותית, בעוד שאבטחת תשתיות ורשתות נוטה להשתנות בקצב איטי יותר. זו אחת הסיבות לכך שחברות מבוססות עם מודל עסקי יציב, כמו צ'ק פוינט הישראלית, נתפסות כפחות תנודתיות בעת משבר.

"הפאניקה מבוססת"

גם בשוק הפרטי מתחילים לראות סימנים ראשונים לשינוי. ספיר הרוש, שותפה ב־Third Point Ventures, אומרת שהמגמה של מעבר מפתרונות נקודתיים לפלטפורמות עמוקות יותר כבר הייתה בעיצומה בשנה האחרונה, אך האירועים האחרונים האיצו אותה. לדבריה, ההתפתחויות סביב מודלים כמו זה שתואר בהדלפה מעלות סימני שאלה לגבי המודל העסקי של חלק מהחברות. "זה לא שהסייבר נעלם, אלא שהשוק מתחיל לשאול מחדש איך בדיוק החברות האלה מייצרות הכנסות, ועד כמה הבידול שלהן באמת בר קיימא כשהיכולות האלה הופכות לזמינות יותר".

הרוש מוסיפה שהחברות שיפגעו יותר הן אלו שמציעות פתרון נקודתי ולא פלטפורמה רחבה. עם זאת, היא מדגישה כי לא מדובר בפאניקה חסרת בסיס, אלא בתגובה לשינוי אמיתי. "יש כאן פאניקה, אבל היא מבוססת. זו הבנה שאנחנו עולים רמה, גם ברמת היכולות וגם ברמת הציפיות מהחברות".

לצד זאת, היא סבורה שהשינוי עשוי דווקא לחזק את התעשייה בטווח הארוך ולהעלות את רף הכניסה. "נראה חזרה ליסודות, חברות יצטרכו להוכיח עומק אמיתי, בין אם זה באבטחה רחבה יותר או בהבנה עמוקה יותר של האיומים".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הפיץ חשבוניות פיקטיביות ב-700 מיליון שקל. כמה מס ישלם?

התובעים פנו לבית המשפט בבקשה להצהיר כי סירובם של בני זוג לחתום על חוזה פינוי־בינוי - אינו סביר • אח ואחיינית נאבקו על ירושתה של קשישה, שכתבה שתי צוואות שונות • ומורשע בהפצת חשבוניות פיקטיביות לא הצליח להתכחש לרווחיו • 3 פסקי דין בשבוע

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אלי קוק ופרופ' יעל שטרנהל / צילום: יח''צ, ענבל מרמרי

המומחה שמאמין: זה הלחץ שיכול להוביל את טראמפ לסיים את המלחמה

שיחה עם המומחים לפוליטיקה אמריקאית, פרופ' יעל שטרנהל מאוניברסיטת תל אביב וד"ר אלי קוק מאוניברסיטת חיפה ● על השפעת דעת הקהל בארה"ב על הנתיב שלקח טראמפ באיראן, למה הפופולריות כבר לא חשובה לו, כיצד נפגע הדימוי של ישראל ואיך כל אלה ישפיעו על בחירות האמצע

פרופ' נוריאל רוביני / צילום: Reuters, Fred Prouser

"שווה את הסיכון": הכלכלן הנודע בטוח - זה מה שטראמפ עומד לעשות עכשיו

הכלכלן פרופ' נוריאל רוביני, סבור שטראמפ יגדיל את ההימור וימשיך את המלחמה בעוצמה, ולא יסכים להפסקת אש בתנאים שיגרמו לו להיראות כמו "לוזר" ● איך תיראה לדעתו המשך המלחמה ומה הסיכון?

קניון סירקין פתח תקווה מקבוצת קניוני עופר של מליסרון / צילום: בר - אל

בלחץ השוכרים בקניונים: מליסרון דוחה חלקית תשלומים - ומציבה תנאים

קבוצת הקניונים מליסרון תאפשר את פריסת השכירות של אפריל לשלושה תשלומים, אך דמי הניהול ייגבו כרגיל, ורק עסקים ששילמו את חובותיהם ייכללו ● המהלך מגיע על רקע קריאות להימנע מתשלום שכירות ולחץ גובר מצד בעלי עסקים, שממתינים עדיין למתווה פיצויים מהמדינה

שבעת המופלאים מתוך הסרטון שהפך ויראלי. מצפן הביתה / צילום: צילום מסך

עם GPS פנימי: איך מצליחים כלבים אבודים לחזור עשרות קילומטרים הביתה?

הרשת געשה החודש מסרטון ויראלי של להקה של 7 כלבים, שנטען שנגנבו מחצר ביתם כדי שיימכרו לתעשיית הבשר, הצליחו להימלט – ומצאו את הדרך כל אחד לבעליו ● הסיפור מאחורי הסרטון אולי לא אמיתי, אבל לכלבים אכן יש מערכת מגנטית יעילה במיוחד

אבי מגידו, מנכ''ל סונול / צילום: דרור סיתהכל

מיחידת סילוק המוקשים ועד לימודי המשפטים: הדרך של מנכ"ל סונול

"מכלי הדלק בתחנות מוטמנים באדמה, לכן אין חשש לנזק היקפי בתרחיש של פגיעת טיל. אנחנו גם לא פועלים רק עם בית זיקוק אחד ויכולים לייבא דלקים מזוקקים לארץ" ● שיחה קצרה עם אבי מגידו, מנכ"ל סונול

החנות החדשה של פקטורי 54 בקניון רמת אביב / צילום: עמית גורן

רוני אירני: "מכבד את המאבק מול הקניונים, אבל לא מצטרף אליו"

בהשקעה של כ־30 מיליון שקל, הקבוצה של משפחת אירני השיקה מתחם חדש של פקטורי 54 הכולל מותגי יוקרה בינלאומיים ובהמשך גם שירותים כמו סטיילינג אישי והתאמות ותיקונים - לצד בר יין ● המהלך מגיע בתקופה מאתגרת עבור ענף האופנה, שמתמודד עם השלכות המלחמה לצד מחלוקות מול הקניונים על שכר דירה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך תקראו את אחד המסמכים הכי חשובים לעתיד שלכם - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מה משקלו של בנק ישראל בהשפעה על המסחר במט"ח, ומה כדאי לעשות למי שנמצא בחשיפת יתר לדולר? ● הדוח השנתי של קרן הפנסיה הוא לא עוד מסמך בירוקרטי, אלא אחד הכלים הפרקטיים ביותר לוודא שהחיסכון הגדול בחייכם עובד בשבילכם היטב ● וגם: האם לאחר גל האופוריה בשוק ההון של ת"א, טמונה הזדמנות דווקא במניה הכי חבוטה של הסקטור הפיננסי?

מעבר הגבול עם ירדן, מסוף יצחק רבין / צילום: ויקיפדיה

שערי היציאה הולכים ונסגרים: מה עומד מאחורי החלטות ירדן ומצרים?

מאות ישראלים תקועים בעקבה בשל שינוי במדיניות בירדן, שבין היתר משפיעה על פעילות מטוסים אירופאים שארקיע חוכרת ● במקביל, מצרים מעלה שוב את אגרת המעבר בטאבה

כנסת ישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ברגע האחרון וללא חוק גיוס: תקציב 2026 צפוי לעבור הלילה

הסכמות עם המפלגות החרדיות הסירו את איום הפלת התקציב, והמליאה צפויה לאשרו הלילה שעות לפני הדדליין ● המלחמה ניפחה את מסגרת ההוצאה בכ־37 מיליארד שקל מאז אישור הממשלה בדצמבר, וכמעט ב־50 מיליארד לעומת התקציב של השנה שעברה ● הגירעון הורחב ל־4.9% תוצר, ובאוצר נאלצו לוותר על חלק מרכזי מהרפורמות שתוכננו

מטוסי חיל האוויר / צילום: דובר צה''ל

מה היה מטוס הקרב הראשון של חיל האוויר?

ממי רכשו האמריקאים את אלסקה, על שם מי קרוי בית החולים אסף הרופא ובאיזו סדרת ספרים מככב הילד אודי שחר? ● הטריוויה השבועית

בצלאל סמוטריץ' ואמיר ירון / צילום: דני שם טוב - דוברות הכנסת, שלומי יוסף

הנקודה שמטרידה את בנק ישראל בתקציב והסעיף שקפץ בחדות בגלל המלחמה

תקציב 2026 עלה להצבעה כשבתוכו גירעון תופח, כספים קואליציוניים והוצאות ביטחון ענקיות, אך ללא בשורת צמיחה ● במקביל, בנק ישראל יפרסם תחזיות מעודכנות וצפוי להותיר את הריבית בלי שינוי ● האם השמרנות של הנגיד תצליח לאזן את כלכלת הבחירות של האוצר?

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

מגבירה את ההימור: דוראד רוכשת טורבינת גז ב-830 מיליון שקל לפני אישור מרשות התחרות

פרויקט תחנת הכוח "דוראד 2" נמצא בסימן שאלה רגולטורי בשל מניות המיעוט של אדלטק, יצרנית החשמל הגדולה בישראל, מה שעלול להוביל להתנגדות של רשות התחרות או רשות החשמל ● למרות זאת, בדוראד מחליטים להמר שהתחנה תאושר, והם מעדיפים לקנות את הטורבינה כל עוד הם יכולים, ולא להסתכן שהיא תעבור ללקוח אחר

אורניום / צילום: Shutterstock

לפני 2 מיליארד שנה פעל באפריקה כור גרעיני יחיד מסוגו. חוקרים עדיין לומדים את הסודות שלו

ב־1972 גילו חוקרים כור ייחודי באזור אוקלו שבגאבון, ניסוי טבעי שהייתה לו השפעה דרמטית על חקר הפיזיקה והבנת חוקי היקום ● פיזיקאים משוכנעים גם היום שעוד יש לנו מה ללמוד ממנו, גם על "התיאוריה של הכול" וגם על שיטות לאגירת פסולת גרעינית

שרית קלברס פתאל (באמצע), עם משפחתה / צילום: פרטי

"יש תור לשירותים כמו בצבא": כששלושה דורות גרים סביב ממ"ד אחד

כשאין ממ"ד, המסגרות של הילדים מושבתות והמשק עובד כרגיל - יותר ויותר אנשים עוזבים להורים, כדי לקבל הגנה, עזרה וגם תמיכה נפשית ● כך, בבתים רבים בישראל גרות היום משפחות כמו בקומונה, בשלושה דורות לפחות ● איך חולקים בנטל הכלכלי, מהן ההשלכות הרגשיות ומה זה עושה לנו כחברה?

הדקלים 73 במרכז פרדס חנה / צילום: שלומי יוסף

בשכונה מבוקשת: קוטג' בפרדס חנה נמכר במחיר נמוך יחסית

האזור נחשב חסין יחסית לטילים ומחיר הבית מעט נמוך מהמקובל, ככל הנראה מכיוון ששטח המגרש קטן יחסית

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

כאוס בשדה התעופה בעקבה: טיסות ארקיע בוטלו, מאות נוסעים תקועים

שינוי מדיניות בירדן פוגע בפעילות החלופית לנתב"ג ויוצר כאוס: מטוסים חכורים מאירופה אינם מורשים לפעול, וחלק מהטיסות מועברות או מבוטלות ● ארקיע הודיעה כי תפסיק את הפעילות בעקבה, כאשר חלק מהטיסות יעברו לטאבה וחלק יבוטלו ● במקביל, מצרים מעלה שוב את אגרת המעבר בטאבה - העלאה שנייה מתחילת המלחמה

לוחמי אש מכבים את האש שפרצה לאחר פגיעת חלק יירוט באזור נאות חובב / צילום: כבאות והצלה לישראל

"להסתגר בבתים": אירוע חומרים מסוכנים לאחר פגיעה במפעל אדמה בנאות חובב

מפעל "אדמה פתרונות לחקלאות" באזור התעשייה נאות חובב נפגע ע"י שבר יירוט וייצר אירוע חומרים מסוכנים באזור ● כבאות והצלה פועלים לבלימת השריפה במקום, ותושבי האזור התבקשו להסתגר בבתים

אריאל כהן, עומר כילף / צילום: נאבן, דיויד גארב

הישראלית שזינקה במעל 40% ביום אחד, וזו שבנאסד"ק מאיימים למחוק מהמסחר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● נאבן זינקה במעל 40% לאחר פרסום תוצאותיה הכספיות, והאנליסטים חיוביים לגביה ● פרייטוס קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית התייעלות וקיצוץ של עד 15% ממצבת העובדים שלה ● ואינוויז קיבלה אזהרה מהנהלת הנאסד"ק, לאחר שנסחרה למעלה מ-30 ימי מסחר רצופים מתחת למחיר של דולר אחד

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

רצף שיגורים לדרום תוך שעות; במקביל: ירי גם לצפון מלבנון

פיקוד העורף: אין שינוי בהנחיות עד יום שני ● מוקדם יותר - הירי מאיראן התחדש: 19 פצועים במצב קל מפגיעה באשתאול ונזק כבד לרכוש, נפילה בנגב ● נשיא איראן פזשכיאן איים: נגיב בעוצמה לפגיעה במפעלי הפלדה ● דובר צה"ל הודיע כי בשתי תקריות אתמול והלילה בדרום לבנון שני קצינים נפצעו קשה ושבעה נפצעו בינוני ● השיגור שבוצע מתימן יורט מחוץ לגבולות הארץ, ולא דווח על נפגעים • דיווח: 10 חיילים אמריקנים נפצעו במתקפה איראנית בסעודיה ● מרקו רוביו לשרי החוץ של מדינות ה-G7: המלחמה תימשך שניים עד ארבעה שבועות נוספים ● עדכונים שוטפים