גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם סרטון ואלפי תגובות ברשת: הוויכוח על גרמי המדרגות לא נשאר בגבולות הכנסת

כבאות והצלה פרסמו סרטון נגד החלטה של מנהל התכנון להקל על הדרישה לשני חדרי מדרגות בבניינים גבוהים ● במנהל התכנון טוענים מנגד: סכנת החיים האמיתית היא לעכב התחדשות עירונית של בניינים ישנים ופגיעים הרבה יותר

צילום מסך מתוך הסרטון המדובר
צילום מסך מתוך הסרטון המדובר

דיון על רגולציית בנייה יצא מגבולות הכנסת והממשלה, כשכבאות והצלה פרסמו סרטון נגד החלטה של מנהל התכנון להקל על הדרישה לשני חדרי מדרגות בבניינים גבוהים - במקום החל מ-10 קומות כיום, הם רצו להגביה את הדרישה ל-14 קומות, כלומר 42 מטרים. על פי הסרטון, "חדר מדרגות אחד בבניין גבוה זו סכנת חיים".

אך במנהל התכנון טוענים: סכנת החיים האמיתית היא לעכב התחדשות עירונית של בניינים ישנים ופגיעים הרבה יותר. הסרטון זכה לתפוצה נרחבת, כאשר רק ב- X הוא מתקרב כבר ל-100 אלף צפיות. איך קרה שדיון מקצועי כזה גולש לזירה הציבורית, עם רשות ממשלתית שתוקפת בפומבי רשות ממשלתית אחרת?

דיון סוער בוועדת הכספים על הפיצוי לעסקים: "במתווה הנוכחי יש אפליה ברורה"
בדרגי השטח בצה"ל חוששים: לוחמים יידרשו השנה לקרוב למאה ימי מילואים

מרכז הדיון הוא על רגולציה שמחייבת הוספת גרם מדרגות שני לבניינים גבוהים. מטה התכנון הלאומי, שאמון לקדם מדיניות שתאפשר בנייה נרחבת יותר שתקל על משבר הדיור, רוצים לאפשר בנייה של 13-10 קומות ללא גרם מדרגות נוסף, מה שמוסיף עלויות נרחבות על הבנייה והופך בניה גבוהה בפריפריה ללא משתלמת.

בעוד הכבאות מעוניינים להשאיר את המצב כמו שהוא, בו הדרישה מתחילה כבר מ-10 קומות. על פי הסרטון שפרסמו כבאות והצלה "ברגע שתפרוץ שריפה, והחלל הזה מתמלא בעשן, ומצד אחד לוחמי האש עולים לחלץ את האזרחים, ומצד שני הם יורדים באותו גרם מדרגות, עלולה להיווצר לנו מלכודת מוות".

אלא שעל פי גורמים בממשלה, אין היגיון מיוחד בדרישה הזאת: "אין גרם מדרגות שמיועד לעלייה וגרם מדרגות שמיועד לירידה. בכל מקרה תהיה התנגשות. הכבאות גם לא הציגו כמה ספיקת אנשים נדרשת בחדר המדרגות. ברגע שפורטים את זה, מבינים שאין בדרישה שלהם היגיון מארגן, זה סתם סיסמאות. ובכלל, את אותה טענה אפשר להביא גם על מבנים מתחת ל-10 קומות".

מנהל התכנון נשענו על סקירה של חברת "אלייט" בראשות נציב הכבאות וההצלה לשעבר דדי שמחי. הם בחנו את הרגולציה בישראל ובעולם, וספציפית מול היכולות של הכבאות בישראל. לדבריהם, "סף המעבר ל'רב־קומות' נקבע כיום על 29 מטר, בעוד שצי כבאיות הסולם וכבאיות המנוף בשירותי הכבאות הינו בעל יכולת פעולה של 42 מטר. פער זה יוצר אי-הלימה בין היכולת המבצעית בפועל של מערך הכבאות לבין ההסדרה הרגולטורית ש מצדיקה בחינה מחודשת של סף ההגדרה".

הרגולציה האמריקאית

הכבאות מביאים השוואה בינלאומית שמראה שבארה"ב, ממנה נלקחת מרבית רגולציית הכבאות בישראל, אכן יש דרישה דומה לגרם מדרגות שני מעל 22 מטרים. אלא שהדבר נובע מנסיבות אחרות לגמרי: קודם כל, בנייני המגורים הנפוצים בארה"ב הם רחבים בהרבה, וכמות הדיירים בכל קומה גדולה יותר. בנוסף, הסולמות בכבאיות הנפוצות בארה"ב מגיעות ל-23 מטרים, ומכאן נובעת הרגולציה. זאת בזמן שהכבאיות הנפוצות בישראל מגיעות ל-42 מטרים.

וחשוב עוד יותר: על פי הדוח של "אלייט", בישראל יש רשימה ארוכה של אמצעי בטיחות נוספים, שלא נדרשים בארה"ב, ולדבריהם הם אפקטיביים בהרבה מכל גרם מדרגות נוסף. אלו כוללים למשל מערכות שחרור עשן, מעלית כבאים, גלגלון כיבוי, מאגר מים סמוך, חלון חילוץ בדירות, רחבת היערכות לכבאות, ודלתות אש שמונעות התפשטות בין מרחבים שונים בבניין. דווקא חלק מהדרישות האלה, כמו הדרישה שהקירות יהיו חסיני אש במשך שעתיים (ולא רק במשך שעה) הכבאות מציעה להסיר במקום גרם המדרגות הנוסף. לדבריהם, התוצאה תהיה גם זולה יותר וגם בטיחות יותר.

על פי הדוח של "אלייט", במדינות אירופאיות רבות, ישנה דרישה לגרם מדרגות נוסף בבניינים גבוהים (אפילו מעל 42 מטרים), אך רק אם לא מותקנים בו אמצעי בטיחות נוספים מהסוג שנהוג כבר בישראל. הם אף מדגישים שבישראל ישנם אמצעי בטיחות כמו חלוקה לאגפים ומערכות שחרור עשן שלא נדרשות גם במדינות אירופאיות שמאפשרות גרם מדרגות יחיד.

מצד שני, טפסר משנה ספי שמיר, ראש מחלקת חקירה ורגולציה בכבאות והצלה, אומר ש"גרם המדרגות הוא הכרחי כדי לאפשר לאנשים להימלט מהדליקה. במדינות כמו גרמניה אכן יש אמצעי בטיחות חליפיים לגרם מדרגות נוסף, אבל שונים ויקרים מאלו שיש בישראל, כמו לובי קומתי ומערכות ניהול עשן נפרדת, ושההגעה לחדר המדרגות תהיה דרך מרפסת פתוחה. אם רוצים לאמץ את הדירקטיבה הגרמנית, שיאמצו אותה עד הסוף".

"מדובר בהצלת חיי אדם"

על פי נתן אלנתן, יו"ר מטה התכנון הלאומי "אין שריפה שקרתה בבניין מגורים גבוה שנבנה ב-30 שנה האחרונות, שיצאה מחוץ לדירה, והיו הרוגים". כלומר, תרחיש הייחוס שלשמו נועדה הרגולציה פשוט לא מתקיים. זה משום שבבניינים החדשים יש כאמור שלל אמצעי בטיחות נוספים שמונעים התפשטות של האש. לדברי נתן אלנתן "אנחנו משאירים את החובה הזאת, שהיא זולה עבור היזמים ואפקטיבית בהתמודדות עם שריפות". לדבריו, הם ביקשו מהכבאות נתונים, ולא נענו.

ואכן, בשיחה עם הכבאות, הם מודים שאין להם נתונים כאלה, ושהם לא אוספים אותם. לדבריהם, האחראים על נתוני הנפגעים הם משרד הבריאות, והם מסווגים את סיבת המוות לפי הסיבוך הבריאותי הסופי, בלי קשר לשריפה שהייתה. אך אלנתן אומר ש"ההרוגים בשריפות הם רק בבניינים ישנים" בהם אין אמצעי בטיחות כאמור. אלו גם פעמים רבות נבנים מחומרים בעייתיים יותר, והיכולת שלהם להתמודד עם שריפות חלשה יותר.

לכן, סכנת החיים האמיתית בעיניו היא להשאיר את המצב כמו שהוא, מה שיעכב התחדשות עירונית בפריפריה, וישאיר תושבים רבים בבניינים ישנים ופגיעים בהרבה". זאת מכיוון שהחל מגובה 10 קומות ומעלה, דרישות הכבאות מזנקות משמעותית, מה שהופך את הבניה ללא משתלמת במקומות מועטי ביקוש.

הסרת הרגולציה היקרה ביותר, גרם המדרגות הנוסף, אמורה לפתור זאת ולהפוך לכלכלית את הבניה חדשה והבטיחותית יותר. "ככה גם בפריפריה יהיו מבנים חדשים, כולל ממ"ד, ויכולת עמידה בשריפות. זו הצורה להפחית את מספר ההרוגים" אומר אלנתן.

גם טפסר משנה שמיר מסכים איתו ש"אין ספק שבניין חדש הוא טוב יותר עבור האזרח, אבל להציג את זה כאילו כל האירוע שמונע את זה הוא חדר המדרגות - זה לא נכון".

הוויכוח המקצועי, שמתנהל בדרך כלל במסדרונות הממשלה ובוועדות הכנסת, יצא הפעם לקמפיין נדיר של רשות ממשלתית אחת נגד אחרת. על פי הכבאות, הסיבה לכך ש"הכבאות נעמדה על הרגליים האחוריות, היא כי היא כי חשוב להילחם בזה. מדובר על חיי אדם, שזה המנדט שלנו ועלינו לשמור עליו".

עוד כתבות

קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter

החבילה שלכם מחו"ל עוד לא הגיעה? ייתכן שתצטרכו להמתין עוד כמה שבועות

הפסקת האש החזירה בהדרגה את פעילות המשלוחים לישראל, אך שיבושים בשרשרת האספקה ומחסור בטיסות מטען ממשיכים לעכב חבילות רבות ● חלק מאתרי הסחר חזרו לפעילות מלאה או חלקית, בעוד אחרים עדיין לא ● בענף מדווחים על התייקרות חדה בשילוח האווירי ועל פתרונות חלופיים מוגבלים ● מהיכן ניתן להזמין בימים אלו, מתי נחזור לשגרה מלאה, ומה האלטרנטיבות? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האוצר מאפשר הלוואות בערבות מדינה לעסקים שנפגעו במלחמה

משרד האוצר הודיע כי יפתח בשבוע הבא מסלול ייעודי בקרן להלוואות בערבות המדינה עבור עסקים קטנים ובינוניים שנפגעו ממבצע "שאגת הארי" ● ברקע: הדיון הצפוי היום בוועדת הכספים על מתווה הסיוע לעסקים, לאחר ביקורת מצד גורמים במגזר העסקי ● נשיא להב: "כשל מתמשך של המדינה בטיפול בפיצויים בזמן חירום"

סניף קרפור בקריית אונו / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסל של המדינה או של ברקת? הוזלות של עשרות מוצרים עם שלל כוכביות

השבוע יוצא לדרך מהלך המחירים של שר הכלכלה וקרפור, ובשוק מותחים ביקורת על הכשלים ● מהמכרז שניגשה אליו רק מתמודדת אחת, דרך ההחלטה לקיים את המהלך רק בשליש מסניפי קרפור ובמיקומים פחות נגישים ועד הגבלות הרכישה והמיתוג מחדש שנעשה ברגע האחרון

דיוויד גוקלר / צילום: ap, Wire Business

המניה שזינקה כ-2,400% בשנה, התחזית האופטימית והקשר הישראלי

מאחורי הזינוק החריג במניית סנדיסק עומד מחסור עולמי בזיכרונות וביקוש גובר לתשתיות נתונים ● אנליסטים מעלים את מחיר היעד ל־1,000 דולר ומעריכים כי המגמה תימשך לפחות עד 2028. מניית החברה שהוקמה על ידי ישראלי תיכנס בקרוב למדד נאסד"ק 100

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

המומחים טוענים: אלה הסיבות שלא ניכרת פאניקה בשווקים

המסחר מסביב לעולם מתאפיין היום בירידות שערים מתונות, וחלק מהאנליסטים בטוחים: שיא הפחד מאחורינו, מכאן השוק רק יעלה

אפליקציית Waze / צילום: Shutterstock

הווייז לא עובד לכם היום? זו הסיבה

גם בזמן הפסקת האש: למה עדיין יש שיבושי GPS ברחבי הארץ? המומחים מסבירים ● שאלת השעה

כותרות העיתונים בעולם

נשיא דרום קוריאה השווה את צה"ל לנאצים, ומסרב להתנצל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בחיזבאללה מפעילים לחץ על ממשלת לבנון רגע לפני שיחות השלום, משבר האנרגיה במזרח התיכון מחריף עם עשרות מתקנים שנפגעו, ונשיא דרום קוריאה השווה את צה"ל לנאצים ועורר סערה ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת כוח / אילוסטרציה: AP PRO

המרוץ לתחנת הכוח מתלהט: ריינדיר של פאוורג'ן קנתה טורבינת חשמל

בכך מתקדמת פאוורג'ן צעד נוסף לעבר הקמת תחנת כוח קרובה לאזור המרכז, תחת מכסה מוגבלת שקבעה רשות החשמל ● מתחרות בה OPC חדרה, שרכשה טורבינה, ודוראד, שהודיעה לאחרונה כי שריינה מקום בתור להשגת טורבינה ● מי התחנה שתיפול בין הכיסאות?

אילוסטרציה: Shutterstock

הבטיחו פטור ממס וסיבכו את החוסכים: כך לכאורה עבדה תרמית הפנסיה החדשה

עובד רשות המסים וסוכן ביטוח נעצרו בחשד שניהלו רשת למשיכת כספי פנסיות במרמה תוך התחמקות מתשלום המס ● לפי נתוני רשות שוק ההון, המשיכות המוקדמות של התמלוגים הפכו לתופעה שהולכת ומתרחבת ● מומחים מזהירים: לא רק החיסכון נפגע, אלא גם הכיסוי הביטוחי

מימין: שי-לי עטרי ונעמה שחר / צילום: מתוך חשיפה עם חיים אתגר-ערוץ 12, אולפן שישי של חדשות 12

העבירה חמורה, השם ממילא ברשת: למה ביהמ"ש עדיין נאחז בצווי איסור פרסום

בית המשפט העליון מעכב את פרסום שמו של החשוד באונס שי-לי עטרי, לאחר שטען כי נקלע למצב אובדני ● אך ברשתות החברתיות הגולשים מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את האיסור ולפרסם את שמו ● מומחית: "צווי איסור פרסום הפכו למשחק חתול ועכבר"

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שיא חדש בת"א; מדד הביטוח זינק במעל 4%, מדד הבנקים ב-3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● מדד הנפט והגז מאבד גובה, המניות הביטחוניות נופלות ● השקל מתחזק מול הדולר ● עליות נרשמות גם באירופה ובחוזים בארה"ב; מחירי הנפט יורדים ● וול סטריט עברה אמש מירידות לעליות חדות, אחרי שטראמפ אמר: "האיראנים התקשרו אלינו ורוצים עסקה"

מטוס מעקב יוצא למשימה מנושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, US Navy

פי 8 מהסבב הקודם: כמה עלתה מלחמת שאגת הארי לארה"ב?

לפי דוח שפרסם מכון המחקר CSIS, עלויות המלחמה נאמדו ב־25-30 מיליארד דולר עבור ארה"ב, כולל נזקים רבים לתשתיות, יירוט של 46 כלי טיס ואירועי אש ידידותית ● במקביל, הפנטגון פונה לפיתוח חימושים זולים בהשראת שאהד 136 האיראני, בניגוד למסורת של מערכות יקרות

קלוד / צילום: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא בחר מניית תוכנה

חשבון אנונימי ברשת X בנה באמצעות מודל קלוד מנהל תיק השקעות וירטואלי שמצליח, לפחות בינתיים, לעקוף את מדד ה־S&P 500

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

רשות התחרות נתנה אור ירוק: מיזוג הענק בין ישראל קנדה לאקרו מתקדם שלב

אישור רשות התחרות מקרב את השלמת מיזוג הענק בין ישראל קנדה לאקרו, בעסקה של כ־10 מיליארד שקל שתיצור אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל עם צבר של כ־27 אלף דירות ● ברקע, שתי החברות מציגות ירידה במכירות ושחיקה במניות מאז ההכרזה על העסקה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

כבר מכרה כרטיסים והתחרטה: ענקית התעופה שוב דוחה את חזרתה לישראל

חברת התעופה ההונגרית וויזאייר, שתכננה לחזור לפעילות בישראל כבר ב-25 באפריל, הודיעה על הארכת הביטולים עד 4 במאי ● איתיחאד איירווייז ואתיופיאן איירליינס מתכננות לשוב לפעילות כבר בימים הקרובים ● ביטול משמעותי נוסף נרשם בקו לארה"ב, לאחר שחברת התעופה אמריקן אירליינס הודיעה כי לא תשוב לפעילות בישראל לפחות עד ה-8 בספטמבר

שלט חוצות בגוש דן מטעם אלכס סקלר נגד יעקב פרי, עו''ד נבות תל-צור ועו''ד אלירן דולב / צילום: בר לביא

עורכי דינו של צביקה נווה תובעים 5 מיליון שקל מאלכס סקלר בעקבות "קמפיין הכפשה"

אחרי קמפיין החוצות שהעלה נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, האוליגרך אלכס סקלר העלה קמפיין חדש נגד עורכי דינו של נווה, נבות תל-צור ואלירן דולב, ונגד מקורבו יעקב פרי ● כעת עו"ד תל-צור - שרק לאחרונה הגיש בשם נווה תביעת דיבה נגד סקלר בסך 10 מיליון שקל - תובע בעצמו את סקלר בגין לשון הרע

כותרות העיתונים בעולם

"תהנו": כך מגיבים בטהרן לאיום החדש של טראמפ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: כך ארה"ב מתכננת לפגוע בלב הכלכלה האיראנית, קבוצת BRICS בוחרת לא להתערב במלחמה ולשמור על אינטרסים לאומיים, וישראל ולבנון בדרך לשיחות גורליות ● כותרות העיתונים בעולם

מרקו רוביו נפגש עם שגריר ישראל לייטר ושגריר לבנון מועאד למו''מ, וושינגטון / צילום: Reuters

במקביל לפתיחת המו"מ עם לבנון, צה"ל: "ייתכן ירי מוגבר"

טראמפ: השיחות עם איראן יכולות לצאת לדרך ביומיים הקרובים ● דריכות בצפון - צה"ל מזהיר מפני צפי לירי מוגבר מלבנון • שר הביטחון כ"ץ: "ארה"ב וישראל הגדירו את הוצאת החומר המועשר מאיראן כתנאי סף לסיום המערכה" • שלושה לוחמים נפצעו קשה בהיתקלות בדרום לבנון ● מזכ"ל חיזבאללה: "לבטל את פגישת המו"מ עם ישראל - זו השפלה" ● עדכונים שוטפים

דיון ועדת הכספים בכנסת, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

דיון סוער בוועדת הכספים על הפיצוי לעסקים: "במתווה הנוכחי יש אפליה ברורה"

ועדת הכספים דנה היום במתווה הפיצויים לעסקים קטנים ובינוניים בעקבות הנזק הכלכלי במבצע "שאגת הארי" ● בדיון נכחו ראשי מגזרי התעסוקה העסקיים, שהביעו את זעמם על היעדר החקיקה בנושא ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "לא ייתכן שהמגזר הפרטי יהיה עדיפות ב', והסקטור הציבורי יהיה עדיפות א'"

מושגים לאזרחות מיודעת. סטגפלציה / צילום: Shutterstock

המושג סטגפלציה חזר לחיינו ומעורר דאגה בשווקים. מה זה בעצם אומר?

המפגש הנדיר בין עליות מחירים מחד ומיתון מאידך עלול להכניס את הכלכלה למקום שממנו היא תתקשה לצאת • למה עכשיו מדברים על התרחיש הזה, ומה בדיוק ההשפעות שלו? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים