גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

הדוחות חושפים: חברות הנדל"ן שמכרו הכי הרבה דירות, והמחירים

התוצאות שהציגו יזמיות נדל"ן בולטות בת"א מלמדת על צניחה של 33% במכירת דירות חדשות, לצד יציבות במחיר הממוצע לדירה ● מובילת המכירות - עמרם אברהם, המתמקדת בפרויקטי מחיר למשתכן בפריפריה, ואחריה אאורה ● שיאנית המחיר: ישראל קנדה - 6.1 מיליון שקל

ההאטה בענף הנדל''ן הגיעה לדוחות הכספיים / צילום: Shutterstock
ההאטה בענף הנדל''ן הגיעה לדוחות הכספיים / צילום: Shutterstock

אין זה סוד שהשנה החולפת בשוק הנדל"ן הייתה חלשה - פועל יוצא של מלחמה מתמשכת, סביבת ריבית גבוהה ועצירת מבצעי המימון של הקבלנים על־ידי בנק ישראל. כל אלה, לצד ביצועים פנומנליים של הבורסה המקומית (עלייה של יותר מ-50% במדדי הדגל)' הרחיקו את הרוכשים ממשרדי המכירות של חברות הבנייה.

בדיקת גלובס | הוצאות השיווק מכרסמות ברווחיות הדירות בשדה דב
מנהל ההשקעות שממליץ: "היהלומים" שכדאי להחזיק בתיק
הדוחות חושפים: זו חברת המזון הרווחית ביותר בבורסה

בדיקת הדוחות הכספיים של 10 יזמיות בולטות של בנייה למגורים מאששת את הקביעה שלמעלה: הללו רשמו ירידה חדה של כשליש במספר הדירות החדשות שמכרו אשתקד (4,618 דירות בסך־הכול). לצד זאת, המחיר הממוצע לדירה שנמכרה נשחק בשיעור מתון של 1% בלבד ל־2.4 מיליון שקל.

מבין החברות שנבדקו (י.ח דמרי, ישראל קנדה, אזורים, שיכון ובינוי, עמרם אברהם, פרשקובסקי, אפריקה מגורים, אקרו, אפי קפיטל ושובל הנדסה) ארבע רשמו ירידה של מעל ל־60% במספר הדירות שנמכרו, ורק אחת מציגה זינוק בנתון זה - פרשקובסקי (עלייה של 159%) הודות לפרויקט מחיר למשתכן (מורדות לינקולן בחיפה, אשר היווה כ־72% ממכירותיה אשתקד). המחיר הממוצע לדירה שמכרה החברה צנח ב־20%, ל־2.2 מיליון שקל.

דמרי, שבשליטת ובניהול יגאל דמרי, חברת הבנייה למגורים הגדולה במונחי שווי שוק (10 מיליארד שקל), רשמה ירידה של כרבע במספר הדירות שמכרה אשתקד - 834, אשר רובן נמכרו מחוץ לגוש דן, ובעיקר בדרום הארץ. מעבר למכירת 243 דירות בקריית ביאליק, מכרה החברה גם 156 באופקים, 90 בנתיבות, 54 באשקלון ו־48 בבאר שבע. המחיר הממוצע לדירה נשחק בכ־10% ל־2.3 מיליון שקל.

נתוני המכירות של החברות הבורסאיות תומכים בנתוני הלמ"ס מהם עלה כי אשתקד נמכרו בישראל 34 אלף דירות חדשות, ירידה של 25.5% ביחס לשנה הקודמת (אך עלייה של 27% ביחס לשנת 2023, שעמדה בסימן הרפורמה המשפטית ותחילת מלחמת חרבות ברזל).

באשר למחיר הממוצע, זה מושפע בעיקר מתמהיל הדירות הנמכרות. דירות הנמכרות בפריפריה או בפרויקטים של מחיר למשתכן הן זולות יותר, מגדילות את הכמות הנמכרת, אך מורידות את המחיר הממוצע. מאידך, דירות בפרויקטים יוקרתיים בערי המרכז יקרות בהרבה וקשה למכור אותן כיום.

כוכבת הפריפריה

שיאנית המכירות של השנה החולפת היא חברת עמרם אברהם (1,128 דירות - ירידה של 34% לעומת 2024). זאת הודות להתמקדות החברה בהקמת פרויקטים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.

בדוחות החברה, שמציגה מחיר ממוצע של 1.7 מיליון שקל לדירה שמכרה, נכתב כי "ברבעון השני ובפרט החל מיום 13 ביוני 2025 עם פתיחת מבצע 'עם כלביא' והחמרת הנחיות העורף, נרשמה השפעה על היקפי פעילות השיווק והאטה זמנית בקצב המכירות".

עם זאת, ציינו בחברה כי "לא חלה השפעה מהותית על הביקושים לפרויקטים שלה, וזאת בשים לב לתמהיל המלאי של החברה הכולל יחידות דיור במסגרת תוכניות דיור ממשלתיות".

"זו שנה שלישית ברציפות שמכרנו הכי הרבה דירות בענף", אומר נועם גרייף מנכ"ל עמרם אברהם. "השנה שעברה הייתה מאוד מאתגרת במישור הלאומי. אבל מבחינת המכירות הפריסה הארצית שלנו, במיוחד באזורים הפריפריאליים, נתה לנו את היכולת לפעול. המשכנו להציע מבצעי מימון שהם כלי פיננסי נהדר. נכון שהייתה ירידה במספר הדירות שנמכרו ביחס ל־2024, משום שהיו לנו פחות מבצעי מכירה ראשונים. אני צופה שהשנה נוציא עוד כ־2,200 היתרי בנייה ליחידות דיור, ומניח שזה יזרים עוד היצע".

גרייף מדגיש כי עיקר ההאטה במכירות בשנה שעברה נגע לגוש דן ובמיוחד לתל אביב. "יש בישראל 80 אלף יחידות דיור פנויות כמחצית מהן בגוש דן. לנו יש פרויקטים בתל אביב, ואנחנו רואים שם את רובע 3 ו־4 בעיר מושכים למטה. אם היו לנו רק פרויקטים בתל אביב, הייתי מאוד מוטרד. לעומתם המכירות בראשון לציון, בנתניה, בטירת כרמל, בלוד ועוד היו טובות".

באפי קפיטל נדל"ן, שגם היא מרבה למכור דירות בתוכניות מחיר למשתכן (בסך־הכול מכרה אשתקד 900 דירות במחיר ממוצע של 1.5 מיליון שקל) מציינים כי בשנה שעברה "חלה מגמת שיפור, לאור עלייה ניכרת בקצב הביצוע באתרי החברה ברחבי הארץ, בין היתר בעקבות שיפור בזמינות כוח האדם וחזרת הקבלנים לפעילות מלאה, מגמה אשר תרמה לשיפור ברווחית החברה לעומת הרבעונים הראשונים של השנה".

"צריך להוריד ריבית"

מי שמציגה יציבות במכירת הדירות היא אאורה שמוביל יעקב אטרקצ'י (שלא נכללת בטבלת ההשוואה, משום שלא ניתן לגזור מדוחותיה את המחיר הממוצע לדירה). החברה, שמתמחה בפרויקטי התחדשות עירונית, רשמה יציבות במספר הדירות שמכרה (1,036) ומציינת כי מדובר בהישג.

בדוחות אאורה נכתב כי "שוק הנדל"ן למגורים סבל מחולשה יחסית, (נתוני המכירות - ח.ש) מצביעים על חוסנה של החברה, הנובע בין היתר מהפריסה הארצית של הפרויקטים, אי־התמקדות באזור גיאוגרפי ספציפי ופנייה לשוק רוכשי הדירות בכל מגוון המחירים". בעל השליטה והמנכ"ל אטרקצ'י טוען בשיחה עם גלובס כי "יש חולשה במכירות בתל אביב, שמקרינה על כל גוש דן, בעוד המכירות בפריפריה טובות יותר. האזורים החזקים שלנו היו (אשתקד - ח.ש) באופקים, נתניה, חדרה ולוד. תל אביב מושפעת מאוד ממשקיעים, וכשהריבית גבוהה ושוק ההון חזק - הם לא ממהרים לקנות. כשהולכים לאזורים שבהם המחיר למ"ר הוא 30 אלף שקל (בניגוד ל־60־70 אלף שקל בתל אביב - ח.ש), זה שוק אחר".

אטרקצ'י מדגיש את הצורך בהפחתת הריבית, ולנוכח התחזקות השקל, לדבריו, "נגמרו הסיבות לנגיד, כמו המלחמה וכו'. צריך להוריד ריבית. ברגע שהמלחמה תיגמר והריבית תרד, אין לי ספק שהשוק יחזור לעצמו".

6.1 מיליון שקל לדירה

שיאנית המחיר הממוצע לדירה ב־2025 הייתה חברת ישראל קנדה - 6.1 מיליון שקל בממוצע (שחיקה קלה לעומת 2024). החברה, בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, מתמקדת בייזום דירות יוקרה בערי המרכז ורשמה אשתקד ירידה של 14% בדירות שמכרה - ל־337 יחידות דיור. בדוחות החברה נכתב כי אחרי מספר שנים של עלייה במחירי הדירות בישראל, במהלך 2025 נרשמו שמונה חודשים רצופים של ירידה, בשיעור מצטבר של 2.6%, אשר הסתיימו בחודש אוקטובר (ומאז חזרו לעלות). בשקלול ההטבות שהעניקו היזמים ובהינתן נתוני האינפלציה, להערכת גורמי מחקר, השחיקה הריאלית במחירים אף הייתה בשיעור חד יותר, מוסיפים שם.

ישראל קנדה נמצאת כיום בהליך מתקדם לרכישת חברת הנדל"ן היזמית אקרו שבשליטת צחי ארבוב, בעסקת מזומן ומניות שצפויה לייצר ענקית בשווי של כמעט 10 מיליארד שקל. אקרו, שבדומה לישראל קנדה מתמקדת בבניית דירות יוקרה בתל אביב, רשמה אשתקד זינוק של 28% במחיר הממוצע לדירה שמכרה ל־4.9 מיליון שקל. הסיבה - מכירה של יותר דירות יוקרה ופחות בפרויקט מחיר למשתכן שלה בדרום תל אביב־יפו. לצד זאת נרשמה ירידה של כ־70% במספר הדירות שנמכרו (145 יחידות דיור אשתקד).

גם חברת אזורים בניהולו של עדי דנה, רשמה אשתקד עלייה נאה של 14% במחיר הממוצע לדירה, שעמד על 3.2 מיליון שקל, בעוד מספר הדירות שמכרה ירד ב־40% ל־331 דירות. זה גם המקרה של ענקית הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי. מחיר דירה ממוצעת עלה ב־8% ל־2.9 מיליון שקל, לצד קיטון חד של 73% במספר הדירות שמכרה - 125 בלבד.

עוד כתבות

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

ברקע המשא ומתן - צבא ארצות הברית טוען: איראן שיגרה רחפנים במצר הורמוז

צבא ארה"ב מאשר: איראן שיגרה כמה כטב"מי תקיפה בניסיון לפגוע באוניות מסחר שעברו במצר הורמוז ● במהלך הלילה: דיווחים על פיצוצים באי קשם ובאי סיריק באיראן עקב עימותים במצר הורמוז ● גורם בלבנון לערוץ אל-מיאדין: סבב המשא ומתן החמישי עם ישראל יחל בוושינגטון ב-22 ביוני ● עדכונים שוטפים 

האיצטדיון בדאלאס, ארה''ב / צילום: Reuters, Takuya Matsumoto

זינוק חד במחירי הכרטיסים: ברוכים הבאים למונדיאל הרווחי בהיסטוריה

מונדיאל 2026 צפוי להניב לארגון האם פיפ"א רווחי ענק ● עיקר ההכנסות יגיעו משידורי טלוויזיה ומכירת כרטיסים למשחקים, שאף הם זינקו פי 5 מהמחירים בקטאר ● מעל הרווחים הגבוהים מתנוססת שאלה אחת – לאן ילך הכסף? ● וגם: אנליסטים מעריכים שהערים המארחות דווקא יפסידו

זום גלובלי / צילום: Reuters

שווייץ בדרך לברקזיט משלה? ההצבעה שעלולה לטלטל את היחסים עם אירופה

המונדיאל והנפקת SpaceX יוצאים לדרך • טראמפ חוגג יום הולדת 80 – ומצית סערה משפטית • ושווייץ בדרך למשאל עם היסטורי • שבוע אחד, 4 אירועים דרמטיים ● זום גלובלי

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

שברה את כל השיאים: SpaceX גייסה 75 מיליארד דולר לפי שווי של 1.77 טריליון דולר

היתה זו ההנפקה הראשונית הגדולה ביותר אי פעם ● בלאקרוק הזמינה מניות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר, מנהלי נכסים גדולים נוספים הגישו בקשות דומות ● האם לקנות? מחקר מצא שרוב ההנפקות יורדות בשלב מסויים מתחת למחיר של יום המסחר הראשון ● בפולימרקט צופים שתסיים את יום המסחר הראשון בעלייה חדה

דונלד טראמפ, פרופ' אמיר ירון / צילומים: AP-Evan Vucci, טלי בוגדנובסקי

שמרנות יכולה להיות יתרון: איך ניצלנו מהטעויות של אמריקה ואירופה

הביקורת על הנגיד לא מחזיקה הפעם ● פרשת סימד חושפת את מגבלות הרגולטור ● ואולי הכלכלה פחות תלויה בנפט מכפי שחשבנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

Sony 1000X The Collexion / צילום: יחצ

איכותיות, נוחות ויקרות: האוזניות החדשות של סוני

לציון חגיגות העשור לסדרת האוזניות שלה, ענקית הטכנולוגיה משיקה את 1000X The Collexion ● הבשורה נמצאת בשני סגמנטים: עיצוב שמחזק את נוחות השימוש, ואיכות סאונד - כולל ביטול רעשים

עובדות של הפועלים ביצעו מעילה. כמה קנס ישלם הבנק?

כמה עלה הכרטיס הכי יקר למשחק גמר המונדיאל? ● בנק ישראל חשף השבוע שהתערב בשוק המט"ח במאי. כמה דולרים הוא רכש? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

רגע לפני קצבת הפנסיה הראשונה: שתי החלטות קריטיות שיקבעו כמה תקבלו בכל חודש

יום הפרישה מציב דילמה - קצבה מקסימלית ללא הגנות, או קצבה נמוכה ועם רשתות ביטחון ● לשם כך נדרשות שתי החלטות: למשך כמה חודשים להגן על הכסף לטובת היורשים, ואיזה סכום יעבור לבן או בת הזוג כקצבה במקרה של פטירה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

משפחת קוטן / צילום: אביהו שפירא

"הגענו מתוך שליחות - והתאהבנו": העיר שמושכת עשרות משפחות חדשות, למרות האיום

קריית שמונה איבדה כחצי מאוכלוסייתה מאז תחילת המלחמה ו־40% מהעסקים בה לא שבו לפעול ● אלא שיש מי שמאמין שזה בדיוק הזמן להתיישב בקו הגבול ● עשרות משפחות כבר עברו וקהילות לגיוס תושבים חדשים מתגבשות ● האם המיליארדים שאישרה הממשלה לשיקום הצפון יצליחו להחזיר את מנופי הצמיחה לעיר?

שעון החול של הביטוח הלאומי מתרוקן: בקרוב נשלם יותר ונקבל פחות / צילום: AI GEMINI

שעון החול של הביטוח הלאומי מתרוקן: בקרוב נשלם יותר ונקבל פחות

תחזית התקציב החדשה של האוצר מקדימה את קריסת הביטוח הלאומי ל־2029 ומציתה מחדש את הקרב הכלכלי הגדול של המשק ● בעוד הרפורמות שהקלו על קשישים ונכים מסומנות כסיבה להתרוקנות הקופה, מומחים מתארים משבר מבני עמוק בהרבה ● הם מזהירים מפני העתיד: "תגיעו לגיל פרישה ויגידו לכם - אתם זכאים, אבל כסף אין"

משחק קוג'ו / איור: Shutterstock

איפה באמת נולד משחק הכדורגל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: יש הרבה תביעות בעלות על המצאת הכדורגל, אבל פיפ"א מכירה רק באחת

המלון החדש שצפוי לקום בנתב''ג / הדמיה: עמי שנער אדריכלים

קיבל אישור: מלון 5 כוכבים שיוקם בנתב"ג

המלון מרשת בראון של ישראל קנדה יוקם בצמוד לטרמינל 3 מעל מבנה לבידוק כבודה שיוקם בקרוב ● על אף האישור להיתר, ההקמה לא תתחיל בזמן הקרוב, ולפי מינהל התכנון, העבודות צפויות להתחיל במהלך 2028

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

"הם לקחו סיכון עם אילון מאסק, וזה הצליח להם מעל ומעבר"

SpaceX תתחיל להיסחר היום בנאסד"ק לפי שווי שוק אדיר של כ-1.8 טריליון דולר ● בין המרוויחים הגדולים, נמצאים משקיעים בולטים שהחלו לבנות את הפוזיציה שלהם בחברה עוד כשהוערכה בשווי של עשרות מיליארדים בלבד ● אחד מהם הוא המיליארדר רון בארון, שאמר שהוא מאמין ש-SpaceX תהיה החברה הגדולה והרווחית בעולם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי להתפשר במחיר: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

בלב שכונת בורוכוב בגבעתיים, נמכרה דירת חמישה חדרים בבניין בוטיק בשטח של 125 מ"ר, תמורת 5.65 מיליון שקל ● "זה אחד הבניינים המבוקשים בשכונה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

טראמפ הקפיץ את וול סטריט: נאסד"ק זינק ב-2.4%, מחירי הנפט נפלו

S&P 500 עלה ב-1.5%, ראסל 2000 ב-3% ● מניות השבבים זינקו ● אינטל זינקה לאחר שדרוג המלצה ● ריבית הבנק האירופי עלתה מ-2% ל-2.25% ● ארה"ב: אינפלציית המחירים ליצרן זינקה ל-6.5%, מעל הצפי ושיא של כארבע שנים

אומודה 9 פלאג־אין / צילום:  יח''צ

הקרוסאובר שמציג כוח סוס מפלצתי בפחות מ-250 אלף שקל

אומודה 9 פלאג־אין, הקרוס־אובר הגדול של אומודה, מציג עיצוב חיצוני מלוטש אם כי לא לגמרי מקורי, לצד תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב ● הביצועים חזקים והטווח החשמלי מכובד, אבל בפלח ממתינים הרבה מתחרים קשוחים - חלקם מבית

עלייה במספר התביעות לפינוי שוכרים / איור: גיל ג'יבלי

השוכר הפסיק לשלם ולא מתפנה. מה אפשר לעשות?

מספר התיקים שנפתחו נגד דיירים שלא משלמים את שכר הדירה ומסרבים להתפנות שובר שיאים בשנים האחרונות ● מומחים מסבירים מה אפשר לעשות וכמה זמן באמת לוקח הליך הפינוי המזורז, ומזהירים: "הסרבנים מתורגלים, הם מותחים את סדרי הדין עד הקצה"

הגרלת הדירות שממחישה את המצוקה של יזמי הנדל''ן / צילום: Shutterstock

אחד מכל חמישה יקבל דירה במתנה? ההגרלה שממחישה את מצוקת יזמי הדירות

הקמפיין הגדול והמתוקשר של חברת אנשי העיר בישר כי מבין 50 הרוכשים הראשונים בפרויקטים שלה במרכז תל אביב, תוגרל דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● רגע לפני סיום מועד המבצע, הוא נדחה, ומתברר כי רק חמישית מהדירות נמכרו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עם רוח גבית מוול סטריט: הבורסה בת"א ננעלה בעליות. אלו המניות שבלטו

בורסת ת"א ננעלה בעליות: ת"א 35 טיפס בכ-1.7%, ת"א 90 זינק בכ-2.5% על רקע הכרזת טראמפ על הסכם מתקרב עם איראן ● את העליות הובילו מניות הנדל"ן והטכנולוגיה ● בוול סטריט נרשמו אתמול עליות חדות, מחירי הנפט נפלו ● וגם: בכמה יעשיר המונדיאל את כלכלת העולם