גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסעיף שבגללו עשרות אלפי עסקים לא יקבלו בקרוב פיצוי מלא מהמדינה

מתווה הפיצויים לעסקים נכנס לישורת האחרונה, חודשיים לאחר פרוץ המערכה מול איראן ● עם זאת, עשרות אלפי עסקים צפויים להידרש לעבור בדיקה מעמיקה מסיבות בירוקרטיות - מה שצפוי לעכב את התשלום בחודשים ● ומה לגבי העובדים שהוצאו לחל"ת?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חודשיים אחרי פרוץ מבצע שאגת הארי מול איראן, מתווה הפיצויים, בעלות כוללת של כ־7 מיליארד שקל, הגיע לישורת האחרונה בכנסת. המתווה חוזר במהותו על המודל שהופעל במבצע "עם כלביא" בשנה שעברה, אך כולל מספר הרחבות שגובשו לאורך הדרך - לצד מחלוקת אחת מרכזית בין משרד האוצר לארגוני העסקים.

באגף התקציבים מזהירים: ישראל נכנסת לכלכלת טראומה ואיבדה את "רצועת הביטחון" הפיסקלית
בלעדי | המחקר שטוען: יוקר המחיה בישראל עשוי לעודד הגירה

ההרחבה בעלת המשמעות התקציבית הגדולה ביותר היא קיצור התקופה המינימלית לזכאות חל"ת מ־10 ל־5 ימים, בניגוד לעמדת משרד האוצר לדרישת ועדת הכספים - מהלך שעלותו מוערכת בכחצי מיליארד שקל. זאת, כדי לתת מענה לעובדים שלא הגיעו לעבודתם רק במהלך השבוע הראשון של הלחימה, שבמהלכו המשק היה סגור למעט מקומות עבודה חיוניים תחת הנחיות פיקוד העורף.

הרחבה שנייה למתווה המקורי היא הענקת פיצוי מלא של 100% לעסקים ביישובי הצפון. זו מוערכת על ידי האוצר בכ־150 מיליון שקל נוספים. כך שבסך הכול המתווה "התייקר" בוועדת הכספים בקרוב ל־10%, בכ־650 מיליון שקל.

תביעות מאמצע מאי

ברשות המסים נערכים לתשלום מקדמות לעסקים כבר מהשבוע הבא. גורמים ברשות אמרו כי עם האישור הסופי לחקיקת המתווה במליאת הכנסת, תיפתח כבר ביום א' הקרוב האפשרות להגשת בקשה למקדמה לעסקים ולעצמאים.

גובה המקדמה יעמוד על כ־80% מסכום הפיצוי שקיבל העסק במתווים הקודמים של "חרבות ברזל" או ב"עם כלביא" - הגבוה מביניהם - והיא תשולם תוך מספר ימים בודדים.

הגשת התביעה הסופית תתאפשר רק לאחר 15 במאי, מועד דיווחי המע"מ שעל בסיסם מחושב הפיצוי. ברשות מציינים כי בסבבים קודמים 85% מהעסקים קיבלו את התשלום המלא בממוצע תוך 11 ימים. כלומר, אם המערכת תיפתח ב־17 במאי (כיוון שה־15 במאי הוא יום ו'), וניתן להסתמך על ניסיון העבר - מרבית בעלי העסקים יראו את מלוא המענקים בעוד כחודש מהיום.

עסקים סגורים בזמן המלחמה עם איראן / צילום: טלי בוגדנובסקי

ומה באשר ליתר 15% מהעסקים? תיקי תביעות המענקים שלהם מועברים לבדיקה מעמיקה יותר, בעקבות סימון אוטומטי של מערכת אנליטית פנימית ברשות המסים. גורמים ברשות אמרו כי מדובר בעיקר בתיקים שבהם עולה אפשרות שהעסק אינו זכאי למלוא הסכום שתבע.

במקרים אלה התשלום מתעכב הרבה מעבר לטווח של 11 הימים, ואפילו חודשים ובחלק מהם משולם בסופו של דבר בסכום נמוך מהתביעה המקורית. עסקים אלה, שמספרם מגיע לעשרות אלפים לפי הערכה גסה באוצר, יידרשו לעיתים להציג מסמכים משלימים או לקבל החלטה של פקיד שומה לפני שיועבר אליהם הסכום הסופי.

שני מסלולים לפיצוי

מבנה הפיצוי עצמו זהה כמעט לחלוטין למודל "עם כלביא". הוא מעמיד בפני העסקים שני מסלולים לטיפול בעובדיהם: האחד, הוצאת עובדים לחל"ת, גם רטרואקטיבית, במסגרתו העובד מקבל דמי אבטלה מהמדינה בגובה 60%־70% מהשכר, אך המעסיק אינו זכאי לסבסוד שכר בגינו; השני, שמירה על העובד תחת העסקה רגילה - במסגרתו המדינה משתתפת ב־75% מהשכר, בכפוף לשיעור ירידת המחזורים של העסק.

המחלוקת המרכזית נוגעת לקרבה שבין שני המסלולים. ארגוני העסקים דרשו שמעסיק שהוציא עובד לחל"ת בחמשת הימים הראשונים שבהם המשק היה סגור, יוכל לקבל בגינו גם השתתפות בשכר עבור התקופה שלאחר חזרתו לעבודה.

נשיא להב, רועי כהן, כינה בדיון בוועדה את התוכנית "מתווה ביזוי". נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי, שהיה מנציגי המגזר העסקי למגעים מול האוצר, טען כי מדובר ב"מתווה הגרוע ביותר שניתן לעסקים מתקופת הקורונה ועד היום".

בתגובה לטענות של גינדי הסבירו באוצר, כי גם מעסיק שהוציא חלק מעובדיו לחל"ת זכאי לקבל פיצוי על רכיב השכר עבור יתר העובדים שהמשיך להעסיק.

במשרד האוצר נעמדו על הרגליים האחוריות כדי להדוף את הדרישה של העסקים למה שמכנים באוצר "כפל מבצעים". במשרד טענו כי אם מעסיק החזיר עובד לעבודה - זהו סימן שהעסק חזר לתפקד, ואין הצדקה להמשיך לסבסד את שכרו.

באוצר גם הזהירו כי קבלת הדרישה תתמרץ מעסיקים להוציא את כלל עובדיהם לחל"ת באופן רטרואקטיבי לחמישה ימים - מהלך שלפי הערכתם יפגע "במאות אלפי עובדים חלשים", שייאלצו להסתפק בדמי אבטלה במקום לקבל שכר מלא. ברשות המסים הפנו לנתוני "עם כלביא": כ־35 אלף בקשות בלבד הוגשו אז במסלול חל"ת, מתוך כ־300 אלף תביעות בסך הכול - מה שמלמד, לפי הרשות, שמרבית הפיצוי בפועל שולם דווקא דרך מסלול ההשתתפות בשכר.

תקופות ההשוואה לחישוב הפיצוי הן מרץ־אפריל 2026 מול אותם חודשים אשתקד, פרט לענף המלונאות שבו ההשוואה תיערך מול 2023, לפני פרוץ "חרבות ברזל". עסקים בעלי מחזור שנתי מעל 400 מיליון שקל לא יהיו זכאים לפיצוי - מגבלה שארגוני העסקים ניסו להסיר וללא הצלחה.

ההרחבה הצפונית של המתווה, שלא נכללה ב"עם כלביא", תקיף עסקים באזור שעד כ־25 ק"מ מהגבול עם לבנון בגלל המטחים ששיגר חיזבאללה ב"שאגת הארי". מבין היישובים שייכללו בה: כרמיאל, עכו, צפת, ראש פינה ועוד.

מתווה בלחיצת כפתור

לאחר שנים של מבצעים צבאיים (ועוד קודם לכן סגרי קורונה), שהצריכו בכל פעם מחדש משאים ומתנים לחקיקה מלאה של מתווה סיוע, הוחלט שניתן יהיה להפעיל את המתווה העדכני ב"לחיצת כפתור" למשך חמש שנים. כלומר, במקרה של אירוע חירום נוסף, הכנסת לא תידרש לכינוס דחוף לאישור מתווה ייעודי חדש.

כאמור, חבילת הפיצויים פוצלה מלכתחילה לשני מתווים נפרדים. המתווה הראשון, שעניינו זכאות עובדים לחל"ת, אושר בכנסת לפני פסח וקבע תקופת מינימום של 10 ימים. המתווה השני, שהיה אמור לעסוק רק בפיצוי לעסקים אבל פתח מחדש גם את סוגיית החל"ת, הוא זה שהובא להצבעה בוועדת הכספים.

לצד נושא החל"ת, יו"ר ועדת הכספים ח"כ חנוך מילביצקי לחץ על האוצר באמצעות איום בניסוח מתווה חלופי מרחיב עוד יותר.

במהלך הדיונים הוסכמו, מלבד קיצור החל"ת, גם הנושאים של פיצויים לבני זוג של משרתי מילואים והחזרים בגין שכר לימוד בגנים פרטיים - אם כי מתווה היישום של החזרי הגנים טרם גובש סופית. דרישת הוועדה להגדלת השתתפות המדינה בשכר ל־90% במקום 75% לא התקבלה.

עוד כתבות

מפעל של תאת לשיפוץ מטוסים / צילום: אתר החברה

החברה הביטחונית שאיבדה כחצי מהשווי, למרות שיפור בתוצאותיה

השוק ציפה לתוצאות חזקות יותר מחברת תיקוני המטוסים תאת, שבעבר נשלטה ע"י קרן פימי ● ביטחונית אחרת, מניית הכטב"מים אירודרום בה משקיע ראש המוסד לשעבר, איבדה כ–70% מהשיא

ידין ענתבי, הפועלים; אבי לוי, דיסקונט; אלי כהן, הבינלאומי / צילום: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, אייל טואג

הבונוסים שנחתכו והקיצוצים: כך נקלעו שלושה בנקים למלכוד מול העובדים

בדיסקונט הודיעו השבוע על הקפאת הבונוסים ורמזו על קיצוצי כוח אדם שבדרך ● בבנק הפועלים הוכרז סכסוך עבודה כבר לפני חודשים ● ובבינלאומי קיים משבר סביב התגמול למנהלים ● מה הוביל את ההנהלות להדק את החגורה, ואיזה בנק עבר בשלום את המשוכה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; אינטל מזנקת, רובינהוד נופלת

ירידות באירופה ● פייבר מזנקת בעקבות הדוחות, גם ורוניס וטבע, למונייד נסוגה למרות תוצאות טובות ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● ב-21:00 שעון ישראל: החלטת הריבית האחרונה של יו"ר הפד ג'רום פאוול

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בלי כרטיס אשראי ובלי טיסות: כך עלולים להיראות חייו של נוחי דנקנר

בית המשפט שידון בבקשת הבנקים להכריז על מי שהיה האיש החזק במשק כפושט רגל, עלול להטיל הגבלות מחמירות על חיי היומיום שלו ולאפשר לנאמן לממש לו נכסים אישיים: "אי־אפשר להישאר אמיד בפשיטת רגל" ● וגם: מדוע שינו הבנקים גישה, והאם משפחת דנקנר תסייע?

מייסדי איידוק: גיא ריינר, אלעד וולך ומיכאל ברגינסק / צילום: גיא שרייבר

בהובלת גולדמן זאקס: הסטארט-אפ הישראלי שגייס 150 מיליון דולר

חברת הבינה המלאכותית הרפואית איידוק השלימה סבב של 150 מיליון דולר, שמעלה את סך הגיוסים לכחצי מיליארד דולר

וול סטריט התאוששה מהר מהצפוי מהמלחמה עם איראן / צילום: Shutterstock, Christopher Penler

עצת הזהב שלא הכזיבה והזינוק במניות שהכה את הסטטיסטיקה

הירידות בתחילת המלחמה התחלפו בתוך זמן קצר באופטימיות ושיאים חדשים - בהתאם לסטטיסטיקה ההיסטורית ● ה־"V" המפורסם בשווקים התרחש דווקא לאחר שמדד הפחד זינק והכותרות בישרו על קטסטרופה ● וגם: עצת הזהב שכדאי לשנן ומה אומרת הסטטיסטיקה על ההמשך?

לארי אליסון / צילום: ap, Mark J. Terrill

אחד מעשירי העולם או הכי שקוע בחובות? במקרה של לארי אליסון זה לא סותר

מייסד ובעלי אורקל התחייב לשעבד חלק ניכר מהחזקותיו בחברת הטכנולוגיה לטובת הלוואות אישיות ● כל זה עוד לפני שהעניק גיבוי אישי בעשרות מיליארדים לעסקת הענק בתחום המדיה לרכישת וורנר ● מה יכולים להסיק מכך משקיעי אורקל ומיליארדרים אחרים בעולם

טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

באיראן נערכים לתרחיש של חידוש הלחימה, ומאיימים: "נחשוף יכולות חדשות"

מבוי סתום במשא ומתן עם ארה"ב, בטהראן נערכים לחידוש המלחמה ● דיווח: טראמפ הורה להמשיך במצור הימי על איראן: "המטרה - לחנוק את הכלכלה" ● גורמים רשמיים בארה"ב: טראמפ לא יוותר על הדרישה המרכזית שלו בסוגיית הגרעין ● עאמר חוג'יראת, בן 44 משפרעם, הוא האזרח הישראלי עובד משרד הביטחון שנהרג אתמול בלבנון ● עדכונים שוטפים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע רוכשת חברה שמפתחת טיפול לתסמונת טורט בעד 900 מיליון דולר

ענקית הפארמה פרסמה את תוצאותיה הכספיות ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● מוקדם יותר, החברה הודיעה כי תרכוש את אמלקס ביוסיינס, חברה המפתחת טיפול לתסמונת טורט, תמורת סכום של עד 900 מיליון דולר

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג מרחפן נפץ בלבנון

טראמפ: "איראן הודיעה שהיא בקריסה, רוצה שנפתח את הורמוז" ● מקורות פקיסטניים ל-CNN: המתווכים מצפים לקבל בימים הקרובים הצעה מתוקנת מאיראן לסיום המלחמה ● הערכה: הכלכלה האיראנית לא תחזיק מעמד יותר מ-8 שבועות תחת מצור ● שר האוצר האמריקאי: גורמים שיקיימו קשרים עם חברות תעופה איראניות - מסתכנים בחשיפה לסנקציות ● דיווחים שוטפים

פרויקט גת רימון (וויי בוקס ארט) / צילום: משה צור אדריכלים

פנטהאוז בפארק המסילה בתל אביב נמכר ב-55 מיליון שקל

עשרות הצעות הוגשו למכרז מחיר מטרה בבית שמש, ברקע הקיפאון היחסי במכרזי הקרקעות מתחילת המלחמה ● הממשלה תחלק מעל 230 מיליון שקל ל־14 רשויות מקומיות על קידום היתרי בנייה - קריית גת בראש ● מצפה רמון חתמה על הסכם פיתוח להקמת כ־3,000 דירות ● ובת"א: פנטהאוזים נמכרו בעשרות מיליוני שקלים ● חדשות השבוע בנדל"ן

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

חקירה חדשה נגד רמי לוי: לא דיווח על מחירי מוצרים ב"סל של ישראל"

לפי החשד של הרשות להגנת הצרכן, רשת רמי לוי לא עמדה בחובת הדיווח המושתת עליה מכוח חוק הגנת הצרכן וחוק התחרות במזון ובפארם ● לגלובס נודע כי מדובר במוצרים שנמצאים ברשימת "הסל של ישראל" ● אם החשד יתברר כנכון, הוא עשוי לייצר לחברה קנסות במאות אלפי שקלים

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

כאל, מקס ובנק לאומי במרוץ להקמת המועדון של ענקית התעופה וויזאייר

לגלובס נודע כי לצד כאל ו־MAX, גם בנק לאומי צפוי להתמודד על בלעדיות בהקמת מועדון הלקוחות שחברת התעופה וויזאייר מתכננת להקים בישראל ● כאל, שלאחרונה נאלצה להיפרד ממועדון הנוסע המתמיד שעבר למתחרה ישראכרט, ניסתה לחתור לביטול המכרז העתידי, בין היתר על בסיס הניסיון שצברה בשנים האחרונות

אימונים של חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

המענק הגדול לחיילי המילואים בדרך ויגיע לעד 50 אלף שקל ללוחמים

המענקים שיתקבלו בימים הקרובים צפויים לזנק באלפי שקלים, ועשויים להגיע עד ל־50 אלף שקל במקרי קיצון ● אלא שבהיעדר מחשבון מעודכן מטעם צה"ל, המילואימניקים נותרים באפלה לגבי גובה התשלום ומועד הפקדתו המדויק ● כל מה שצריך לדעת על התגמול הנוסף

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית / צילום: חיים צח-לע''מ

עשרות אלפי עובדי מדינה ייפרדו מכרטיס הנוכחות ויעברו לאפליקציה מבוססת GPS

משרד האוצר ומערך הדיגיטל מקדמים מהלך להחלפת "הכרטיס החכם" באפליקציה מבוססת מיקום ● בעוד שבאוצר מבטיחים חיסכון בעלויות ואבטחת מידע משופרת, בוועדי העובדים חוששים ממעקב: "נוודא שפרטיות העובדים נשמרת באופן מלא" ● היעד להטמעה: ינואר 2027

מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

המניה הכי לוהטת בוול סטריט שברה שיא נוסף, ומאות עובדים בישראל נהנים

מניית סנדיסק עקפה לראשונה את רף ה-1,000 דולר, כשנה וחודשיים לאחר שהתחילה להיסחר בנאסד"ק והשלימה קפיצה מטאורית של כמעט 3,000% ● ליצרנית רכיבי הזיכרון יש מרכזי פיתוח בישראל - לאחר שרכשה בעבר את M-Systems של דב מורן, שפיתחה את הדיסק און קי

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל ריכך את המכה, אבל מחיר הדלק ישבור שיאים גם במאי

משרד האנרגיה מעדכן כי מחיר הדלק יעלה ב-2 אגורות בלילה שבין חמישי לשישי ויעמוד על 8.07 שקלים לליטר בנזין ● הציפיות המוקדמות היו להתייקרות חדה עוד יותר בעקבות מחירי הנפט, אבל היחלשות הדולר מול השקל קיזזה את העליות

חמאה של תנובה / צילום: יח''צ

תנובה מעלה מחירים: החמאה תתייקר בכ-4.8%

בעקבות החלטת המדינה להעלות את מחירי המוצרים המפוקחים בשיעור של 1%, תנובה מעלה גם היא את מחירי המוצרים בפיקוח ואת מחירי חלק מהמוצרים שאינם בפיקוח בשיעורים דומים - ואת מחיר החמאה אף בשיעור גבוה מכך

שמואל רופא, מנכ''ל ריט 1; שמואל סלבין, יו''ר וממייסדי סלע קפיטל; שרון שוופי,  יו''ר מניבים / צילום: נטי לוי, איל יצהר, נועה זני

מיליארדים יזרמו לשוק: קרנות הריט רוצות להיכנס לתחום החם של חוות השרתים

חוק חדש יאפשר לקרנות הריט להגדיל משמעותית ייזום ובניית פרויקטים של נדל"ן מניב ● בריט 1 מציינים כי היתרון הוא רווחיות גבוהה יותר מברכישת נכסים קיימים והיכולת להיכנס לענפים חדשים, כמו חוות שרתים, "שלא עומדות למכירה או שידרשו עבורן מחיר גבוה מאוד"

תרופות הרזיה. עולם שלם של טיפולים משלימים / צילום: ap, Business Wire

החברות שרוצות נתח משוק התרופות נגד השמנה ומתמקדות בתופעות הלוואי שלהן

המנכ"ל של יצרנית אדוויל כבר הצהיר שהוא רואה פוטנציאל רווח בטיפול בתופעות הלוואי של התרופות הפופולריות נגד השמנה, והוא לא היחיד שמשנה אסטרטגיה כדי להשתתף בחגיגה ● בהדרגה, נוצרות גם הזדמנויות השקעה חדשות