גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצלמות החניה בוטלו, אך מהקנס לא תצליחו להיפטר כל־כך מהר

פסיקת המחוזי נגד מצלמות אוטומטיות איימה לשבש לרשויות המקומיות תעשיית קנסות המגלגלת מאות מיליוני שקלים בשנה, אך גורמים בשטח מעריכים כי האכיפה נמשכת ● הבעיה: כדי לבטל דוח שהופק בניגוד לחוק, האזרח ייאלץ להיגרר להליך משפטי יקר ומורכב מול העירייה

חניה בכחול־לבן / צילום: Shutterstock
חניה בכחול־לבן / צילום: Shutterstock

בחודשים האחרונים הוצפו הרשתות החברתיות בשאלה אחת: "קיבלתי דוח חניה ממצלמה - מה אני עושה?". הסיבה: בפסק דין שפרסם בינואר בית המשפט המחוזי, הוא קיבל את עמדת המדינה, אשר נסמכה על חוות־הדעת של המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי לא ניתן לעשות שימוש במצלמות אוטומטיות שמזהות מספרי זיהוי (LPR) לצורך אכיפת עבירות חניה על־ידי רשויות מקומיות, ללא הסמכה מפורשת בחקיקה. זאת, בשל הפגיעה המוגברת בזכות לפרטיות הטמונה במערכות אלה.

מאז, כל מי שקיבל דוח כזה שואל את עצמו האם הוא זכאי לביטול הקנס - ואם כבר שילם, האם אפשר לקבל את הכסף בחזרה. על אילו קנסות בכלל חל פסק הדין, מה עושות העיריות עכשיו, והאם בכלל ניתן לתבוע? גלובס עושה סדר.

בעל דירה רצה לבנות ממ"ד, השכן התנגד. מה קבעה המפקחת?
ללא מינוי שופטים עד סוף 2026? מערכת המשפט עלולה להיכנס בקרוב להקפאה

"מדלגת בין רחובות כדי לעקוב אחרי כלי רכב"

עד להגשת פסק הדין, חלק מהרשויות המקומיות בישראל השתמשו בטכנולוגיית LPR על־מנת לאכוף עבירות תנועה. הטכנולוגיה סורקת את המרחב הציבורי, מזהה את מספרי כלי הרכב ומצליבה את הנתונים עם אפליקציות תשלום על חניה. כאשר המערכת מזהה שרכב חנה בכחול־לבן מבלי לשלם, נשלחת התראה לפקח שמנפיק דוח.

מדי שנה, הרשויות המקומיות מכניסות מיליוני שקלים מקנסות חניה, כשהשיאנית היא תל אביב עם 287 מיליון שקל ב־2025. גם עיריית ירושלים מככבת ברשימה, כאשר הכניסה באותה שנה 95 מיליון שקל. בכפר סבא, לעומת זאת, ההכנסות מקנסות חניה עמדו אשתקד על 11 מיליון שקל.

אלא שעל־פי פסק הדין, עצם השימוש של רשויות מקומיות במצלמות מסוג LPR מגלם פגיעה בפרטיות, שכן למצלמות אלה יכולת לזהות באופן אוטומטי מספרי רישוי של רכבים, לאגור מספרים ולהשוותם למאגרי מידע אחרים שבידי הרשות. בנוסף, הטכנולוגיה סורקת מספר כלי רכב רבים - גם אם לא ביצעו עבירת תנועה - ואוגרת לגביהם נתונים.

לדברי גורם בתחום שנחשף למערכת שהפקחים עובדים איתה, אפשרויות רבות בה לא עומדות בחוק מבחינת שמירה על נושא פרטיות: "הסרטון לא מטושטש, רואים שהמצלמה יכולה לדלג בין רחובות ולעקוב אחרי רכב. יש עיריות שלא שומרות את הווידאו ורושמות דוח על אוסף של תמונות, דבר שלא מעיד על עבירת החניה, שזו עבירה נמשכת".

חלק מהרשויות לא ויתרו על המצלמות

על אף שפסק הדין ניתן בינואר האחרון, גורם המעורה בפרטים מעריך כי לא מעט רשויות ממשיכות לעשות שימוש בטכנולוגיה גם כעת. אלא שעל־פי הגורם, קיים קושי להוכיח את השימוש בה. ישנן טכנולוגיות נוספות בשוק שמבוססות על אנליטיקה למשל, מה שעשוי להפחית את הפגיעה בפרטיות. התוצאה על הנייר: דוחות רבים נראים "כשרים" - גם אם הופקו בטכנולוגיה שנפסלה.

"בסופו של דבר, אדם פרטי תלוי לחלוטין בדיווח של העירייה", מסביר גורם אחר בענף. לדבריו, "סימן אחד שיכול להעיד על שימוש במצלמות LPR הוא למשל שתי מצלמות שמוצבות זו ליד זו, מכוונות לאותו כיוון, לאותו תא חניה - ללא כל הסבר טכנולוגי סביר אחר".

מבדיקת גלובס עולה כי חלק מהרשויות שאכפו בעבר עבירות חניה באמצעים אלה עצרו את הליכי האכיפה לאחר פרסום הפסיקה, בהן עיריית אור יהודה, שמסרה כי "מאז קבלת פסק הדין הופסק השימוש במצלמות LPR", ולדבריה, "הנושא נמצא בבחינה משפטית".

בנוסף, פסק הדין הביא את עיריית נהריה, שלא אוכפת חניה בכחול־לבן באמצעות מצלמות, לבטל מכרז להתקשרות לשם כך, עוד לפני שהוגשו הצעות. "בנהריה לא מתבצעת, ומעולם לא התבצעה אכיפת חניה בכחול־לבן באמצעות מצלמות", נמסר מהעירייה. "ישנן מצלמות לאכיפת עבירות תנועה בלבד".

לעומת זאת, עיריות אחרות הסתפקו בתשובות עמומות שהן פועלות על־פי דין, או שהן יכולות להשתמש בטכנולוגיה כי יושב פקח ועובר על הסרטונים לאחר מכן - עמדה שהרשות להגנת הפרטיות דוחה מכל וכל ככזו המכשירה את הפגיעה.

איך מערערים, ומה עושה הרשות להגנת הפרטיות?

חרף הפסיקה, אם קיבלתם דוח, ובטח אם שילמתם אותו, ערעור שגרתי לעירייה לא יספיק ככל הנראה. גם פנייה לערכאות משפטיות עשויה במקרה זה להיות משימה מורכבת במיוחד, ולא בקשה שגרתית להישפט על העבירה.

כדי לבטל את הדוח צריך להוכיח שהעירייה עושה שימוש במצלמות פסולות, אך לעתים יש קושי בכך. מסלול אחד הוא להגיש בקשה לביטול הדוח בהסתמך על הפסיקה, אך לעתים גם העירייה ניזונה ממידע שמעביר לה הספק שלפיו הכל כשר.

כלי נוסף שיש בידי האזרח הוא הגשת בקשת חופש מידע, שבמסגרתה מחויבת העירייה למסור מידע אמיתי ומאומת. אם הבקשה סורבה, ייתכן כי תידרש הגשת עתירה מינהלית שכוללת ניהול הליך משפטי יקר של חשיפת מסמכים פנימיים וחקירת ספקים - משימה שרוב האזרחים לא ייקחו על עצמם, במיוחד בהתחשב בשיקולי העלות מול התועלת.

גם הרשות להגנת הפרטיות נכנסה לתמונה לאחרונה. לרשות יש סמכויות אכיפה, אמצעים טכנולוגיים ויכולת לדרוש מידע מהעירייה. בסוף חודש אפריל הוציאה אזהרה לרשויות המקומיות שאין סמכות לאכוף עבירות חניה במצלמות אלה כי יש להן יכולות עיבוד נתונים אוטומטיות בהיקף משמעותי לגבי מיקומו של רכב, וכתוצאה מכך לגבי מיקומו של אדם. שימוש כזה לגישתה מהווה עוולה אזרחית העשויה להקנות פיצוי ללא הוכחת נזק.

מהרשות נמסר כי מתקבלות לא מעט פניות בנושא, וכי בשלב זה הן נבחנות. ברשות מבהירים כי רשות מקומית אינה יכולה לצאת ידי חובתה כלפי מי שמבקש לבטל דוח בעקבות פסק הדין בכך שהיא תגיד שהיא פועלת כשורה, ועליה לומר במפורש כי דוח החניה לא ניתן כתוצאה מצילום שנעשה במצלמת LPR. זאת, גם במקרה שהיא שוכרת שירותי ספק חיצוני המפעיל את המצלמות. כמו כן, האחריות היא של הרשות המקומית לוודא שהספק החיצוני עומד בדרישות הדין.

עוד כתבות

ההצבעה לוועדה לבחירת שופטים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המחסור, העומס והדיון בבג"ץ: על מה נאבק יריב לוין?

שר המשפטים יריב לוין מסרב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והצעד הזה מאותגר כעת בבג"ץ • איך בעצם פועלת הוועדה, ומה אמור לקרות בכנסת הבאה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

סקר מיוחד של גלובס: מה חושב הציבור על תודעת השירות בישראל?

בימים הקרובים ננתח כאן את המגמות החמות ואת המחקרים העדכניים בתחום השירות, ונארח שורה של בכירים וחברות שפיצחו את השיטה ● הפעם אנו מספקים הצצה לסקר שבחן את תפיסות הציבור לגבי תודעת השירות של החברות בישראל ● בהמשך השבוע נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב 

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בנק ישראל הוריד את הריבית במשק - לראשונה מאז ינואר

למרות הטלטלות העולמיות, הבנק המרכזי שולח זריקת עידוד למשק ולשוק ההון ומוריד את הריבית ב־0.25% לרמה של 3.75% ● בהצהרת הבנק נכתב כי אי־הוודאות הגאו־פוליטית עודנה ניכרת, אך צוינה גם התחזקות השקל המשמעותית מאז החלטת הריבית האחרונה

משפחת דהן / צילום: תמונה פרטית

הזוג שמרוויח 20 אלף שקל ולא יודע איך יצליח לגדל פה ילדים

כחלק מפרויקט "בין המאקרו למיקרו", גלובס מדבר עם הישראלים על מה שמאחורי המספרים היבשים ● והפעם: שיר ועמרי דהן מרחובות, שחשים פריבילגים יחסית בתור זוג שדואג רק לעצמו, "ועדיין, הכול פה קשה יותר"

השותפים במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי / צילום: יורם רשף

אגמון עם טולצ'ינסקי ממזג לתוכו את משרד הפטנטים G&A גלסברג אפלבאום

במסגרת המהלך, עורכי הדין זיו גלסברג ונדב אפלבאום יצטרפו כשותפים לפירמה וכמנהלי מחלקת הפטנטים והקניין רוחני ● לאחר המיזוג ימנה המשרד כ-215 עורכי דין, ובכך תורחב פעילותו בתחומי המשפט המסחרי והקניין הרוחני

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

זו צפויה להיות ההנפקה הגדולה בהיסטוריה. אבל האם היא גם תהיה מוצלחת?

בסוף השבוע האחרון חברת החלל SpaceX הגישה תשקיף לקראת הנפקה, בשווי מוערך של עד 2 טריליון דולר ● גם ענקיות AI נוספות כמו אנתרופיק ו־Open AI בדרך לשוק הציבורי, ובוול סטריט החששות מגיעים לשיא ● האם עידן חדש של הנפקות ענק הוא עדות לבועה שלא נראתה כמותה 200 שנה?

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

המספרים שדחפו את וויקס למהלך דרמטי של פיטורי אלף עובדים

נחשף באתר גלובס: אחת החברות הבולטות בהייטק המקומי יוצאת בסבב קיצוצים אגרסיבי, ותפטר קרוב ל־20% מעובדיה ● מאחורי המהלך עומדת סערה מושלמת: מהפכה טכנולוגית שמאיימת על ליבת הפעילות שלה ומובילה לגל קיצוצים עולמי, מניה בצלילה ושער דולר נמוך שמכביד על המאזן

תקיפות צה''ל בדרום לבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל פתח בגל תקיפות בלבנון, נתניהו: "נגביר את המכות על חיזבאללה"

במועצה האזורית מעלה יוסף לא יתקיימו מחר לימודים, ביישוב שלומי הוחלט לעבור ללמידה מרחוק ● בשיחות סגורות עם מקורבים נתניהו "הביע חששות" מההבנות שבין ארה"ב לאיראן ● נשיא ארה"ב דחק במנהיגי מדינות ערב להצטרף להסכמי השלום עם ישראל ● לאורך כל היום: רצף אזעקות ביישובי קו העימות עקב שיגורים של חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

שירן מאור אלקיים וודיע עואד / צילום: יוסי זמיר

הבכירים שכופפו את חברות הביטוח: "לא ויתרנו"

מחירי ביטוחי הרכב זינקו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות, עד שרשות שוק ההון אילצה את חברות הביטוח להוריד מחירים ● האקטוארית הראשית שירן מאור אלקיים וסגן הממונה ברשות ודיע עואד חושפים את מאחורי הקלעים: הלילות הלבנים, הניסיון של חברות הביטוח לחבל במהלך, ההתנגשות החזיתית עם ביטוח ישיר ומה דרשה הרשות מהחברות ● וגם: האם מחירי ביטוחי הרכב ימשיכו לרדת?

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

רשות המסים בצעד דרמטי: רוצה לסנדל יוצאי 8200 לישראל למשך עשור

ברשות המסים מתגבשת הצעת חוק שלפיה בוגרי יחידות טכנולוגיות של צה"ל שיקימו חברה או מיזם טכנולוגי, יחויבו לרשום אותן בארץ ולשלם בישראל מס במשך עשור ● מומחים: "ההצעה דרקונית ולא חוקתית" ● מנהל הרשות: הפיתוחים מבוססים על ידע שצברו בשירות

מימין: מוחמד בן סלמאן, תמים א־ת'אני, מוחמד בן זאיד, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap

סעודיה מבטלת חוזים, קטאר עוצרת יצוא: המדינות שדוחפות לסיום המלחמה

מאחורי הלחץ לעצירת העימות בין ארה"ב לאיראן עומדות מדינות המפרץ ושחקניות אזוריות נוספות, שחוששות מפגיעה קשה בכלכלה המקומית, כמו גם בתיירות ובמיזמי הענק שלהן ● האינטרסים של השחקניות המרכזיות שניסו לבלום את המשך המלחמה

WAZE. שיבושי ה-GPS נמשכים / צילום: Shutterstock

הולכים לאיבוד בחיפה? למה עדיין יש שיבושי GPS

אפליקציות ניווט עשויות גם בימים אלה לא לזהות את המיקום או למקם את המשתמשים בלבנון ובירדן ● מומחים מסבירים כי השיבושים יימשכו כל עוד בצה"ל מעריכים כי התנאים המבצעיים דורשים זאת

נייצ'ר וואלי, מותג מרכזי של החברה. בעיגול: דני נגל, מנכ''ל ומבעלי רוסטיק בייקרי / צילום: אתר נייצ'ר וואלי, מצגת החברה

התשקיף מגלה: כך הפכו שני שותפים חברת מאפים ותיקה לאימפריה

תשקיף ההנפקה של חברת רוסטיק בייקרי, שמובילים דני נגל ובועז רעם, חושף נתח שוק משמעותי בתחום הבצקים הקפואים, לצד רווחיות גבוהה מהפצת מותגי נייצ'ר וואלי ופילסברי ● בעלי החברה, שבעבר נקראה "קן הקוקיס", ימכרו בהנפקה מניות תמורת יותר מ־40 מיליון שקל

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

עד כמה הפחתת ריבית של 0.25% תשפיע על המשכנתא שלכם?

לווי המשכנתאות קיבלו היום בשורות טובות, לאחר שבנק ישראל החליט להוריד את הריבית ב-0.25% ● עד כמה הפחתה מתונה כזו תתבטא בהחזר החודשי של המשכנתא, ובאילו מסלולים יושפעו ממנה יותר?

דיון בבג''ץ בעתירה לחייב את שר המשפטים יריב לוין למנות שופטים, היום (א') / צילום: דוברות הרשות השופטת

גרוסקופף: לוין מודה שצריך למנות למחוזי. למה הוא לא מכנס את הוועדה?

בג"ץ דן היום בפעם השלישית בעתירה הדורשת לחייב את שר המשפטים יריב לוין למנות שופטים ● בתום הדיון השופטים הורו ללוין להשיב עד יום שלישי, 26 במאי, האם הוא מוכן לפרסם בתוך שבועיים מועמדים לבתי המשפט המחוזיים בבאר שבע ובחיפה - אחרת יתנו פסק דין בעתירה

הבניין ברחוב לה גוארדיה 45-35 / הדמיה: ATCHAIN

מנרב ואנשי העיר ימזגו פעילויות בפרויקטים של תמ"א 38 בתל אביב

קבוצת מנרב תרכוש 49% מפרויקט התחדשות עירונית ברחוב לה גווארדיה בתל אביב של אנשי העיר ● בתמורה תעביר מנרב לקבוצת אנשי העיר 49% מפרויקט תמ"א 38, אותו היא מקדמת ברחוב אבן גבירול, ותוסיף 32 מיליון שקל

תחנת הכוח אשכול שעתידה להיבנות / הדמיה: דליה חברות אנרגיה/יחצ

חקירת מכרז אשכול מתרחבת: גם בכיר ב־OPC זומן ע"י רשות התחרות

לאחר שבינואר זומן לחקירה בכיר בקרן נוי, דיווחה OPC כי גם בכיר מטעמה נחקר בעניין המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול - ההפרטה הגדולה בתולדות משק החשמל ● במוקד: טענות כי הופעל לחץ על בנק הפועלים שלא לממן את הצעת העתק של המתחרה דליה, שעמדה אז על 12.4 מיליארד שקל

בניין ידיעות אחרונות בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

העזיבות והיחסים עם עיתון האם: מה עומד מאחורי הדרמה בכלכליסט?

פרטים חדשים על עזיבתם של המו"ל והעורכת, חילוקי הדעות עם הקבוצה, ניסיונות המכירה שנכשלו בינתיים וההחלטה ללכת למיזוג תפעולי ● מה עובר על העיתון הכלכלי של ידיעות אחרונות?

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

ב-19 יישובים: הגרלת "דירה בהנחה" יוצאת היום לדרך. כל הפרטים

במסגרת ההגרלה יוגרלו 7,922 יחידות דיור ב-19 יישובים ברחבי הארץ ● 50% מהדירות יוקצו למשרתי מילואים פעילים, ומתוכן כ-25% יוקצו ללוחמים ● לאחרונה קבע בג"ץ כי בעקבות אי-קיום חוק הגיוס, יש לשלול מהציבור החרדי שאינו מתגייס הטבות שונות מהמדינה, כולל השתתפות בהגרלות על דירות מסובסדות

ערן זהבי / צילום: לורן דוד

ב-21 מיליון שקל: למה ערן זהבי רכש שלושה מגרשים במזכרת בתיה?

המגרשים בשטח כ-5 דונם נמצאים באזור שמתפתח לאחרונה ונגיש לצירי תחבורה, וניתן יהיה לבנות עליהם מבנים לחברות הייטק ולתעשייה