גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

הרשות להתחדשות עירונית יוצאת למאבק בפרויקטים לא כלכליים

על רקע השחיקה הגוברת בכדאיות הכלכלית של פרויקטי התחדשות עירונית, הרשות שיגרה לוועדות התכנון מכתב תחת הכותרת "מיקוד מאמץ ביצירת היתכנות כלכלית במציאות כלכלית משתנה" ● בין היתר קוראים ברשות להעלות את הרווח היזמי, שעומד כיום על 15%, לכ-18%-20% ● השמאים: "צעד מרחיק לכת שעלול לפגוע בבעלי הדירות"

פרויקט פינוי-בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי
פרויקט פינוי-בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

השחיקה בכדאיות הכלכלית של פרויקטי ההתחדשות העירונית הובילה את הרשות להתחדשות עירונית לשגר מכתב לוועדות התכנון תחת הכותרת "מיקוד מאמץ ביצירת היתכנות כלכלית במציאות כלכלית משתנה".

במכתב שנשלח לוועדות התכנון על-ידי גורי נדלר, המשמש כמנהל אגף התכנון ברשות להתחדשות עירונית, נכתב כי "לאחרונה אנחנו פוגשים תוכניות פינוי-בינוי רבות שקודמו בשנים האחרונות ואושרו בהנחה שעליית המחירים תימשך ויישומן יהיה כלכלי. אלא שלאור השינויים במציאות הכלכלית, תוכניות אלה נתקלות כיום בקשיי מימוש משמעותיים".

מבקר המדינה: הכסף הממשלתי לא מנוצל - ופרויקטי התחדשות עירונית ממשיכים להתעכב
בלי חניה ושכר דירה: דיירים מוותרים על הטבות כדי להציל מיזמי פינוי-בינוי
מנכ"לית חברת הנדל"ן מגלה: "באזור הזה בתל אביב יש ירידה עצומה"

דבריו של נדלר מגיעים על רקע השחיקה הגוברת בכדאיות הכלכלית של פרויקטי התחדשות עירונית על רקע ההאטה בענף הבנייה, הריבית הגבוהה, העלייה בעלויות המימון והזינוק בעלויות הביצוע. כתוצאה מכך פרויקטים מתבטלים, או שנפתחים מחדש הסכמים שנחתמו מול בעלי הדירות לצמצום התמורות.

גורי נדלר, מנהל אגף התכנון ברשות להתחדשות עירונית / צילום: רוני כנעני

במטרה להילחם בתופעה, ברשות להתחדשות עירונית מציעים מספר הצעות, וביניהן העלאת הרווח היזמי, שעומד כיום על 15%, לכ-18%-20%: "כפי שהבהרתי בעבר, בתוכניות המקודמות על-ידינו השאיפה היא לרווח יזמי של לפחות 18%-20%, בדגש על אזורי הביקוש. אבקש לשוב ולהדגיש כי זו ברירת המחדל, ואין להניח מראש שרווח יזמי נמוך יותר מספיק ליצירת כדאיות. כל דרישה של הרשויות המקומיות וועדות התכנון (מקומיות ומחוזיות) לחרוג מדרישה זו - יש להביא לידיעתי ולהבהיר כי אינה תואמת למדיניות הרשות", טוען נדלר במכתבו.

עוד מעלה נדלר הצעה לשיפור גמישות תכנונית, וקורא "להטמיע בתכנון מנגנוני גמישות שיאפשרו שיפור כלכלת התוכנית בשלב ההיתר, ללא פגיעה מהותית בעקרונות התכנון". לדבריו, יש לתת דגש מיוחד למנגנונים השומרים על נפח הבינוי המוצע ומאפשרים גמישות בפרמטרים אחרים - "לרבות תמהיל גדלי הדירות, תמהיל השימושים, טווח תקני החניה, היקף שילוב דיור מיוחד וכדומה".

לבסוף מציין נדלר כי במסגרת תקן 21, יש לוודא כי הדוחות נערכים בהתאם להנחות העבודה המקובלות על הרשות להתחדשות עירונית. "בנוסף, יש להציג במסגרת התקן בדיקות רגישות לנושאי תמורות, תקן חניה, שינויים במחירי מכירה ועלויות בנייה (עליות וירידות), על-מנת לאפשר קבלת החלטות מיטבית".

ברשות מבהירים: שואפים לאשר תוכניות בתוך שנתיים

ברשות להתחדשות עירונית התייחסו למכתב והבהירו כי מטרתם היא לצמצם את פתיחת ההסכמים בשלב היתרי הבנייה ולייצר ודאות כבר בשלבים המוקדמים של הפרויקט.

לדברי הרשות, הדרך להתמודד עם האתגר היא קידום תוכניות שבהן נפח הבינוי יהיה קשיח וברור, בעוד שהתוכן שבתוכו יישאר גמיש: "הדרך שלנו להתמודד עם זה היא לבקש מהמתכננים לעשות תוכניות שהנפח שלהן קשיח, אבל התוכן בתוך הנפח הזה גמיש יותר. בשלב היתרי הבנייה ניתן יהיה לתכנן דירות קטנות או גדולות יותר וכן דירות להשכרה לתקופה מסוימת, אך מספר הדירות וגובה הבינוי יישארו ללא שינוי".

לדברי הרשות, גישה זו מאפשרת למוסדות התכנון להבין את צורכי הציבור ואת אופי המרחב העתידי, תוך השארת גמישות שתאפשר התאמה למציאות הכלכלית במועד אישור התוכנית.

עוד התייחסו ברשות ללוחות הזמנים של אישור תוכניות והדגישו את החשיבות בקיצורם: "אין ספק שתוכניות המאושרות בתוך כשנתיים הן רלוונטיות יותר מתוכניות שאישורן נמשך שש שנים. ברור שיש מחירים למהירות הזו, אך ניתן בהחלט לקדם תוכניות טובות ואף מצוינות בתוך שנתיים, ואנחנו נעשה מאמץ גדול יותר מבעבר להגיע לכך".

בנוסף, ברשות הדגישו את הצורך להביט גם קדימה, אל תנאי השוק העתידיים, כחלק מתהליך התכנון: "כולנו עוסקים בתקן 21, אך הוא אינו מסתכם בשורה התחתונה של 14% או 18% רווח. השמאים יודעים לבצע במסגרת התקן טבלאות רגישות ולבחון תרחישים שונים, עלייה או ירידה בשווי, שינויים בעלויות הבנייה, כדי להבין מהו הטווח ההגיוני שבו ניתן לאשר תוכנית שגם יהיו לה סיכויי מימוש".

השמאים: "צעד מרחיק לכת שעלול לפגוע קודם כול בבעלי הדירות"

נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מציינת בשיחה עם גלובס כי "הצורך לשמור על היתכנות כלכלית בפרויקטים של פינוי-בינוי הוא ברור, אבל העלאה גורפת של הרווח היזמי ל-18% עד 20% היא צעד מרחיק לכת שעלול לפגוע קודם כול בבעלי הדירות. בסופו של דבר, כל אחוז נוסף ברווח היזמי אינו נוצר יש מאין, הוא בא על חשבון התמורות, היקף הזכויות או מרחב התמרון הכלכלי של הפרויקט.

"הרווחיות שנקבעה על-ידי השמאי הממשלתי בתקן 21 משקפת איזון סביר בין הצורך לאפשר ליזם להוציא פרויקט לפועל לבין החובה לשמור על זכויות הדיירים. יזמים יודעים לפעול גם ברמות רווח נמוכות יותר, בוודאי כאשר קיימים כיום מנגנוני ליווי פיננסי מפותחים וכלים שמאפשרים לנהל סיכונים בצורה מושכלת.

"בהסכמי פינוי-בינוי מקובלים כבר היום מנגנוני התאמה של התמורות לרווחיות בפועל, והם נותנים מענה למצבים שבהם תנאי השוק משתנים. לכן אין צורך להפוך תנודתיות נקודתית בשוק למדיניות גורפת.

"דווקא בתקופה כזו חשוב להשאיר את הניתוח הכלכלי בידי שמאי המקרקעין, שזה תחום מומחיותם, ולכבד את האיזון שקבע השמאי הממשלתי. תפקידנו כשמאים הוא להיות המבוגר האחראי בשוק הנדל"ן, לשמור על יציבות, על ודאות ועל איזון נכון בין היזם לבין בעלי הדירות".

עוד כתבות

שי קלפר.  האיש שלוחץ על כפתור החירום של המדינה / צילום: דובר צה''ל

"במסלול להיות רמטכ"ל": האלוף שלוחץ על הכפתור האדום של המשק

לא מעט ביקורת נמתחה על פיקוד העורף במלחמה - מזמני ההתרעה, דרך דיווחי שווא ועד החלטות על פעילות המשק ● מקורבים מספרים כי העומד בראשו, האלוף שי קלפר, הוא מפקד משימתי והישגי, עם סכין בין השיניים ● אבל האם מי שהגיע משדה הקרב הוא מה שהאזרחים צריכים ברגע האמת?

יו''ר הכנסת אמיר אוחנה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ לממשלה: נמקו מדוע לא לבטל את הליך בחירתו של ראבילו

בדיון שהתקיים בשבוע שעבר הביעו שופטי בג"ץ את עמדתם כי נפלו פגמים בהליך בחירתו של עו"ד מיכאל ראבילו למבקר המדינה בשל הפגיעה בחשאיות ההליך ● מאוחר יותר הוציא בג"ץ צו על תנאי בעתירות לביטול הליך בחירתו של עו"ד מיכאל ראבילו

עו''ד מיה טובול גבאי מקבוצת גבאי / צילום: תמר מצפי

מנכ"לית חברת הנדל"ן מגלה: "באזור הזה בתל אביב יש ירידה עצומה"

מיה גבאי־טובול, יו"רית ומנכ"לית קבוצת גבאי, מספרת בראיון לגלובס על ההנפקה שיצאה לדרך במחיר נמוך משחשבו ("בסופו של דבר מדובר באמון עצום"), על השינוי שעברה החברה המשפחתית ("הבנתי מהר שמישהו צריך למקם כל אחד") ועל מצב השוק ("לא אטומים להסכמים החתומים") ● למרות הקשיים היא אופטימית: "זו תקופה מאתגרת, אבל תקופה כזו גורמת לך לפתוח את הראש"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בית ההשקעות הקטן שכבש את צמרת התשואות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הקרן שהניבה 266% בשלוש שנים, ואיזה סיכון אורב למוצר ההשקעה שהפך ללהיט ● 
המשקיע שמזהה סיכוי לקריסה של 35% במדד הפופולרי ● בלי סוכנים: בית ההשקעות הקטן שכובש את צמרת טבלת התשואות ● מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור הזה ייתן תשואה עודפת בשנים הבאות ● ה-SpaceX הבאה? שתי מניות חלל עם אפסייד של עד 61%

בג''ץ דן בעתירות נגד שינוי הוועדה לבחירת שופטים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

נשיא העליון יצחק עמית: "אנחנו בשינוי משטרי"

בג"ץ דן היום במשך 9.5 שעות בעתירות נגד שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ● נשיא העליון יצחק עמית: "הד.נ.א השיפוטי עלול להשתנות, וזאת הסכנה העיקרית. כבר היום לא מקדמים שופטים בגלל שיקולים פוליטיים; כשהתיקון ייכנס לתוקף, זה יקרה פי ארבעה" ● לפי התיקון לחוק, חברי לשכת עוה"ד יוצאו מהוועדה לבחירת שופטים, ובמקומם ייכנסו משפטנים שייבחרו בידי פוליטיקאים

כולם מדברים על המהפך באופוזיציה ולא שמים לב לנתון הבעייתי באמת

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בים המחנות? ● והפעם: איזנקוט עוקף את בנט ומתקרב לנתניהו, אבל רוב הסקרים מלמדים שלאף אחד מהצדדים אין ממשלה

יבואניות הרכב המקומיות מעמיקות פעילות באירופה / צילום: Shutterstock

מיוון ועד אוסטריה: יבואניות הרכב המקומיות מעמיקות פעילות באירופה

היבואנים הישראלים כבר מחזיקים בכ־14% ממכירות הרכב ביוון ומרחיבים פעילות גם ברומניה ובאוסטריה ● שורה של מבצעים על דגמים יפנים ● השבוע בענף הרכב

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רפורמת עמלות העו"ש החדשה: החשבון יעלה עד 120 שקל לשנה

מעל לעשור לאחר השקת סלי העמלות, בנק ישראל משנה את כללי המשחק בעו"ש: הלקוחות ישלמו מחיר גג מפוקח, שיכלול גם שירותים שהיו כרוכים בעמלה נפרדת ● עבור מיעוט פעולות המחיר יירד ל-5 שקלים בלבד ● הרפורמה תיכנס לתוקף בצורה מדורגת מאוקטובר הקרוב ועד ליולי הבא

אמיר זיו / צילום: גל חרמוני

הטלטלה בכלכליסט: סגני העורכת פורשים

גולן פרידנפלד ואמיר זיו הודיעו לעובדים כי הם עוזבים את העיתון הכלכלי מבית ידיעות אחרונות ● עזיבתם של השניים, שהיו חלק מצוות ההקמה של העיתון ומלווים אותו מהיום הראשון, מעמיקה את הטלטלה ומסמנת את סוף עידן המייסדים במערכת כלכליסט

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר גלי אינגבר / צילום: קובי אשכנזי

ההנפקה הגדולה בהיסטוריה והחששות: "בועה מזהים רק אחרי פיצוץ"

שיחה עם ד"ר גלי אינגבר, ראשת המחלקה למימון וכלכלה במכללה למינהל ● על ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של SpaceX ולמה היא חושבת שהיא עלולה להיחתך בחדות, האם לצד אנתרופיק ו־OpenAI מדובר בבועה, ואיך כל זה ישפיע על החסכונות שלנו

רוני אורן, יו''ר רפק תקשורת / צילום: באדיבות החברה

חברת אנרגיה נוספת בדרך לבורסה: רפק אנרג'י רוצה להנפיק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל

חברת האנרגיה שבשליטת קבוצת רפק הציבורית צפויה לגייס כ-450 מיליון שקל, במסגרת הנפקה ראשונית של מניותיה ● המהלך צפוי להוות הצפת ערך עבור חברת האם שנסחרת לפי שווי של 1.25 מיליארד שקל

אנשים באיראן. סנקציות לא משפיעות על הממשל, אבל פוגעות באזרחים / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ארה"ב מסלימה את הלוחמה הכלכלית. אויביה אינם נרתעים

איראן, רוסיה וקוריאה הצפונית שולטות באמנות ההתחמקות מסנקציות אמריקאיות

רחוב הרצל, נהריה / הדמיה: סטודיו אייקו

עם מרפסת גג ובריכה: בכמה נמכר פנטהאוז בנהריה

הפנטהאוז בן 5 חדרים בשטח של 155 מ"ר בנוי, עם מרפסות בשטח של 107 מ"ר ובריכה ● באותו הבניין נמכר גם מיני-פנטהאוז בשטח של 153 מ"ר בנוי

NoTraffic / צילום: הדר גולן

הרמזור החכם מישראל שנלחם בפקקים ברחובות ארה"ב

NoTraffic התחילה מהמתנה שרמזור בישראל יתחלף, והפכה לרשת הרמזורים החכמים הגדולה בארה"ב ● היא רצה קדימה עם קצב הכנסות שנתי של 30-50 מיליון דולר והמלצה חמה ממנכ"ל אנבידיה ● מקום 7 ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

דב, בן 79. עובד שמונה שעות ביום / צילום: שלומי יוסף

8 שעות ביום גם בגיל 80: "רוצה לעבוד עד שאני סוגר את העיניים"

הם עברו את גיל הפרישה לפני יותר מעשור, אבל ממשיכים לצאת לעבודה בכל יום - ולא מתכננים לעצור בקרוב ● הפנסיה שלא מספיקה להם, קצבת הזקנה הנמוכה וההוצאות שגדלו משאירות את בני ה־80 במעגל התעסוקה ● ויש גם מי שפשוט רוצה להרגיש חי: "אעבור עד היום שבו אסגור את העיניים"

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

פרויקט הנדל"ן בשווי 5 מיליארד דולר של ג'ארד קושנר נתקל במציאות האלבנית

פרויקט אתר נופש יוקרתי באלבניה מצית את "מהפכת הפלמינגו", מעורר חקירה רשמית ואזהרה מצד האיחוד האירופי

גילעד אלטשולר, ממייסדי אלשטולר שחם, ויוסי לוי, ממייסדי בית ההשקעות מור / צילום: איל יצהר, יח''צ

מהפך: מור עוקף את אלטשולר שחם והופך לגוף השני בגודלו בתעשיית הגמל

בית ההשקעות מור עקף באופן רשמי את אלטשולר שחם בהיקף הנכסים המנוהלים, והפער צפוי לגדול בחודשים הבאים ● עוד בענף: מיטב כבר מייצר פער בצמרת של 40 מיליארד שקל ● מנגד, אנליסט וילין לפידות רושמים את החודש הגרוע ביותר שלהם אי-פעם באובדן כספים למתחרים. אלטשולר איבד בשנה האחרונה 30 מיליארד שקל, וילין לפידות איבד 12.5 מיליארד שקל

הדמיית הפרויקט. 18 שנה ועוד לא התחילו לבנות / הדמיה: ישר אדריכלים

34 קומות ליד איכילוב: הפרויקט היוקרתי בתל אביב שנתקע במשך שנים מתקדם שלב

ועדת המשנה המקומית לתכנון ובנייה בת"א אישרה את הקמת מתחם 501, אחד משישה מתחמים בשטח ● בסך הכול ייבנו 1,434 דירות חדשות בשישה מגדלים

מימין: שימעי הורטיג, אורן הולצמן, דניאל בראל / צילום: אמדוקס, Matt Monfredi, שלומי יוסף

אודיטי זינקה, אמדוקס ו-REE בשפל: חדשות השבוע מהחברות הישראליות בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • אודיטי טק קופצת מעל 13 דולר חרף השיבושים באינסטגרם ● אמדוקס בשפל של 6 שנים, אך האנליסטים מציגים מחיר יעד אופטימי ● ו-REE נופלת לשווי של פחות מ-7 מיליון דולר תחת הערת "עסק חי"

חיילי צה''ל בבופור / צילום: דובר צה''ל

בישראל שוקלים "נסיגות קטנות" בלבנון - גם מהבופור

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ איים בפוסט כי אם איראן לא תעצור את פעילות שלוחותיה בלבנון, ארה"ב "תכה בה שוב - רק חזק יותר" ● לפי התקשורת האיראנית, מתקיימת פגישה משולשת בין איראן, ארה"ב וקטאר בנושא הפסקת האש בלבנון ● סמל ראשון נוה חבשוש, מג"ד 52 סא"ל דור גדליה בן שמחון, סמ"ר ליאב כבביה וסמ"ר יואב קליין נהרגו באסון טנק המג"ד ● חבר פרלמנט איראני הקריא בשידור חי קטעים "סודיים ביותר" וטען שמוג'תבא חמינאי מתנגד למו"מ. השידורים נקטעו בפתאומיות ● עדכונים שוטפים