גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

מבקר המדינה: חולשות במערכת רשות המסים מאפשרות גניבת מידע וזהויות של עסקים

למרות הרפורמה שנועדה לבלום חשבוניות שלא עומדת מאחוריהן עסקה אמיתית, או שפרטיהן זויפו או נופחו, מבקר המדינה מצא כי פרצות במערכת ההזדהות של רשות המסים מאפשרות לעבריינים להתחזות לעוסקים, להפיק חשבוניות בשמם ולקבל מספרי הקצאה ללא התרעה בזמן אמת

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי
חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

פרצות במערכת ההזדהות ברשות המסים מאפשרות לתוקפים לעקוף את מנגנוני ההגנה באתר הרשות ולבצע גניבת זהויות של עוסקים לגיטימיים, הפקת חשבוניות על שמם וקבלת מספרי הקצאה לחשבוניות שהוצאו שלא כדין, וזאת בלי שניתנה לגבי אותן פרצות התרעה על פעולה חריגה בזמן אמת.

את תמונת המצב הזאת בנוגע לגניבת מידע וזהויות של נישומים באתר רשות המסים מתאר מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדוח מיוחד. מהביקורת עולה כי במרבית המקרים של גניבת זהויות של עוסקים לגיטימיים, רשות המסים פעלה רק בדיעבד בעקבות תלונות על התחברות של מתחזים למערכותיה לאחר שאושרו להם מספרי הקצאה לחשבוניות.

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים
בג"ץ הציע לכנסת: תקיימו הצבעה חוזרת על מבקר המדינה

בפברואר השנה חשף גלובס לראשונה את שיטת הפעולה החדשה של ארגוני הפשיעה במטרה לעקוף את מנגנוני הבקרה של תוכנית "חשבוניות ישראל", שנלחמת בתופעת החשבוניות הפיקטיביות: הסתננות למערכות החשבונאות של חברות פעילות והטמעת חשבוניות פיקטיביות בהיקפי עתק של עשרות מיליוני שקלים בתוך מחזורי פעילות לגיטימיים. השיטה כוללת פריצה לאזורים האישיים באתר GOV.IL של נושאי משרה בחברות לגיטימיות ושימוש בזהויותיהם כדי להסתנן למערכות החשבוניות הארגוניות - מגמה שצוברת תאוצה בחודשים האחרונים.

כעת, מציף גם מבקר המדינה את התופעה וקובע, כי אף שרשות המסים משקיעה ופועלת רבות בתחום הסייבר ובתחום ניהול הסיכונים - ניסיונות החדירה והפריצה למערכת ההזדהות שבאתר שלה הולכים וגוברים. "על רשות המסים להגביר את יכולותיה לפעול באופן עיתי ויזום למניעת גניבת זהויות של עוסקים לגיטימיים וביצוע פעולות על שמם במערכת חשבוניות ישראל", כתב אנגלמן בדוח.

פרצות אבטחת מידע באתר רשות המסים

רפורמת "חשבוניות ישראל", שנכנסה לתוקף במאי 2024 לאחר פיילוט קצר, נועדה להילחם במכת המדינה של "החשבוניות הפיקטיביות" ולבלום חשבוניות שלא עומדת מאחוריהן עסקה אמיתית, או שפרטיהן זויפו או נופחו. על פי המנגנון, עוסק שלא יקבל מספר הקצאה בזמן אמת מרשות המסים, לא יוכל לקזז את המע"מ ואף לא להכיר בחשבונית כהוצאה מוכרת במס הכנסה. בהמשך, פועלת הרשות גם בהליכים פליליים ומנהליים נגד עסקים שבמסגרת חסימת החשבוניות שלהם נחשף כי הנפיקו חשבוניות פיקטיביות.

בין ינואר לדצמבר 2025 הופקו 15 מיליון חשבוניות באמצעות מערכת חשבוניות ישראל, בהיקף של 763 מיליארד שקל. סכום העסקאות הפיקטיביות שנבלם ונחשף בעקבות הרפורמה נאמד בכ-42 מיליארד שקל - סך ההיקף הכספי של החשבוניות שנדחו באמצעות מערכת חשבוניות ישראל (בין ינואר לדצמבר 2025), שהינן 5.5% מתוך סך ההיקף של החשבוניות שהופקו (62,000 מתוך 15 מיליון חשבוניות).

בכל שבוע נחסמות כ־1,000 חשבוניות חשודות של כ־150 עוסקים שונים. בעקבות כך, נפתחו עשרות תיקים ביחידות החקירה והשומה.

ואולם, כפי שנחשף בגלובס, הלחץ המערכתי אילץ את ארגוני הפשיעה לחשב מסלול מחדש ולפתח שיטות חדשות ומתוחכמות לגזול מיליארדים מקופת המדינה באמצעות חשבוניות פיקטיביות; המרכזית שבהן, כאמור, היא פריצה למערכות הנהלת החשבונות של עסקים לגיטימיים ואמינים והנפקת חשבוניות פיקטיביות מתוכן.

מהביקורת עולה, כי הרשות מתקשה להתמודד עם התופעה, וכאמור מטפלת ברוב המקרים רק בדיעבד לאחר שהעבריינים כבר הסתננו למערכות החשבונות הלגיטימיים וניצלו אותן לרעה.

איך זה קורה? לצורך בקשת מספר הקצאה לחשבונית מס במערכת חשבוניות ישראל נדרש להזדהות באזור האישי שבאתר רשות המסים. הרשמה ראשונית לאזור האישי במערכת ההזדהות מתבצעת בתהליך הזדהות דו-שלבי. בשלב הראשון המשתמש נדרש לענות על שאלות זיהוי המחולקות לשתי רמות: רמת זיהוי קלה ורמת זיהוי גבוהה. בבדיקת המבקר התגלו פרצות אבטחת מידע שבאמצעותן בוצעו גניבת זהויות במערכת ההזדהות.

המבקר מציין בדוח, כי "בבדיקה נמצאו מקרים המעידים על חולשות במערכת חשבוניות ישראל, המהוות פרצות לעבריינים לצורך הפצה וניכוי של חשבוניות פיקטיביות". בין היתר, נמצא כי במערכת חשבוניות ישראל קיימות חולשות מבניות וחולשות בקרה העלולות לשמש גורמים עברייניים להפצת חשבוניות פיקטיביות ולניכוי מס תשומות שלא כדין תוך עקיפת המנגנונים שהמערכת נועדה להבטיח מלכתחילה.

מרשות המסים נמסר בתגובה, כי "כגוף האמון על מאגרי מידע קריטיים ורגישים, וביתר שאת בפרויקט חשבוניות ישראל, רשות המסים פועלת מתוך הבנה עמוקה לכך שפשיעה מקוונת בכלל, וגניבת זהויות בפרט, הינן איום אסטרטגי מחריף. במסגרת זו, אנו שולחים ככל שניתן התרעות על כל פעילות חריגה במגוון פעולות בזמן אמת והוספנו לאחרונה מנגנוני מניעה והתרעה ללקוחות בזמן אמת.

"בנוסף, אנו מקיימים פעילות הסברה ענפה במטרה להזהיר את הציבור מפני ניסיונות פישינג. במקביל, כאשר עולה חשד לגניבת זהות המערכת נסגרת אוטומטית להזדהות וכאשר העוסק האמיתי פונה ליחידת הבקרה או לשירות לקוחות, הוא מופנה להזדהות פיזית מלאה במשרד האזורי וביצוע רישום לקוח מחדש. הרשות מכירה בצורך להמשיך להגיב במהירות וביעילות, תוך השקעה מתמדת בטכנולוגיות הגנה מתקדמות, במטרה להגן על המשתמשים".

עבריינים מקימים חברות חדשות לצורך הסוואה

המבקר בדק בנוסף האם טופלו ליקויים עליהם התריע בביקורת קודמת משנת 2024 בנוגע לפעולות שהרשות אמורה לנקוט למניעת תופעת החשבוניות הפיקטיביות, סיכול וטיפול בחשודים בהפצה ובניכוי של חשבוניות פיקטיביות. בבדיקת המעקב נמצא, כי גם כיום רשות המסים לא מבצעת די פעולות כנגד עוסקים המנכים חשבוניות פיקטיביות שלגביהם עלו התרעות במערכת, אף שניתן להקטין את הנזק לקופת המדינה אם לא יותר ניכוי מס התשומות הכלול בחשבוניות אלה במסגרת טיפול שומתי, לרבות בהיבט הפלילי, ואף שחלק ניכר מהם פעיל ובר ענישה.

עוד צוין בדוח הקודם בנושא, כי חרף האפשרות להטלת העיצום הכספי על ידי רשם החברות, חשודים בהפצת חשבוניות פיקטיביות רוכשים מניות בחברות קיימות בלי לדווח לרשם החברות על השינוי, לצורך הסוואת ההפצה של החשבוניות הפיקטיביות, או שעדכון רשם החברות נעשה בדיעבד, לאחר הפצת החשבוניות הפיקטיביות. סכום העיצום הכספי הוא קטן לעומת התגמול שיכול בעל חברה לקבל עבור העברת מניותיו לאדם אחר, שבכוונתו להפיץ חשבוניות פיקטיביות באמצעות אותה החברה.

בבדיקת המעקב עלה, כי גם כיום עבריינים ממשיכים להשתמש במנגנון הקמת חברות חדשות ובחילופי בעלי מניות בחברות קיימות תוך כדי דיווח בדיעבד לרשם החברות, לצורך הסוואת ההפצה של חשבוניות פיקטיביות.

עוד כתבות

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

מבקר המדינה: מערך הגנת הצרכן נשחק דווקא כשיותר ישראלים נפגעו

מספר התלונות לרשות להגנת הצרכן הוכפל בתוך שנתיים, אך מספר הליכי האכיפה דווקא צנח ● רק 22% מהעיצומים שהוטלו נגבו בפועל, והמועצה לצרכנות פעלה במשך חודשים ללא הנהלה מתפקדת ● המבקר מצביע גם על פערים בסימון מחירים, בהגנה על צרכנים בכרטיסי אשראי ובטיפול בריקולים

וול סטריט / צילום: ap

סערה מושלמת שתימשך כמה שבועות: מה חושבים המומחים על הכאוס בשווקים

הירידות החדות בוול סטריט בהובלת מגזר השבבים מעוררות שורה של שאלות ● בכירי המומחים בעולם התייחסו לכך ביממה האחרונה וניסו להעריך עד מתי המימושים יימשכו ועד כמה עמוק יגיעו

קריית הממשלה בירושלים / צילום: אבי דרור - ויקיפדיה

המבקר: מיפוי הנדל"ן הממשלתי לא עודכן 25 שנה; נכסים עומדים ריקים

דוח מבקר המדינה מעלה כי מינהל הדיור הממשלתי לא עורך רישום ומעקב יעיל אחר אלפי המבנים אותם הוא מנהל ● בין היתר נמצא כי למינהל אין הערכת שווי עדכנית של הנכסים, שכן לא בוצעה הערכת כזו משנת 2013 ● 57 נכסים בניהול מינהל הדיור הממשלתי, ששוויים למעלה מ-100 מיליון שקל, לא הושכרו תקופות ארוכות

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

הסקירה של קובי ברדה: החברות שירוויחו מפריצת הדרך המדעית

פריצת דרך בפארמה עשויה לייצר רווח לחברות התרופות, ולא רק ● ארה"ב עלולה להפסיד במרוץ על מוניות אוויריות בגלל קרבות משפטיים ורגולציה ● ואירוע שהדגיש את פגיעותן של ענקיות התוכנה לצווארי בקבוק פיזיים בשרשרת האספקה של שבבים ● מדור חדש

ספי זינגר בכנס ההשקעות 2025 / צילום: שלומי יוסף

ההמלצות שצפויות לטלטל את ענף קרנות הנאמנות - והביקורת

רשות ני"ע, האוצר ובנק ישראל מתכננים מהפכה בדמי הניהול בעולם קרנות הנאמנות ● עיקריה: דמי ניהול חדשים לבנקים, הפחתת עמלת ההפצה מ-0.35% ל-0.2% אך החלתה גם על המוצרים מחקי המדד, הפסקת התשלום לבנקים כאחוז מהתיק ומעבר למחיר קבוע ללא קשר לגודל תיק ההשקעות ● בשוק יש גם מי שמבקר: "רשות ני"ע תכרות את הענף"

שר הכלכלה ניר ברקת, במסיבת העיתונאים היום / צילום: אדוארד שטרן

ברקת הכריז על הצלחת תוכנית "הסל של ישראל". הצרכנים פחות מרוצים

ברקת הציג נתונים שלפיהם יוזמת "הסל של ישראל" הובילה לירידות מחירים ולהגברת התחרות בענף המזון ● במקביל תקף את רשתות השיווק ויצא נגד כלי תקשורת שלדבריו פועלים בניגוד עניינים ● מנגד, צרכנים רבים ממשיכים לדווח על חוסרים במוצרים ועל קשיים במימוש ההטבות שהובטחו במסגרת המהלך

הפגנת חרדים, ארכיון / צילום: אוריה תדמור

צפי לפקקי ענק היום בכבישים: 19 מוקדי הפגנות

על רקע המאבק סביב מעצר העריקים מהציבור החרדי, מאות עד אלפי כלי רכב צפויים להשתתף היום בשיירות מחאה שייצאו מכל רחבי הארץ לעבר כלא 10 בבית ליד ● במשטרה נערכים לעומסי תנועה נרחבים ולשיבושים בכבישים המרכזיים

צילום: ניב קנטור

ישי דוידי: "במהלך המלחמה השלמנו מימושים ב-3.6 מיליארד דולר"

ישי דוידי קיבל אות הוקרה מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב והציג את נתוני הפעילות של פימי • קבוצת הפרסום פובליסיס חשפה פלטפורמה חדשה המבוססת על AI, בזמן שבכירי ענפי ההייטק וההשקעות התכנסו לדיון בהשלכות ה-AI באירוע שארגן התאגיד השוויצרי UBS ● אירועים ומינויים

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

תתרגלו לנקודת איזון חדשה: למה הדולר מתחזק, ועד לאן הוא יגיע?

המטבע האמריקאי עולה הבוקר בחדות מול השקל ומתקרב לרף שבו לא היה מאז אפריל ● השקל נחלש על רקע ההסכם המסתמן בין ארה"ב ואיראן אך גם בשל הירידות בוול סטריט ● הצפי להעלאות ריבית בארה"ב נותן לדולר רוח גבית נוספת ● מומחים מנתחים: האם רף ה-3 שקלים יהיה נקודת האיזון החדשה?

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

נתונים חדשים חושפים: כך משנה הממ"ד את הכללים בשוק השכירות

רגיעה ביטחונית? נתוני יד2 מציגים פער של עשרות אחוזים בין דירות להשכרה עם ובלי חדר ממוגן ● בעפולה הפער באחוזים הגבוה ביותר ● כל זה קורה במקביל לגל עליות במחירי השכירות

נוחי דנקנר מגיע לדיון בבית המשפט, היום / צילום: עמירם גיל

נוחי דנקנר הסיר את ההתנגדות: יוכרז פושט רגל וינהל מגעים להסדר חוב

ביהמ"ש דן היום בבקשת הבנקים להכריז על נוחי דנקנר כפושט רגל, אחרי שלא עמד בהסדר החוב האחרון ● עד כה החזיר דנקנר כ-110 מיליון שקל מתוך התחייבות ל-180 מיליון שקל ולהכנסות עתידיות ● דנקנר בהצהרה לפני הדיון: "עשיתי כמיטב יכולתי לפרוע את חובותיי"

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

שווי חברת השרתים של עומר אדם ומאור מלול קופץ ל-1.6 מיליארד דולר

הסכם ההשקעה של לאומי פרטנרס ב"ענן" - קבוצת תשתיות חוות השרתים של מאור מלול, עומר אדם וניסים גאון - נחתם בימים האחרונים ● לגלובס נודע כי שווי החברה הספיק לקפוץ ל-1.6 מיליארד דולר - פי ארבעה ביחס לשווי החברה שיוחס לה בתחילת השנה

פיטורים בהייטק / אילוסטרציה: Shutterstock

הצמצומים בחברת הסייבר סניק חוזרים: עשרות עובדים בישראל פוטרו

הקיצוץ בסניק יפגע במיוחד במרכז המו"פ בישראל, שכבר הצטמצם משמעותית בשנים האחרונות, על רקע מעבר פעילות לחו"ל ולחצים גוברים מתחרות מבוססת AI ● סניק, כמו מתחרותיה, הושפעו מהשקת עדכון התוכנה של קוד קלוד בחודש פברואר האחרון העוסק בסריקת קוד לאיתור פרצות סייבר

תחבורה ציבורית / צילום: שלומי יוסף

"אחד השינויים המשמעותיים בעשור האחרון": ישראל בדרך לרפורמה בתחבורה הציבורית

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה להקמת רשויות תחבורה ציבורית מטרופוליניות ● לפי החוק, חלק ניכר מהסמכויות הללו יעבור לגופים אזוריים חדשים, שינהלו את התחבורה לפי אזורים עירוניים גדולים

כותרות העיתונים בעולם

גל חדש באמריקה הלטינית משנה את כללי המשחק עבור ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: צה"ל מתמודד עם לחץ מבית במקביל לדרישות מארה"ב לסגת מלבנון, דרום אמריקה מתקרבת בחזרה לישראל, והמועמד הפרו-פלסטיני שניצח בבחירות המקדימות לקונגרס בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן, נציב שירות המדינה / צילום: אבי אוחיון, לע''מ

נציב שירות המדינה הנכנס יוצא לרפורמה דרמטית במינוי 2,300 בכירים

ההחלטה הראשונה של נציב שירות המדינה החדש דורון כהן: המכרזים ל־2,300 משרות הבכירים בשירות המדינה יבוצעו ע"י משרדי הממשלה עצמם ולא ע"י נציבות שירות המדינה, כפי שהיה עד היום ● לגלובס נודע כי בנציבות שירות המדינה מבצעים עבודת מטה, ובתוך כחודשיים ייצאו הנחיות

כמה מהתיק להחזיק בדולרים? / אילוסטרציה: Shutterstock

"רכיב המניות בת"א גדל ל-65%, האם כדאי לי למכור"? זו התשובה של סטפק

מהשקעה במניות, בארץ ובעולם, דרך החזקת מט"ח ורכישת זהב - על רקע התנודתיות בשווקים, רבים בציבור תוהים מה כדאי לעשות כעת עם תיקי ההשקעות שלהם ● התמקדתי במספר שאלות בוערות, לדוגמה כמה מהתיק להחזיק בדולרים ומתי - אם בכלל - למכור מניות

סוחרים בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

הבורסה שהייתה מהטובות בעולם נתנה את האות לכאוס בשווקים

גל מכירות במניות ה־AI הפיל את החוזים בוול סטריט ואת אירופה ושלח הבוקר את בורסת דרום קוריאה לירידות של 10% ● הסיבה: מימושי רווחים, חששות מתמחור יתר והמתנה לנתוני אינפלציה ודוחות מיקרון ● "זו תזכורת לכך שמדובר עדיין בעסקים מחזוריים ואופורטוניסטיים"

משכנתא לדירה / צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: שוק המשכנתאות חשוף למשבר סאב-פריים

בדוח שערך על שוק המשכנתאות, מבקר המדינה מתריע כי חשיפת לווי המשכנתאות והגופים הפיננסיים בישראל למשבר בנוסח הסאב-פריים עלתה בעשור האחרון, אך הפיקוח על הבנקים כמעט לא שינה נהלים ● "העלייה בהיקפי המשכנתאות עלולה להוביל את המערכת הפיננסית לכשל מערכתי חמור", נכתב ● בנק ישראל: "דוח לא מקצועי, רצוף שגיאות וסתירות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מיליארדי שקלים עברו למשרדי הממשלה דקות לפני סוף השנה

77 העברות תקציביות בהיקף של 30 מיליארד שקל אושרו בדצמבר 2024 בוועדת הכספים, רובן המוחלט רק בימים האחרונים של שנת התקציב ● דוח מבקר המדינה מזהיר מפני אישור בדיעבד של הוצאות שכבר בוצעו כפרקטיקה נהוגה, פגיעה בפיקוח הכנסת וגלגול אחריות בין אגף התקציבים במשרד האוצר לחשב הכללי