גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

שני עורכי דין הגישו כמעט 100 תביעות ייצוגיות בשנתיים - בנושא אחד ויחיד

עוה"ד ערן פלסר ושלומי אבני הגישו בקשות לייצוגיות נגד עסקים על היעדר מערכות עזר לשמיעה ● התביעות שהוכרעו הסתיימו בשכר טרחה של אלפי שקלים לשניים, אבל גם בהנגשת בתי העסק - ומכאן הדילמה לגבי השימוש בכלי המשפטי

שלט למכשיר שמיעה בעסק (אילוסטרציה)
שלט למכשיר שמיעה בעסק (אילוסטרציה)

לפחות 93 בקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו בשנה וחצי האחרונות נגד עסקים, בטענה שלא התקינו מערכת עזר לשמיעה, כנדרש בחוק. בקשות אלה הוגשו על ידי אותם שני עורכי דין - ערן פלסר ושלומי אבני. מרבית הבקשות לאשרן כתביעות גם הוגשו על ידי שלושה תובעים ייצוגיים בלבד, נגד עסקים שונים.

התובעים מעמידים את סכומי הבקשות על בין מאות אלפי שקלים ועד למיליונים לכל עסק. הבקשות מוגשות נגד חנויות מזון, חשמל ועד בגדי נשים, והן עובדות כך: התובעים הייצוגיים, שהם בעלי מוגבלות, מגיעים לעסקים, ובודקים אם הותקן מכשיר עזר לשמיעה בעמדות שירות. בהמשך, חוקר פרטי מטעמם בודק בסניפים נוספים.

חברת נדל"ן הגישה תביעה לביטול חוזי מכר של זוכי מחיר למשתכן
עו"ד חשוד בהעלמת 10 מיליון שקל. אחרי חצי שנה הותר שמו לפרסום

כל הבקשות שנבדקו על ידי גלובס הוגשו באמצעות פלסר ואבני, בשנים 2025-2026. איתור התיקים, שנעשה בסיוע "תולעת המשפט", מעלה כי הבקשות הוגשו כולן נגד חנויות שהן חלק מרשתות, חלקן של סניפים בודדים. הסיבה לכך היא שתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מחייבות להתקין בכל עסק שהוא חלק מרשת "לולאת השראה", המסייעת בשמיעה, וזאת ללא תלות בגודל העסק, בעוד שבחנות שאינה חלק מרשת, הגודל המינימלי שעליו חלה החובה הוא 150 מ"ר. בתביעה טוענים עורכי הדין, כי הנפגעים בקבוצה הם 700 אלף בעלי מוגבלות שמיעה.

"זו עננה שיושבת על הראש, שיכולה לגרום לסגירה של העסק", אומרת בעלת עסק קטן, שנתבעה על מאות אלפי שקלים. "אנחנו עסק שכונתי. הוא הגיע אלינו חודש אחרי שפתחנו את הסניף השני. זה מלחיץ. הוא ממשיך בהליך".

עו"ד פלסר הגיש 44 בקשות בשנת 2025, כולן בשל טענה להפרת חובת התקנת מכשיר עזר לשמיעה. בשנת 2026 הגיש עורך הדין 22 בקשות כאלו. עו"ד שלומי אבני, המצהיר באתר שלו שהוא בעל מוגבלות בעצמו, הגיש 28 בקשות כאלו בשנת 2025 ושלוש תביעות בשנת 2026.

הסתלקות מתוגמלת

מרבית הבקשות עדיין פתוחות, אך אלו שנסגרו מסתיימות באופן דומה - הסתלקות מתוגמלת. זהו מצב שבו התובע והנתבע מגיעים להסכמה שלפיה התובע מושך את בקשתו להכיר בתביעה כייצוגית, בתמורה לתשלום כספי אישי עבורו ועבור עורך דינו, לצד הסכמות נוספות, אשר צריכות לקבל את אישור ביהמ"ש.

הליכים אלו מסתיימים בהסכם הכולל התקנת מערכת עזר לשמיעה, תרומה של בין 1,000 לכמה אלפי שקלים לעמותת כבדי שמיעה, ותשלום שכר טרחה לעוה"ד, בסכומים הנעים בין 8,000 לכמה עשרות אלפי שקלים. התובע הייצוגי מקבל בין 1,000 שקל לכמה אלפים בודדים.

אחת התביעות הגדולות שאותן ביקשו לאשר, על סכום של 8 מיליון שקל, הייתה נגד רשת סודוך, והיא הסתיימה בהנגשת המערכת, בתרומה של 7,500 שקלים לעמותה, 11,500 שקלים שכר טרחה ו-3,540 שקלים לתובע הייצוגי.

אין פנייה מוקדמת

במרבית המקרים, התובעים לא מבצעים פנייה מוקדמת לעסקים כדי להביא אותם להתקין את המערכת ללא הליך משפטי. אין חובה כזאת בחוק היום, וגם אין פסיקה מחייבת.

לשם השוואה, במקרה של בקשות לתביעות ייצוגיות בנושא של הנגשת אתרי אינטרנט, בשנת 2024 קבע השופט עודד מאור כי הן מחייבות פנייה מוקדמת לעסק. לאחר פסק הדין נרשם שינוי משמעותי: מ-1,669 בקשות בנושא נגישות בסך הכול בשנת 2023, ירד המספר דרמטית ל-109 בשנת 2025 - ירידה של 93%. כשני שלישים מהבקשות לאישור תביעות ייצוגיות שהוגשו בשנה שעברה בתחום הנגישות הן תביעות עזרי השמיעה.

לדברי עו"ד רונית סיטון זלקינד, ראש תחום תובענות ייצוגיות במשרד פירון, "קשה לעסקים קטנים להכיר את התקנות של הנגישות על בוריין. הייתי מצפה שעורכי הדין יתנו 'גרייס' של פנייה מוקדמת. מדובר בעניין פתיר לעומת העלויות המשפטיות הגבוהות מאוד".

היא מוסיפה כי המטרה של התובעים ועורכי הדין שמייצגים אותם במקור ראויה, אך הם "הפכו את זה לעסק, בלי לשלוח מכתב שיוביל לתיקון, והחליטו 'לחפש בכוח' את ההפרות, רק בשביל להגיש הליכים משפטיים, במקום להפנות את תשומת ליבו של העסק".

גם השופטים לא בולמים את מבול התביעות בנושא, ולא דורשים פנייה מוקדמת. הם מאשרים פעם אחר פעם את ההסתלקות המתוגמלת. באחת התביעות שהגיש עו"ד אבני בשם מרשו, כתב השופט, כי מדובר ב"סוגיה חשובה של אכיפה אזרחית בתחום הנגישות לאנשים עם מוגבלות".

עוה"ד פלסר ואבני מפנים להחלטה בתיק שלהם, שבו בית המשפט ציין כי "מרבית ההליכים שנקט המבקש הסתיימו בדרך של פשרה - סיום הליכים בדרך זו, יש בה כדי להעיד כי אין מדובר בתביעות 'סרק' שהוגשו, ומכאן יש לגזור דווקא על תום לב בהגשת התביעות".

"כלי להוצאת כספים"

סגן השר לשעבר אביר קארה, המנהל שנים מאבק נגד מבול הבקשות לאישור תביעות ייצוגיות כלפי עסקים קטנים, אומר כי "בתי המשפט בישראל הפכו לכלי להוצאת כספים, על ידי תובעים ועורכי דין סדרתיים. ישראל חריגה מאוד בהשוואה בינלאומית בדרישה להתקנת 'לולאת השראה' (מכשיר עזר לשמיעה). בשום מדינה שבדקנו אין חובה להתקין את המכשיר".

לדברי קארה, "את החובה הזו דחפו לוביסטים של חברות שמוכרות את המכשיר, המחוקק בטיפשותו חסך לחברות הללו את הצורך בשיווק מוצר לא יעיל, שאיש אינו משתמש בו, למעט תובעים סדרתיים ועורכי דין שרואים במכשיר הזה ובביהמ"ש כלי להוצאת כספים מאזרחים תמימים".

קארה מוסיף כי לטעמו מדובר בהפרה "כל כך אזוטרית של החוק, שבמקסימום אמורה להסתכם בקנס מינהלי של 500 שקלים, בוודאי לא בתביעות של מיליונים. הנזק למדינה מהתביעות הללו אדיר, והאזרחים הכי טובים במדינה - שבונים עסק, מעסיקים עובדים ותורמים לכלכלה הישראלית ולביטחונה - נרדפים".

התיקון שעוד לא עבר

קארה היה מיוזמי התיקון לשינוי חוק תובענות ייצוגיות בכל הנוגע לעסקים הקטנים והבינוניים, שמוביל משרד המשפטים. מדובר בתיקון נרחב שנועד לטפל גם בתופעה זו, שעבר קריאה ראשונה, אך החקיקה מתקדמת באיטיות.

אחד התיקונים המרכזיים בהצעה הוא ביטול האפשרות להגיש תובענה ייצוגית נגד עסקים זעירים. אלה מוגדרים כעסק המעסיק עד חמישה עובדים, או עם מחזור שנתי של 2 מיליון שקל. זאת בשל העלויות המשמעותיות הכוללות ייצוג משפטי.

שינוי נוסף שייטיב עם העסקים הקטנים, שהם הנפגעים העיקריים, הוא חיוב התובעים לבצע פנייה מוקדמת לעסקים, בדרישה לתקן את ההפרה, לפני הגשת התביעה בעילות הנחשבות לקלות ערך. התשלום עבור הפנייה יהיה 2,000 שקל.

תיקון נוסף הוא שתביעות יוגשו ללא סכום התביעה הכולל, אלא רק סכום התביעה האישית. בדברי ההסבר לחוק צוין כי בחלק מהמקרים מדובר ברצון להפעיל לחץ לא הוגן על הנתבעים כדי להגיע עימם להסדר. החוק החדש יגביל את מספר התובענות הייצוגיות לתובע ייצוגי לחמש בשנה.

הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בשנת 2024, ומאז לא התקדמה. לדברי קארה "נמשיך לעבוד קשה כדי שזה יקרה כבר בשבועות הקרובים".

תגובת עורכי הדין

תגובת עורכי הדין ערן פלסר ושלומי אבני: "מדובר כנראה בעוד כתבה מגמתית שמקדמים בעלי עסקים שבמשך שנים פוגעים בשוויון ובנגישות לאנשים עם מוגבלות, כדי לחסוך כסף או טרחה על גבה של אוכלוסיה מוחלשת. לאחר מאמץ רב ומאבק משפטי ממושך, אנשים עם מוגבלות הצליחו לגרום למדינה לחוקק חוקים ותקנות המחייבים בהנגשה ואיסור על הפליה. אולם בעלי עסקים רבים העדיפו לנצל את העובדה המצערת שאין למדינה משאבים יעילים לאכוף את הדין.

"בישראל יש יותר ממיליון אנשים עם מוגבלות שכוללים מאות אלפי אנשים עם מוגבלות בשמיעה, עבורם הדין מחייב הנגשה במערכת עזר לשמיעה שיכולה לסייע להם להבין טוב יותר את נציג השירות. בלעדיה הם צריכים להתאמץ ולנחש מה הוא אומר, לנסות לקרוא שפתיים (ורבים מהם לא יודעים לעשות זאת), לעצבן את מי שאחריהם בתור ומאבדים סבלנות וכך הלאה.

"האדם עם מוגבלות זכאי לשירות נגיש ושוויוני כמו כל לקוח, בלי שעליו להגיע למקום מפלה ולהכריז על עצמו כחריג המבקש חסד".

עוד כתבות

''אואזיס''. הקשרים מאפשרים לחמוק מהחוק / צילום: באדיבות נטפליקס

הסדרה החדשה של נטפליקס רוצה להיות "הלוטוס הלבן" לצעירים - ויוצאת חיקוי חיוור

על פני השטח, בסדרה הספרדית החדשה של נטפליקס יש כל מה שצריך: אתר נופש יוקרתי, צעירים עשירים ותעלומת היעלמות שמציפה שחיתות ופערים חברתיים ● אלא שלמרות טוויסטים תכופים ולוקיישנים מרשימים, "אואזיס" מתקשה לייצר אמירה מקורית ונשארת בצל הסדרות שעליהן היא מבקשת להתחרות

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

אחרי שהסכימה להצעה בתחילת השבוע: איזיג'ט משנה כיוון

דירקטוריון חברת הלואו-קוסט איזיג'ט נתן אור ירוק להצעת רכש חדשה מקרן ההשקעות האמריקאית אפולו, על פני ההסכם העקרוני למכירתה לקאסל-לייק עליו הכריזה רק בתחילת השבוע ● מניית איזיג'ט זינקה עם פתיחת המסחר בלונדון בשיעור של עד 14%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; SK Hynix זינקה ב-12%

קבלת פנים חמה: SK Hynix טסה בנאסד"ק ביום המסחר הראשון שלה ● חברת השבבים השלימה אמש את הנפקת המניות הגדולה ביותר אי פעם של חברה זרה בארה"ב ● סוכנות האנרגיה הבינלאומית מדווחת כי הביקוש העולמי לנפט צפוי להצטמצם השנה ב-1 מיליון חביות ביום

ביל אקמן / צילום: Reuters, Brendan McDermid

לא מודאג ממפולת ושופע מחמאות לישראל: משקיע העל ביל אקמן בראיון פתוח

מייסד קרן פרשינג סקוור השלים השנה הנפקת ענק ומוביל מהלך לבניית אימפריית השקעות חדשה במודל של וורן באפט ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע רמות המחירים הנוכחיות בוול סטריט מוצדקות ("למעשה, ענקיות הטכנולוגיה זולות"), עומד על כך שהבינה המלאכותית רחוקה מלהיות בועה, ומדבר כפי שלא נחשף מעולם, כולל על המחלה הקשה של בתו

פרופ' אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מענק לכל אזרח וסבסוד משכנתאות: כך נשחק מעמדה של המועצה הלאומית לכלכלה

המועצה הלאומית לכלכלה הוקמה כגוף אסטרטגי שאמור לנווט את מדיניות הממשלה, אך תחת כהונתו של פרופ' אבי שמחון היא ניצבת בלב מחלוקות מקצועיות ופוליטיות ● בעוד בכירי עבר מזהירים מפני שחיקת מעמדה, שמחון הודף את הביקורת ומדגיש: "אני מביא מומחיות יוצאת דופן"

ילדי עשירים לומדים איך לא לשרוף את הירושה / צילום: GEMINI-AI

הריטריט היוקרתי שבו ילדי עשירים לומדים איך לא לשרוף את הירושה

הצצה למפגש בן שלושה ימים, שבו קבוצת יורשים בעלי הון של 7 מיליארד דולר לומדת את סודות השמירה על העושר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בת״א סוגרת שבוע שלילי ומתרחקת מהשיא; הדולר מתחת ל-3 שקלים

הלחץ באחד העם נחלש לקראת הנעילה, כאשר מדדי הביטוח והבנקים קיזזו את חולשת המניות הביטחוניות • הדולר נחלש בכ-0.45% ונסחר בקידומת 2 • בסיכום שבועי: מסך אדום באחד העם, ת"א 125 רחוק מהשיא ● קבוצת רימון גייסה 400 מיליון שקל מכלל ביטוח • קרן פימי חתכה את שווי ההנפקה של מעבדות רפא ב-30% ● החוזים בוול סטריט מתנהלים במגמה מעורבת והמסחר באירופה מתנהל במגמה חיובית

איור: Shutterstock

צ'אטבוטים מחליפים מטפלים, למרות היעדר ראיות מדעיות מספקות

מומחים מזהירים כי צ'אטבוטים אינם צריכים להחליף טיפול נפשי

דלת של ממ''ד בדירה מושכרת / צילום: פרטי

יחסינו לאן? שוכר ומשכיר בעידן שבו ממ"ד כבר אינו מותרות

המציאות הביטחונית שינתה את הכללים - גם בכל מה שנוגע לחוזי שכירות • מה צריך לקחת בחשבון לפני שחותמים על חוזה חדש? ● טור אורח

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

מדוע איראן תקפה השבוע ספינות שעברו במצר הורמוז?

לפי מחקר חדש מהו התחום עם השכר הגבוה ביותר בהייטק? ● לאיזו חברה יש את פעילות הנדל"ן הרביעית בגודלה בישראל? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

זום גלובלי / צילומים: AP, רויטרס-Jason Lee

המסר של סין לאוסטרליה: לא נעבור על זה בשתיקה

ארה"ב מבטיחה להסיר את סוריה מרשימת "המדינות התומכות בטרור" אחרי ארבעה עשורים ● סין ביצעה ניסוי טילים באוקיינוס השקט – שעות אחרי שאוסטרליה ופיג'י חתמו על ברית הגנה • והבריטית שקיבלה חנינה - 70 שנה אחרי מותה ● זום גלובלי

משרדי SK hynix / צילום: Shutterstock

המשקיעים כבר מסתערים: הכירו את ענקית השבבים שעושה בכורה בוול סטריט

הביקושים בהנפקת הנאסד"ק של ספקית הזיכרון המרכזית של אנבידיה היו גבוהים פי 7 מההיצע • מחיר תעודת ADR נקבע על 149 דולר, המשקף שווי שוק של כטריליון דולר • זוהי ההנפקה השנייה בגודלה אי-פעם, מיד אחרי SpaceX ● האם הגישה הכלכלית הישירה לוול סטריט תתקן את המכפיל המעוות של החברה?

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

בג"ץ מציע: כהונת אליהו לראש רמ"י תסתיים ב-19 ביולי

השופטים הציעו לבטל את מינויו של יהודה אליהו למנהל רשות מקרקעי ישראל ב-19 ביולי, ולא להמתין עד סיום עבודת ועדת האיתור שתדון מחדש בשלושת המועמדים הסופיים ● על הצדדים להשיב עד ליום שני 13 ביולי בשעה 14:00. אחרת, השופטים יכריעו בעתירות

קרב חרבות / צילום: Shutterstock

הקרדיט שהחרב מקבלת ככלי נשק קצת מוגזם

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: התרבות הפופולרית התאהבה בחרבות, אבל תפקידן בלוחמה היה צנוע יותר משחושבים

לנדמרק מגדל B / הדמיה: ישר אדריכלים

בכמה נמכרה דירה בקומה ה-33 בתל אביב?

שתי עסקאות בוצעו לאחרונה בפרויקט לנדמרק בשרונה: הבניין שבו בוצעו העסקאות, נמצא עדיין בבנייה ויכלול שתי קומות מסחר, מעליהן 27 קומות משרדים, ומקומה 31 ואילך - מגורים ● הדירה בקומה ה־33 נמכרה ב־3.85 מיליון שקל, מחיר מהגבוהים באזור

מפעל חברת רפא בהר חוצבים בירושלים / צילום: באדיבות חברת רפא

למרות המגמה: קרן פימי דוחפת את רפא לבורסה אך מפחיתה את שוויה ב-30%

לאחר מספר ביטולי הנפקות בשוק, פימי עדיין מאמינה בחברת התרופות והיא מביאה את החברה בדרך של הצעת מכר ● פימי מפחיתה את השווי לכ-1.6 מיליארד שקל מול תכנון מקורי של מעל ל-2 מיליארד שקל ● היקף הגיוס יקטן ל-910 מיליון שקל

חוות שרתים. פגיעה עלולה להביא לאפקט דומינו של קריסת מערכות / צילום: Shutterstock

האיום המודרני על תשתיות לאומיות כאן, אך ישראל עדיין עסוקה במלחמה הקודמת

פגיעה בחוות השרתים בישראל עלולה לעלות למשק כ־11 מיליון דולר בכל שעת השבתה ● היקף הנזק ממחיש כיצד עולמות האנרגיה והמחשוב הפכו לחזית אחת, וכמה מפת האיומים על התשתיות חרגה מהממד הפיזי ● מהן נקודות התורפה של ישראל ואיך להיערך למציאות החדשה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

חזרה למלחמה עם איראן? המלכוד של טראמפ והתאריך המסתמן

טראמפ מוצא כל סיבה למסיבה, מהמונדיאל דרך חגיגות 250 שנה לעצמאות ארה"ב ועד יום הולדתו ה-80 - וכך הוא הגיע לטעות האסטרטגית של הסכם המסגרת עם איראן ● עם סיום המונדיאל, ייאלץ טראמפ להחליט כיצד לנהוג, כי במידה ומלחמת ההתשה במרחב הורמוז תימשך עד בחירות האמצע – הוא לא רק יפסיד את הרוב בבית הנבחרים

ההמצאות שהתגלו בטעות ושינו את העולם / אילוסטרציה: Shutterstock

10 המצאות ששינו את העולם והתגלו בטעות

מהקורנפלקס ועד קוצב הלב, כמה מהמוצרים האהובים והשימושיים ביותר בעולם נולדו דווקא משגיאות, תקלות וגילויים מקריים

הסודות של גיל 60: איך הופכים מס של 25% לרווח נקי בתיק ההשקעות?

אם חציתם את גיל 60, ייתכן שאתם זכאים לשלם רק 10% על הרווחים בחשבון המסחר שלכם ● גם במוצרים פיננסים אחרים מסתתרות הטבות שעשויות לחסוך סכומים גבוהים ● ומהן הטעויות הנפוצות לקראת הפרישה? ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה