גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

גיוסי האג"ח של חברות הנדל"ן בשיא: מה אומרים הפערים בריביות

בזמן שענף הנדל"ן מתמודד עם האטה במכירות ועם מדדי מניות בירידה, חברות הבינוי והיזמות מזניקות את היקפי החוב במיליארדים ומומחים מזהירים מפני שאננות המשקיעים בשוק

פרויקט חנה וסע בשפיים שבנתה דניה סיבוס. גייסה אג''ח לראשונה מאז שחזרה לבורסה ב־2021 / הדמיה: נתיבי איילון
פרויקט חנה וסע בשפיים שבנתה דניה סיבוס. גייסה אג''ח לראשונה מאז שחזרה לבורסה ב־2021 / הדמיה: נתיבי איילון

הריבית הגבוהה וההאטה המתמשכת בשוק הנדל"ן דוחפות יותר ויותר חברות בענף לפנות לשוק ההון ולגייס חוב באמצעות הנפקת אג"ח.

עבור חברות מהענף, שוק האג"ח מאפשר לגוון את מקורות המימון, לגייס חוב לתקופות ארוכות יותר ולהפחית את התלות במערכת הבנקאית. אך לצד זינוק חד במספר החברות מהענף שהנפיקו חוב השנה, ישנן חברות שמתקשות להשלים את ההנפקה או נדרשות לשלם מחיר גבוה עבור המימון. מה עומד מאחורי הגידול בהנפקות החוב? באילו סקטורים בענף יש יותר הנפקות? ומה כדאי לבחון בחשיפה לאגרות חוב בענף?

המספרים: עלייה של כ־37% בתוך כשנתיים

נתחיל במספרים: בשנים 2022-2024 נרשמה יציבות יחסית בפעילות בשוק החוב של חברות הנדל"ן והבינוי. מספר המנפיקות נע באותן שנים בין שבע לשמונה חברות בשנה. אלא שבשנת 2025 חל שינוי משמעותי במגמה: מספר החברות מהענף שהנפיקו חוב זינק ל־30, והמגמה נמשכת גם ב־2026, שבה נרשמו עד כה 17 מנפיקות.

התרחבות הפעילות בולטת גם בהיקפי גיוס החוב הכוללים. לפי נתוני חברת הדירוג מידרוג, בחודשים ינואר-יולי 2026 גייסו חברות הנדל"ן והבינוי חוב בהיקף של כ־34.5 מיליארד שקל ערך נקוב - עלייה של כ־3% לעומת התקופה המקבילה ב־2025, שבה הסתכמו הגיוסים בכ־33.4 מיליארד שקל ערך נקוב. בהשוואה לינואר-יולי 2024, אז הסתכמו הגיוסים בכ־‏25.2 מיליארד שקל ערך נקוב, מדובר בעלייה של כ־37% בתוך כשנתיים.

בכך ממשיך ענף הנדל"ן והבינוי להיות מנוע הגיוסים המרכזי בשוק האג"ח, עם כ־27% מכלל ההנפקות שבוצעו מתחילת השנה.

גם פרופיל החברות המצטרפות לשוק משתנה. מניתוח החברות שהנפיקו אג"ח לראשונה מתחילת 2026 עולה כי מבחינת מספר המנפיקות, עיקר המצטרפות החדשות מגיע מסקטור הבנייה והיזמות. חברות אלה מהוות כ־44% מכלל המנפיקות החדשות בסקטור הנדל"ן ובהן ניתן למצוא חברות כמו רם מוגרבי ארדיטי, עמים יזמות, קבוצת אביב ושדה נדל"ן.

לצד זאת, גם חברות הנדל"ן המניב בחו"ל, ובהן חברות BVI (חברות הרשומות באיי הבתולה הבריטיים, בהם משטר מס נוח והיעדר מס חברות מקומי), תופסות נתח גבוה מסך המנפיקות החדשות - הן המהוות כ־31% ממנו ואחראיות לכ־51.5% מהיקף הגיוסים המצטבר. שאר החברות משתייכות לסקטור הנדל"ן המניב בישראל, ובהן תורג'מן מניבים, אחזקות ואביגם יזמות, אל־בן חברת רכוש והשקעות.

הסיבות: הריבית וההאטה בקצב מכירת הדירות

לדברי סיגל יששכר, סמנכ"לית ומנהלת תחום הנדל"ן במידרוג, בראייה היסטורית, לחברות הנדל"ן המניב תמיד הייתה נוכחות משמעותית בשוק האג"ח, והן נחשבות לשחקניות הקלאסיות בשוק החוב. "הסיבה לכך היא שמודל הפעילות שלהן מבוסס על החזקה ארוכת טווח של נדל"ן שמייצר הכנסות שוטפות, בעיקר באמצעות חוזי שכירות לטווחים בינוניים וארוכים. מאפיין זה מספק לחברות תזרים הכנסות יחסית יציב ומתאים למאפיינים של שוק האג"ח", היא אומרת.

לדבריה, "הנכסים של אותן חברות הם לטווח הארוך, שאמורים להתקיים עוד שנים", ולכן הגיוני שהחברות יגייסו אג"ח במח"מ ארוך. בחברות הפועלות בישראל ניתן לראות גם אג"ח צמודות למדד, בין היתר משום שחוזי השכירות בישראל כוללים במקרים רבים הצמדה לאינפלציה, והדבר משפיע גם על שווי הנכסים.

עוד היא מסבירה כי גיוס חוב בשוק האג"ח אינו בהכרח תחליף למימון הבנקאי, אלא מקור מימון נוסף שמאפשר לחברות לגוון את מקורות האשראי שלהן ולא להסתמך רק על בנק אחד או שניים או על המערכת הבנקאית כולה. יתרון נוסף הוא שבמקרים מסוימים הוא מאפשר לחברות לקחת חוב במח"מ ארוך יותר מזה שהן יכולות לקבל במערכת הבנקאית. עבור חברות קטנות ובינוניות, שוק האג"ח עשוי להיות משמעותי במיוחד, שכן קבלת חוב סולו מהבנק יכולה להיות מאתגרת יותר או מוגבלת להיקף מסוים, בעוד שבשוק האג"ח הן עשויות למצוא אפשרות לגייס סכומים גבוהים יותר ולתקופות ארוכות יותר.

סיגל יששכר, סמנכ''לית ומנהלת תחום נדל''ן בחברת מידרוג / צילום: סיון פרג'

לעומת זאת, יששכר מדגישה כי תחום הייזום למגורים שונה באופן מהותי. לדבריה, "בעוד שבשני התחומים יש קרקעות ורמות מינוף גבוהות יחסית, חברת ייזום למגורים מייצרת מלאי עסקי של קרקעות, שעליו היא בונה וממנו היא מוכרת דירות.

"המשמעות היא שמחזור החיים של פרויקט מגורים קצר יותר מזה של נכס מניב ויש לו התחלה, אמצע וסוף. נכנסים לשיווק של הפרויקט, ובונים אותו, ותוך שלוש־ארבע שנים הפרויקט אמור להסתיים ולהימכר כולו". לאחר מכן הפרויקט מסתיים והחברה עוברת לפרויקט הבא. בניגוד לכך, נכס מניב יכול להישאר במאזן במשך שנים ארוכות ולייצר הכנסות משכירות.

יששכר מסבירה כי הגידול בהיקף גיוסי האג"ח של חברות הייזום למגורים נובע בין היתר בשל הצמיחה של החברות ושל השוק עצמו. "חברות גדלו, השוק צמח, המחירים עלו הרבה שנים, נכנס עולם של מחיר למשתכן, נכנס עולם של התחדשות עירונית, ועוד ועוד", היא אומרת. לדבריה, כאשר תחום הפעילות צומח, טבעי שגם היקף האג"ח שלו גדל.

לצד זאת, עם הצמיחה של שוק הנדל"ן למגורים גדלה גם המודעות של חברות הייזום לשוק ההון ולגיוסי אג"ח, מה שנתן להן תמריץ להיכנס לשוק. לכך הצטרפו תקופות של ריבית נמוכה, שאפשרו לחברות להיכנס לפרויקטים, ליצור שותפויות ולצמוח על בסיס תנאי מימון נוחים יותר.

אך למרות התנופה של שוק הנדל"ן בשנים שבהן הריבית הייתה אפסית, מאז תחילת העלאות הריבית בשנת 2022, הענף חווה האטה שנגמרה בין היתר גם בשל הקורונה, המלחמה והעלייה במחירי הדירות.

מאור קמינסקי, מנהל השקעות בקרנות הנאמנות של אלטשולר שחם, מסביר בהקשר זה כי "סביבת הריבית הגבוהה במשק בשנים האחרונות הגדילה משמעותית את הוצאות המימון של החברות, ובפרט את עלויות האשראי החוץ־בנקאי והמימון מקרנות המתמחות בתחום.

"בנוסף, ההאטה בקצב מכירת הדירות, לצד תנאי התשלום הנוחים שניתנו לרוכשים - דוגמת מבצעי 80/20 - הגדילו את צורכי המימון של היזמים ואת היקף האשראי הנדרש במסגרת הליווי הבנקאי של הפרויקטים. נוסף לכך, בצד הביקוש קיים זרם משמעותי של כספים מצד הגופים המוסדיים וקרנות ההשקעה, שמחפשים אפיקי חוב בתשואה אטרקטיבית. השילוב בין צורכי המימון הגבוהים של החברות לבין הביקוש מצד המשקיעים תומך בהיקפי הגיוס הגבוהים שאנחנו רואים בשוק".

האתגרים: כיצד לבחון השקעה באג"ח מהענף

בקרב המנפיקות החדשות ניכרים פערים באיכות החוב ובעלות המימון. חברת ההתחדשות העירונית עמים יזמות, למשל, גייסה כ־188 מיליון שקל בריבית של 7.2%. חלק מהכסף מיועד להחלפת הלוואות ממניף, שנשאו ריבית ממוצעת של כ־13.5%. מנגד, קבוצת הנדל"ן המניב אביגם גייסה כ־207 מיליון שקל בריבית של 3.5% בלבד, כנגד שיעבוד נכס מניב באשדוד בשווי של כ־190 מיליון שקל. ס.י לאונרדו גייסה כ־45 מיליון שקל בריבית של 7.9%, רם מוגרבי כ־76 מיליון שקל בריבית של 6.95%.

הפערים משקפים בין היתר את הקושי שאיתו מתמודדות חברות נדל"ן קטנות יותר ומוכרות פחות, בבואן לגייס הון. ישנן חברות שלא הצליחו להשלים את הגיוס כלל.

קמינסקי מדגיש כי צריך לבחון בראש ובראשונה את המנפיק הספציפי. לדבריו, "חשוב לבדוק את איכות בעלי השליטה וההנהלה, הוותק וה־Track Record שלהם, לצד יחסי המינוף, היקף ההון העצמי ויכולת ייצור התזרים של החברה".

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב / צילום: רועי מזרחי

עוד הוא מסביר כי בחברות יזמיות חשוב במיוחד לבחון לעומק את הביטחונות הניתנים למחזיקי האג"ח. בין היתר, יש לבדוק אם קיים שעבוד על חשבונות העודפים של הפרויקטים - כלומר, על הכספים שנותרים בפרויקט לאחר החזר החוב לבנק המלווה, כולל את הרווח וההון העצמי שהושקע.

"נוסף לכך, יש לבחון את שלב הביצוע של הפרויקטים ואת קצב ההתקדמות ביחס לתחזיות. בתקופה הנוכחית יש חשיבות מיוחדת לקצב המכירות בפועל ולמחירי המכירה, משום שאלו משפיעים באופן ישיר על התזרים העתידי ועל יכולת החזר החוב", אומר קמינסקי.

לדבריו, לעיתים ניתן למצוא הזדמנויות דווקא בחברות שמגיעות לראשונה לשוק האג"ח. כדי לבסס אמון מול המשקיעים, חלקן מציעות שעבודים על פרויקטים איכותיים, בעלי קצב ביצוע ומכירות טוב, ובמקביל משלמות ריבית אטרקטיבית יחסית. גם במקרים כאלה חשוב להכיר היטב את בעלי השליטה ואת ההנהלה, ובמידת האפשר גם לבקר בנכסים עצמם.

קטגוריה נוספת שדורשת בחינה פרטנית היא חברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו בישראל, באמצעות חברות BVI. לדברי קמינסקי, "לאחרונה נרשמה פתיחת מרווחים בחלק מהחברות הללו, על רקע אירועים של ממשל תאגידי חלש ואי־סדרים שהתגלו בחברות מסוימות, וכן על רקע התחזקות השקל. לצד זאת, יש בקבוצה גם חברות איכותיות יותר שבהן עשויות להיווצר הזדמנויות. במקרים כאלה הייתי נותן עדיפות לסדרות אג"ח שלהן שעבוד ראשון על נכסים איכותיים".

בצד הסיכון, קמינסקי מציין כי חשוב להיזהר במיוחד מחברות בעלות מינוף גבוה, היקף משמעותי של אשראי חוץ־בנקאי יקר, פרויקטים שאינם בשלים וקצב מכירות איטי.

לדבריו, "נקודה נוספת שחשוב לבחון היא מבנה סדרות האג"ח של החברה. יש חברות שבהן חלק מהסדרות מובטחות בשעבודים ואחרות אינן מובטחות. לעיתים פער התשואה בין הסדרות אינו מפצה מספיק על ההבדל ברמת הביטחונות. במקרה של אירוע שלילי בחברה, הסדרות שאינן מובטחות עלולות להיפגע באופן משמעותי יותר".

הסיכונים: אין ירידה בסיכון, יש עלייה בביקוש

על רקע הקושי בענף הנדל"ן בתקופה האחרונה, קיים פער בהתנהגות של מניות הנדל"ן מול איגרות החוב של הנדל"ן.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, אומר כי מדדי האג"ח הקונצרניות בדירוג השקעה (תל בונד שקלי ותל בונד 60) השיגו מתחילת השנה תשואה גבוהה משמעותית מזו של המדדים המקבילים בחו"ל. את הפער ניתן להסביר, בין היתר, בכך שבישראל, בניגוד למדינות רבות אחרות, הריבית נמצאת במגמת ירידה, התומכת גם באפיק הקונצרני.

עם זאת, להערכתו המשקיעים מתמחרים בחסר את הסיכון בשוק החוב בארץ: "מדד מניות הנדל"ן ירד ביותר מ־20% מהשיא, אך מרווחי האג"ח של חברות הענף נותרו קרובים לרמות שפל היסטוריות. בשנים 2022-2023 ירידה דומה במניות הנדל"ן הייתה מלווה בעלייה משמעותית במרווחי האג"ח.

"לירידה במניות חברות הנדל"ן יש סיבות כלכליות מהותיות, הנוגעות לא רק לפגיעה ברווחיות, אלא גם להיחלשות האיתנות הפיננסית של החברות בענף. להערכתנו, התנהגות שוק הקונצרני, בפרט חברות הנדל"ן, מפגינה שאננות ומתעלמת מהסיכונים".

מתן שטרית, כלכלן ראשי בחברת הפניקס / צילום: רמי זרנגר

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס, מצטרף לדבריו: "יש כיום פער מעניין בין האופן שבו שוק המניות מתמחר את חברות הבנייה והנדל"ן למגורים לבין האופן שבו שוק האג"ח מתמחר אותן.

"בצד המניות, הירידה החדה במדדי הבנייה משקפת היטב את ההרעה בסביבה העסקית - חולשה במכירת דירות, מלאי גבוה, התארכות תקופות המכירה, עלויות מימון גבוהות והמשך גידול בחוב. גם בנק ישראל מצביע על עלייה מסוימת במדדי הסיכון בענף, על רקע הצמיחה המהירה באשראי לענף הבינוי, בין היתר בשל הצורך של היזמים לממן מלאי דירות לא מכורות ומבצעי מימון. מנגד, בשוק האג"ח אנחנו רואים דווקא מרווחים נמוכים מאוד.

עם זאת, להערכת שטרית, חלק משמעותי מהפער הזה אינו נובע מירידה בסיכון החברות, אלא מעוצמת הביקוש לנכסי חוב. לדבריו, בשנים האחרונות זרמו סכומים גדולים מאוד לקרנות הנאמנות, ובמקביל הרפורמה שהחליפה בהדרגה את האג"ח המיועדות בקרנות הפנסיה ("מנגנון מבטיח תשואה") מגדילה לאורך זמן את היקף כספי הפנסיה המושקעים בנכסי שוק - דבר שמשתקף ברכישות משמעותיות של המוסדיים בשוק הקונצרני.

"התוצאה היא ביקוש חזק שיכול ללחוץ את המרווחים כלפי מטה גם בתקופה שבה הסיכון העסקי דווקא עולה. כשמסתכלים על מגמת המרווחים מאז כניסת הרפורמה לתוקף בסוף 2022, הכיוון די ברור - ירידה מתמשכת במרווחים, גם במקביל להצטברות הסיכונים בשוק הנדל"ן. התוצאה היא ביקוש חזק שיכול ללחוץ את המרווחים כלפי מטה גם בתקופה שבה הסיכון העסקי דווקא עולה".

עוד הוא מסביר כי חשוב לזכור שמניה ואג"ח מתמחרות דברים שונים: "בעל המניה חשוף באופן ישיר לשחיקה ברווחיות, לירידה במכירות ובשווי הקרקעות ולפגיעה בצמיחה העתידית, בעוד שמחזיק האג"ח מתעניין בראש ובראשונה ביכולת החברה לשרת את החוב ובסיכויי חדלות הפירעון. לכן לא כל ירידה במניה צריכה להתבטא באותה עוצמה בעלייה במרווח האג"ח.

"ועדיין, כאשר הסביבה העסקית בענף מאתגרת יותר, החוב ממשיך לגדול והיקף ההנפקות עולה, ובאותו זמן המרווחים דווקא מצטמצמים, צריך להביא בחשבון שהמרווח אינו משקף רק את הסיכון הפונדמנטלי של החברות - אלא גם את עוצמת הביקוש והנזילות בשוק".

עוד כתבות

האייפונים החדשים יגיעו לישראל בעוד שבוע. כמה הם יעלו?

אפל חשפה אמש את סדרת i Phone 18, ואת ה־iPhone Duo המתקפל - לצד דגמי Pro ו־Pro Max עם שדרוגי חומרה וביצועים ● ישראל תצטרף לראשונה לסבב ההשקה הראשוני, עם מכירה מוקדמת ב־12.9 והשקה ב־18.9, אולם הדגם המתקפל יגיע בהמשך ● ומה יהיו המחירים?

אילן רביב / עיבוד: AI, מקור: רועי מזרחי

מקום 14 - מנכ"ל בית ההשקעות הגדול בישראל בטוח שאשתו עובדת יותר קשה ממנו

אילן רביב קיבל את מיטב כבית השקעות בינוני והפך אותו לגדול בישראל, שגם רשם תשואה של 900% בשלוש שנים ● בראיון חושפני הוא מדבר על תחלופת הבעלים הצפויה בעקבות המכירה של משפחת ברקת, התוכנית להפוך לבנק קטן, למה הוא נוסע למשרד ברכבת קלה ואיך זה להיות נשוי למחנכת בתיכון: "קשה בהרבה מניהול חברה ציבורית" ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026 

קיה נירו הייבריד 2026 / צילום: יח''צ

177 אלף שקל לפני הנחה: המכונית שיש לה קהל יציב ונאמן

הדור המחודש של ההיברידית רבת המכר של קיה מציג עיצוב פנים וחוץ נאה ובוגר, אבזור משודרג, מרחב פנים סביר והתנהגות כביש מפתיעה לטובה ● אבל מעבר לפינה מחכות לה היברידיות סיניות מאובזרות וזולות משמעותית

חוות שרתים בארה''ב / צילום: Shutterstock

איפה משקיעי קרנות הריט השיגו את התשואות הטובות ביותר

השוק האמריקאי הניב את הביצועים הטובים ביותר לקרנות השקעה בנדל"ן (REIT) בעשור האחרון, בהובלת קרנות המתמקדות במרכזי נתונים

המנהלים והמנהלות הטובים 2026

המנהלים והמנהלות הטובים לשנת 2026

לראשונה בגלובס: 30 מנכ"לים ומנכ"ליות מקרב תל אביב 125 נבחרו על פי מתודולוגיה שנבנתה בשיתוף קוגנום ייעוץ כלכלי, בהתבסס על דירוג של כ־70 אנליסטים ומנהלי השקעות וביצועי המניה ● אז מי המנהל שהזניק את המניה ב־600%, בני הזוג שסוגרים עסקאות של מיליארדים עם ענקיות הטק ובעל השליטה שמגלה: "עד ההנפקה הייתי עני" ● פרויקט מיוחד

Bo’u / צילום: חיים יוסף

תשפ"ו בצלחת: המסעדות הטובות, המעניינות והרלוונטיות ביותר לשנה החולפת

השנה שמסתיימת מזכירה כמה אוהבים פה אוכל איטלקי, מוכיחה שיודעים לעשות בישראל גם אוכל הכי מדויק ושאפתני, ומזכירה לנו להתחבר גם למטבחים שנשכחו קצת, כמו התימני ● אלה המסעדות שמשרטטות את תמונת המסעדנות הישראלית העכשווית, שעדיין בודקת את גבולות הגזרה

מה יקרה לכסף שלנו, והאנשים מאחורי המספרים: אלה הכתבות שמנויי גלובס קראו הכי הרבה בתשפ"ו

הכתבות הנקראות ביותר מספקות הצצה מעניינת לנושאים שהכי העסיקו את מנויי גלובס השנה ● מאחורי רבות מהן עומדות שאלות שמוכרות לכולנו: מה יקרה להשקעות, מתי ירדו מחירי הדירות, וכמה יישאר לנו בסוף החודש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ושר האוצר האמריקאי סקוט בסנט / צילום: Reuters, Umit Bektas

החות'ים השתלטו על מצר באב אל-מנדב; בישראל מזהירים: "המצב גרוע מהורמוז"

החות'ים השלימו את ההשתלטות על נתיב השיט האסטרטגי; חבר בלשכה המדינית של הארגון מנסה להרגיע: "חופש השיט בטוח, הפעולות הגנתיות" ● חרף הפצרות מצד סעודיה, טראמפ מסרב לתקוף ישירות בתימן ● בעזה: צה"ל חיסל הלילה את מחמד יאזורי, מח"ט ח'אן יונס של חמאס ● סוכלה הברחת ענק של כלי נשק בגבול ירדן; רחל רבין, מותיקות התנועה הקיבוצית, הלכה לעולמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: AP-Evan Lucci

תרחיש האימים של האו"ם: 400 מיליון עסקים ברחבי העולם בדרך לקריסה

האו"ם מפרסם דוח חדש ומזהיר: המלחמה באיראן עלולה להוביל לקריסתם של מאות מיליוני עסקים ● פרידריך מרץ ביטל שיחה עם טראמפ לאחר שהאחרון בירך את מפלגת הימין הקיצוני הגרמנית ● ובצד השני של העולם - קוריאה הצפונית בנתה מתקן חדש להעשרת אורניום ● זום גלובלי

פול לנדס, לשעבר ראש צלצל והמט''ל / צילום: ערוץ היוטיוב של Bitcoin Israel ‏

הבכיר שחושף: מה באמת קרה ליחידת צלצל במוסד

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לדברי הבכיר לשעבר, פול לנדס, יחידת "צלצל" הפסיקה לפעול כבר ב-2014, אך לא נסגרה אז סופית ● ב-2017 הוא יזם את העברת פעילותה ממשרד ראש הממשלה למשרד הביטחון, שם הוקם המט"ל ● יוסי כהן היה זה שאישר את המהלך, לדבריו, במטרה להפוך את הלוחמה הכלכלית לאפקטיבית וגלויה יותר

אייפון 17 / צילום: יח''צ

לאחר השקת אייפון 18: האם מחיר הדגם הקודם צונח, ומה התזמון המשתלם לרכישה?

אפל השיקה אמש את סדרת האייפונים החדשה שלה ● מה באמת קורה בעת הגעתו של דור חדש למדפים - האם מחירו של הדור הקודם אכן צונח, באיזו מהירות נוהרים הרוכשים לדגם החדש, ומתי הכי משתלם לפתוח את הארנק? ● קבוצת זאפ ניתחה עבור גלובס את הנתונים משלושת אירועי ההשקה האחרונים

אילוסטרציה: chatGPT

הבעיה האמיתית עם פרסום שנעשה באמצעות בינה מלאכותית

ה–AI מאפשר לייצר מאות תוצרים לקמפיין שכל אחד מהם נראה מצוין, אבל יחד הם עלולים לטשטש את זהות המותג ● האתגר העכשווי של משרד הפרסום הוא לגייס את המכונות לצדו ● טור אורח

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

צרפת לא רוצה? היעד החדש של החברות הביטחוניות באירופה

הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט ברחוב הנשיא 99 בחיפה. 14 מיליון שקל לדירת הדופלקס־פנטהאוז / צילום: פאול אורלייב

איזו עיר ישראלית הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם?

בכמה יגדל תקציב הביטחון הטורקי בשנים הקרובות ● איזו עיר ישראלית יחידה הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם? ● וגם: מי נבחר במקום הראשון בפרויקט המנהלים והמנהלות הטובים של גלובס? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

צחי ארצי, ראש מערך הבנייה והנדל''ן, בנק לאומי / צילום: כדיה לוי

נאוי גרופ ממנה מנכ"ל מלאומי במקום בעל השליטה דורי נאוי

צחי ארצי, בכיר בלאומי, ימונה למנכ"ל החדש; דורי נאוי יעבור לתפקיד סגן יו"ר פעיל ● רו"ח אתי בננו תמונה לסמנכ"לית הכספים, לצד שינויים נוספים בדירקטוריון ● המהלך מגיע לאחר צמיחה משמעותית בפעילות

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

העיתון הגדול בארה"ב מגנה את בריטניה: "פתחה במתקפה על ישראל"

כותרות העיתונים בעולם: וול סטריט ג'ורנל פרסם מאמר מערכת נגד הטלת הסנקציות על ישראל, היקף יצוא הנפט הסעודי בשפל של 13 שנה והבחירות בשבדיה שיכריעו את היחס לישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

עידן מועלם, ראש הרשות לתחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הגישו תביעה על 34.6 מיליון שקל נגד המדינה - ומשכו אותה אחרי יום

15 חברות תחבורה ציבורית הגישו אתמול תביעה נגד משרד התחבורה בטענה לקנסות שהוטלו עליהן שלא כדין – והערב החליטו למשוך אותה • זאת, לאחר שברשות לתחבורה ציבורית טענו היום כי בידיהם עדויות והקלטות המצביעות לכאורה על הונאה שיטתית, במסגרתה נהגים נדרשו לבצע נסיעות חלקיות במטרה לקבל תשלום מלא מהמדינה

אוון רנוב, מנכ״ל מייסד, ליסיה בכר-מנוח, מנהלת שותפה ואריק בנטוב, מייסד ומנהל שותף, קבוצת אריאלי / צילום: עומר הכהן

הסכסוך שהסלים והאיום של הפניקס: מה קורה באלרון ומיהי קבוצת אראילי

קבוצת אריאלי, שרכשה את השליטה באלרון בעזרת הלוואה של 90 מיליון שקל מהפניקס, מתקשה לעמוד בתנאי ההחזר עקב צניחת המניה ● כעת, הפניקס עשויה לממש את מניות אלרון ששועבדו כבטוחות, ויש כבר מתעניינים ברכישתן ● במקביל, סכסוך חריף שפרץ בין יו"ר אלרון ליסיה בכר-מנוח לבין מייסדי אריאלי סביב פתרון המשבר, גלש לאיומים והגיע עד לתלונה במשטרה

התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, כניסה ברחוב לוינסקי / צילום: Shutterstock

התחנה המרכזית תפונה? בת"א מצננים התלהבות

שינוי ייעוד אושר בשטחי מקווה ישראל להקמת מסוף תחבורה חלופי, שאמור לקלוט כ־60% מפעילות התחנה המרכזית בתל אביב ● המסוף צפוי להיפתח רק ב־2031, אך גם אז יידרש פתרון נוסף לפינוי מלא של התחנה ● האזור סובל מזיהום אוויר משמעותי הנגרם בעיקר מפליטות של אוטובוסים ומוניות שירות

ראסל אלוונגר / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

המקום הראשון: לפני 20 שנה הוא הציל את החברה. השנה היא שילשה את שווייה

ראסל אלוונגר כבש את פסגת הדירוג ● בשנה החולפת זינקה מניית טאואר בחדות, והחברה אף הפכה לזמן קצר לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● היא הרחיבה את ייצור השבבים בטכנולוגיה חדשנית והגדילה את יעדי ההכנסות ● המנכ"ל, שכבר 22 שנה בראש, מגלה מה הדרך המקורית שלו לשמר טאלנטים ומיהי אשת סודו במשרד ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026