גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

המומחה שמסביר למה ארה"ב מתאמצת כל כך לחזק את הין

שיחה עם פרופ' נסים אוטמזגין מהאוניברסיטה העברית ● על כלכלת יפן המדשדשת ומדיניות הריבית שלה, ההתערבות האמריקאית והאינטרסים, ומה ישראל יכולה ללמוד

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' נסים אוטמזגין / צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית בירושלים
הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' נסים אוטמזגין / צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית בירושלים

פרופ' נסים אוטמזגין, אתה לא רק יפנולוג, אלא גם יפנופיל: אוהב את יפן עמוקות, מתגורר בה לפרקים וכעת אתה בשנת שבתון בקיוטו. איך התחיל סיפור האהבה?
"בגיל 10 צפיתי בסדרת הטלוויזיה 'שוגון', שמספרת על עלילותיו של זר שהגיע לחופי יפן, ספינתו נטרפה והוא הפך לסמוראי. כבר אז התעניינתי בתרבות היפנית, בתרבות הסמוראי, ואמרתי לעצמי: גם אני אגיע לשם. כך עשיתי אחרי השירות הצבאי. הגעתי ליפן לטיול, ובהמשך השלמתי באוניברסיטת קיוטו את התואר השני והדוקטורט".

הצוללת | "הזמן שבו נהיה בפנסיה הוכפל. למרתון הזה כולנו צריכים להיערך"
הצוללת | המנהלת שממיינת מועמדים 30 שנה: זה יהיה האקס פקטור בראיונות עבודה בעתיד

נעבור לכלכלת יפן ועתידה. בעוד באירופה ובארה"ב העלו ריבית בשנים האחרונות נוכח האינפלציה, ביפן הריבית הגיעה רק עד 1%. במקביל הין נחלש והגיע באחרונה לשפל של ארבעה עשורים - 164 לדולר. מה הרציונל של הבנק המרכזי?
"ראשית, גם לבנק של יפן וגם לכלכלתה יש טראומה מהעלאת ריבית. בפעם האחרונה שהבנק העלה אותה בצורה חדה יחסית, ב-1989, זה הביא למשבר נדל"ן שיפן עדיין מלקקת את פצעיה ממנו. אם לפני כן היא הייתה סיפור הצלחה, מאז 1989 מדובר כלכלה גדולה וחזקה, אבל כזו שמדשדשת במקום".

הריבית הנמוכה והמטבע שנחלש מול הדולר הם מדיניות מכוונת. מה היא משרתת?
"ב-30-25 השנים האחרונות יפן רצתה קצת אינפלציה (כיום היא כ-2% - ה"ו) וין שלא יהיה חזק מדי. הרציונל היה לסייע ליצוא. המדינה מתמחה בתעשיות בעלות אוריינטציה גלובלית: רכב, מכונות וציוד אלקטרוני. ין חלש מעניק ליצואנים היפנים גמישות: הם יכולים להפחית מחירים בשוקי חו"ל, או לשמור על המחיר הדולרי וליהנות מהכנסות גבוהות יותר במונחי ין. מה שמסייע לתחרותיות ולרווחי החברות המייצאות.

"רציונל נוסף היה עידוד צריכה דרך ריבית נמוכה, כי ביפן הבעיה הייתה דפלציה שנמשכה מסוף שנות התשעים ועד תחילת העשור השני של שנות ה-2000, עם הפסקות קצרות".

מה מדאיג את ארה"ב

הצד השני במשוואה הוא עליות מחירים.
"כן, הכול מתייקר. ולא מדובר רק במזון, אלא בעיקר באנרגיה. יפן מייבאת כמעט את כל הנפט שברשותה, כמו גם גז נוזלי ועוד חומרי גלם, דוגמת מינרלים קריטיים לתעשיית הסוללות והאלקטרוניקה. לכן היא נקלעת למעין מעגל קסמים. כעת מתחילים לחשוב שם שאולי החלשת הין נעשתה מוגזמת, והמטרה היא לחזק אותו קצת יותר. יש בכך גם אינטרס אמריקאי".

תכף ניגע באינטרס האמריקאי. עד כמה יוקר המחיה נעשה בעיה עבור היפנים?
"מרגישים ביפן את יוקר המחיה. המחירים עולים, אך בעוד השכר הנומינלי מתחיל לעלות, השכר הריאלי דורך במקום, וכוח הקנייה של משקי הבית נשחק. ראשת הממשלה סנאֶה טקאיצ'י, שנכנסה לתפקידה לפני כשנה, נבחרה בין היתר על הטיקט הזה - טיפול ביוקר המחיה. אחת ההחלטות האחרונות שלה הייתה ביטול כמעט מוחלט של המע"מ על הפירות והירקות. השאלה היא מאיפה יגיע הכסף כדי להשלים את המיסוי החסר. כבר היום יחס החוב־תוצר של יפן הוא יותר מ־200% - הגבוה בעולם".

יש סיכוי שביפן תפרוץ מחאה חברתית?
"בהיסטוריה המודרנית של יפן היו התפרצויות של מחאה, למשל סביב יחסי עבודה וסוגיות פוליטיות בשנות החמישים, השישים והשבעים. מחאה כלכלית, להערכתי, תיתכן רק במקרה של שינוי דרסטי. נכון להיום המחירים יציבים יחסית; כשהגעתי ליפן לראשונה, בסוף שנות התשעים, מחירה של פחית שתייה היה כ־110-100 ין. כיום המחיר הוא 140-120 ין".

בנוגע לאינטרס האמריקאי, באחרונה ארה"ב אפילו רכשה ין כדי להביא להתחזקותו. הנשיא טראמפ אמר שמדובר ב"אות של חברות". מה הסיפור האמיתי?
"לאור בעיות בתחום יוקר המחיה, אם הממשלה היפנית תגיע למסקנה שהין חלש מדי, היא פשוט תתחיל למכור אג"ח ממשלתיות אמריקאיות. זה מדאיג את וושינגטון, משום שיפן היא המחזיקה הזרה הגדולה ביותר בחוב האמריקאי. מכירות גדולות של אג"ח עלולות להעלות את הריביות שלהן (כשהמחיר יורד, התשואה עולה - ה"ו) ולייקר את המימון לממשלה ולמשק.

"לכן המדינות הגיעו להחלטה משותפת, ודי חריגה, לרכוש במשותף סכומים גדולים של ין. ממשלת יפן השקיעה בחודש האחרון כמעט 100 מיליארד דולר בשוק המט"ח, וארה"ב רכשה גם היא ין בהיקף של 10-5 מיליארד דולר".

ארה"ב גם לא רוצה לראות את יפן כמתחרה חזקה מדי בשווקים הבינלאומיים, למשל בתעשיית הרכב.
"נכון. לכן ראינו גם בעבר את אותה התופעה - האמריקאים לחצו על היפנים לחזק את הין. בשנות השמונים התרחב מאוד הגירעון המסחרי של ארה"ב מול יפן, ואילו הדולר התחזק לכ־240 ין - רמה גבוהה אף מהיום. בהסכם פלאזה, שנחתם ב־1985 בידי מדינות ה־G5, הרכב שכלל אז גם את מערב גרמניה, צרפת ובריטניה, הוחלט לפעול להחלשת הדולר באמצעות התערבויות מתואמות בשוק המט"ח, בעיקר דרך מכירת דולרים ורכישת ין. בעקבות זאת הין התחזק בכ־46% מול הדולר עד סוף 1986".

השבוע ראינו כי יפן הכניסה את ארה"ב למלכוד. הכוונה המסתמנת של הפד להעלאת ריבית הובילה להיחלשות הין מול הדולר, ושוב עומדת על הפרק האפשרות שיפן תיאלץ למכור אג"ח אמריקאיות. איך הסיפור הזה ייגמר לדעתך?
"לוושינגטון ולטוקיו יש אינטרס משותף למנוע משער הין הנמוך להפוך למשבר. אני לא חושב שיפן באמת תיאלץ לחסל את אחזקות האג"ח האמריקאיות שלה. יש פה תלות הדדית ויחסים ארוכי טווח: יפן זקוקה לארה"ב כדי למנוע קריסה של הין, אבל ארה"ב זקוקה ליפן כדי שלא תיווצר מכירה גדולה של אג"ח אמריקאיות שתעלה את הריבית. לכן הפתרון יהיה כנראה שילוב של התערבות מתואמת והעלאות ריבית הדרגתיות ביפן".

לפני כשנתיים מדד הניקיי, המרכזי בבורסת טוקיו, קרס ביותר מ־12% ביום בעקבות מהלך של משקיעי קארי טרייד. גופי ענק שלוו ין בזול והשקיעו את הכסף בנכסים פיננסיים החלו למכור נכסים כשהריבית ביפן החלה לעלות, כדי להחזיר את החוב. תרחיש כזה עלול לקרות שוב?
"אני חושב שזה יכול לקרות, אבל נראה שהבנק המרכזי של יפן הפיק לקחים: אם תגיע בספטמבר העלאה של רבע אחוז, השוק כבר מתמחר אותה במידה רבה, ולכן היא לא בהכרח תוביל לקריסה. הסיכון העיקרי הוא מהלך גדול מהצפוי, שעלול לחזק בחדות את הין ולהצית שוב סגירה מהירה של עסקאות כאלה.

"ליפנים אין דרך להבטיח שלא תהיה נפילה, אבל הם יכולים לצמצם את הסיכון באמצעות תקשורת זהירה, העלאות הדרגתיות והבהרה שהמשך המדיניות תלוי בנתונים. גם החלטת הפד חשובה: אם שני הבנקים יעלו ריבית ברבע אחוז, פער הריביות ביניהם כמעט שלא ישתנה - ולכן גם התמריץ לסגור בבת אחת עסקאות קארי טרייד יהיה חלש יותר".

הצרות של יפן וסיבה לתקווה

בשנות השמונים כלכלת יפן הייתה השנייה בגודלה בעולם, אחרי ארה"ב. כיום היא הרביעית. מה היו מנועי הצמיחה שאפשרו לה לפרוץ קדימה אז? הם קיימים גם כיום?
"הצמיחה היפנית אחרי המלחמה (מלחמת העולם השנייה - ה"ו) נשענה קודם כול על ההון האנושי שקיים גם היום. היא נשענה גם על כך שארה"ב סיפקה ליפן מטריית הגנה צבאית ופתחה ליפן שווקים ועל קונצנזוס פוליטי שהתמקד כמעט כולו בצמיחה. היפנים היו ועודם מצוינים בבנייה ובניהול של תאגידים בינלאומיים. בשנות החמישים והשישים הם שמו את הכסף על שתי תעשיות מרכזיות - רכב ואלקטרוניקה. כיום ליפן יש 12 חברות רכב ואינספור חברות אלקטרוניקה. לדוגמה, גם היום טויוטה היא חברת הרכב הגדולה בעולם".

ממה, אם כך, נובעת בעיית הצמיחה היפנית? מאז שנות התשעים הצמיחה ביפן מדשדשת ובממוצע נעה סביב 1% בשנה.
"הבעיה ביפן היא מבנה תעשייתי מפוצל: יש חברות מצליחות מאוד, בדרך כלל גלובליות, ולצדן חברות חלשות יותר שפועלות בעיקר בשוק המקומי. כולם מבינים שצריך לקדם את המצליחות ולשנות את אלה שנותרו מאחור.

"זה היה חלק מהניסיון של ראש הממשלה שינזו אבה, שנרצח ב־2022: לעבור ממודל שמעודד חיסכון למודל שמעודד צריכה, מתוך הבנה שרק צריכה תניע את גלגלי הכלכלה, ולהזרים הון זול למשק. במקביל הוא ניסה לטפל בחברות ציבוריות בזבזניות, אבל כל ניסיון לשנות גופים כאלה נתקל בהתנגדות עזה, גם פוליטית, מתוך מפלגתו שלו. הממשלה הנוכחית כבר אינה מנסה להתמודד עם בעיות היסוד של הכלכלה היפנית".

ייתכן שגם הזדקנות האוכלוסייה קשורה. שיעור הפריון ביפן הוא מהנמוכים בעולם ורשם ב־2025 שפל של 1.1 ילדים לאישה.
"זו בעיה חמורה והיא למעשה משולשת. מצד אחד, יפן היא החברה הזקנה ביותר בעולם. תוחלת החיים בה היא מהגבוהות בעולם, 84 שנה בממוצע, בזכות מערכת הבריאות המצוינת. כ-30% מהאוכלוסייה בני 65 פלוס. הבעיה השנייה היא ששיעור הילודה לא מספיק לשמור על האוכלוסייה בגודלה הנוכחי. יפן מאבדת כמעט מיליון אנשים מדי שנתיים.

"הצד השלישי הוא שיפן אינה מדינה מעודדת הגירה. באחרונה הגבילו שם אפילו יותר את כניסת הזרים. זה מהלך בעייתי מאוד למדינה שכבר היום חסרות לה ידיים עובדות. בלי זרים יהיה קשה מאוד להחזיק את המשק הזה. בקיצור, הכלכלה הולכת ומתכווצת, הצריכה הולכת ומתכווצת, ולא פחות חשוב - עולה יותר כסף להחזיק את מערכת הרווחה והבריאות ביפן".

נשמע מייאש. יש עתיד לכלכלה היפנית?
"כן, אני חושב שמוקדם להספיד את כלכלת יפן. יש תחומים ותעשיות רבים שבהם היא מובילה עולמית, כמו כימיה, רובוטים רכב, טלקום ועוד. הלוואי עלינו תשתיות כאלה, לא עכשיו, עוד 20 שנה. לכן במקרה הכי גרוע יפן תהיה מעצמה בינונית ולא מעצמת־על כמו ארה"ב וסין. זה בהחלט מקום טוב באמצע".

לסיום, הישראלים גילו את יפן כתיירים בשנים האחרונות. היא מציעה הזדמנויות נוספות בעבורנו?
"בהחלט. היפנים, מטבעם, רצים למרחקים ארוכים ואנחנו טובים במרחקים קצרים. כישראלים אנחנו טובים בחדשנות, אבל פחות בניהול. היפנים מצוינים בניהול. התאגידים היפניים גדולים - הם יודעים לתכנן מוצר, לייצר אותו בצורה טובה מאוד ולשווק אותו לאורך זמן. את זה כדאי לנו ללמוד מהם. שיתוף פעולה ישראלי־יפני בעולמות העסקים יכול להיות בגדר Win-Win לשני הצדדים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט לאחר רצף של שלושה ימי ירידות; דל זינקה בחדות

ה-S&P 500 טיפס בכ-0.5% ● תשואות האג"ח במדינות המפותחות סביב שיאים של עשרות שנים, התשואה לעשור בארה"ב נגעה בשיא של מעל שנתיים ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● דל זינקה בחדות בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות והעלאת תחזיתה השנתית, פאלו אלטו צנחה ● בורסת דרום קוריאה ירדה ב-4% ● נעילה שלילית באירופה

אוניברסיטת בר אילן / צילום: דוברות אוניברסיטת בר אילן

לראשונה בישראל: האוניברסיטה שמוותרת על מניות בסטארט־אפים

פיילוט של חברת המסחור BIRAD של אוניברסיטת בר אילן יוביל לוויתור על אחזקת מניות במיזמים חדשים בתמורה לנתח מוגדר מראש מהצלחות עתידיות ● המנכ"ל: "הון סיכון זה עניין סטטיסטי"

איור: Shutterstock

פס"ד של המחוזי מעורר תגובות בשוק: "עלול לפגוע בבעלי דירות"

פסק הדין של השופטת נועה גרוסמן, שקבעה כי יושבו כספי הרכישה לשתי משפחות בפרויקט שנקלע לקשיים, מעורר הדים בענף ● מומחים: "בתי המשפט נדרשים להיות הרבה יותר אקטיביים לאור המצב המורכב בשוק"

פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

האנליסט שמעריך: שווי פאלו אלטו בדרך לנפץ את תקרת הטריליון שקל

החברה בעלת השווי הגבוה בת"א פרסמה דוחות חזקים, שעקפו את התחזיות, וצופה המשך צמיחה ● ג'פריס מעניק למניית ענקית אבטחת הסייבר מחיר יעד הגבוה ב־24% ממחיר השוק - אליו הגיעה לאחר שהכפילה את שווייה מתחילת השנה

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

רכבת ישראל דרשה להסיר את האפליקציה. אלפים מיהרו להוריד אותה

מכתב התראה לפני תביעה ששלחה רכבת ישראל ל־Better Rail, אפליקציה עצמאית לתכנון נסיעות ברכבת ישראל, המהווה אלטרנטיבה לאפליקציה של הרכבת, הוביל לתוצאה הפוכה: בתוך יממה הורידו את האפליקציה יותר מ־5,000 משתמשים, והיא טיפסה לראש טבלת ההורדות בגוגל ● ברכבת טוענים לשימוש לא מורשה במידע ואף לפגיעה במערכותיה ● מפתחי האפליקציה דוחים את הטענות, אך הודיעו כי יעברו לשאוב את הנתונים ממשרד התחבורה

אופיר דהן / צילום: אסתר שכטמן

בגיל 16 קנתה מניות מקדונלד'ס ודיסני ועם הרווחים מימנה חתונה והון עצמי לבית

אופיר דהן החלה להתעניין בשוק ההון בגיל התיכון, והשקעה של 2,500 שקל במניות של המוצרים שאהבה הניבה מאות אחוזים מאז ושימשה לאירועים הגדולים בחייה ● אבל מבחינתה ההשקעה היא לא המטרה אלא כלי "לביטחון ושליטה בעתידי הכלכלי"

אילוסטרציה: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון: איפה להשקיע סולידי כשהריבית יורדת?

הורדת הריבית של בנק ישראל אתמול הייתה הרביעית מתחילת השנה ● ההשלכות מורגשות בין השאר גם באפיקי החיסכון הסולידי - בפיקדונות שמציעים הבנקים ובתשואות של הקרנות הכספיות ● מה מתאים לכם?

תל אביב / צילום: Shutterstock

דוח חדש: חברות הדיפנס–טק הסתערו על שוק המשרדים בת"א, והמחירים קפצו

סקירה של חברת המחקר נת"מ מגלה כי במחצית הראשונה התפוסה במשרדים הפרוסים על הצירים המרכזיים של ת"א טיפסה ל–99% ● סיבה מרכזית: ביקושים מצד חברות הפועלות בתחומי הביטחון

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

ענקית התשלומים פייפאל מפטרת כ-25% מעובדיה בישראל

החברה פיטרה היום עשרות מתוך כ-300 העובדים במרכז הפיתוח שלה בתל אביב, כשלפי ההערכות מדובר על יותר מ-70 מפוטרים ● לפי פייפאל, הקיצוצים הם חלק מתוכנית עולמית שבמסגרתה צפויה החברה לצמצם כ-20% מכוח-האדם הגלובלי שלה

גבול ירדן / צילום: ap, Raad Adayleh

לא איראן: המהלך הישראלי האפשרי שמטריד את ירדן

כותרות העיתונים בעולם: חיל הים הגרמני בדק טיל בליסטי של התעשייה האווירית, האם האסטרטגיה החדשה של טראמפ תוביל מלחמת סבבים מול איראן, ובירדן חוששים מסיפוח של איו"ש ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

אילוסטרציה: Shutterstock

הנתונים מגלים: 20 מיליארד שקל עברו בשנתיים מהבנקים לשוק ההון

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי היקף הפיקדונות בבנקים התכווץ בשנתיים האחרונות משמעותית, במקביל לזינוק של 68% בהפקדות לקרנות נאמנות אקטיביות ● מנגד, ההפקדות לקרנות הפסיביות צנחו בחדות ● בענף אומרים: "לציבור נמאס מריבית נמוכה, תיאבון הסיכון מתגבר"

שקד מורג וגיא פלג באולפן 103fm / צילום: צילום מסך מחשבון ה-X של רדיו 103fm

השיעור שקיבל גיא פלג, המחיר ששילמה שקד מורג

אסף שמואלי, "המשבריסט", מנתח את השיימינג שעבר גיא פלג אחרי שהאיץ בטכנאית רדיו עם מוגבלות להשתתף בשידור ● המשבר טופל בשידור המשותף, אבל במחיר אאוטינג לטכנאית

נתיבי איילון / צילום: Shutterstock

נתיב חדש באיילון ייפתח בקרוב. מתי תגיע האגרה?

השלב השני של פרויקט "הנתיבים המהירים", בין תל אביב לראשון לציון, צפוי להיפתח בתקופת החגים ● כיום הנתיבים מיועדים לתחבורה ציבורית ושאטלים, ובהמשך ייפתחו גם לרכב פרטי עם 3 נוסעים ומעלה ללא תשלום ● רכבים עם נוסע אחד או שניים יוכלו להשתמש בנתיבים תמורת אגרה משתנה, שתיקבע לפי עומסי התנועה ומספר המקטעים • גלובס עושה סדר

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

זייפו צוואה - ותבעו את בית המשפט בגין לשון הרע לאחר שפסל אותה

ביהמ"ש פסל צוואה לאחר שקבע כי זויפה ע"י עורכי הדין, והורה להעביר את פסק הדין להנהלת בתי המשפט לצורך בחינת ההשלכות הפליליות והאתיות של מעשיהם ● אלא שאז עורכי הדין הגישו תביעה נגד הנהלת בתי המשפט ונגד בעלי העניין בהליך הירושה

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

מגמה מעורבת בתל אביב: הבנקים והביומד עולים, הביטחוניות מאבדות גובה

מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.3% בעוד ת"א 90 משיל כ-0.4% ● ורוניס ולייברפרסון בדרך לאקזיט ענק כל אחת; ברקליס צופה אפסייד של 114% לאלפא תאו ● בשוק המט"ח: הדולר נחלש בכ-0.2% ונסחר סביב 3.017 שקלים ● הטלטלה בשוק האג"ח העולמי לעומת האנומליה הישראלית ● אחרי ראלי של 3 ימים: הנפט נסוג קלות ● וגם: בנק אוף אמריקה מעריך - הראלי במיקרוסופט רק מתחיל

עמירם שחר / צילום: Upwind

חברת הסייבר אפווינד מזנקת לשווי של 4 מיליארד דולר בגיוס ענק

חברת הסייבר של עמירם שחר קרובה להשלמת גיוס של 300 מיליון דולר לפי שווי של 3.8 מיליארד דולר - יותר מפי שניים מהשווי שניתן לה בתחילת השנה ● אפווינד, שנהנית מהשינויים בשוק אבטחת הענן לאחר רכישת וויז בידי גוגל, מייצרת לפי ההערכות הכנסות של 50-60 מיליון דולר, ועשויה לסיים את השנה בקצב הכנסות שנתי של 100 מיליון דולר

אודי אוסטר ודניאל אלמוג, מייסדי AITAN / צילום: שני צדיקריו

אחיו של המייסד נפל בלבנון, החברה נקראה על שמו - וכעת גייסה 41 מיליון דולר

חברת הדיפנס־טק הישראלית AITAN, שפעלה עד כה בשם eyesAtop, מפתחת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לשליטה ולתיאום בין רחפנים וכלים בלתי מאוישים ● את הסבב הובילו Deep33 ו־Dell Technologies Capital, והוא מביא את סך ההון שגייסה החברה ל־54 מיליון דולר

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארט-אפ הרובוטיקה של אביגדור וילנץ ומהנדסי אפל הגיע לשווי של 1.6 מיליארד דולר

סטארט־אפ הרובוטיקה Lyte, שהוקם בידי יוצאי אפל ומנוהל על ידי אחד ממייסדי פריימסנס, אלכסנדר שפונט, השלים סבב גיוס של 165 מיליון דולר הכולל גיוס הון ישיר של 107 מיליון דולר וקווי אשראי ● בין המשקיעים:  יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ, פידליטי ואטריידס

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלושה מקרי מוות הובילו לעצירת שני ניסויים מבטיחים

ענקית הפארמה איליי לילי ממשיכה במסע הרכישות שלה ומצטיידת בתרופה למחלות אוטואימוניות ● מה השתבש בניסוי של נוברטיס בו מתו שלושה מטופלים ● חברת אבוט, יצרנית מד הסוכר המוביל פריסטייל ליברה, קיבלה אישור FDA למכשיר המשלב מדידת סוכר וקטונים ● השבוע בביומד

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; היין היפני מזנק וגלי הדף נרשמים בשוק החוב העולמי

הבורסות בעולם מתנהלות בזהירות רבה ● היין היפני מקפץ לשיא של ארבעה חודשים ברקע רמיזות להתערבות ממשלתית ● שוק האג"ח העולמי רושם רגיעה קלה לאחר שיאים של שנים ● מחירי הנפט נסוגים ● בוול סטריט החוזים מאותתים על יציבות לאחר ערב של עליות ● שורט סקוויז בברודקום במסחר המאוחר לאחר פרסום הדוחות ● הבנקים הגדולים מקפיצים את מחיר היעד של דל לאחר דוחות שיא