גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

בכירי שוק ההון מזהירים מהשקעות ה-AI: "התמחורים הם אירוע שלא ראינו כמותו"

במסגרת פסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי ובשיתוף גלובס, התקיים פאנל שהעלה את השאלה האם הזינוק בהשקעות בבינה מלאכותית מייצר בועה חדשה בשוק ההון, והיכן נמצאות הזדמנויות ההשקעה של השנים הקרובות?

גיא נתן מארח את יקירה שחר, רון רבינוביץ', דור אליגולא ויניב פגוט / צילום: שלומי יוסף
גיא נתן מארח את יקירה שחר, רון רבינוביץ', דור אליגולא ויניב פגוט / צילום: שלומי יוסף

האם הזינוק בהשקעות בבינה מלאכותית מייצר בועה חדשה בשוק ההון, והיכן נמצאות הזדמנויות ההשקעה של השנים הקרובות? השאלות הללו עמדו במרכז פאנל שנערך היום (ה') במסגרת פסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי ובשיתוף גלובס. בפאנל השתתפו יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר בבורסה לניירות ערך; יקירה שחר, מנהלת דסק Global Markets בבנק הפועלים; דור אליגולא, מייסד שותף וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת Bridgewise ורון רבינוביץ', סמנכ"ל השיווק של קבוצת Colmex.

● עופר ינאי: "מנגנון התגמול שלי כמו של אילון מאסק. נגיע לשווי 16 מיליארד שקל"
● "לא מוטרד מהריבית ומהעובדים הפלסטינים. ההגירה השלילית פוגעת בענף הנדל"ן"

פגוט הציג עמדה זהירה ביחס להשקעות העתק שמזרימות חברות הטכנולוגיה לתשתיות בינה מלאכותית, והזהיר מפני הפער שעלול להיווצר בין ההוצאות לבין יכולתן של החברות לייצר הכנסות. "חובת ההוכחה היא על המודל העסקי של החברות. שופכים פה כסף על חברות כאלה, והתמחור של הצמיחה הוא אירוע שלא ראינו כמותו", אמר. לדבריו, סביבת הריבית משנה את כדאיות ההשקעות: "יש הבדל בין לקחת כסף בריבית אפס לבין לקחת כסף בתשואה של 7%. אם ההשקעות האלה לא ייצרו הכנסות בזמן מהיר, תהיה בעיה".

פגוט אף השווה את הסיכון האפשרי להשלכות המשבר הפיננסי של 2008. לדבריו, בעוד שבאותה תקופה התמקד הסיכון המערכתי בבנקים, כיום עלולה קריסה משמעותית של חברות טכנולוגיה גדולות להצריך התערבות של בנקים מרכזיים. הוא הוסיף כי התפתחותם של מודלי בינה מלאכותית סיניים, שעשויים להציע יכולות דומות בעלויות נמוכות יותר, מעוררת שאלות באשר להצדקה הכלכלית של השקעות ההון העצומות בתחום.

מנגד, אליגולא העריך כי דווקא החברות שמפתחות יישומים המבוססים על בינה מלאכותית עשויות ליהנות מחלק גדול יותר מהערך הכלכלי שתייצר המהפכה, בהשוואה לחברות המפתחות את המודלים עצמם. "כשאתה בונה מודל עסקי, אתה רוצה לייצר כמה שיותר ערך ללקוח. בברידג'ווייז אנחנו מאמינים שעיקר הערך נמצא באפליקציה", הסביר. לדבריו, התחרות בין מפתחי המודלים עשויה להקשות עליהם לשמר יתרון לאורך זמן.

"אני לא הייתי משקיע באנתרופיק, ואני לא מאמין שבעוד חמש שנים היא תהיה החברה הגדולה ביותר בתחום הבינה המלאכותית", אמר אליגולא. הוא השווה את ההתפתחות הנוכחית למהפכת האינטרנט, שבמסגרתה חברות דוגמת גוגל, פייסבוק ואמזון צמחו על בסיס התשתיות הטכנולוגיות שנוצרו, ולא בהכרח באמצעות פיתוח התשתיות עצמן.

"ההתלהבות מהשוק נרגעה"

שחר הצביעה על הזדמנות השקעה אפשרית בתחום החשמל, שעשוי להפוך לאחד מצווארי הבקבוק המרכזיים של מהפכת הבינה המלאכותית. "כשאנחנו מסתכלים על AI, אנחנו בדרך כלל מחפשים צווארי בקבוק. תחום שפחות מקבל תשומת לב הוא החשמל", אמרה. לדבריה, אף שעננה רגולטורית מכבידה כיום על מניות בתחום, הביקוש הגובר לאנרגיה מצד מרכזי הנתונים עשוי לייצר הזדמנויות לחברות שיוכלו לתת מענה למחסור הצפוי.

כשנשאלה כיצד היא מדרגת את ההתלהבות בשווקים מהתחום, בסולם של 1 עד 10, השיבה כי היא עומדת כיום על 8. "אם בתחילת המהפכה היינו ב-10, לאט לאט ההתלהבות נרגעה והמשקיעים התחילו להבין מהן נקודות הסיכון וממה צריך להיזהר", אמרה. לדבריה, מדובר בהתפתחות חיובית: "טוב גם לא להיות בהתלהבות של 10, כי אז יש אופוריה גדולה מדי. היום אנחנו נמצאים ברמה ביקורתית יותר, והמשקיעים בוחנים היטב את ההשקעות שלהם. אני רואה את זה כמשהו חיובי".

שחר הבחינה בין שני שלבים מרכזיים במהפכת הבינה המלאכותית, שלדבריה נמצאים בנקודות שונות מבחינת ההתפתחות העסקית והתמחור בשוק ההון. "אם מסתכלים על היישום של ה-AI, אנחנו נמצאים בתחילת תחילתה של הדרך. החברות עדיין לא התחילו באמת להטמיע את כלי הבינה המלאכותית בפעילות העסקית שלהן", הסבירה. "לעומת זאת, בשלב בניית התשתיות אנחנו נמצאים במקום מתקדם הרבה יותר. הרבה מאוד כסף והוצאות הוניות כבר הושקעו, ועוד יושקעו, בבניית מרכזי נתונים ובפיתוח מודלי שפה. כאן אפשר למצוא חברות שהשווי שלהן כבר מתמחר מציאות מושלמת שנים רבות קדימה, ושם צריך להיזהר".

לצד האזהרה מפני תמחור יתר, שחר הצביעה על תחום החשמל כאחת מהזדמנויות ההשקעה האפשריות בשנים הקרובות. "כשאנחנו מסתכלים על AI, אנחנו בדרך כלל מחפשים צווארי בקבוק. תחום שפחות מקבל תשומת לב הוא החשמל", אמרה. לדבריה, אף שעננה רגולטורית מכבידה כיום על מניות בתחום, הביקוש הגובר לאנרגיה מצד מרכזי הנתונים צפוי להחריף את המחסור בחשמל. "חברה שתדע לתת מענה לצרכים האלה תהיה בעלת פוטנציאל גדול", העריכה.

"משקיעים 10,000 דולר אחרי סרטון בטיקטוק"

חלק נוסף בדיון עסק בהשפעת הרשתות החברתיות וכלי הבינה המלאכותית על התנהלותם של משקיעים צעירים. רבינוביץ' הזהיר מפני הסתמכות על המלצות השקעה המופצות בפלטפורמות חברתיות, והצביע על הפער שבין מידת הבדיקה שמקדישים אנשים לרכישות יומיומיות לבין החלטות פיננסיות משמעותיות.

"יש לי חברים ולקוחות שיכולים לקרוא 50 המלצות על איזה המבורגר לאכול, אבל להשקיע 10,000 דולר הם עושים אחרי סרטון אחד בטיקטוק", אמר. לדבריו, קיים ניגוד אינטרסים מובנה בין הרשתות החברתיות, שמבקשות להשאיר את המשתמשים זמן רב ככל האפשר בפיד, לבין המשקיע שמעוניין להגדיל את התשואה בתיק שלו.

רבינוביץ' התייחס גם להתפתחות כלי AI המסוגלים לבצע פעולות באופן עצמאי. "זה כאילו שמו לנו מכונית פורמולה 1 ביד, אבל זה לא הופך אותנו לנהגי פורמולה 1", אמר. הוא המליץ למשקיעים להשתמש בכלים הללו לא רק לצורך קבלת רעיונות, אלא גם לביקורת על החלטותיהם: "תבקשו מה-AI לשבור לרסיסים את התזה שלו, להסביר למה הוא טועה ואיך הוא מנהל סיכונים. צריך לאלף אותו לדעת גם להגיד לא".

פגוט: "האופק של הבורסה הישראלית טוב"

למרות הסתייגויותיו ביחס לתמחורי חברות הטכנולוגיה בעולם, פגוט הציג עמדה אופטימית באשר לשוק ההון הישראלי. לדבריו, הרכב הסקטורים בבורסה המקומית שונה משמעותית מזה של מדדי נאסד"ק ו-S&P 500, ולכן אין להשליך באופן ישיר מהחששות לתמחור יתר של חברות AI על השוק בתל אביב.

"יש לנו חברות ביטחוניות, חברות שבבים ובנקים שנסחרים במכפילי רווח של 10 או 11. לדבר על בועה פה זה לא רלוונטי", אמר. פגוט הוסיף כי משקיעים זרים מגלים עניין גובר בבורסה הישראלית, וכי לדבריו הם אחראים לכשליש ממחזורי המסחר. "הזרים משקיעים פה לא מציונות, אלא כי החברות פה מאוד אטרקטיביות והמחירים נוחים".

פגוט ציין גם את האפשרות לירידת ריבית בישראל כגורם שעשוי לתמוך בשוק המניות, לצד מצבה הפיסקלי של המדינה והמאפיינים הדמוגרפיים שלה. הוא העריך כי ככל שמשקיעים ישראלים צעירים יצברו ניסיון, הם יגדילו את חשיפתם למגוון סקטורים ומניות מקומיות, מעבר להשקעה במדדים אמריקאיים ובקרנות כספיות. "השוק הוא ללונג, הכלכלה הולכת קדימה והדמוגרפיה איתך", סיכם.

עוד כתבות

פתיחת שולחן ב''סיח'' / צילום: נדב יהלומי

"סיח": הפופאפ היה כזה מוצלח שהוחלט לפתוח מקום קבוע

כמעט שנה אחרי שנפתחה זמנית, השיפודייה הדרום–תל אביבית תוקעת דגל, עם אוכל מקורי, מנומק ואג'נדה שלא מכבידה על הצלחת

פרופ' יורם וייס, מנכ''ל בית החולים הדסה / צילום: אבי חיון

בית החולים "הדסה קפריסין" הוקם בלימסול

המרכז הוקם על ידי יזמים מקומיים ללא השקעה כספית של הדסה, אך רופאי בית החולים הישראלי הכשירו את הצוות המקומי וייעצו לו ● להדסה ינבעו תועלות עסקיות מהמיזם שלא פורטו, והוא עשוי להגביר את התיירות הרפואית לבית החולים ● גם הקהילה הישראלית בקפריסין תוכל לקבל טיפול במקום

מתווכי נדל''ן / צילום: Shutterstock

3,700 מתווכי דירות נטשו השנה את המקצוע

אלפי בעלי רישיון לא חידשו את הרישיון שלהם השנה, על רקע השפל בעסקאות יד שנייה והריבית הגבוהה שמקשה על הישרדות בענף

פיליפ פרוסט / צילום: תמר מצפי

אופקו הודיעה שתמכור נכסים נוספים מרשת המעבדות תמורת 722 מיליון דולר. המניה זינקה בחדות

חברת ההשקעות בביומד רכשה את רשת המעבדות Bioreference ב-2015 תמורת 1.47 מיליארד דולר במניות אופקו כדי לקדם את בדיקה להערכת אגרסיביות של סרטן הערמונית באמצעות בדיקת דם ● הרכישה נחשבה תחילה לכישלון כאשר הכנסות הבדיקה לא התרוממו, אך בתקופת הקורונה רשת המעבדות פרחה כשהציעה בדיקות קורונה

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

30 קומות ריקות: משרדי עורכי הדין וענקיות ההייטק עזבו, ואין מי שיחליף אותם

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מ־TOHA2 ועד BEYOND - ענקיות ההייטק ומשרדי עורכי הדין נוהרים לגורדי השחקים החדשים והנוצצים ● אלא שגל המעברים מותירי מאות אלפי מ"ר ריקים בבניינים הוותיקים ומציף אתגר מורכב לשוק הנדל"ן המניב: למלא מחדש את הדור הקודם של המשרדים

צילומים:  רויטרס - KCNA, Lucien Libert

המסר של קים לקראת ביקור טראמפ באסיה: טיל ענק שמסוגל להגיע לארה"ב

קים ג'ונג און מציג טיל שמגיע עד ללב ארה"ב • משרד האוצר האמריקאי קונס את בנק אוף אמריקה ב־1.21 מיליארד דולר על הלבנת הון • ובצרפת האקרים החריבו מקררים ב־700 סופרמרקטים ● זום גלובלי

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

בפעם השישית ברציפות: ענקית השבבים מציגה רווח שיא ברבעון

הביקוש לשבבי בינה מלאכותית ממשיך לדחוף את TSMC ● הרווח הנקי זינק בכ־69% ברבעון השלישי, וההכנסות הגיעו לכ־46.4 מיליארד דולר ● התוצאות עקפו את תחזיות האנליסטים, על רקע החששות בשווקים מבועת AI

מיכאל בנוולגי מנכ''ל הראל פיננסים / צילום: גבע טלמור

שחקן חדש בתחום הטרייד: הראל תציע שירותי מסחר בני"ע

חברת הביטוח והפיננסים הגישה באחרונה בקשה להתקבל כחבר בבורסה לני"ע, במטרה להתחיל להציע שירותי מסחר בני"ע ● ברקע, מהפכת הריטייל והתחזקות השחקנים החוץ בנקאיים בתחום, שנהנה אשתקד מהצטרפות של 200 אלף חשבונות חדשים

אילוסטרציה: Shutterstock

רכשו כלה בברזיל והשליכו אותה לרחוב אחרי 30 שנה. מה קבע ביהמ"ש?

הוריו של גבר עיוור נסעו לברזיל ואיתרו שם צעירה שהסכימה להינשא לו ולעבור לישראל בהסתמך על הבטחה להסדר כלכלי ● מה קרה כשבני הזוג נפרדו כעבור 30 שנה?

השכר בהייטק / צילום: Shutterstock

השכר החציוני בהייטק זינק בכ-30% בתוך 4 שנים. על כמה הוא עומד?

ארקיע הודיעה על ביטול הקו החדש אותו השיקה רק לאחרונה. להיכן היא הייתה צפויה לטוס? ● תחנת דלק בת 100 שנה נמכרה בסכום גבוה. מה הסיבה לכך? ● וגם: איזו עיר עקפה את תל אביב וירושלים במכירות של דירות חדשות? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

אפקט הבחירות בבורסה: ירידות לפני הקלפי, זינוק ביום שאחרי

לפי יחידת המחקר של הבורסה, האי־ודאות פוגעת בשוק בעיקר בחודשים שלפני יום הבוחר, אבל ההיסטוריה מלמדת כי התמחור השלילי אינו מחזיק מעמד ● נכון לעכשיו, המשקיעים מתמחרים חוסר ודאות ואפילו חוסר הכרעה בבחירות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט מתמתנות; תשואות האג"ח יורדות

נאסד"ק משיל 0.4% ● מדד המחירים ליצרן בארה"ב הפתיע לרעה ורשם את העלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 2022 ● אחרי שזינקו אתמול בעקבות מדד המחירים לצרכן, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות ● ירידה קלה במחירי הנפט

עופר ינאי / צילום: שלומי יוסף

עופר ינאי, מנכ"ל נופר: "מנגנון התגמול שלי הוא כמו של אילון מאסק, נגיע לשווי של 16 מיליארד שקל עוד לפני 2028"

בראיון שהתקיים במסגרת פסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי ובשיתוף גלובס, מנכ"ל נופר אנרג'י מדבר על הדרך שעבר עם החברה, על הרכישות ועל תחום האנרגיה המתחדשת בכלל ● "ה-AI הוא טרנד כל כך גדול ועוצמתי, שהוא משפיע על כל הכלכלה. אנחנו צריכים לקחת את נכסי האנרגיה שלנו, ולייצר דברים בעולמות ה-AI", אמר ינאי

פרויקט השכרת דירות לטווח ארוך / צילום: שלומי יוסף

גם בניינים שלמים על הפרק: מאות דירות נקנו בהנחה של 20%

בזמן שהיזמים במצוקה בשל שוק הנדל"ן הקפוא, קרנות הדיור להשכרה רוכשות עשרות דירות ובהנחות משמעותיות ● מה היתרונות והסיכונים עבור היזמים ומה בכל זאת היתרונות לשוכרים?

אלונה בר און, מו''ל גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "בעולם של עודף מידע ודעות שמתחזות למידע, תבחרו את מקורות המידע שלכם"

"בסוף יש לכם זמן מוגבל, אתם צריכים לבחור איפה להשקיע אותו", כך הציעה אלונה בר און, מו"ל גלובס, למשקיעים הצעירים בפסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי בשיתוף גלובס ●

ברק עילם / צילום: CRC Media

כשנתיים אחרי הפרישה מנייס: התפקיד החדש של ברק עילם

מנכ"ל נייס לשעבר ברק עילם מצטרף לחברת הפינטק הבריטית Wise Group ששוויה 11.7 מיליארד דולר, במטרה לעמוד בראשות הדירקטוריון שלה

גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

תחרות גוברת וחשש מהדחה מהמדד: "הסערה המושלמת" שמעיקה על גילת

חברת התקשורת הלוויינית הגיעה לפני חצי שנה לשיא של 5 שנים, אך מאז צנחה בכ־60% ומחקה יותר מ-700 מיליון דולר מהשווי ● גריעה מתקרבת ממדד ת"א 90 ורכישה של חטיבת הלוויינים של קומטק, שבעצמה מתאוששת מקשיים, מעוררות חשש בקרב המשקיעים

נמל ולנסיה בספרד / צילום: Shutterstock

ארה"ב גובה "תג מחיר" מספרד בעקבות החרם על ישראל

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב הכריזה על סנקציות נגד ספינות ספרדיות אחרי שמדריד מנעה מספינות אמריקאיות עם נשק לישראל לעגון בשטחה, החשב הכללי של עיריית ניו יורק לא ירכוש אג"ח של ישראל, והמו"מ בממשלה המקומית בברלין תקוע בגלל היחס כלפי ישראל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

חמת גדר, מבט מלמעלה. בעיגול: גל נאור / צילום: רמי זרנגר

תוכנית השיקום של גל נאור: 170 וילות יוקמו בחמת גדר

בתו של יצחק תשובה, האדריכלית גל נאור, רוכשת מארבעה קיבוצים כ־70% מאתר התיירות הוותיק, שנפגע בשנות הקורונה והמלחמה ● כדי להעביר אותו לרווח, נאור מתכוונת להוסיף 140 יחידות אירוח ולשדרג את המרחצאות, אבל התוכנית כוללת גם העלאת מחירים במשאב הטבע

סטודנטים / אילוסטרציה: Shutterstock, iChzigo

מכללת SVcollege ללימודי הייטק נקלעה לקשיים. זה הפתרון שמוצע - והאם הוא על דעת הסטדונטים?

אחרי שמכללת SVcollege, המציעה קורסים להשתלבות בעולם ההייטק, הודיעה כי היא נסגרת בשל מצוקה כלכלית, וכי הסטודנטים לא יקבלו את כספם בחזרה - מכללת איקום המתחרה הודיעה כי תקלוט את הסטודנטים שנרשמו ללימודי סייבר, AI ושיווק דיגיטלי ושילמו מחיר מלא אך טרם החלו את הקורס, ותאפשר להם ללמוד ללא תשלום נוסף ● הסטודנטים: "הפתרון הזה לא על דעתנו, לא חתמנו חוזה עם אקים"