גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המשרוקית

הזרעים נטמנו בבחירות הקודמות? כך התארגנו המפלגות הערביות להישג היסטורי

הפיצול בבחירות 2022 דווקא החזיר מצביעים לקלפיות, אך גם הותיר קולות רבים מחוץ לכנסת ● הפעם חד"ש, תע"ל ובל"ד התאחדו, רע"ם שמרה על עצמאותה - והתוצאה המסתמנת: כוח שיא למפלגות הערביות ● המשרוקית של גלובס 

מנסור עבאס ויוסף ג'בארין / צילום: כדיה לוי, דוברות הכנסת
מנסור עבאס ויוסף ג'בארין / צילום: כדיה לוי, דוברות הכנסת

אם התמונה המסתמנת הערב אכן תתייצב סביב 17 מנדטים לשתי הרשימות הערביות, יהיה מפתה לתאר אותה כמהפך חד שהתחולל ביום אחד. אלא שהזרעים להישג זה נטמנו כבר בבחירות הקודמות. דווקא מערכת הבחירות של 2022 - בה התפצלה הפוליטיקה הערבית לשלוש רשימות, בל"ד נותרה מחוץ לכנסת וכמחצית מבעלי זכות הבחירה הערבים נשארו בבית - סימנה שינוי עמוק יותר: חזרת התחרות הפוליטית, התגבשותם של מחנות מובחנים והבנה שאי־אפשר עוד להסתפק בסיסמת האחדות.

בניתוחיו לאחר הבחירות לכנסת ה־25, הצביע ד"ר אריק רודניצקי, חוקר בתוכנית החברה הערבית בישראל במכון הישראלי לדמוקרטיה, על נתון שנראה אז כמעט פרדוקסלי. בסקירות שפרסם במכון ובמרכז משה דיין, מציין רודניצקי ששיעור ההצבעה ביישובים הערביים והדרוזיים עלה מ־44.6% ב־2021 ל־53.2% ב־2022, אף שהרשימה המשותפת התפרקה והבוחרים ניצבו מול שלוש רשימות: רע"ם, חד"ש־תע"ל ובל"ד. זו הייתה הפעם היחידה בעשור 2013-2022 שבה נרשמה עלייה ממשית בהשתתפות הערבים בלי אחדות מפלגתית. לפי רודניצקי, הפיצול לא רק שלא דיכא את ההצבעה; במידה מסוימת הוא החזיר לבוחרים בחירה אמיתית בין חלופות שונות.

המספרים חידדו את התמונה. המפלגות הערביות קיבלו 85.8% מקולות המצביעים הערבים. רע"ם וחד"ש־תע"ל זכו בחמישה מנדטים כל אחת, אך רע"ם הייתה הרשימה הגדולה ביותר ברחוב הערבי: 35.2% מן הקולות ביישובים הערביים והדרוזיים, לעומת 28.8% לחד"ש־תע"ל ו־21.7% לבל"ד. בל"ד קיבלה 2.9% מכלל הקולות הכשרים - הישג השיא שלה - אך לא עברה את אחוז החסימה. כך נוצרה בו בזמן תחושה של התעוררות פוליטית ושל בזבוז כוח ייצוגי.

שלוש רשימות, שלוש מפות תמיכה

גם המפה הגאוגרפית לימדה שהציבור הערבי אינו גוש אחיד. רע"ם ביססה את כוחה בנגב, שם התמיכה בה הייתה שקולה לכמנדט וחצי. חד"ש־תע"ל שמרה על דומיננטיות בצפון ועל יתרון גם בקרב מצביעים ביישובים יהודיים, ואילו בל"ד בלטה בערים המעורבות במרכז, במיוחד בלוד, והייתה תחרותית במשולש. ההבדלים האלה אינם רק טכניים: הם משקפים סדרי עדיפויות שונים - מן הדגש האזרחי־מעשי של רע"ם, דרך הקו הערבי־יהודי של חד"ש והמסגרת של תע"ל, ועד הדגש הלאומי של בל"ד.

מכאן נולד הלקח הכפול של 2022. מצד אחד, ריבוי חלופות עשוי להניע מצביעים וליצור תחושת ייצוג מדויקת יותר. מצד שני, כאשר אחת הרשימות נופלת מתחת לאחוז החסימה, מאות אלפי קולות אינם מתורגמים לכוח פרלמנטרי. המפלגות הערביות נדרשו אפוא למצוא נוסחה שלא תמחק את ההבדלים ביניהן, אך גם לא תפקיר מחדש קולות רבים מחוץ לכנסת.

האיחוד החדש: שלוש יחד, רע"ם לחוד

הנוסחה שהתגבשה הפעם הייתה איחוד של חד"ש, תע"ל ובל"ד ברשימה אחת, בעוד רע"ם בחרה לרוץ בנפרד. זהו חיבור פרגמטי בין זרמים שנותרו חלוקים בסוגיות יסוד. כפי שאמר רודניצקי למשרוקית לקראת מערכת הבחירות הנוכחית, "המצב שבו יש רשימה משותפת לשלוש מפלגות - חד"ש, תע"ל ובל"ד - הוא לא כזה גרוע". האיחוד מצמצם את סכנת אחוז החסימה, ואילו הריצה הנפרדת של רע"ם משמרת כתובת פוליטית מובחנת.

ההישג המסתמן, אם יאושר בתוצאות האמת, נשען לכן על חלוקת עבודה פוליטית. הרשימה המאוחדת מציעה הגנה מפני אובדן קולות; רע"ם מבקשת למצות את המחנה שראה בכניסתה לקואליציה ב־2021 הוכחה לכך שמנדטים ערביים יכולים להפוך להשפעה ישירה. רודניצקי מתמצת את הדילמה: "הציבור הערבי מיטלטל בין שני קטבים שלעולם לא ייפגשו: אחדות ערבית והשפעה על הממשלה".

ממנדטים לתקציבים

כאן נמצא גם החיבור הכלכלי, והוא אינו מלאכותי. רע"ם בנתה את המותג שלה על ההבטחה לתרגם כוח פוליטי לתקציבים וליישום. באוקטובר 2021, אישרה ממשלת בנט את תוכנית החומש 550 לפיתוח החברה הערבית, בהיקף של כ־32 מיליארד שקל, מהם כמעט 9.5 מיליארד לחינוך, כ־3 מיליארד לבנייה ולתכנון, כ־2 מיליארד לתחבורה וכ־2.5 מיליארד למניעת פשיעה ולאכיפה.

לקראת אישור התקציב, פנה יו"ר רע"ם מנסור עבאס לרשימה המשותפת ואמר: "אם הרשימה המשותפת רוצה לקדם דברים, יש לה כתובת בקואליציה - והיא רע"ם. אנחנו מושיטים להם יד". מבחינת רע"ם, זה היה לב ההצעה הפוליטית: להפוך מנדטים לתוכניות ממשלתיות בתחומי התעסוקה, התשתיות, החינוך והביטחון האישי.

עם זאת, 17 מנדטים אינם עובדה מוגמרת כל עוד הקלפיות לא נסגרו והקולות לא נספרו. ערב הבחירות, הסקרים האחרונים הצביעו על כ־14 מנדטים לשתי הרשימות יחד - תשעה לרשימה המשותפת וחמישה לרע"ם. אם התוצאה הסופית תהיה גבוהה יותר, ההסבר לא יימצא רק בקמפיין של השבועות האחרונים, אלא בשיעור ההצבעה, במשמעת הארגונית וביכולת של שתי הרשימות להביא לקלפי קהלים שונים.

במובן הזה, בחירות 2022 היו מעבדה. הן הראו שפיצול אינו מוביל בהכרח לאדישות, אך גם המחישו את המחיר הכבד של התמודדות לא מתואמת. ארבע שנים אחר כך, המפלגות הערביות מגיעות עם מבנה שמנסה ליהנות משני העולמות: בידול רעיוני מצד אחד, ורשת ביטחון אלקטורלית מצד אחר. אם אכן יירשם הישג היסטורי, הוא לא יהיה תוצאה של אחדות מושלמת - אלא של ארגון מחדש של המחלוקת.

עוד כתבות

פולימרקט / צילום: Shutterstock

הבחירות הישראליות בפולימרקט: המחקר שמראה כמה קל להטות את הכף

מחקר חדש חושף כי מספר קטן של משתמשים בפולימרקט מחזיק במרבית סכום הימורי הבחירות בישראל ומגביר את החשש למניפולציה של השוק ● באחד המקרים, שני ארנקים הקפיצו את מחיר החוזים מ־0.7 ל־6.65 סנט

מכון ויצמן רחובות / צילום: איל יצהר

רוצים לדעת מי יזכה בבחירות? תסתכלו על הערים הללו

בכל מערכות הבחירות בשנים האחרונות, רחובות, פתח תקווה וחיפה מציגות תוצאות כמעט זהות למפה הפוליטית הארצית ● מומחים מסבירים איך מעבר של צעירים מתל אביב ופסיפס של שכונות שונות לגמרי מייצרים יחד את "הבוחר הממוצע" ● וגם: מדוע פוליטיקאים שבאים לחפש בהן קולות צפים מפספסים את המציאות?

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

מייסדי קלאסיק, אב ובנו, יקבלו כ-200 מיליון דולר מעסקת הענק. וכמה ירוויחו העובדים?

מאחורי רכישת קלאסיק הישראלית ב-2.2 מיליארד דולר, עליה הודיעה אינטל אמש, מסתתרים כמה סיפורים מדהימים: ההשקעה הראשונית של מנכ"ל אינטל שכעת רוכש את החברה, הרווח של יהודה ואמיר נווה, אב ובנו שנמנים עם מייסדי החברה, וכמה יקבלו העובדים?

פלאביו בולסונארו / צילום: ap, Silvia Izquierdo

אחרי ההפסד בבחירות: דיווחים שבולסונארו נמלט לארה"ב

המשטרה הפדרלית מנסה לאתר את הסנאטור ואיש הימין שהפסיד בבחירות לנשיאות ללואיז אינסיו לולה דה סילבה ● לאחר שלא מסר את דרכונו בהתאם להוראת בית המשפט העליון, הרשויות ביטלו אותו ● בארגנטינה טוענים כי אין תיעוד לכניסתו למדינה, ואנשיו מסרבים לחשוף היכן הוא נמצא או אומרים שאינם יודעים

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

למה משקיעי הקוונטום לא התרשמו והזווית הביטחונית - ארבע הערות על עסקת המיליארדים של אינטל

אינטל מהמרת על תחום המחשוב הקוונטי ורוכשת את הסטארט-אפ הישראלי Classiq ב-2.2 מיליארד דולר ● מה עומד מאחורי המהלך, איך הגיבו המשקיעים, מה הקשר למערכת הביטחון בארה"ב, וכמה הרוויחו המוסדיים?

דין ליבנה, ממלא מקום מנכ''ל ועדת הבחירות / צילום: רועי ידובסקי, ועדת הבחירות המרכזית

מהפכת השקיפות בנתוני ההצבעה בישראל

ועדת הבחירות הציגה לראשונה נתוני הצבעה בזמן אמת עד לרמת השכונה והקלפי ● סמינר הקיבוצים מקימה פקולטה חדשה למקצועות הטיפול, שגריר יפן בישראל ביקר במטה טאואר על רקע הרחבת פעילותה במדינה, וגם: המנהלים הישראלים שיצאו למסע אתגרי בעקבות המדליסטים האולימפיים ● אירועים ומינויים

ארגזי קלפי לקראת הבחירות / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

איך גשם משפיע על הצבעה, וכמה פתקים אפשר לשים במעטפה?

הפתק הלבן הוא לא מחאה, הסעיף בחוק שקובע את צבע המעטפה, היכן התחבורה הציבורית בחינם, ופרק הזמן שיכול לעבור עד שיפורסמו התוצאות הרשמיות • 11 עובדות על יום הבחירות שאולי לא הכרתם • המשרוקית של גלובס

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

מדגמי הטלוויזיה: תסבוכת פוליטית והפתעה אחת משמעותית

ערוצי הטלוויזיה פרסמו את המדגמים, שמאותתים על שיוון בין שני הגושים (ללא המפלגות הערביות) או יתרון קל לגוש נתניהו ● המפלגות הערביות עם נתון נדיר של 18-19 ● 5.69 מיליון ישראלים הצביעו עד השעה 22:00, שיעור הצבעה של כ-77.7% ● החלה ספירת קולות האמת ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock

לא בטוחים אם הודעת הבחירות היא פייק או לא? הכלים שיעזרו לכם להימנע ממתקפות סייבר

בתקופת הבחירות גוברים הסיכונים להפצת מידע כוזב ולניסיונות הונאה וגניבת פרטים אישיים ● כלים דיגיטליים מאפשרים לבדוק הודעות וקישורים חשודים לפני פתיחתם ● מומלץ להסתמך על מקורות רשמיים, להימנע מלחיצה על קישורים לא מוכרים ולא להפיץ מידע שלא אומת

ערוצים 11,12,13,14 לקראת יום הבחירות / צילום: צילומי מסך

עשרות מיליוני שקלים ביום אחד: האם ההשקעה בבחירות משתלמת לערוצים?

ערוצי הטלוויזיה הגדולים נערכים לייצר חוויית צפייה אינטנסיבית, עתירת טכנולוגיה ודרמה ביום הבחירות לכנסת, אך הנתונים מלמדים כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה בשיעורי הצפייה במשדרים ● בדקנו מה הם מתכננים הפעם כדי להטות שוב את הכף לטובתם

מעבד BlueField-4 של אנבידיה. בעיגול: עלי גולשן / צילום: AP, Chiang Ying-ying, באדיבות אנבידיה

הבכיר מאנבידיה שמסביר איך פיתוח מישראל יפתור את אתגר אבטחת ה־AI

פיתוח סוכני הבינה המלאכותית נתקל במכשול אבטחה כשמערכות קיימות לא מותאמות להם ● עלי גולשן, מנהל בכיר באנבידיה, מסביר בראיון איך מפקחים על הסוכנים לפני שייגרם נזק לארגון: "לאבטח בכלים מסורתיים זה כמו לנהוג במכונית על מים"

פתקיות בקלפי / צילום: איל יצהר

מהפרגוד ועד התוצאות: המסע שעובר הפתק שלכם בבחירות

הכנסתם פתק למעטפה, שלשלתם אותה לתיבה - ואז מה קורה? ● חזרנו עם ההסבר המלא על אופן ספירת הקולות, המעבר בין הוועדות וחלוקת המנדטים הסופית ● כל מה שצריך לדעת רגע אחרי שמצביעים ● המשרוקית של גלובס

מתחם דיור מוגן ''בית בכפר'' כפר סבא / צילום: איל יצהר

אטרקצ'י מסדר למשפחת בלושטיין אקזיט של כמעט מיליארד שקל על בית בכפר

חברת הנדל"ן אאורה תרכוש את רשת הדיור המוגן "בית בכפר" לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל בעסקת מזומן ומניות, ובפרמיה של 80% ● בין הנהנים מהמכירה לצד בעלי השליטה והמוסדיים: עובדי בית בכפר שיקבלו מענקים של כ–22 מיליון שקל ● מניית בית בכפר זינקה בכ–50%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפי תוצאות המדגמים: גם סמוטריץ' סבל מ"קללת שר האוצר"

ממוצע המדגמים מעניק לציונות הדתית חמישה מנדטים בלבד - ירידה לעומת 2022 ● בכך, מצטרף בצלאל סמוטריץ' ליאיר לפיד, משה כחלון ואביגדור ליברמן, שמפלגותיהם איבדו מכוחן לאחר שעמדו בראש משרד האוצר ● המשרוקית של גלובס 

שיטפונות בדרום הארץ (ארכיון) / צילום: אוריה תדמור

בשל מזג האוויר, כלל הדרכים המובילות לאילת וממנה חסומות

במשטרה הודיעו כי בעקבות הצפות בכביש הערבה (90), נחסמו לתנועת כלי רכב צומת הערבה, הכניסה והיציאה הצפונית לעיר אילת, ובמקביל, נסגר לתנועה גם כביש 12

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מיליארדי שקלים ממתינים ברשות המסים: כך תממשו את זכאותכם עד סוף השנה

ב־1 בינואר תתיישן שנת המס 2020 ואיתה הזכות לדרוש החזרים ● ברשות המסים מדווחים כי כ־90% מהבקשות מסתיימות בהחזר כספי בפועל, בתוספת ריבית והצמדה כחוק ● מי עשוי להיות זכאי, ממה מומלץ להיזהר, ואיך בודקים את הזכאות בבטחה לפני הגשת הדוח?

גיא מינרבי, מנכ''ל קלאסיק ואחד ממייסדי החברה / צילום: אייל טואג

"השוק שלנו הוא הבטחה ענקית אבל לא לבעלי לב חלש": המנכ"ל שמכר חברה ב-2.2 מיליארד דולר מדבר

ניר מינרבי, מנכ"ל ואחד ממייסדי חברת המחשוב הקוונטי קלאסיק, הודה כי החברה שקלה לצאת להנפקה בניו יורק או לעשות מיזוג ספאק - עד שהחלו הדיונים עם אינטל, שהסתיימו בעסקת רכישה בהיקף של 2.2 מיליארד דולר שנחתמה אתמול ● מינרבי ציין כי כלל העובדים בחברה יעברו כעת לאינטל, והכריז: "העסקה הזו היסטורית"

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא וג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Nvidia

אנבידיה תשקיע 3 מיליארד דולר במטא. מה מתכננות שתי הענקיות?

ענקית השבבים אנבידיה הודיעה על השקעה במטא, שמקדמת גיוס הון של 97.5 מיליארד דולר למימון תשתיות בינה מלאכותית ● שיתוף-הפעולה בין החברות יתמקד בשיפור ביצועי מודלי Muse על גבי תשתיות אנבידיה ובפיתוח סוכני AI אישיים למיליארדי משתמשים

כוחות צה''ל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כלכלה בהמתנה: הסיכון בפלונטר תקציבי בכנסת החדשה

המדגמים מצביעים על ירידה בכוחה של הקואליציה, ובמערכת הפוליטית כבר נבחנים תרחישים שונים להרכבת הממשלה הבאה • בינתיים, ממשלת המעבר תידרש להכריע אם לקדם תקציב ביטחון חדש, בעוד שורה של רפורמות והחלטות כלכליות ממתינות להקמת ממשלה יציבה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: אופטימיות סביב הנפקת אנתרופיק דחפה את מניות הטכנולוגיה

נאסד"ק עלה ב-0.8% ● מיקרוסופט תציע פרישה מרצון לכ-60 אלף עובדים ● מניות הניאו-קלאוד עברו לעליות, למרות שאילון מאסק אומר שיותר מ-200 מהן עומדות בפני סגירה ● מטא ריכזה עניין לאחר שהכריזה על גיוס הון גדול למימון פעילות הבינה המלאכותית שלה ● ניצחונו של לולה בבחירות בברזיל הפילה את הבורסה במדינה