גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  תרבות

איך הפסקול הפך לסיבה טובה לצאת מהבית

החודש תתקיים בית המכולות בנמל יפו סדרת מופעים בשם "פסקולים LIVE", שבה הרכב בלוז&בו יארח מוזיקיאים לביצועים חיים של פסקולי סרטים ● הפופולריות של המופעים האלה נשענת על היכולת של המוזיקה הקולנועית להמשיך לחיות הרבה אחרי שהסרט נגמר

הקרנת ''זמנים מודרניים'' בליווי חי של תזמורת המהפכה / צילום: משה צ'יטיאת וחברת רוי אקספורט Modern Times ©
הקרנת ''זמנים מודרניים'' בליווי חי של תזמורת המהפכה / צילום: משה צ'יטיאת וחברת רוי אקספורט Modern Times ©

1המוזיקה של הקולנוע יוצאת מהמסך ועולה על הבמה, ובזמן האחרון נוצרו לא מעט הזדמנויות לפגוש אותה שם. בנובמבר תתקיים בבית המכולות בנמל יפו סדרת מופעים בשם "פסקולים LIVE", שבה הרכב בלוז&בוז מארח מוזיקאים לביצועים חיים של שירים מתוך סרטים כמו "האחים בלוז", "פורסט גאמפ" ו"עד קצה העולם", ולמחווה לפסקולים של סרטי קוונטין טרנטינו. בסינמטק תל אביב יתקיים בסוף החודש פסטיבל סאונדטראק, המוקדש למפגש שבין קולנוע למוזיקה. לאלה מצטרפת ההצלחה של הקרנות סרטים בליווי תזמורת חיה, שהפכו לאטרקציה מבוקשת, עם סרטים כמו "מלחמת הכוכבים" ו"הנסיכה הקסומה" בביצוע הפילהרמונית הישראלית. ואחרי שניגנה לצד יצירות מופת, בהן "זמנים מודרניים" ו"הבהלה לזהב" של צ'רלי צ'אפלין, עונת המופעים החדשה של תזמורת המהפכה תכלול ליווי תזמורתי ל"פסיכו" של היצ'קוק.

● נושאים נפיצים? באמריקה המציאו שדרן רדיו שלא מפחד לדבר
● בגיל 73 רונלד רייגן הוכיח איך הופכים חיסרון ליתרון. בזכות בדיחה אחת

אלה אירועים שונים למדי זה מזה, אבל בכולם המוזיקה נהפכת לאטרקציה בפני עצמה. זו תופעה בינלאומית ותיקה, שהיקפה ונוכחותה התרבותית הולכים ומתרחבים בשנים האחרונות, והיא מזמינה בחינה מחודשת של היחסים בין הקולנוע למוזיקה, ושל הסיבות שבגללן אנחנו מוכנים לצאת מהבית עבורה.

2הפריחה המחודשת של המופעים האלה היא בסופו של דבר חזרה ממשית למקורות הקולנוע. בבתי הקולנוע הקטנים שהקרינו סרטים אילמים ליוו את ההקרנות פסנתרנים ונגנים, ובאולמות המפוארים יותר - תזמורות שלמות. המוזיקה לא הייתה בהכרח זהה בכל הקרנה, ונגנים השתמשו ביצירות מוכרות, בקטעים מוכנים לסיטואציות מסוימות, ולעתים גם במוזיקה שנכתבה במיוחד.

עם כניסת הפסקול המוקלט, כל זה השתנה. כבר ב-1926 הציגו האחים וורנר את "דון חואן", סרט אילם עם פסקול תזמורתי מוקלט ומסונכרן, ובתוך שנים ספורות הטכנולוגיה יתרה את העסקת הנגנים בבתי הקולנוע, ואלפי מוזיקאים איבדו את עבודתם. כמעט 100 שנה אחר כך, הקולנוע משתמש בטכנולוגיות סנכרון מתקדמות כדי להחזיר את התזמורות לאולמות, והקהל מוכן לקנות כרטיס יותר יקר מסתם סרט. קצת כמו מפעיל המעלית, שנעלם עם המצאת המעלית האוטומטית ושרד בעיקר כסמל ליוקרה בבתי מלון מפוארים, גם הנגנים חוזרים כאטרקציה מיוחדת, ומה שנחשב להוצאה שאפשר לחסוך הפך, בגלגולו הנוכחי, לחוויית פרימיום.

3הפופולריות של המופעים האלה נשענת על היכולת של המוזיקה הקולנועית להמשיך לחיות הרבה אחרי שהסרט נגמר, ולא פעם גם בלי קשר אליו. יש פסי קול שמציעים חוויה שלמה בפני עצמה, בזכות רעיון מלודי, עולם צלילי ייחודי או מבנה דרמטי שלא זקוק לתמונות. יצירות כאלה עשויות להאריך ימים יותר מהסרטים שעבורם נכתבו. זאת הודות לכוחה המיוחד של המוזיקה הקולנועית לצבור מטען רגשי. הסרט מצמיד למוזיקה זיכרון חזותי ואנחנו נזכרים בדמויות, בתמונות, ברגעים דרמטיים ולעתים גם בחוויה האישית של הצפייה.

4לפעמים סרט נותן חיים חדשים למוזיקה שהייתה קיימת הרבה לפניו. טרנטינו, למשל, הפך את "Stuck in the Middle with You" של סטילרס ויל (ב"כלבי אשמורת") או את "Misirlou" של דיק דייל (ב"ספרות זולה") לחלק בלתי נפרד מזיכרון תרבותי, אף שלא נכתבו לסרטיו. "האחים בלוז" הביא למסך מסורות של סול ורית'ם אנד בלוז, עם כמה מאומני הז'אנר הגדולים. אדי ודר, לעומת זאת, יצר עבור "עד קצה העולם" אלבום בעל זהות מוזיקלית כה מובהקת, שאפשר ליהנות ממנו גם בלי לדעת דבר על הסרט. המקרים האלה שונים מאוד זה מזה, אבל מדגימים כיצד הקולנוע מסוגל לשמר מוזיקה, לגלות אותה מחדש או להעניק לה משמעות נוספת. כשהמוזיקה חוזרת לבמה, היא מביאה איתה את כל המטען שצברה בדרך.

5אחד מחלוצי הגלגול המודרני של הקרנות סרטים בליווי תזמורת חיה היה ג'ון ויליאמס. ב-2002, לרגל 20 שנה ל"אי.טי", ניצח המלחין בלוס אנג'לס על תזמורת בת 100 נגנים שליוותה הקרנה מלאה של הסרט. היה זה מאבני הדרך של פורמט שהפך לתעשיית הופעות בינלאומית שמושכת מיליונים. זה משרת את בעלי הזכויות שמוצאים מקור הכנסה נוסף לסרטים ותיקים, ואת התזמורות שמושכות קהלים חדשים.

אחד הביטויים המעניינים לפריחה הזאת הוא הפיכתם של מלחיני קולנוע לכוכבי מוזיקה בפני עצמם, הבולט שבהם הוא האנס זימר. לפי נתוני מעקב על ספוטיפיי, לזימר כ-14 מיליון מאזינים בחודש, וגם למלחינים כמו ויליאמס, דני אלפמן ולודוויג גורנסון יש מיליוני מאזינים. הפסקול שכתב גורנסון ל"אופנהיימר", למשל, צבר יותר מחצי מיליארד השמעות. זימר עצמו מופיע באולמות ענק, ובסיבוב ההופעות האירופי האחרון שלו מכר יותר מ-600 אלף כרטיסים ל-50 הופעות, כולן סולדאאוט. בהפקה אחרת, הנושאת את שמו, הוא אפילו לא היה צריך להיות על הבמה כדי למכור כרטיסים. השפה המוזיקלית שלו, המבוססת לא פעם על תבניות חוזרות ושיאים דרמטיים, מאפשרת חוויה רגשית שלמה גם בלי תמונה.

6המוזיקולוג פרנק ליהמן עסק בתופעה המכונה "האזנה קולנועית" (Cinematic Listening), שבה מוזיקה מעוררת בדמיוננו תמונות והתרחשויות גם בלי לצפות בסרט. למשל, כשאנחנו מאזינים ל-Time של האנס זימר מתוך "התחלה" בזמן הליכה ברחוב, אנחנו לא בהכרח חושבים על עלילת הסרט, אבל המוזיקה שמתעצמת יכולה להעניק גם להליכה סתמית תחושה של התקדמות לקראת אירוע משמעותי. כך פסקול של דמות בדיונית יכול להפוך לפסקול של חיינו.

נדמה שכל אחד מסוגי המופעים האלה מציע דרך אחרת לפגוש מחדש את הקולנוע. ובכולם אנחנו באים לשמוע מוזיקה שכבר שמענו, ולפגוש סרטים שכבר ראינו, בתקווה שהמפגש החוזר יגלה לנו משהו שעוד לא הכרנו, עליהם או עלינו.

עוד כתבות

במוקד: מחירי האוכל, הדלק והדיור. שילוט בצפון קרוליינה, השבוע / צילום: Reuters, Jonathan Drake

ישראל במוקד הבחירות בארה"ב. אבל האם היא באמת הכריעה אותן?

מהסרטונים שקשרו בין המחירים בסופר למיליארדים שמועברים לירושלים, ועד הוויכוחים הלוהטים בתוך הימין השמרני - הברית עם ישראל בלב העימות הפוליטי בארה"ב ● אלא שמול המסרים החריפים והשינוי החד בדעת הקהל, המציאות בקלפי מורכבת הרבה יותר ● המומחים משוכנעים: "אף אחד לא מצביע על בסיס מדיניות חוץ"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

הסינים לא מאיטים: ישראל ייבאה השנה כלי רכב מסין ביותר מ-2.7 מיליארד דולר

מותגי הרכב הסיניים חצו את רף ה־60% מהמכירות בישראל במשך שלושה חודשים רצופים, ונתח השוק המצטבר שלהם מתחילת השנה הגיע ל־47% ● במקביל, יבוא כלי הרכב וחלקיהם מסין שבר שיא, ויבואני הרכב השיקו שורה של דגמים חדשים, בהם קרוס־אוברים חשמליים והיברידיים ● השבוע בענף הרכב

ליסיה בכר-מנוח, יו''ר אלרון המודחת / צילום: באדיבות אלרון

מאבק בצמרת מטלטל את קרן ההון סיכון המיתולוגית, ויש מי שמנסה להרוויח מכך

נפילה במניית אלרון סיבכה את בעלי השליטה בחברה, שנטלו חוב גדול למימון ההשתלטות, והובילה לסכסוך ביניהם, להדחת יו"ר אלרון ואף לתלונה במשטרה ● ובזמן שעתיד השליטה בספינת הדגל של ההייטק הישראלי בעבר אינו ברור, הוגשה הצעה לרכישת 15% ממניותיה

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

קרנות הגידור מכרו שבועות לפני כולם? הסימן שהקדים את המפולת בוול סטריט

נאסד"ק 100 צלל בכ־5%, וכ־84% ממניות S&P 500 נסחרו בירידות ● גל המכירות שהחל בשבבים ובתשתיות ה- AI התפשט גם לענקיות הטכנולוגיה, לבנקים, לתעשייה ולמניות הצמיחה ● החשש מהשלכות הבחירות בארה"ב, סימני השאלה סביב תחזיות הרווח ומכירות אגרסיביות של קרנות גידור: חמישה הסברים לטלטלה בשווקים

ירידות חדות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מזינוק חד ל"פאניקה אמיתית": מה קרה בוול סטריט ב-24 שעות?

לאחר הראלי של אתמול, וול סטריט נצבעה באדום בוהק: מדד הנאסד"ק צלל ונכנס לטריטוריית תיקון, וענקיות השבבים מחקו טריליוני דולרים משוויין ● ברקע לנפילות: החשש מהשלכות "הגל הכחול" על הקמת חוות שרתים, ורוטציה למניות ערך ● האנליסטים מזהירים מהאטה בהשקעות ה-AI, אך מרגיעים: "התעשייה כאן כדי להישאר, היא פשוט תהפוך ליקרה וריכוזית יותר"

יצחק הרצוג / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

הנשיא בסיום סבב הממליצים: "אודיע ביום ראשון על מי יוטל המנדט"

גדי איזנקוט קיבל 67 ממליצים, ובנימין נתניהו קיבל 46 ממליצים בלבד ● הרצוג: "מתכוון להפוך כל אבן, כדי לנסות להביא לממשלה יציבה"

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסט הבכיר מוול סטריט מעריך: מה תהיה התחתית של מניות השבבים?

מאז ה-6 באוקטובר נמחקו כ-4 טריליון דולר משוויין של מניות השבבים הגדולות ● השאלה עכשיו היא אם זה סוף הירידה: דן אייבס צופה לשבבים עוד 10%-12% ירידה, וטום לי מ-Fundstrat רואה "תגובת יתר" וצופה ראלי של 20% בטכנולוגיה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המוכרים לא סיפרו על הרטיבות בדירה. איזה פיצוי יקבל הקונה?

בית המשפט דחה בקשה לאיכון טלפון של בת זוג לשעבר במשך עשור, כדי להפריך את טענתה שהיו ידועים בציבור ● תביעה לאכיפת טיוטת הסכם לרכישת דירה נדחתה ● וגם: מוכרי דירה חויבו לשלם 265 אלף שקל לאחר שלא גילו לרוכשים על ליקויי רטיבות ● 3 פסקי דין בשבוע

דליה איציק / צילום: רמי זרנגר

דליה איציק מסיימת את תפקידה כיו"ר דירקטוריון הדסה

לאחר שש שנים, המרכז הרפואי הדסה הודיע כי יו"ר דירקטוריון המרכז, השרה לשעבר דליה איציק, תסיים את תפקידה ● בתקופה הקרובה יחל הליך איתור היו"ר החדש

זום גלובלי / צילום: AP

איראן שולחת מסר ישיר לאמריקאים: "נהרוג את טראמפ"

באיראן מציבים שלט ענק ומבטיחים לחסל את טראמפ ● בקוריאה הצפונית נרשם ביקור היסטורי ונדיר של שר החוץ השוויצרי ● בברזיל קטטת ענק במשחק כדורגל הסתיימה בשבירת שיא גינס ● ובריטניה סוערת בעקבות שוד נמלים היסטורי ● זום גלובלי

נמל התעופה בבולגריה / צילום: Shutterstock

גל התרעות שווא על פצצות משבש את התחבורה האווירית באירופה

גל התרעות השווא על פצצות בשדות תעופה ובטיסות ברחבי היבשת גורם לנחיתות חירום, שינויי נתיבים וסגירת נמלי תעופה ● בבריטניה מעריכים כי מדובר במבצע שיבוש רוסי, אך עד כה לא נמצאו מטעני חבלה באף אחד מהמקרים

ניטיה ראמאן / צילום: ap, Ethan Swope

תומכת ה-BDS ניצחה בלוס אנג'לס, והדיחה את ראשת העיר המכהנת

ניטיה ראמאן, המזוהה עם האגף הסוציאליסטי במפלגה הדמוקרטית, הדיחה את קארן באס מתפקידה ונבחרה לראשת העיר לוס אנג'לס ● עמדותיה של ראמאן כלפי ישראל הן אחד הדברים הכי מזוהים איתה והיא מעלה אותן רבות בנאומיה

ג'ינה הינוחוסה מהמפלגה הדמוקרטית. ניצחה בבחירות בטקסס / צילום: ap, Ashley Landis

למה המשקיעים מודאגים מהזכייה של הדמוקרטים בטקסס?

בכמה נמכרו שתי קומות במגדל מגורים ברחוב הירקון בתל אביב? • מחיר הביטוח של מותג רכב אחד עלה בניגוד למגמה בגלל שהוא נגנב יותר מאחרים. מיהו? • וגם: על פי ההסכם המקורי, מתי צפוי הסיוע האמריקאי להסתיים? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ב-17 מיליון דולר: הצעד החדש של ישראייר

ישראייר חתמה על מזכר הבנות לרכישת מטוס A320-200 ● המטוס פועל כיום בשירות ישראייר בחכירה יבשה ארוכת טווח, ולפי הערכת החברה רכישתו תאפשר לחסוך כ-3 מיליון דולר בשנה בתזרים המזומנים

''בראד''. דגש על דגים נאים, בצקים וירקות / צילום: אנטולי מיכאלו

"בראד": שתי נשים מביאות רוח רעננה לעיר המשוועת לבילוי טוב

הבייקרי המצליח "בראד" פתח סניף נוסף בראשל"צ, שהופך בערב לבר יין ● עדן נסים ודניאל אמון עושות שם חיבורים נהדרים בין קונדיטוריה לביסטרו

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע בעקבות חשיפת גלובס על המגעים למכירה: "הפעילות נמשכת כסדרה"

ארקיע מנסה להרגיע את השוק בנוגע למגעים על רכישתה, ומדגישה כי פעילותה נמשכת כסדרה ● ברקע, ישראייר ואל על בוחנות מהלכים לרכישת החברה המתמודדת עם הפסדים כבדים, אך מכשולים רגולטוריים עשויים להקשות על העסקה

שיא יוצא דופן בהזמנות בחציון הראשון של 2026 (אילוסטרציה) | חומרים: יח''צ החברות

איבד כ-50% מהשיא: מה גורם לירידות החדות במדד המניות הביטחוניות?

בשוק מנסים להסביר מה עומד מאחורי הירידות החדות במניות הביטחוניות, שהיו עד לא מכבר ללהיט בשוק המקומי, שכבר הספיקו לאבד כמעט מחצית מערכן מאז השיא שנרשם מוקדם יותר השנה ● "שילוב של שינוי בסנטימנט וחשש שהצמיחה בענף תתממש בקצב איטי מכפי שתומחר"

רוברט אנטוקול, מייסד ומנכ''ל פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה הכריעה סופית שהפסיקה לחפש רוכש. המניה מזנקת

חברת הגיימינג הישראלית, ששכרה לפני כחצי שנה את מורגן סטנלי כדי לבחון "הצפת ערך", הודיעה על סיום התהליך - ללא עסקה ● במקביל, פלייטיקה עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון השלישי, והציגה רווח של כ-40 מיליון דולר וזינוק ב-EBITDA ● המנכ"ל רוברט אנטוקול: "המשחקים שלנו נבנו להצליח לאורך זמן"

שי וינינגר ודניאל שרייבר, מייסדים ומנכ״לים משותפים של למונייד / צילום: דור מלכה

למונייד עקפה את ציפיות השוק ומעדכנת כלפי מעלה את תחזית ההכנסות השנתית

הכנסותיה של חברת הביטוח הדיגיטלי נעמדו על 336 מיליון דולר - צמיחה של כ-73% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● בהתאם להערכות המוקדמות, למונייד צפויה לעבור לראשונה ל-EBITDA חיובי ברבעון הרביעי, בסך 5-9 מיליון דולר

מכלית מובילה נפט סעודי במפרץ הורמוז / צילום: ap

הנפט יוצא מהמפרץ, אבל כשליש מהתמורה הולכת לשינוע וביטוח

למרות התקיפות האיראניות, יצוא הנפט דרך מצר הורמוז נמשך בהיקפים גבוהים, אך הסיכון הכרוך במעבר מייקר את השינוע והביטוח פי 20 לעומת התקופה שלפני המלחמה ● לפי OPEC, העלויות האלה מגיעות לעשרות דולרים לחבית, ונוגסות בהכנסות של יצואניות הנפט במפרץ