גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אדריכלות טובה היא סוג של נימוס"

תוכנית הרחבת מוזיאון ישראל, שהוצגה בשבוע שעבר, כבר מעוררת סערת יצרים, אישיים ולאומיים. המתנגדים, ובראשם האדריכל אל מנספלד, מתכנן המוזיאון המקורי, בגיבוי אגודת האדריכלים, רואים בתוכנית פגיעה אמנותית, תרבותית ומורשתית. התומכים בתכנון של האדריכל ג'יימס פריד טוענים, שהמתנגדים פשוט פרובינציאליים. תרומה גדולה, של 42 מיליון דולר, אולי תכריע את הכף

בשבוע שעבר הציג מוזיאון ישראל בפני הציבור את תוכניות הבנייה להרחבת קומפלקס המוזיאון. את התוכניות תכנן האדריכל ג'יימס פריד משיקגו, שתכנן בעבר את תוספת הבנייה במוזיאון הלובר בפאריס ואת מוזיאון השואה בארה"ב.

תוכניות הבנייה של המוזיאון הוצגו לציבור לפני הגשתן לוועדות התכנון. זהו הליך מקובל בכל העולם, בתכנון תוספות בנייה בפרוייקטים בעלי חשיבות לאומית. ההליך מיושם בארץ בפעם הראשונה, ומסמן עליית מדרגה בחשיבות התכנון בישראל.

אלא שקודם להצגת התכנון בפני הציבור הרחב, עלתה בעיה המעיבה על הרחבת המוזיאון. פרופ' אל מנספלד, שתכנן את המוזיאון, וזכה בפרס ישראל לאדריכלות עבור התכנון, איננו מקבל את התוכניות המוצעות. מנספלד איננו מבקש לקבל את ביצוע התכנון, אבל עומד בתוקף על אי יישום התוכניות המוצעות.

עיקר התוכנית של פריד היא העברת החנייה, המתבצעת כיום במרחב הכניסה למוזיאון, אל מתחת לפני הקרקע, והוספת מבנה בן 4 קומות בעל 4 כיפות (חלקן מוזהבות) ומניפת מדרגות מסביבו. גובהו של המבנה המוצע זהה לגובה המבנה הראשי של המוזיאון. בנוסף כוללת התוכנית מרחב אירועים מתחת למדרגות, ובשוליו מבנים מקורים לחנויות וכיוב'. התוכנית כוללת גם מעבר מקורה מהכניסה למוזיאון אל המבנים הנמצאים בעלייה למבנה הראשי (אגף הנוער, לדוגמה).

את המימון להרחבת הבנייה קיבל מוזיאון ישראל ממשפחת גרוס - תרומה בסך 42 מיליון דולר, אחת הגדולות בעולם בתחום זה. אלא שהתורמים, מתברר, התנו את התרומה ביישום התוכנית של פריד.

אגודת האדריכלים התגייסה למאבק ציבורי בתוכנית הבנייה של פריד. האגודה, כמו מנספלד, מסתמכת על תקנות האתיקה המקצועית, שהן נגזרת של חוק המהנדסים והאדריכלים. התקנות קובעות, כי לא ניתן לבצע תוספת בנייה ביצירה, בלי לקבל את הסכמת האדריכל.

מנכ"ל המוזיאון, ג'יימס סניידר, סירב להתייחס לשאלה החוקית. הוא סירב לומר מה יטען המוזיאון במקרה בו מנספלד יחליט לפנות לערכאות המשפטיות. יחד עם זאת ציין, כי בשנת 86' נחתם בין המוזיאון למנספלד הסכם הפסקת עבודה, המותנה בתנאים מסויימים.

מרטין וייל, יו"ר קרן ברכה, שהיא אחת מקרנות משפחת גרוס, באמצעותה יבוצע הפרוייקט, בחר להגיב. וייל הוא גם מנכ"ל המוזיאון הקודם, ומי שהוביל את תוכנית הרחבת המוזיאון. לדבריו, המוזיאון כלל איננו יצירה של מנספלד, אלא תכננו אותו חמישה אדריכלים.

מהבחינה הטכנית, נכונה העובדה שאדריכלים נוספים פעלו במוזיאון. את גן הפסלים תכנן אדריכל יפאני. מבנה נוסף תוכנן בשיתוף פעולה בין מנספלד ליורגן באו הדני. כשנשאל וייל מדוע, אם כך, ביקש המוזיאון את הסכמתו של מנספלד בעבר ואף פעל לביצוע הפרוייקט במשותף, אמר: "התוספת הקודמת היתה על מבנה של מנספלד, ולכן נדרשה ההסכמה. בנוסף, מנספלד לא היה זקן בזמנו".

מבלי להיכנס לשאלת הכשירות של מנספלד, מול כשירותו של פריד, אפשר לציין כי פריד הוא יליד 1930. על ההתנגדות הרחבה של אגודת האדריכלים לביצוע תוספת הבנייה ללא הסכמתו של מנספלד, אמר וייל: "האדריכלים הישראלים פרובינציאליים. בכל העולם מתכננים אדריכלים זרים פרוייקטים לאומיים".

פריד הציג את תוכנית הבנייה במפורט. כנשדרש לשאלה האם היה מסכים לביצוע תוספת בנייה ביצירה שלו על ידי אדריכל אחר, כשהוא מסתייג מהתוכניות, השיב, כי בימים אלה מתבצע תכנון של תוספת בנייה בשתיים מיצירותיו. הוא אמר עוד, כי לא נראה לו שאדריכל יכול לקשור פרוייקט אליו.

האדריכלים הישראלים אולי פרובינציאליים, אבל מעבר לשאלת חוקיות המהלך של מוזיאון ישראל, מתברר כי חלקם מסתייגים מאוד מהתוכנית החדשה גם מהבחינה האדריכלית. פריד סבור, כי המבנה המרכזי המוצע יוצר דיאלוג עם המוזיאון. האדריכלים המקומיים, לא כל כך.

דוד גוגנהיים, אדריכל ירושלמי, אמר על התוכנית: "אני לא מבין מה אנחנו צריכים ביתן כניסה כזה, שלידו יש במקרה מוזיאון. אין כל קשר בין שני אלה. אדריכלות טובה היא סוג של נימוס, הבנה, נגיעה. כל זה נרמס בהצעה לביתן הכניסה למוזיאון".

יוסי פרחי, מתכנן מחוז תל אביב ויו"ר אגודת האדריכלים בישראל, אמר: "התוכנית המוצעת, אין לה שום קשר למוזיאון, לישראל או לירושלים. המוצג לא מטפל באף אחד מהמושגים הללו. אין בו תרבות, כי הוא אינו מתחשב בסביבתו. אין בו מורשת יהודית. צורתו מזכירה הכל חוץ מסימבולים יהודיים. אין בו כל התחשבות בשפה המיוחדת של המוזיאון, כפי שהוא מוכר לכל ילד.

"בישראל ובחו"ל כולם אוהבים את הקמפוס המיוחד של מוזיאון ישראל. כולו צניעות וקנה מידה אנושי (קומפלקס המוזיאון הוא כפרי, מורכב ממבנים רבועים, פשוטים נמוכים ולא צבעוניים - נ.ו.). בשביל מה צריך להעלות בניין כל כך גבוה עם מסעדה בראשו? האלמנט הזה מגמד את כל מה שסביבו. זה לא ביתן כניסה אלא מבנה שולט. זכותו של הציבור לבחון רעיונות נוספים ולהביע את דעתו. חובתנו לשמור על יצירה, שזכתה להכרה מקיר לקיר בארץ ובעולם".

בתכנון הקומפלקס של מוזיאון ישראל, חשוב לציין, זכה מנספלד בתחרות אדריכלית. את התחרות הזו מבקש המוזיאון לא לערוך, ככל הנראה בשל התניית התרומה במתכנן.

ראש עיריית ירושלים לשעבר, טדי קולק, שהוא גם חבר חבר הנאמנים של המוזיאון, אמר על התוכנית המוצעת: "שיבנו את כל מה שהציעו מתחת לאדמה, חוץ מאשר את הבניין שמעל האדמה. שיבנו את הגן, החניה ואת הכניסה, שמתחת לפני הקרקע. קשה לוותר על תרומה בסדר גודל כזה, אבל התורם מתנה, שהאדריכל שלו יתכנן. אז שימצאו פשרה, ויבנו רק את החלקים מתחת לאדמה".

צבי אפרת, אדריכל והיסטוריון של אדריכלות, אמר על התוכנית: "מוזיאון ישראל, כפי שתוכנן עד היום, הוא רגע בודד של חסד בנוף האדריכלי. אדריכלות המוזיאון עד היום היא אחד ההישגים החשובים של האדריכלות הישראלית, והיא עומדת מעל ומעבר לחבר הנאמנים של המוזיאון, שאישר את הפרוייקט. אין להנהלת המוזיאון בעלות על נכס לאומי זה. אני מציע להנהלת המוזיאון לשקול את החלטתה מחדש, להביע עליה צער ולסגת במהירות מהתוכנית של פריד".

ד"ר מיכה לוין, ראש מגמת הלימודים הכלליים בבצלאל ומבקר אמנות, אמר: "מוזיאון ישראל כבר מזמן הפך לסמל. לא צריך לבנות סמל אחר. מרכז המבקרים הוא רק תוספת, ובתוספת צריך שתהיה יותר צניעות. המבנה המוצע מיותר. המבנה המוצע מזכיר את גלרי לה פאייט, או קניון, אין לזה דבר עם המוזיאון. לקמפוס המוזיאון יש אופי כפרי, וכך זה צריך להישאר".

אורי בן אשר, מהנדס עיריית ירושלים, הרים את הכפפה שזרק מנספלד לפני כשבועיים, כשהציע להכריז על המוזיאון כאתר לשימור. "אני אעשה הכל", אמר, "כדי שמוזיאון ישראל כפי שהוא היום, יוכרז אתר לשימור, היסטורי ואסתטי, כחוק". ! « «"אדריכלות טובה היא סוג של נימוס" «תוכנית הרחבת מוזיאון ישראל, שהוצגה בשבוע שעבר, כבר מעוררת סערת יצרים, אישיים ולאומיים. המתנגדים, ובראשם האדריכל אל מנספלד, מתכנן המוזיאון המקורי, בגיבוי אגודת האדריכלים, רואים בתוכנית פגיעה אמנותית, תרבותית ומורשתית. התומכים בתכנון של האדריכל ג'יימס פריד טוענים, שהמתנגדים פשוט פרובינציאליים. תרומה גדולה, של 42 מיליון דולר, אולי תכריע את הכף « «"אדריכלות טובה היא סוג של נימוס" «תוכנית הרחבת מוזיאון ישראל, שהוצגה בשבוע שעבר, כבר מעוררת סערת יצרים, אישיים ולאומיים. המתנגדים, ובראשם האדריכל אל מנספלד, מתכנן המוזיאון המקורי, בגיבוי אגודת האדריכלים, רואים בתוכנית פגיעה אמנותית, תרבותית ומורשתית. התומכים בתכנון של האדריכל ג'יימס פריד טוענים, שהמתנגדים פשוט פרובינציאליים. תרומה גדולה, של 42 מיליון דולר, אולי תכריע את הכף

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד