גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס"

את "גלובס" רכש חיים ב84-', עם 4,000 מנויים על הנייר. בפועל היו רק כ-2,200. אחד השותפים, אמנם קצר מועד, שירש עם המערכת, היה דוד בלאס.

"גלובס" נוסד כ"ניוז-לטר" למשקיעים בבורסה הגואה ב-1982, מעין סטנסיל משוכפל של שערי המניות בבורסה, שהופץ בין מנויים בשעות הערב, ומלבד השערים העדכניים היו בו המלצות קנייה ומכירה. היזם שלו היה יצחק דוידוב. במהלך 83' החליט דוידוב להפוך את הפרסום הזה לעיתון ערב כלכלי של ממש, והגיליון הראשון של "גלובס" במתכונתו החדשה יצא באוקטובר 83', מיד אחרי מפולת מניות הבנקים, כשהבורסה כבר היתה מחוסלת. העיתון נקלע לקשיים וב-84' היה ברור שאם לא יימצא לו קונה, הוא ייסגר.

גם הנהלת "ידיעות אחרונות" קיבלה הצעה לרכוש את "גלובס" ויודקובסקי ביקש מאדם ברוך להגיש לו מסמך לגבי כדאיות הקנייה של העיתון. אחרי בדיקה של שבועיים קיבלו נח מוזס ודב יודקובסקי מסמך, שנימק, מנקודת המבט של "ידיעות אחרונות", מדוע כדאי לו, אם הוא מעוניין בעיתון כלכלי, להקים עיתון כלכלי משלו ולא לרכוש את "גלובס".

את "גלובס" רכש חיים ב84-', עם 4,000 מנויים על הנייר. בפועל היו רק כ-2,200. אחד השותפים, אמנם קצר מועד, שירש עם המערכת, היה דוד בלאס. במימוש ההסדר שלו עם הקיבוצים העביר להם בלאס את המניות ב"גלובס", ובמשך הזמן מכרו הקיבוצים את מניותיהם לשותפים ב"מוניטין". המערכת שירש נדחסה לחדרון והעורך היה אז אורי גוטליב.

ב-1986, במהלך חופשה משפחתית בלונדון עם מתי גולן ומשפחתו, סינן חיים, כבדרך אגב, לעברו של גולן, שהיה אז עורך משנה של "הארץ", "מה דעתך לבוא ל'גלובס'?" המעבר אז לא בא בחשבון, אבל באביב 88' הוא נעשה אקטואלי. גרשום שוקן, העורך והבעלים של "הארץ", הודיע לגולן על כוונתו למנות את חנוך מרמרי לעורך משנה, כדי להכשירו להיות העורך הבא של "הארץ", וגולן עזב ובא לדבר עם חיים. "כשדיברנו מעשית", משחזר גולן, "אמרתי לו 'אני לא מבין כלום בכלכלה וזה גם לא מעניין אותי', וחיים הגיב בלאקוניות, 'אבל אתה מבין בעיתונות'. 'למה אתה בעצם מצפה ממני?' שאלתי והוא אמר 'יש לנו היום 8,000 מנויים, אם אתה יכול להביא את 'גלובס' ל-12,000 מנויים, זה מעל הראש (הוא סימן בידו), אני לא רוצה יותר'. 'יהיו לנו 20,000-25,000 מנויים', אמרתי, והוא אמר 'אתה משוגע, אתה לא מכיר את השוק'.

"לאט לאט התחלנו לפתח את העיתון. כל יום הייתי מוסיף מדור וכל חודש נוספו 1,000-1,500 מנויים חדשים. כל יום אחר-הצהריים הייתי הולך איתו למחלקת מנויים לראות כמה מנויים חדשים יש, וכל יום היו נכנסים עשרות חדשים. כל יום הוא הופתע מחדש, כי כל יום הוא פחד שלמחרת זה ייפסק. כשעזבתי ב-92' היו לעיתון 24,000 מנויים. זו היתה תקופה נפלאה".

בשנים שמדובר בהן עשה חיים גם מבצעי שיווק אטרקטיביים - אם זה הגרלת מכונית, ואם מנוי משולב על "גלבוס", "כספים" ו"מוניטין", כל עוד היה שלו - ואלה תרמו את שלהם לעליית התפוצה. "מתי נתן ל'גלובס' יותר לגיטימציה, כי הוא בא עם היוקרה של עורך משנה ב'הארץ'", מגדיר חגי גולן, העורך הראשי של "גלובס" כיום, את משקלו של מתי גולן, "אבל התרומה הגדולה האמיתית ל'גלובס' היתה של חיים. הוא ידע לקבל החלטות נכונות בכל מיני צמתים מאוד קריטיים לעיתון".

פרישת מתי גולן מ"גלובס" היתה דרמתית, בהיבט העסקי ובהיבט החברי. החוזה של מתי גולן עם העיתון הסתיים ולקראת חידושו ביקש מתי בונוס על תרומתו לשגשוג העיתון. חיים לא נעתר וגולן הודיע, כי יפרוש ויקים עיתון מתחרה. "ב-15 במארס 1992 קבע אתי חיים פגישה במסעדת 'נרגילה', ליד 'מעריב', ודיברנו על משהו שיהיה בעוד חודשיים סביב 'גלובס'", מספר אדם ברוך, שכבר פרש מ"מעריב" של נמרודי, שאליו נדד עם דב יודקובסקי מ"ידיעות אחרונות" במסגרת התקשרות עם רוברט מקסוול. "למחרת ישבתי אצל דב ובשעה שתיים בצהריים צילצל חיים ואמר לי 'אני רוצה להקריא לך משהו שיתפרסם היום ב'גלובס', ואני מבקש שתופיע מחר'. אמרתי 'הלא דיברנו על עוד חדשיים, אתה חייב לי חדשיים'. 'אני אחזיר לך אותם', אמר חיים והחזיר לי 12 חודשים.

"החפיפה שלי עם מתי נמשכה בפגישה של שנינו עם חיים לחצי שעה בקפה אפרופו ליד מוזיאון רמת-גן ונכנסתי לעבודה. עברו חודשים ספורים ונרקם העניין של 'טלגרף'. היתה תקופה לא פשוטה של לחצים, ואפילו מלחמה. למלחמה היו שני פנים: הפן הכלכלי, שהבעלים היו מוכנים להשקיע כמה שצריך בשביל לחסל את המתחרה; והפן המקצועי, של טיוב המוצר לקורא. בלילה המכריע ישבנו חגי גולן ואני אצל חיים בבית ולחגי היתה הברקה - לחלק את העיתון לארבעה חלקים עצמאיים, נשלפים: המעטפת החדשותית, המגזין היומי, מה שנקרא 'גלובס הערב', החלק של שוק ההון ודבר נוסף, ולמחרת זה יצא אל הפועל".

"ההיערכות למלחמה ב'טלגרף' הועילה לגלובס", מסביר חגי גולן, עורך העיתון. "הוא שינס מותניים, נעשו בו כמה שינויים ששיפרו מאוד את העיתון, והוא עלה פאזה".

אדם ברוך: "חיים היה לחוץ מאוד, כי הוא היה ספקני ביחס לשלושה גורמים שקשורים לעולם העיתונות ולעולם המו"לות. הוא היה חשדני ביחס לנאמנות של הקורא וליכולתו להבחין איכותית בין שני המוצרים. הוא ידע שלכל דבר חדש יש בראשיתו מקדם הצלחה מעצם היותו חדש. והוא היה חשדני ביחס לקבוצה הנקראת 'פבליק אופיניון מייקרס', שאולי יובילו עניין לכיוון המתחרה מעצם היותו מתחרה. אליעזר פישמן, לעומתו, לא היה לחוץ. הוא אמר 'טוב מאוד ל'גלובס' ש'טלגרף' יוצא. זה נכון לצמיגים, זה נכון לבגדי-ים וזה נכון לעיתון'. כלומר, תחרות מובילה להתחדשות ולעירנות".

"טלגרף" גווע לאיטו, ובשלבי גסיסתו האחרונים נמצאו מתווכים, שהציעו לחיים למזג אותו ב"גלובס". חיים סיפר על ההצעה לפישמן ופישמן שאל "כמה אתה מעריך שהם הפסידו עד עכשיו?" חיים: "לפי דעתי, 13 מיליון דולר". פישמן: "הייתי רוצה שהם יסגרו כשהם בהפסד של 20 מיליון דולר". חיים: "בין ה-13 ל-20 הם יכולים להיוולד מחדש". פישמן: "הם כבר מתים". חיים: "למה דחוף לך שזה יהיה 20 מיליון דולר?" פישמן: "טמבל, ב-13 מיליון דולר מישהו חדש עוד ירצה להקים שוב עיתון כלכלי. ב-20 מיליון דולר הוא כבר לא יקים".

"כשפגשתי את חיים בתקופה השנייה, ב'גלובס', הוא כבר היה מו"ל מנוסה מאוד", מאבחן ברוך. יותר מזה, היתה לו תחושת ביטחון רבה יותר במוצר. בין היתר מפני שכבר נכנס אז לעסקי הטלוויזיה בכבלים, שהיא קופה רושמת רווחים. "חיים עבר פאזה בעסקים", מנמק חגי גולן, עורך "גלובס", שליווה את העיתון מראשיתו. "גם הודות לגיבוי של אליעזר פישמן, וגם מפני שהיה מעורב בעסקים די מגוונים בהיקפים כספיים לא מבוטלים".

התחנה הבאה: "העולם הזה"

« «"גלובס" « את "גלובס" רכש חיים ב84-', עם 4,000 מנויים על הנייר. בפועל היו רק כ-2,200. אחד השותפים, אמנם קצר מועד, שירש עם המערכת, היה דוד בלאס. « «"גלובס" « את "גלובס" רכש חיים ב84-', עם 4,000 מנויים על הנייר. בפועל היו רק כ-2,200. אחד השותפים, אמנם קצר מועד, שירש עם המערכת, היה דוד בלאס.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס