גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איתן ורטהיימר: "הרכישה של מניות אורמת ידידותית בלבד"

"יש לנו מו"מ מתמשך עם אורמת. הצענו להם 15 מיליון דולר עבור מפעל מנועי בית שמש" * "אם הם ירצו לתת לי מניות במנועי בית-שמש - אשמח, אם לא - אקים מפעל נוסף" * גורמים באורמת: "לא היה מו"מ עם ורטהיימר"

"אני מת להתחבר איתם" - כך אומר היום (א') איתן ורטהיימר בשיחה עם "גלובס". מי זה 'איתם'? עם בעלי השליטה באורמת, משפחת ברוניצקי. כפי שוורטהיימר כבר הוכיח, כשהוא רוצה משהו הוא מנסה להשיג זאת בכל הכוח (והכסף): ורטהיימר כבר מחזיק ב-%10.5 ממניות אורמת, איסוף שיטתי ומדוקדק שהגיע לשיאו ביום ה' האחרון.

"הרכישה שלי היא ידידותית בלבד, במסגרת מו"מ מתמשך שיש לנו עם אורמת", אומר ורטהיימר, ומגלה כי הציע 15 מיליון דולר עבור רכישת השליטה במפעל מנועי בית שמש. באותה נשימה מזכיר ורטהיימר כי פראט אנד ויטני, הלקוח הגדול ביותר של מפעל מנועי בית שמש, היא שותפה של ישקר ש"הולכת איתנו", וכי אם המו"מ עם אורמת לא יעלה יפה, "אנחנו נקים מפעל משלנו".

משפחת ורטהיימר שוב הצליחה לטרוף את הקלפים בבורסה התל-אביבית, כשקנתה ביום ה' יותר מ-%5 מהונה של חברת אורמת, והגיעה בכך להחזקה של %10.5 מהונה של החברה. ביחד עם פראט אנד ויטני, חברת התעופה האמריקנית, מגיעה ההחזקה לכ-%14 מהונה של אורמת - החזקה המעמידה את הקבוצה כבעלת המניות השנייה בגודלה באורמת. הרכישה, בהיקף כספי של יותר מ-12 מיליון שקלים, נעשתה במחירים של 630 עד 650 נקודות, והקפיצה את שערה של אורמת עד ל-664 נקודות היום - עליה של %18 בתוך חמישה ימים.

הרכישה של מניות אורמת ביום ה' נתפסה כאות הפתיחה במאבק שליטה בין הוורטהיימרים (ישקר) לברוניצקים (אורמת): משפחת ברוניצקי סירבה להכניס את חברת ישקר כשותפה במפעל מנועי בית שמש, ועתה מנסה משפחת ורטהיימר לכפות את כניסתה פנימה באמצעות רכישת מניות אורמת.

יש לציין כי גרעין השליטה באורמת מוחזק היום בידי משפחת ברוניצקי, המחזיקה ב-%57 מהונה של החברה. משפחת ברוניצקי ירדה בהחזקתה בחברה לאחרונה (קודם לכן היא החזיקה יותר מ-%60) לאחר שכלל נכנסה כשותפה פיננסית, ורכשה %10 מהון החברה.

בידי כלל אופציה לחמש שנים להגדיל את החזקתה בחברה ל-%25 (כלומר, משפחת ברוניצקי תמשיך ותידלל, עד להחזקה של כ-%40). כלל וברוניצקי חתומים על הסכם המקנה לברוניצקים זכות סירוב ראשונה על מניות כלל למשך שבע שנים. האפשרות להשתלט על אורמת, כלומר, אינה קיימת למעשה, אבל גם בעל מניות מיעוט באורמת יכול להיות בעל השפעה משמעותית על החברה, ולו באמצעות הטרדה באסיפות הכלליות.

אלא שאיתן ורטהיימר מכחיש את הפרשנות הזו. הוא מאשר כי קנה את מניות אורמת ביום ה', אבל טוען כי הרכישה היא ידידותית בלבד, במסגרת מו"מ מתמשך בין אורמת (מפעל מנועי בית שמש) לבין חברת ישקר. "זה בשום פנים ואופן לא נכון שהם נתנו לי תשובה שלילית ושאני מנסה לכפות עליהם שותפות. אנחנו כבר בשיחות עם יהודה ויהודית (ברוניצקי - א.ר) הרבה זמן, ויש לי רק דברים טובים לומר עליהם.

"אני רוצה להיכנס לבית שמש בגלל הסנרגטיקה בין המפעל וחברת להבים שלנו. אנחנו מדברים על כמה אלטרנטיבות: שותפות, השקעה וכדומה. ואני מוכן לעשות כל דבר כדי לחבר את הפעילות האסטרטגית של שתי החברות. -"אפילו דיברנו על מספרים ראשוניים - ראשוניים בלבד, כי עוד לא עשינו לבית שמש דיו-דיליג'נס - של 15 מיליון דולר שווי למפעלי בית שמש. אני רוצה שבמסגרת היציאה שלהם לבורסה (הכוונה היא לפיצול של אורמת ומנועי בית שמש - א.ר) אני אקבל מניות. אנחנו בדיבורים איתם, ואני חושב שקניית המניות היא פתיחה יפה למערכת יחסים אסטרטגית".

על אף הצגת הדברים המתונה הזו, מבין השורות עולים דברים המטילים בכך ספק. כך, ורטהיימר מודה כי בני הזוג ברוניצקי לא יודעו מראש על כוונתו לקנות מניות באורמת ולהפוך לבעל עניין בה ("לא יכולתי ליידע אותם, כי בתור חברה ציבורית הם היו צריכים לדווח על כך לבורסה") - קשה לראות כיצד הפתעה כזו יכולה לקדם מערכת יחסים עסקית אוהדת בין שני הצדדים.

כך גם פה ושם משתרבבים לדבריו איומים מרומזים על פעילותה של אורמת (במסגרת מפעל מנועי בית שמש). למשל: "הלקוח העיקרי שלהם זה פראט אנד ויטני, ואני השותף של פראט. אם אני אביא את פראט איתי זה רק יכול לעשות להם טוב". או: "אם הם ירצו לתת לי מניות - אשמח, אם לא - אקים מפעל נוסף". -כשביקשנו הבהרות על המשפט האחרון, אמר ורטהיימר כי "הם עושים היום דברים יפים מאוד בתחום היציקות והדיסקים. במוקדם או במאוחר אני אצטרך לקחת חלק בדברים האלה. בכל מקרה, זה לא יהיה על חשבונם, כי הביקוש היום בעולם מאפשר את קיומם של 10 מפעלים בסדר הגודל של בית שמש. הבעיה היום היא של אספקה, לא של ייצור, כך שזאת לא תחרות איתם".

המיליונר הצרפתי יוסף שידלובסקי היה זה שהקים את מפעל מנועי בית שמש. "יהודה ברוניצקי היה תלמיד של שידלובסקי, וגם אני חסיד של מורשתו. יהודה ואני , שנינו, שותפים לחלום שאפשר לקיים בישראל תעשיה של חלקי תעופה", אומר ורטהיימר.

ורטהיימר וברוניצקי אכן דומים במידה רבה, בזן היזמות אותו הם מייצגים. הם לא נמנים עם היזמים הקונסרבטיביים, אלה המתיישרים בשורה אחת עם כולם. שניהם זוכים להערכה רבה, ויחד עם זאת, מקוטלגים כ"אידיאליסטים" או "חולמים".

ורטהיימר מדבר בהתלהבות על החיבור עם ברוניצקי, ועל "הדברים הגדולים שנוכל לעשות יחד". לדבריו, מדובר בשני עסקים שחייבים להתחבר, מאחר שלשניהם אותם לקוחות, אותו שוק, אותם אינטרסים. "אנחנו באותו מועדון, נפגשים כל הזמן עם אותם אנשים, מדובר באותו כוס קפה", הוא אומר.

למרות ההכחשה, אי אפשר שלא לתהות האם ורטהיימר מאיים במרומז על מפעלי בית שמש כי אם הם לא יקבלו אותו כשותף, הם יקבלו אותו כמתחרה, כשהכוח של פראט אנד ויטני - הלקוח הגדול של בית שמש - עומד מאחוריו. ללא ספק איום כזה, ביחד עם איום אפשרי גם דרך רכישת מניות אורמת בבורסה, הוא משמעותי עבור אורמת.

יהודה ברוניצקי, מנכ"ל אורמת, אינו נמצא בארץ, כך שאי אפשר היה היום לקבל את תגובתו. עם זאת, מכיוונה של אורמת נרמז היום כי לא היה מו"מ לשיתוף פעולה בין שתי החברות, וכי אם היו מגעים בין הצדדים, הם לא הגיעו מעולם לשלב רציני. בחברה, כך נאמר, הופתעו לגלות את בעל העניין החדש שלהם.

בנוגע לצד הבורסאי: מכיוון שוורטהיימר מכחיש כי יש לו כוונות עוינות בנוגע לאורמת, הוא גם אינו מאשר כי הוא מתכוון להמשיך להגדיל את החזקתו בחברה (למשל, עד הגעתו לגרעין של %25, בעל מעמד של מיעוט מוגן, שיכול לחסום תוכניות אסטרטגיות של אורמת באסיפות הכלליות שלה). המעט שהוא הסכים לומר בנושא הוא שאינו מתכוון לרכוש מניות אורמת כעת, משום ש"כרגע המחיר גבוה מדי" - בהתייחס לעלייה שהיתה במחיר מניית אורמת הבוקר. «מאת אורנה רביב «איתן ורטהיימר: "הרכישה של מניות אורמת ידידותית בלבד" «"יש לנו מו"מ מתמשך עם אורמת. הצענו להם 15 מיליון דולר עבור מפעל מנועי בית שמש" * "אם הם ירצו לתת לי מניות במנועי בית-שמש - אשמח, אם לא - אקים מפעל נוסף" * גורמים באורמת: "לא היה מו"מ עם ורטהיימר"

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה