גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלמנטרי, ביבי!

"אלמנטרי ווטסון!", היה שרלוק הולמס נוהג לומר, כאשר ידידו ווטסון היה מגלה קטע קטן מתוך תעלומה גדולה שהבלש האגדי היה עסוק בפתרונה.

"אלמנטרי, ביבי!", היתה תגובתנו, כאשר ראינו את תמונתו של רה"מ נוהג בקטר הרכבת, כשהוא קובע חד משמעית, כי הסעה המונית ברכבת בכל הארץ היא הפיתרון היחיד לפקקים.

השבוע יהיה השבוע של הרכבת משום שבעקבותיהם של האדון והגב' נתניהו, אמורים לגלות את הפיתרון האמיתי לקטסטרופה התחבורתית של מדינת ישראל גם חברי ועדת הכספים, ואחריהם 50 אנשי עסקים מהצמרת הכלכלית הפרטית, ובסוף השבוע יוכל גם שר האוצר יעקב נאמן לטעום מהמעדן האמיתי של ההסעה ההמונית.

ב-95' הסיעה רכבת ישראל כ-400 אלף נוסעים בחודש, ובשנה שעברה כבר גדל הממוצע החודשי ל-500 אלף. בלי פירסומת וכמעט בלי תוספת תקציב, נוספים מדי יום עוד נוסעים לרכבת. בין הקריות וחיפה כבר פועלת רכבת פרברים "ניסיונית", שמסיעה אלפי נוסעים ב-40 רכבות ליום! מדוע צריך היה להגיע לחורף 98' כדי להפעיל רכבת פרברים בין חיפה והקריות? מסילה הרי נמצאת שם מימי הבריטים, וכמה צריך להשקיע כדי לקנות קרונות שיספקו אלטרנטיבה לפקק של הצ'ק פוסט?

אבל בתקציב המדינה ל-98' נרשמו לזכות רכבת ישראל רק 120 מיליון שקלים, שבקושי מספיקים לשמור על רמת הפעילות הנוכחית. אבל אחר כך הופיעו על מסכי הטלוויזיה המובטלים מאופקים, ורה"מ נחלץ להבטיח השקעות בתשתית, וכך הועברו עוד 100 מיליון שקלים לפיתוח קו הרכבת לבאר-שבע.

במדינת ישראל ההכרח הוא אבי כל ההשקעות, וכאשר הולכים הכבישים ונסתמים, מגלים בימים אלה פרנסי המדינה סוף סוף את הרכבת. רה"מ, שר האוצר וחברי ועדת הכספים, מצטרפים לשעה קלה ל-25 אלף הנוסעים שהרכיבו את הממוצע היומי בשנת 1997. אלה הגיעו לרכבת בשיטה של נוסע מביא נוסע. תשאלו את המאושרים שעולים בכל בוקר באשדוד וברחובות לרכבת החוסכת מהם את הסיוט שבין גשר ראשון ועד מחלף השבעה, מה דעתם על הפיתרונות התחבורתיים האחרים. וזה עוד לפני הפעלתה של רכבת מהירה והכפלת המסילה.

בתוכנית הקטנה של רשות הרכבות מתוכננת השקעה של 815 מיליון שקלים עד שנת 2000, מחציתה בפיתוח ושיקום מסילות והשאר בציוד ובקרונות חדשים. ואם לא יניחו מקלות בגלגליה של התוכנית הקטנה, תקושר ת"א בתוך שנתיים במערכת קווי רכבת עם באר שבע, ראש העין, ראשל"צ וירושלים. על פי התוכנית הקטנה הזאת, תזכה עיר הבירה של מדינת ישראל, אם ירצה השם, גם לקו רכבת לצורכי נסיעה יום-יומית ולא רק לשעשועי משפחות ביום שלג ירושלמי. בכל יום יסעו בין ירושלים ות"א 56 רכבות (במקום 2 כיום), בין ת"א וראש העין (שיהיה שלב א' לקו ת"א-כפר סבא), ובין ראשל"צ לת"א 56 רכבות (לעומת 0 כיום), ובין לוד לרחובות לת"א 56 רכבות (במקום 25 כיום).

פיתוח הרכבת והכפלת המסילה אינם כרוכים באישורים בירוקרטיים ובמאבקים ממושכים נגד אירגונים ירוקים. רק צריך להקצות תקציבים לא גדולים ולבצע! פשוט וקל. מהיום להיום!

בסופו של דבר, ובעיקר בסופו של השבוע הזה, יגלו מקבלי ההחלטות, כי הפיתרון הנכון לבעיות התחבורה בארץ היה מונח מתחת לפנס, אבל איש לא התכופף להרימו. הרכבת הוא פיתרון כל כך הגיוני, פשוט לביצוע וזול, שצריך רק גישה יהודית טיפוסית של עם קשה עורף, החייב לשקוע בפקקים לפני שיגישו לו הצעת חילוץ בדמותם של קטר אחד ותריסר קרונות.

הטיפול הממשלתי בנושא הרכבת מזכיר ל"הכל מספרים" את הפעלת שידורי הטלוויזיה בארץ. בהתחלה מנעו את הכנסת המכשירים. אחר-כך, כשהמציאות חייבה כבר את הפעלת השידורים הם בוצעו בצבע, אבל דאגו למחוק אותו כדי שיופיעו על המסכים בשחור לבן. וכך נולדו המחיקון והאנטי-מחיקון, עד שבסופו של דבר איפשרו לנו להצטרף למשפחת העמים.

לנתניהו ולנאמן יש הזדמנות בלתי רגילה לפתח בתוך שנתיים (עד הבחירות הבאות!) את המכשיר האמיתי שיחלץ את עם ישראל מהפקקים, ואסור שההזדמנות הזאת תוחמץ.

אלמנטרי ביבי! « גדעון אבידן «אלמנטרי, ביבי! « « גדעון אבידן «אלמנטרי, ביבי! «

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

מגדל מאייר ברוטשילד, ת''א. בעיגול: אמנון שעשוע / צילום:  איל יצהר, שלומי יוסף

למכירה ממיליארדר: פנטהאוז ב-75 מיליון שקל

הדופלקס היוקרתי של אמנון שעשוע במגדל מאייר ברחוב רוטשילד בת"א מוצע למכירה ● המותג קפה טורקי עלית במהלך תוכן יוצא דופן עם הזמר טונה, שמוותר על פרסומת קלאסית ומוביל סדרת דוקו קצרה ● איגוד החברות הציבוריות מקים פורום ייעודי לסמנכ"לי כספים ● וגם: מינויים חדשים במינהל התכנון, בפארק עידן הנגב ובבנק ישראל ● אירועים ומינויים

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

כמה קלוריות אפשר לשרוף ביום? התשובה עלולה לאכזב אתכם

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; ענקית הביטוח יונייטד הלת' צוללת בכ-20%

ה-S&P 500 עולה בכ-0.3% ● בורסת פריז עולה בכ-0.4% ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● מדד הדולר נחלש בכ-0.5% ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נופלת במעל 50% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה