גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצד החיובי של ההאטה

לפני שנתיים הגיע לישראל פרופ' לינימן, מומחה לנדל"ן מארה"ב, וצפה נפילה חזקה במחירי הדירות כאן. בדיקה מקיפה של גלובס בשבוע שעבר מראה שנפילה לא היתה, אבל המחירים בהחלט ירדו בין %5 ל-%10 בממוצע. השינוי האמיתי חל בנפח השוק: מספר העיסקאות הצטמק, לפי מדדים שונים, בכ-%25

ב-21 בדצמבר 1995, בדיוק לפני שנתיים, זיעזע פרופ' פיטר לינימן מארה"ב לרגע את שוק הנדל"ן הישראלי. לינימן, העומד בראש מחלקת הנדל"ן בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת פנסילבניה, הירצה בבית הספר לנדל"ן של להב ואנגלו-סכסון, וקבע נחרצות: "תוך שנתיים יהיה משבר במחירי הדירות בארץ, שיירדו ב-15 עד 30 אחוז".

ראשי הענף, כולל שר השיכון אז, בנימין בן אליעזר, והקבלנים, תקפו את תחזיתו של לינימן, ואמרו שאינו בקי במציאות הכלכלית בארץ. "גלובס" פירסם באותו שבוע את תחזיתו של לינימן. המערכת החליטה כבר אז, כי לאחר שנתיים תבדוק, האם צדק פרופ' לינימן. -בשבוע שעבר נערכה הבדיקה. מימצאיה: מחירי הדירות אמנם ירדו, אך בשיעורים צנועים ממה שצפה פרופ' לינימן. בשום מקום, חוץ מכמה בתי יוקרה, לא נרשמה ירידת מחירים של %30, ורק במקומות בודדים ירדו המחירים ב-%15. ברוב המקומות נרשמה הוזלה של %5 עד %10 במחירי הדירות, והיו גם אתרים וערים שבהם עלו המחירים. השינוי האמיתי חל בנפח השוק, ומספר העיסקאות הצטמק, לפי מדדים שונים, בכ-%25.

בדיקה ראשונה נערכה על פי מדד מחירי הדירות בבעלות, המחושב ומפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטסטיקה. מדד זה עמד בנובמבר 1997 (מדד דצמבר עדיין אינו בנמצא) על 194.1 נקודות, לעומת 153.7 נקודות בנובמבר 1995. זוהי עליה נומינלית של %26.3, שהיא עליה ריאלית (בניכוי עליית המדד הכללי) של %5.3. עליה ריאלית זו מנוגדת להרגשה הכללית הרווחת בשוק בשנה האחרונה, שלפיה מחירי הדירות בירידה. איך יתכן הדבר?

דוד נוימן, דובר הלשכה: "ידוע לנו שיש מקום לשפר את המדידה, ובימים אלו נבדק הנושא על ידי ועדה מקצועית. בינואר 1999 יופעל מדד חדש. אנחנו מתבססים על נתוני מס שבח, המקבל מידע על כל העיסקאות של קניית דירות. בעבר, לא כלל המידגם חלק מהישובים החדשים, כגון מודיעין, ואכן היתה טענה שהדבר מטה את המחירים במידת-מה כלפי מעלה".

יתכן הסבר פשוט לסתירה בין נתוני הלמ"ס לבין "הרגשת השוק": הלשכה צודקת, ההרגשה איננה נכונה. מי שאומר שמחירי הדירות יורדים, מתבסס לעתים קרובות על נתוני יד שניה, וזוכר נתונים מלפני כמה חודשים. מעטים יכולים לזכור באמת מה היה המחיר לפני שנתיים. חלק גדול מהדירות הנמכרות בשוק הן יד ראשונה, ומחיריהן לא ירדו בשנתיים האחרונות. מה שהוזל בעיקר הם דירות ובתי יוקרה, מיגזר מצומצם, אך בולט כלפי חוץ.

עוזי ורדיזר, מנכ"ל שיכון ובינוי, חברת הבניה למגורים הגדולה בארץ, אמר ל"גלובס": "מחירי הדירות בחברת שיכון עובדים (החברה-הבת העיקרית של שיכון ובינוי) קבועים, ומוצמדים מדי חודש למדד המחירים לצרכן". מדיניות דומה נוקטות גם חברות גדולות אחרות, כגון שיכון ופיתוח, אזורים ורמט. חברות מבוססות אינן מוכנות להוריד מחיר או לתת הנחה. הן מעדיפות לחכות, עד שימצאו קונה במחיר הקטלוגי. שיכון ופיתוח, למשל, נותנת פעמיים בשנה, בחודשי החגים, הנחה של %3 עד %5 על דירותיה, אך הדבר נהוג אצלה זה שנים.

מצד שני, קשה להסתמך על דבריהם של ראשי חברות בנייה, שיש להם אינטרס ברור בהעברת המסר שלהם לשוק. כדי לנסות ולהגיע להשוואה אובייקטיבית ככל האפשר, אסף "גלובס" נתונים על מאות דירות יד ראשונה ושניה, בערים המובילות בארץ, שנמכרו בדצמבר 1995. לאחר מכן נעשתה השוואה על דירות דומות, ככל האפשר, שנמכרו בחודש האחרון. ההשוואה אינה יכולה להיות תמיד זהה, כי פרוייקט מסויים נגמר, ולא תמיד נמכרה דירה באותו רחוב. ההשוואה נעשית בדולרים, מאחר שזה "המטבע המקובל" כל השנים בשוק הדירות.

להלן מידגם תוצאות מתוך סקירה זו. כל המחירים כוללים מע"מ. תחילה, נתונים נבחרים לגבי תל אביב, אחד מריכוזי הדירות והעיסקאות העיקריים בשוק:

* רמת אביב ג': בסוף 1995 היה הביקוש לדירות בשכונת-יוקרה זו בשיאו, ודירות יד שניה של 4 חדרים, בבנייני אפריקה-ישראל, נמכרו במחירי שיא של עד 550 אלף דולר. היום תשיג דירה כזו ב-490 אלף דולר, הוזלה של %11. דירת 4 חדרים בבנייני שו"פ ברחוב גרונר נמכרה לפני שנתיים בכ-450 אלף דולר, והיום ב-420 אלף דולר, הוזלה של כ-%9.

* המשתלה: המחירים ירדו, בשל היצע של מאות דירות חדשות הנבנות כמעט בבת אחת. לדוגמא, חברת שרביב מכרה לפני שנתיים דירת 4 חדרים ב-440 אלף דולר. בחודש האחרון נמכרה אותה דירה ב-405 אלף דולר, הוזלה של %9. גם יזמים אחרים, כמו אפריקה-ישראל, הוזילו דירות ב-%7 עד %10.

* דירות יד שניה במרכז העיר: דירת 4 חדרים ברחוב דב הוז נמכרה לפני שנתיים ב-365 אלף דולר. דירה דומה נמכרה כיום ב-340 אלף דולר, הוזלה של כ%7. דירת 3 חדרים ברחוב שינקין נמכרה לפני שנתיים ב-245 אלף דולר, ודירה דומה עולה כיום כ-270 אלף דולר, התייקרות של %10, הנובעת ממחסור בדירות באיזור. דירת 2 חדרים בדיזנגוף עלתה לפני שנתיים 175 אלף דולר, ודירה דומה ברחוב המקביל, בן יהודה, עולה כיום כ-160 אלף דולר, הוזלה של %9 (הנתונים לגבי 1997 נמסרו ע"י אנגלו סכסון כיכר המדינה). דירות יד שניה ברחובות קטנים בצפון העיר עלו לפני שנתיים 230-220 אלף דולר, והמחירים כיום 220-210 אלף דולר, הוזלה של כ-%5.

להלן נתונים נבחרים על עיסקאות בערים גדולות אחרות:

* ירושלים: רוב העסקים בעיר הם בדירות יד שניה. ירידת המחירים בולטת בדירות יקרות, פחות בדירות עממיות. דירת 5 חדרים בתלפיות נמכרה לפני שנתיים ב-445 אלף דולר, והמחיר כיום כ-390 אלף דולר, הוזלה של כ-%12.5. דירת 4 חדרים ברמת שרת נמכרה לפני שנתיים ב-300 אלף דולר, אך בינתיים גדל ההיצע, ובשבוע שעבר נמכרה דירה כזו, עם מחסן גדול, ב-250 אלף דולר, הוזלה של %20, אם להביא בחשבון את המחסן. דירת 3 חדרים ברחביה הוזלה מ300 ל-250 אלף דולר, כ-%17. לעומת זאת, דירת 3 חדרים בגילה נמכרה לפני שנתיים ב-145 אלף דולר, ודירה דומה נמכרה בשבוע שעבר ב-140 אלף דולר, הוזלה של %3. מחירי דירות 4 חדרים ברמות שמרו על יציבות, כ-220 אלף דולר. דירת 3.5 חדרים בקטמון הישנה עלתה אז 275 אלף דולר, היום 260, הוזלה של %5. (המקור: מערך הנתונים הממוחשב של שיר"ן, משרד המכירות המרכזי של מתווכי ירושלים).

* חיפה: דירת 4 חדרים במקום טוב על הכרמל, למשל כרמליה, עלתה לפני שנתיים 220 אלף דולר, והיום עולה 200 אלף דולר, הוזלה של %8. וילה דומשפחתית בדניה ב', נמכרה בסוף 1995 בכ-540 אלף דולר, והיום ניתן להשיגה בכ-480 אלף דולר, הוזלה של %11.

* כפר סבא: בסוף 1995 מכרה משפחת חבס דירות 4 חדרים בפרוייקט "רום העיר" ב-252 אלף דולר בממוצע, ואותן דירות נמכרות כיום ב-284-265 אלף דולר, התייקרות של %5-%9. דירות 5 חדרים בפרוייקט נמכרו לפני שנתיים ב-300-277 אלף דולר, והמחירים כיום 325-296 אלף דולר, התייקרות של %7-%8. זהו פרוייקט המגורים הגדול בעיר, ובו כ-500 דירות.

* רעננה: דירת 5 חדרים בפרוייקט בבניה, של חברת עץ לבוד, נמכרה לפני שנתיים ב-325 אלף דולר. היום, נמכרות דירות 4 חדרים, בפרוייקטים של בובליל ואורן במערב העיר, בכ-300 אלף דולר. קוטג'ים בינוניים נמכרו ב-330-320 אלף דולר, וכאן נרשמה הוזלה של כ-%10.

* מודיעין: עשרות קבלנים בונים אלפי דירות במודיעין, והמחירים נשארו ללא שינוי בשנתיים האחרונות. דירות 3 חדרים נמכרות ב-140-130 אלף דולר, לפי הגודל והמיקום, ודירות 4 חדרים נמכרות ב-170-160 אלף דולר. לפני שנתיים אפשר היה לקנות משיכון ופיתוח דירות 3 חדרים ב-128 אלף דולר. כיום אין להשיג דירה במחיר כזה.

* ראשון לציון: רוב הקבלנים, לדוגמא חברת שוסטר, מכרו לפני שנתיים דירות 4 חדרים ב-200 אלף דולר. המחירים כיום, אצל קבלנים אחרים, כגון ישקו, זהים. חברת פנטהאוז, של שלמה דהוקי, מכרה לפני שנתיים קוטג'ים של 255 מ"ר ברוטו ב-460 אלף דולר. חברה זו הורידה את המחירים ב-%5-%7.

* רחובות: אזורים מכרה בסוף 1995 דירות של 4 חדרים, בפרוייקט רחובות החדשה, ב-220-200 אלף דולר, לפי הגודל. דירות אלו עולות כיום 224-201 אלף דולר, התייקרות של %1-%2. זהו פרוייקט המגורים הגדול ביותר הנבנה כיום ברחובות, מתוכנן ל-2,000 דירות, כיום כ-330 בבניה. גם בפרוייקט אחר של החברה בעיר, בחלקה הצפוני, המחירים ללא שינוי בשנתיים האחרונות, 60 אלף דולר לחדר.

* רמת גן: דירת 2 חדרים ברחוב רש"י נמכרה לפני שנתיים ב-136 אלף דולר. מחירי הדירות הקטנות נשארו ללא שינוי. במחירי דירות גדולות נרשמה בשנתיים האחרונות הוזלה של כ-%7.

* חולון: דירות 4 חדרים במרכז העיר, יד שניה, נמכרו לפני שנתיים בכ-160 עד 165 אלף דולר. המחירים כיום - ללא שינוי.

* רמת השרון: דירות 4 חדרים ברובע הדר, בין סוקולוב לאינשטיין, נמכרו לפני שנתיים ב-330-300 אלף דולר. המחיר היום (לדברי אנגלו סכסון) ללא שינוי. קוטג'ים בני 220 מ"ר בנוי, על מגרשים בני 400 מ"ר, ברחוב נחשון, אחד הטובים במערב העיר, נמכרו לפני שנתיים ב-850 אלף דולר. המחיר כיום ירד ל780 אלף דולר, הוזלה של כ-%8.

* נתניה: דירת 4 חדרים ברחוב מכנס נמכרה לפני שנתיים ב-270 אלף דולר. דירה דומה נמכרת כיום בכ-230 אלף דולר, הוזלה של %14. קוטג'ים יד ראשונה, של קבלן חיפאי, ברמת פולג, מדרום לנתניה, נמכרו לפני שנתיים ב-395 אלף דולר. באחרונה מכרו קוטג' דומה ב-360 אלף דולר, הוזלה של %9.

היכן הנפילות הגדולות: בדירות ובבתי יוקרה. דוגמא בולטת היא הוילה של דוד וולקן, ברחוב אהבת ציון בצפון ת"א. לפני שנתיים הוערכה על ידי שמאי ב2.5 מיליון דולר. בימים אלו היא נמכרה ב-2.1 מיליון דולר, ב-%18 פחות מהשומה. אספן היודאיקה רובי כץ מכר לפני שנתיים וילה בת 300 מ"ר, על חצי דונם, ברחוב מדינת היהודים בהרצליה-פיתוח, ב-1.15 מיליון דולר. היום, לפי מחירון אינשטיין, שוויה של וילה כזו נע בין 750 אלף ל-1 מיליון דולר, וקרוב לוודאי לא יותר מ-850 אלף דולר, הוזלה של כ-%30. קוטג'ים באפקה הצפונית הוזלו מ-1.3 ל-1.15 מיליון דולר. פעם אפשר היה למכור דירה בת 175 מ"ר בגן העיר בתל אביב ב-1.1 מיליון דולר, היום משיגים בעדה 850-800 אלף דולר בלבד. גם בסביון וכפר שמריהו נרשמו ירידות מחירים ניכרות.

צריך לציין שני גורמים נוספים בהקשר זה. ראשית, שער הדולר בישראל בשנתיים אלה עלה בכ-%15, כלומר גם דירה ששמרה על מחירה הדולרי, למעשה הוזלה מבחינה ריאלית, כי מדד המחירים לצרכן עלה בשיעור גבוה יותר. שנית, בדירות החדשות נותנים הקבלנים תוספות ומתנות שונות, במקום להוריד מחירים. ובסך הכל, המחירים אכן ירדו, אם כי פחות ממה שצפה פרופ' לינימן. «אלעזר לוין «הצד החיובי של ההאטה «לפני שנתיים הגיע לישראל פרופ' לינימן, מומחה לנדל"ן מארה"ב, וצפה נפילה חזקה במחירי הדירות כאן. בדיקה מקיפה של גלובס בשבוע שעבר מראה שנפילה לא היתה, אבל המחירים בהחלט ירדו בין %5 ל-%10 בממוצע. השינוי האמיתי חל בנפח השוק: מספר העיסקאות הצטמק, לפי מדדים שונים, בכ-%25

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים